Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om koronavirus

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Amlodipin og blodtrykk

Jeg begynte med Amlodipin for 3 dager siden pga blodtrykket lå på rundt 167/113, målte i kveld og det lå på 157/112. Hvor fort vil jeg se effekten av medisinen? Bør jeg ta kontakt med legen/legevakta hvis trykket ikke går ned etter noen dager? Kan opplyse om at jeg er 36, kvinne, ikke røyker, drikker ikke, er i aktivitet så å si hver dag (har egen hest) jobber 100 %.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Amlodipin gir vanligvis effekt etter relativt kort tid og vanligvis vil man se effekt etter få dager (andre preparater kan trenge flere uker før full effekt), men jeg synes alikevel du skal gi medisinen noe mer tid og prøve å slappe av så godt du kan. Dersom du gjør hjemmemålinger, så vil jeg anbefale at du gjør dette litt systematisk, f.eks. morgen- middag-kveld til omtrent samme tid hver dag i tre dager. Da får vi et bedre grunnlag til å vurdere effekt siden blodtrykket svinger mye i løpet av en dag. Anbefaler at du bestiller time til oppfølging hos legen din i løpet av 3-4 uker.

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Mann 42. Jeg har i den senere tid fått en veldig lav hvilepuls. Det vil si den så å si synker hver dag. Har brukt et treningsarmbånd(Fitbit) for å måle over en lengre periode(ca 1 mnd) Jeg har gått fra rundt 60 i hvilepuls og ned til 52. Laveste jeg har målt om natten er 39. Jeg trener jevnlig fotball , men den lave pulsen har kommet nå etter sesongavslutningen der jeg har hatt en mnd pause fra trening. Er dette noe å bekymre seg over?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Pulsen tyder på at du er i god form og at treningen din er effektiv. Ikke unormalt at pulsen synker etter noe tid med restitusjon etter sesongen. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg. Dersom du mot formodning skulle få symptomer med svimmelhet/besvimelsestendens bør du ta kontakt med lege.

Lunge

Bivirkninger av sovemedisin

Hei! Kols grad 3-4 og sliter med dårlig nattesøvn. Fikk resept på Remeron-S som sovemedisin. Følte meg veldig slapp og orket ingenting dagen etter. Noen som har erfaring med den?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Remeron er et antidepressivum, og jeg regner med at du har fått medisinen pga den kjente søvndyssende effekten. Den kan også gi litt effekt på blodtrykket. Den skal tas på kveldstid. Nedbrytningen er ganske langsom, og det er nok grunnen til at du merker det godt dagen etter. Denne effekten er vanligvis sterkest i den første tiden man bruker preparatet, og vil normalt avta etterhvert. Eventuelt kan du snakke med legen om det kan være aktuelt å redusere dosen den første tiden.

Lunge

Astmaforverring i forbindelse med luftveisinfeksjoner

Eg har hatt halsvirus og luftvegsinfeksjon,eg har gått å hangla,men er framleis ikkje heilt bra endå.Seinare kjem eg til å merka meir til astmaen etter det.Eg vert lenger sjukmeldt frå arbeid ein stund til. Eg har meir astma no etter det. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok helt vanlig at astma blir forverret i forbindelse med luftveisinfeksjoner. Og forverringen merkes ofte i noen uker etterpå. Men bedringen inntrer gradvis. Det beste man kan gjøre er å sikre seg at astmabehandlingen er best mulig tilpasset den situasjonen du er i. Dessuten bør du unngå situasjoner som du vet forverrer tilstanden. Ellers regne jeg med at legen din kjenner deg og din astma godt og kan følge deg opp på en god måte.

God bedring!

