Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Lungefortetning påvist på CT

Jeg har kols grad 3-4 , bruker Spiolto Respimat inhalator. I tillegg har jeg fått påvist en flekk på ene lungen ved CT scan. Prøver å få litt fortgang på dette, men fikk time om 3 måneder. Jeg syns det er lenge til.

Jeg blir litt nervøs når jeg skal legge meg med tanke på at jeg syns jeg blir svimmel når jeg prøver å sove. Måtte ringe fastlegen min, som skreiv ut Remeron S. Dagen etter så var jeg veldig vissen i kroppen. Tør ikke bruke det mer. Syns ikke jeg blir tatt på alvor av fastlegen eller lungeeksperten i byen. Hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

CT-undersøkelse av lungene avslører ofte fortetninger som ikke er synlige på vanlige røntgenbilder, enten på grunn av beliggenhet i lungen, men også fordi de ofte er ganske små. Radiologen som bedømmer bildene vil ha en formening om det dreier seg om en sannsynlig alvorlig tilstand, eller om det ikke haster så mye. Hvis det første er tilfelle ville du etter nåværende system ha kommet inn i et såkalt "pakkeforløp" hvor tidsfrister og utredningsinnhold er strengt definert. Hvis det ikke ser så alvorlig ut, men at man likevel mener det trengs å ses nærmere på, trenger ikke 3 mndr være betenkelig. Jeg forstår godt at du blir urolig, men du kan jo spørre fastlegen hvordan de vurderer tilstandens hastegrad ut fra røntgensvaret. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Rett til uføretrygd?

har hatt en skjelving i kroppen i ca 2,5 år og har nylig fått konstatert parkinson. er 64 år har ikke arbeidet de siste 2 år, bare litt delvis arbeid. kan jeg ha rett på noe trygd?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. desember 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan ha rett til uføretrygd. Du bør ta kontakt med Nav og be om å få et møte med en saksbehandler. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Vekttap av medisiner for lungefibrose

Jeg behandles med Esbriet på grunn av lungefibrose. Det har ført til vekttap og manglende matlyst. Bør jeg redusere dosen fra 9 til 6 tabletter om dagen? Reduseres virkningen av Esbriet tilsvarende?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. desember 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Esbriet har en anbefalt døgndose på 9 tabletter. Vekttap er en kjent bivirkning, men det er anbefalt at man heller prøver tilskudd av næringsrike drikker hvis vekttapet er tydelig. Ved mye birvirkninger har man også sett at kroppen kan tilvenne seg en høyere dose ved forbigående reduksjon av denne. Effekten er nok sikrest ved opprettholdt dosering. Dette må nok vurderes i en større sammenheng, trolig med tillegg av diverse blodprøver for å se hva som er mest fornuftig å foreta seg. Doseringen av denne type medisin må alltid gjøres i samråd med den legen som følger deg opp.

Håper du får ordnet dette, lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Synsutfall etter hjerneslag

Jeg er 68 år og fikk ganske massivt hjerneslag (blodpropp) i 2012 i venstre bakre nedre hjerne (occipital lobe tror jeg). Hovedskaden er synsutfall i det aller meste av høyre synsfelt, men har beholdt noen få grader mot midten. Det gjør at jeg fungerer synsmessig på et vis, men det å lese bøker med brede sider er en stor utfordring selv om tester viser at jeg faktisk leser med over gjennomsnittshastighet - dog leste jeg adskillige hurtigere før slaget.

