Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Ekstraslag eller atrieflimmer

Hva er de viktigste symptomene for å skille ekstraslag og atrieflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette kan være vanskelig å skille fra hverandre ut fra symptomer. Mange kan ha både atrieflimmer og ekstraslag uten å merke noe som helst, mens andre kan merke ekstraslag og flimmeranfall (særlig dersom pulsfrekvensen er høy) godt. En sikker diagnose får man kun ved å ta EKG under anfall.

Når dette er sagt, så vil man i mange tilfeller kunne skille tilstandene fra hverandre ved å ta pulsen. Ved ekstraslag så har man en regelmessig "grunnrytme", mens ved atrieflimmer så er alt "hulter til bulter".

Hjerte/kar

Medisiner, lavt blodtrykk og svimmelhet. ICD.

Etter imlantering av ICD går jeg på 1.5mg Emconcor og 2.5mg Ramipril. Blir svimmel bare jeg går opp en trapp. BT på ca. 80/50. Må kutte ut noe av medisinen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja hvis du har så lavt blodtrykk og blir svimmel så bør du trappe ned på medisinen. Det mest naturlige kan være å halvere ramipril, men dette må du evt. gjøre i samarbeid med din faste lege.

Lunge

Skremmende astmaanfall

Anfall der en ikke får puste ut. Kommer uten forvarsel, ved hoste, forkjølelse, oppkast og flere andre ting. Skremmende å se på. Gir seg som oftest med Ventoline i kammer. Det kan fort utvikle seg alvorlig hvis ikke medisinene ligger klar så de bli tatt øyeblikkelig. Personen har astma, og går på topp forebyggende medisinering.

Vanlige astmaanfall har mye hvesing og piping. Men når dette kommer helt akutt og personen straks får stoppet det med medisiner, opplever vi ofte at det ikke høres astmalyder. Hva er da dette?

Det er vanskelig å bli forstått av helsepersonell da det ikke følger det klassiske mønsteret med gradvis tettere og piping i brystet. Det er bare en gang anfallet er registrert av helsepersonell og det var på legevakt, der det ble gitt surstoff, adrenalin og diverse i sprøyte, inhalasjon og intravenøs. Som pårørende er dette veldig vanskelig. Jeg går i konstant angst for at personen skal få nye anfall, samtidig som jeg ikke vet hvor alvorlig jeg skal ta dem. Det er opptil flere slike anfall i måneden.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du beskriver en situasjon som er sjelden, men som absolutt forekommer ved astma. Det kan utvikle seg alvorlige anfall, og piping i brystet er ingen god indikator her. Det kan noen ganger bli så tett at pipingen ikke kommer frem, blant annet ses dette noen ganger hos barn.

Ut fra den situasjonen du beskriver hvor god forebyggende behandling ikke gir god nok beskyttelse mot alvorlige anfall, synes jeg det er grunn til å be om en spesialistutredning ved lungepoliklinikken på sykehus. Det kan være snakk om en spesialvariant av astma, og det trengs ekspertise for nærmere utredning av dette.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig form etter lungebetennelse

Hei, etter å ha hatt feber nær 40 og følt meg slapp i flere dager, dro jeg til legevakten. Ble lagt inn på sykehus da jeg hadde høy feber, var kvalm og hadde høy puls. Det viste seg at jeg har lungebetennelse og jeg fikk intravenøst antibiotika i 5 dager. Ble skrevet ut etter dette, men kan ikke si at jeg føler meg helt i form enda. Jeg hoster fortsatt, er kvalm og feberen stiger innimellom. Har i tillegg vondt på sidene av korsryggen. Jeg hadde blod i urinen også som ble sendt til dyrking. Når kan jeg forvente å fungere normalt igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du har nok hatt en kraftig lungebetennelse. Det er ikke noen spøk, og kan sette deg ut av spill i ganske lang tid, også etter god behandling. Lungebetennelsen er ikke helt over selv om bakteriene er drept. Det kan flere uker før lungene har fått tilbake sin vanlige funksjon, og hele kroppens immunapparat er i gang med renoveringsarbeidet etter denne. Hosten er uttrykk for at det fortsatt avgis slim fra bronkiene som nok fortsatt er irriterte en tid fremover. Det er nok lurt å la fastlegen følge opp situasjonen med nye målinger av CRP for å sjekke at lungebetennelsen ikke blusser opp igjen. Jeg antar at du ikke røyker, da dette er en effektiv måte å utsette bedringen på.

Med hensyn til blod i urinen og smerter i korsryggen, er det lurt å la legen følge dette nærmere. Det er vanskelig å si om det har noen sammenheng med din lungebetennelse eller ikke.

Lunge

Har kols og søvnproblemer

Hei, Jeg er mann, 56 år. Jeg har diagnosen kols grad 3-4 ( ca 30%) lungekapasitet. De siste nettene har jeg begynt å sove veldig dårlig om natten. Jeg legger meg rundt kl 24.00, tar lang tid før jeg sovner, våkner mange ganger i løpet av natten, med følelse av jeg jeg ikke får puste, akkurat som jeg får pustestopp og må reise meg opp å sitte litt før jeg prøver igjen.