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisiner

Hei, jeg har en venn (59år) som tidligere har vært overvektig, ikke lenger, men har fortsatt med den klassiske "ølmagen". Han har slitt med høyt blodtrykk i mange år, og gått på Selozok, som har regulert det helt fint. For et par uker siden fikk han en ny fastlege og hun mente at den blodtrykksmedisinen han fikk var helt avlegs, så hun skrev ut en resept på Atenolol; han sluttet sporentreks på Selo og begynte på Aten. Samme dag han byttet medisin følte han seg veldig dårlig, dro hjem for å måle puls og blodtrykk (har egen måler hjemme) og kunne bekrefte at hvilepulsen var på 115 og blodtrykket var rekordlavt! Siden da har både puls og blodtrykk gått som en yoyo. Jeg gjorde han oppmerksom på at det snatlige kuttet av selozok kanskje ikke var helt heldig; jeg går selv på den medisinen grunnet en hjertefeil. Han fikk bekreftet det av en legevenn og begynte igjen (for en uke siden) å ta 50mg selzok + litt mindre dose av den nye medisinen; dette har ikke hatt noen effekt; han har fortsatt de samme symptomene som da han kuttet tvert; søvnløshet, depresjon, generell urolighet, ekstremt skiftende puls og blodtrykk. Han er dessverre i en stilling som gjør at han vanskelig kan være borte fra jobb; han vet ikke at jeg henvender meg her, og lovte meg å ta det med ro i dag, men han er fortsatt ikke hjemme (jeg er naboen, og kollegaen hans, og har fri i dag); men jeg vet han er bekymret, og jeg er veldig bekymret for han; hva gjør vi nå?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker litt underlig på meg at fastlegen kuttet SeloZok tvert for å erstatte det med Atenolol. Begge medikamentene tilhører nemlig samme medikamentgruppe (betablokkere). Kan det hende at du har fått feil navn? Kanskje det egentlig er Atacand kollegaen din har fått?

Det stemmer at selozok ikke har veldig sterk effekt på blodtrykket. Derfor er det forståelig at legen ville bytte til noe annet. SeloZok har derimot god effekt på rask puls. Og ved å kutte medikamentet tvert, har nok kollegaen din fått høyere og ukontrollert puls, som kan være ubehagelig. Det virker som om han absolutt har behov for SeloZok.

Å ta litt selozok og litt av det andre medikamentet i kombinasjon kan derfor være en god ide. Slik kan man få kontroll på både trykket og pulsvariasjonen.

Men kollegaen din og legen hans må nok prøve og feile litt for å finne frem til riktig kombinasjon, altså hvilke doser han skal bruke av de ulike medisinene. Vi er alle ulike og derfor må behandlingen tilpasses den enkelte. Kanskje han trenger enda litt høyere dose med betablokker, og enda litt lavere dose av det andre medikamentet?

Selv om kollegaen din er travel, er det vitkig at han tar seg litt tid for å prioritere helsen sin. Han må nok gå flere ganger til legen, for å få full kontroll om over situasjonen.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid.

Lunge

Hodepine og muskelsmerter

Jeg fikk hjerteinfarkt i fjor nov. og fikk satt inn to stenter. Jeg hadde før det både lavt kolesterol og blodtrykk. Jeg er 160 høy og slank. Jeg har fortsatt lavt kolesterol: s-kolesterol 3,3 s-hdl kolesterol 0,7.

Sliter med hodepine og muskelsmerter - jeg er også revmatiker og har astma /Kols - jeg føler at alt her henger sammen - men må si at jeg har dager hvor kroppen ikke er med, smerter i - legger - armer - ansikt/kjeve gjør dagen tunge - og jeg vil ikke slå meg helt til ro med at sånn er det. Synes det tas blodprøver på blodprøver og ingenting blir gjort, hva bør gjøres? Ble operert for føflekkreft i 2005.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg svarer fra et hjerteperspektiv.

Etter et hjerteinfarkt er det viktig å bruke visse medisiner. Et slikt medikament tilhører gruppen statiner, og reduserer kolseterolet. Forskning viser at pasienter som har hatt infarkt bør bruke slike medisiner uavhengig av hvilket kolesterolnivå de har. Medikamentet beskytter mot nye infarkter. Men statiner kan også gi bivirkninger i form av muskelsmerter. Du bør høre med legen din om noen av plagene dine kan skyldes bivirkninger fra hjertemedisinene. Heldigvis finnes det flere alternativer. Får du bivirkninger fra et medikament, kan det hende at du tåler et annet bedre. Ofte må man prøve seg litt frem før man finner en kombinasjon av medikamenter som er passende for pasienten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt og kriblinger i armer og ben etter aktivitet

Jeg opplever stadig at etter lett til moderat trening, enten sykling , styrketrening eller gåturer, er jeg er normalt sliten. 1-2 timer etter fysisk trening så føler jeg "velvære " i musklene, kroppen generelt,spesielt armer og bein.

Men så etter ca 4-6 timer begynner en prikkende,kriblende eller brennende følelse å spre se i armer og bein og hender og noen ganger i øvre del av ryggen. Kjennes ut som en veldig "rastløs" og verkende følelse.

Jeg var aldri slik tidligere -hva kan det komme av? Har også litt "tåkesyn" når jeg blir sliten av f.eks. en gåtur på rundt 2 timer. (men ikke lavt blodsukker) Er dette normalt? Det føles ikke normalt og har ikke vært slik tidligere år.