Å ferdes i folkemengder med trengsel er også utfordrende når folk i min utfallsone skifter plutselig retning (kunne bruke hvit stokk ifølge Blindeforbundet, men gjør det ikke for jeg ofte går fort/småløpe når det ikke er mye folk)

Har hatt to opphold på Sunnaas sykehus avdeling Kognitiv Rehabilitering som forsåvidt var bra, MEN de hadde ikke noe tilbud/hjelp for synsskaderehab. Jeg funger generelt bra fysiskt og kognetivt, men skulle gjerne ha visst om det finnes noe brukbart opplegg i Norge for å prøve synsfeltforbedringterapier. Har også vært hos Blindeforbundet, men de hadde hverken interesse eller tilbud for synsfeltrehab etter slag slik jeg erfarte. Ser på internett at det finnes kommersielle terapeutiske opplegg med en viss grad av forbedring.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 05. desember 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Du beskriver et område innen hjerneslagrehabilitering hvor det nok kan sies å være et mangelfullt tilbud. Selv om synsvansker etter hjerneslag stadig blir mer fokusert på, er det idag få tilbud til denne gruppen. Samtidig er det også diskusjoner i fagmiljøene om hva som er den beste strategien å trene på ved synsfeltsutfall. Noen mener det vil være liten nytte i å trene på å bedre synsfeltet og at man heller må trene på teknikker for å kompensere for synstapet, mens andre mener det er mye å hente på øvelser for å øke synsfeltet.

Dersom du får en henvisning til synspedagog skal denne behandles i kommunenes PPTjeneste. Mange kommuner har ikke tilgang på denne tjenesten og enkelte får det via HELFO etter at kommunen har vurdert henvisningen. Det finnes også en del privatpraktiserende synspedagoger som du finner om du søker på internett. Blindeforbundet har et tilbud på sitt senter i Hurdal kurs- og mestringssenter hvor de tilbyr trening også til de som har synsvansker etter hjerneslag. Ta gjerne kontakt med dem.

Det er vanskelig å gi deg et helt klart råd fordi det er noe usikkerhet knyttet til effekt av synsrehabilitering, men det kan være nyttig å forsøke det som er nevnt ovenfor. Ta gjerne kontakt med vår rådgivingstjeneste på 67023023 så kan du få mer utdypende råd eventuellt kontakt med andre som har erfaring med temaet.

Allergi

Hveteallergi

Hei! Sønnen min på 5 år harker og klør veldig mye i halsen. Først trodde vi det var pollen, men det er like ille hele året, og det oppstår spesielt etter matinntak og da etter brød eller knekkebrød. Kan dette være et tegn på hveteallergi? Spiste noen lyse rundstykker her om dagen med bare smør på og da kom kløen omtrent umiddelbart! Hva gjør jeg nå? Han har forresten atopisk eksem. Tusen takk for svar! Hilsen C

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 01. desember 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kløe i halsen etter matinntak kan være tegn på allergi. Spesielt om det skjer hver gang han spiser det samme. Hvete eller en annen felles ingrediens i brød kan være årsak dersom han får symptomer også når han spiser andre produkter med hvete, eks pasta.

Før kostdagbok; skriv ned alt han spiser, vær nøye på å få med innholdet i brødet (hvete, havre, rug, frø, nøtter ol) og hvilke symptomer han evt får. Ta dette med til legen og be om at han utredes for allergi.

Hvete er i familie med gress, derfor får menge med pollenallergi ut på hvete på allergitester. Det skyldes kryssreaksjon mellom gress og hvete. De fleste tåler likevel å spise hvete, men ikke alle.

En del brødvarer innholder nøtter som mange er allergiske overfor.

Kløe i halsen kan ha andre årsaker enn allergi så det er greit å få det sjekket uansett.

Du kan også ringe LHLs  rådgivningstjeneste om du har flere spørmål om eksem eller allergi .

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Betablokkere og max-puls

Jeg har trent 4-5 ganger i uken gjennom snart 50 år. Jeg har passet på å ligge på korrekt treningsterskel for å få best mulig utbytte av treningen og i konkurranser. Med betablokkere finner jeg ikke ut av treningstersklene. Når en normal maxpuls ligger på 165, hvor mye vil denne makspulsen ligge på med 50mg betablokkere? For meg og andre som går på betablokkere og trener regelmessig er det viktig å få svar. Derfor prøver jeg igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, viser til svar under.