Slik forsetter natten for meg. Står opp rundt kl 10-11 på formiddagen, men føler meg veldig trøtt og har litt hodepine, gjesper mye og føler meg småslapp resten av dagen. Får også små svimletokter i løpet av dagen.

Har konstant et lite trykk i venstre bryst, små prikking i fingrene. Jeg tok også en CT- scan for ca 6 uker siden, der fant de en liten flekk på ene lungen. Inntak av alkohol har vært ekstremt lite siste åra. Har røyket litt hasj over en lang periode, sluttet helt for ca 5 uker siden og har vært helt rusfri siden. Jeg var hos fastlegen for 1 uke siden, målte blodtrykk og brukte stetoskop men sa at det var ingenting der sa han. Han lurte på om jeg hadde sluttet å røyke, jeg sa jeg hadde sluttet helt for 5 uker siden. Han sier at hvis jeg tar et trekk eller to en gang iblant, gjør ikke det noe.

Nå kvier meg for å kontakte fastlegen min siden jeg syns ikke jeg blir tatt alvorlig og trodd på. Begynner å bli svært bekymret for at det kan være noe mer. Og vet ikke hva jeg skal forholde meg til. Håper dere kan hjelpe meg med hvordan / eller hva jeg burde gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg forstår at du er mye plaget. En tydelig redusert lungefunksjon vil kunne gi mye plager, men det kan være andre ting som kan gi de plagene du omtaler. Snorking og pustestopp (søvnapnè) er vanlige årsaker til dette. Det er en tilstand som ofte ses sammen med kols og som forverres av røyking og alkohol, så det er veldig bra at du har lagt det til side. I tillegg kommer overvekt som en viktig faktor. Dårlig søvnkvalitet kan gi uttalt tretthet om dagen, og tilstanden bør utredes nærmere. Jeg regner med at de da sjekker hjertet samtidig.

Noen ganger kan det hjelpe å sove med overkroppen høyt. Men en søvnutredning vil kunne gi en sikker diagnose, og det finnes gode behandlingstilbud som virker.

Lykke til!

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Hvor skadelig er byluften?

Jeg er kvinne, 68 år, egentlig sprek og mye aktiv. Definert med kols 2, men jeg vet ikke hvorfor ikke astma. MEN: en lege sa til meg at det ikke forverrer lungene VARIG å f.eks. sykle eller gå i den dårlige Osloluften, særlig noen dager. At man kom tilbake til opprinnelig form i frisk luft igjen. Men kan det stemme? Hvorfor advarer man da astma/kols-folk om å oppholde seg utendørs i slike situasjoner? Hvordan forverrer sykdommen seg? Kan astmatikere føle seg ganske "friske" innimellom? Mens en kolspasient alltid har dårlig funksjon? Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols grad 2 betyr at lungefunksjonen ligger i skiktet 50 - 80% av forventet normal verdi. Det er derfor i mange tilfeller en begrenset sykdom og ofte med god lungekapasitet. Det viktigste med forurenset luft er at det ofte kan gi forverringer (forbigående) i lungefunksjonen hos mennesker med astma- og kols. Men man vet også at langvarige opphold i forurenset luft kan gi utvikling av varige skader, som for eksempel ved yrkeseksponering i industri eller jordbruk, eller ved passiv røyking i barndommen og som voksen. Det jobbes politisk for å redusere forurensningen i Osloluften, og dette har å gjøre med at forurensning gir økte helseplager særlig for mennesker med lungesykdom og alvorlig hjertesykdom. Dette kan gi grobunn for alvorlige forverringer som kan føre til sykehusinnleggelser. Kortvarige eksponeringer i forurenset uteluft er neppe noe man kan måle effekten av på lang sikt, mens hyppige og langvarige eksponeringer nok må forventes å ha en skadelig effekt som ikke går helt tilbake.

Astma gir nedettelse i lungefunksjonen i perioder, men vil ved god behandling og pusting i luft som ikke irriterer bronkiene kunne ha en helt normal lungefunksjon. Ved kols vil lungefunksjonen alltid ligge under 80% av forventet verdi, og kan bli ytterligere redusert av de samme faktorer som ved astma. Men det er mange grader av kols, og noen ganger foreligger både astma og kols hos samme person.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Hvorfor varierer blodtrykket mye?

Hei jeg driver og måler blodtrykket her nå, skal måle i 14 dager. Men det varier fra 128/93 til 152/105? Og dette er bare i dag. Har ikke hode pine og svimmelhet. Hvorfor er det sånn?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slik variasjon er helt normalt. Blodtrykket varierer i løpet av døgnet. Det er høyere på dagen, og lavere på natten. Det varierer også avhengig av hva du gjør. Har du vært i mye aktivitet kan det være høyere. Matinntak og drikke kan også påvirke trykket.