Litt forhistorikk: 56år, plaget med stiv nakke og skuldre til tider. Hatt prolaps i rygg og fikk ved dette en skade i bein og hofte. Deler av det beinet har sterkt nedsatt følsomhet i et område ved kne og ved storetå, mens deler av tå og fotbøye er "overfølsom" og noen ganger kommer akutte smerter som stikkende kniver og varer noen sekunder også forsvinner igjen.

Virker som beinet lever sitt eget liv, med smerter, prikkinger, stikking, nummenhet som kommer og går. Noen ganger ukontrollerte rykninger"leamus" i fot eller lår.

Dette har jeg hatt i ca 3-4 år nå. Men denne brennende følelsen i musklene noen timer etter aktivitet har vart i ca 1 år, men føler at det har blitt verre. Det skal også nevnes at jeg har litt høy blodsukkerverdi (ca 6-7 på fastende). Blodtrykk: 145/87 puls 78 målt hos fastlege. Jeg er 56år, (164cm / 70kg) med livvidde ca 99 cm.

Min mor har Sjøgrens syndrom og systemisk sklerose .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på opplysningene i henvendelsen din er det vanskelig for meg å si sikkert hva plagene skyldes. Men de virker ikke som typiske hjerteplager i alle fall.

Jeg tror det vil være en fordel for deg å få en bred utredning hos fastlegen din. Det kan være aktuelt å sjekke for diabetes, nevrologiske tilstander, trange blodårer og autoimmune sykdommer.

I innledende utredning er det nok å gjøre blodprøver. Hvis legen får napp i en bestemt retning, kan hun/han henvise til mer spesialiserte undersøkeler.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bekymret for risikofaktorer

Hei, jeg målte blodtrykket hos min fastlege til 145/87 og puls på 78. Han sa det var bra. Men etter hva jeg leser på nett så er dette "første trinn av høyt blodtrykk"? Jeg er 56 år, høyde 164 cm og vekt 70 kg. Det meste av overvekt ligger rundt midjen. Blodsukkeret mitt ligger rundt 6-7 om dagen om kvelden og kommer aldri under 6 om morgenen . selv om jeg en dag er 5,9 om kvelden er det over 6 på morgenen på faste. Jeg har i alle år hatt sukker i urinen og da blitt sjekket langtidssukker og de sier det er bra..men for meg ser det ut til at det er i høyeste laget, da det til og med er 7 noen morgener på faste.

Min far og eldste bror hadde samme kroppsfasong som meg. Slank, men med stor livvidde. Er mye oppblåst i magen også. Min far hadde to uoppdagede hjerteinfarkt før han døde av sprukken aorta bare 57 år gammel. Min eldste bror utviklet diabetes 1 i voksen alder og hadde flere tette blodårer og døde til slutt av hjerteinfarkt bare 50 år gammel. Min 5 år yngre bror har allerede vært og åpnet en tett halspulsåre.

Jeg er redd for at jeg skal ende opp som dem og prøver å spise sunt og trener nå 3 ganger på helsesenter i uken og går turer med hunden i tillegg hver dag. Men blodsukker, puls og trykk er ikke bedre. Triglyseridene mine er litt for høye, hdl er innenfor men litt lavt, litt lite natrium, og litt lite D-vitamin men tar tilskudd. ALAT er 47. Ellers er alt innenfor referanseverdi. Hva mener du om dette? Er det grunn til bekymring?

Symptomer jeg sliter med er: oppblåst mage,prikking i hender og noen gang armer og bein. Tretthet, lite motivasjon, dårlig hukommelse og til tider "sår tunge" samt overvekt som IKKE vil ned. Noen ganger er jeg også småkvalm .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Ut i fra beskrivelsen din har du nok en viss risiko for å utvikle hjertesykdom. Men med riktige tiltak kan du minke denne risikoen. Jeg går gjennom de ulike aspektene under:

Blodtrykket varierer naturlig gjennom døgnet. En enkelt måling er sjeldent nok til å si noe sikkert om hvordan blodtrykket ditt ligger. For en bedre vurdering bør man gjøre en 24-timersmåling. Dette gjøres på mange fastlegekontorer, eller hos hjertespesialister. Hvis du virkelig har høyt blodtrykk, bør det gjøres tiltak for å redusere det. Vektreduksjon og fysisk aktivtet kan få blodtrykket ned. Kommer man ikke i mål med det, kan det være aktuelt med medisiner. Normalisering av blodtrykket reduserer faren for hjertesykdom og hjerneslag.