Hjerte/kar

Betablokkere og max-puls

Jeg har trent 4-5 ganger i uken gjennom snart 50 år. Jeg har passet på å ligge på korrekt treningsterskel for å få best mulig utbytte av treningen og i konkurranser. Med betablokkere finner jeg ikke ut av treningstersklene. Når en normal maxpuls ligger på 165, hvor mye vil denne makspulsen ligge på med 50mg betablokkere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Effekten av betablokkere varierer ganske mye fra person til person, så det er ingen presis måte å si hvor mye effekt 50mg betablokker vil ha på deg. En måte å planlegge treningen på er å gjennomføre  en belastningstest (evt. hos lege dersom du har hjertesykdom), og så legge deg max 85% under ny max puls. Man kan også bruke et mål på subjektiv anstrengelse (f.eks. Borgs skala https://www.ntnu.no/cerg/gen100/borg-skala) til max 14-16 på skalaen (hvis du kun klarer å snakke i enstavelsesord så har du antagelig for høy intensitet). Du vil fortsatt ha meget god effekt av trening når du bruker betablokker. Lykke til!

Hjerte/kar

Foster på 5 mnd. Hjerteklaff.

Hvor alvorlig er det når et foster på 5 mnd har en klaff som er vanskelig å observere? Dvs. barnet ligger med ryggen nedover, slik at det er noe usikkerhet. Legen har bedt om å komme til ny U-lydkontrol. Hjertet fungerer bra!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette høres i utgangspunktet ikke alvorlig ut. Det er slik at når man skal gjøre ultralyd og måle blodstørmshastighet over en hjerteklaff så er man avhengig av å ha riktig vinkel på målingene. Dersom barnet ligger feil, så er det naturlig å forøke å gjøre en ny måling på et seinere tidspunkt. Lykke til!

Hjerte/kar

Kortisinsprøyter og lipidprofil.

Vil kortisonsprøyter gi noe innvirkninger på lipidsprofilen min. Spesielt LDL og Lp(a)? Hilsen mann 43

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, dersom du må bruke kortisonspøyter over tid så må du regne med en økning i LDL og fall i HDL. Dette betyr at man må være ekstra oppmerksom på livsstil, evt. også styrke på kolesterolmedisin. Jeg har ikke sett studier på hvordan kortisonsprøyter påvirker Lp(a).

Hjerte/kar

Atrieflimmer og utvidelse av venstre forkammer

Utvidet venstre forkammer Jeg har fått konstatert paroxymal atrieflimmer og litt utvidet venstre forkammer. Hvor lang tid ca tar det fra atrieflimmer oppstår til venstre forkammer utvides? Jeg startet med korte anfall for ca 9 år siden, 5-15 min, siden har de progresivt økt både i hyppighet og varighet, nå stort sett 10-12 timer. Har hatt perioder i løpet av disse årene hvor jeg har vært symptomfri. Kan det stemme at jeg fikk atrieflimmer for ca 9 år siden, mtp atvenstre forkammer er blitt utvidet?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er riktig at atrieflimmer bidrar til utvidelse av venstre forkammer, men det er også slik at hos enkelte kan utvidelsen av forkammeret oppstå før flimmeret. Stort forkammer ser vi hos mange idrettsfolk (for eksempel så vi dette i en stor forskningsstudie av deltagere i Birkebeineren). Vi ser også stort forkammer hos mange pasienter med visse typer lekkasje i en hjerteklaff. Disse pasienten får kanskje aldri forkammerflimmer, men risikoen er øket sammenlignet med de som har normalt forkammer.

Som du skjønner så er det stor variasjon fra person til person, og mange har utvidet forkammer lenge før de utvikler flimmeret. Siden du har hatt tendens til flimmer i 9 år, så er det naturlig at du nå har et forstørret forkammer. Håper at dette var svar på spørsmålet ditt.