Når man utreder blodtrykket er det derfor viktig at det måles mange ganger i løpet av døgnet. Kegen er ikke bare interessert i enkeltmålinger men heller trender.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjenner 2 pulser i kroppen

Hei, Jeg er en mann på 42 år og jeg har nå i 6 år vært plaget med ekstraslag og hjerterytmeforstyrrelser, ekstraslagene kommer og går i perioder. I en dårlig periode kan jeg ha ca. 2-7 stykker i minuttet, de er ubehagelige og kan beskrives som en stor luftboble som går oppover halsen, noen ganger henger det gjerne 3-5 stykker etter hverandre. Ekstraslagene er ubehagelige og jeg blir øm og får en lett plagsom smerte i brystet.

Jeg er også plaget med plutselige pulsøkninger, kan sitte helt rolig i sofaen eller ligge og sove men får allikevel plutselig en puls på opptil 150-170, som varer i 15 min og i de verste tilfellene opp til 3-4 timer. Jeg kan plutselig være uten noen av plagene i alt fra et par dager til flere måneder. (bruker en liten dose med zelo-soc daglig)

Jeg er blitt utredet 3 ganger for hjerterelaterte tilstander uten noen funn og blir fortalt at jeg er frisk. Men greier ikke helt å slå meg til ro med den diagnosen. Jeg kjenner også når jeg legger meg ned at det føles ut som jeg har 2 forskjellige pulser, kan kjenne i halsen at pulsen slår normalt med ca 70 mens jeg samtidig kjenner i overkroppen at noe dunker med en mye raskere frekvens, så raskt at det nesten ikke er mulig og telle, hva kan det være ?

Hver gang jeg nevner det til legen min blir det bare avfeid med at det er noe jeg innbiller meg, men det er det ikke. Har fått samboeren min til og kjenne og hun merker det samme, at det er 2 forskjellige pulser på en måte som slår med ulik hastighet. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror absolutt ikke dette er kun noe du innbiller deg. Plagene virker høyst reelle. Det virker som om du i perioder har svært hyppige ekstraslag, og at det også kan være en rytmeforstyrrelse som gir rask puls. Dette må undersøkes nærmere. Selv om ekstraslag som regel er ufarlig, kan enkelte typer være uttrykk for mer underliggende sykdom.

Jeg vil anbefale at du blir henvist til en hjertespesialist (eller på lokalsykehuset ditt) for en langtids EKG-registrering. Gjerne en som går over flere dager, og gjerne gjentatt noen ganger. For å stille diagnosen og gi korrekt behandling er det avgjørende at disse fenomene blir dokumentert på EKG. Det finnes nemlig mange ulike typer hjerterytmeforstyrrelser og ekstraslag og man er nødt til å se dem på EKG for å si noe om hvordan de skal behandles.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Leamus

Hei Har konstant leamus i øyet,har hatt det i 2,5 uker og tatt masse blodprøver og alle var helt fine.Har lavt stoffskifte men denne er godt regulert. Holder på å bli gal BT er høyt 170/110 døgnmåling 170/113 i våken tilstand sovende:130/60 Har tatt 3 MR i forb med ennsykkelulykke for 1 år siden.Alt normalt. Er langvarig leamus farlig? Jeg holder på å gå fra vettet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ingen vet helt hva som forårsaker leamus, men det kan ha en sammenheng med tretthet, stress og koffein. Leamus er ufarlig, men varer det lenge kan det være irriterende og ubehagelig. Noen få ganger kan tilstanden skyldes en underliggende nevrologisk sykdom som ansiktsnervelammelse, Parkinsons eller Tourettes. Enkelte medisiner (mot psykose og epilepis) kan ha leamus som bivirkning.

Som regel finner man ingen underliggende årsak, og leamus går over av seg selv. I noen tilfeller kan det være nødvendig med medisiner, og botox har også vært brukt. Dette er imidlertid en jobb for spesialister i nevrologi. Kanskje fastlegen din skulle henvist deg til nevrolog?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kalde, blå hender og føtter

Hei Bør jeg være bekymret hvis jeg ofte opplever mørkerød/blå farve i huden på hender og føtter .Hovedsaklig da tærne og flaten rundt knokene på hendene.Kalde hender i tillegg .Merker det særlig på venstre hånd.Kan det være bivirkninger av medisin ?(betablokker depot)eller bør jeg sjekke jernnivået mitt?.Kvinne 30 år. Takker for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis huden blir kald og blå, skyldes det som regel at blodsirkulasjonen i huden ikke er helt som den skal være. Det trenger dog ikke være tegn på sykdom, og mange har bare "sensitive" blodårer i huden som fort reagerer på feks kulde, varme eller andre stimuli. Medisiner, deriblant betablokkere, kan også påvirke sirkulasjonen i huden.

Jeg synes det uansett er viktig at du får klarhet i hva symptomene skyldes. Du bør gå til legen din og få deg undersøkt. Enkelte sykdomstilstander, feks Reynauds sykdom, kan også gi slike plager.

Mvh

Wasim Zahid