For en som er 164 cm høy og veier 70 kg blir BMI 26. Dette betyr at du er normalvektig, noe som er bra med tanke på hjertehelse. Imidlertid har du en tendens til å lagre fett rundt midjen. Dessverre er en slik fettfordeling forbundet med høyere fare for å utvikle hjertesykdom. Ved å redusere fettet fra dette området bedrer man sine sjanser for å unngå hjertesykdom. Igjen er riktig kosthold og fysisk aktivitet viktige tiltak.

Blodsukkerverdiene dine viser at du neppehar diabetes, men igjen kan du nok ligge i faresonen for å utvikle diabetes. Les under "Tallenes tale" her for å se de ulike definisjonene: http://diabetes.no/leksikon/n/nedsatt-glukosetoleranse/

Diabetes øker faren for å utivkle hjertesykdom. Men ved å gjøre viktige grep innen kosthold og fysisk aktivitet kan du forhindre at du utvikler diabetes. Her finner du mer informasjon om forebygging: http://diabetes.no/kosthold/mat-og-individ/forebygging-og-levevaner/

Har man først utvikelt diabetes er det vitkig med god medisinsk behandling. Ikke bare av blodsukkeret, men også av kolesterol og blodtrykk. Fysisk aktivitet og sunt kosthold er fortsatt sentrale.

Du har flere i familien med hjertesykdom. Dette betyr at du er arvelig belastet. Genene dine kan du selvsagt ikke endre. Derfor er det spesielt viktig at du fokuserer på det du har kontroll over, nemlig livsstilen.

Høye triglycerider (en type fettstoff i blodet) øker også risikoen for hjertesykdom. De bør helst være under 2. Vektreduksjon, mer fysisk aktivitet, bedre blodsukkerkontroll og økt inntak av omega-3 kan redusere triglycerider.

Det kan også hende at du allerede nå bør ha forebyggende medisinsk behandling, feks av kolesterolet og blodtrykket. Dette må du ta opp med legen din.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid

Allergi

Fiskeallergi

Hei! Jeg har vært allergisk mot fisk så og si hele livet, og reagerer en del på å være rundt det. Får blant annet kløe i munn, utslett på hals og bryst, samt prikking og lett hevelse på tungen og leppene. Hører støtt og stadig folk si at de er allergiske mot forskjellige ting, men de spiser det likevel, da de fint kan leve med litt kløe. Lurer på hvordan korreksjonen mellom reaksjonen på å være rundt allergenet og å spise allergenet er? Kan jeg forvente å få omtrent samme reaksjon hvis jeg spiser fisk, eller vil den sannsynligvis være verre?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er et godt spørsmål. Noen utvikler toleranse overfor det de er allergiske overfor mens andre ikke gjør det.

Om du hører til den ene eler andre gruppen må avgjøres i samråd med behandlende lege. Du kan utsettes for fiskedamp eller spise fisk under tilsyn av spesialist/poliklinikk. Reaksjonene obeserveres og du får adrenalin om du får symptomer. Dette kalles kostprovokasjon eller kostforsøk. Ta det opp med lege neste gang du er der og hør om det kan være aktuelt å prøve for deg.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til arbeid etter hjertestans

Hei, er 80 % ufør , pga. artrose i ryggen. Fikk hjertestans mars 2016, mistet retten til å kjøre buss og persontransport, som har vært mitt levebrød siste 20-årene. Jeg blir 61 år i januar. Er innkalt til arbeidsavklaring. Hva kan jeg lovlig utdanne meg til? Er utdannet innen murerfaget ,men får heller ikke lov til å praktisere dette nå.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. november 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Har du 80 % uføretrygd fra tidligere, vil jeg anta at det ikke blir noen omfattende arbeidsavklaring. Du kan nok heller ikke regne med at Nav vil innvilge arbeidsrettede tiltak av særlig omfang. Er du ikke uføretrygdet og uførheten på 80 % kan være midlertidig, vil nok Nav foreta en grundigere arbeidsavklaring. Men på grunn av din alder er det lite trolig at de innvilger langvarige arbeidsrettede tiltak.

Når det gjelder hva du kan utdanne deg til lovlig, er det kun noen få yrker som krever helseattest. For din del handler det om hva du selv mener du klarer, hvilke type arbeid som er forenlig med din helsetilstand. For eksempel kan det se ut som tyngre fysisk arbeid ikke er noe for deg.

Med vennlig hilsen Atle Larsen