Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyere distolisk trykk til visse tider på døgnet.

Hei, Hver morgen og hver middag har jeg blodtrykk 120/100... Etter 17:00h . 120/80 alt helt notmalt. Jeg er frisk, idrettsmann og er ute å løpe ned hunden hver dag. Legen min sier det er normalt. Men det er jo litt rart. når diastole er så høyt da er det litt vanskelig å puste. tusen takkpå forhånd Markus

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er normalt av blodtrykket svinger vesentlig i løpet av døgnet, med noen typiske trender og endel forskjeller fra person til person. Blodtrykket er som oftest lavest om natten og vi kan se en betydelig stigning hos mange kort etter at de har våknet om morgenen. Det er vanlig at trykket synker i perioden etter en treningsøkt. Det er ellers gjennomsnittsblodtrykket som brukes i vurderingen av om en person regnes for å ha høyt blodtrykk. Dersom du har mange målinger med diastolisk blodtrykk > 90 så bør du kontakte legen din og vurdere å få gjort en døgnmåling. Det er flott at du trener regelmessig, og jeg synes ikke at du skal bekymre deg for mye om disse variasjonene i blodtrykket.

Hjerte/kar

Grensehøyt blodtrykk. Mye hjertesykdom i familien.

Hei, siste legebesøk målte legen blodtrykket mitt til 145/87 og puls 78 og mente det var bra. Jeg synes dette er høyt? Jeg er 56 år. Jeg er 164 og veier 70 kg. midjemål 99cm ellers slank. går ikke ned i vekt. Far hadde to uppdagede hjerteinnfarkt før han døde av sprukken aorta 57 år gammel. samme kroppsfasong som meg. Min eldste bror døde av hjerteinnfarkt bare 50 år gammel ,etter flere utbyttinger av årer i beina. Min yngste bror som er 50 år nå, mått blokkere ut en tett åre i halsen da han var 45år, min mor hadde hjerteinnfarkt og tett åre i brystet men var da 70 år. Jeg har også høyt blodsukker som ligger på kanten til diabetes 2. Blodprøver viser også for høye triglyceridnivåer. Hva mener du om dette..er det grunn til bekymring eller ikke? burde jeg gå jevnlig til hjertespesialist for å passe på pga. min familiehistorikk? er dette blodtrykket som fastlegen målte for høyt eller normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som en hovedregel skal blodtrykket som måles på et legekontor ligge under 140/90. Samtidig vet vi at en stor gruppe av pasienter har såkalt "kontortrykk" som gjør at trykket måles høyere enn det egentlig er (på grunn av den spesielle situasjonen på et legekontor). Ved tvil om hvor høyt trykket egentlig er, måler vi gjerne flere ganger, eller gjennomfører en såkalt døgnmåling hvor du får påkoblet en blodtrykksmåler som du tar med deg hjem og som måler trykket er rekke ganger i løpet av døgnet. Det har også blitt vanligere at pasienten kjøper sin egen blodtrykksmåler og sjekker selv (dette bør gjøres på en systematisk måte).

Du nevner hjertespesialist: Med din spesielle familie-historie og ekstra risiko i form av høyt blodsukker, midjemål og kanskje høyt blodtrykk så synes jeg at du kan diskutere med legen din om han vil sende en henvisning. Du kan selvsagt også velge å kontakte en privat hjertespesialist direkte for en sjekk.

Hjerte/kar

Ung kvinne med flere stenter og spasmeangina.

Hei. Først av alt, jeg er så takknemlig for at dere kan svare pasienter og pårørende her.

Min kone på 45 fikk et hjerteinfarkt for 1,5 år siden. Det er blitt utført tilsammen 5 angiografier, med 2 stenter og utblokkinger. Sist i går med utblokking av en åre med stent i. Hun fikk nå diagnosen ustabil angina med spasmer. Det er kun 5 mnd siden siste kontroll, og da var alt helt fint. Hvordan er det mulig at årene inn mot hjertet tettes så raskt? Hvordan kan man forhindre at årene tettes? Hvordan er utsiktene/livskvalitet? Hun måtte bli igjen på Rikshospitalet i dag pga puls på 150 og smerter. Hun er veldig sunn og røyker ikke (lenger). Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du støtter så godt opp om din kone, som åpenbart har hatt uvanlig mye utfordringer med hjertet til å være så ung.

Først av alt: Utsiktene for livskvalitet er gode, selv om spasmeangina kan gi spesielle utfordringer. Det forekommer at årene tetter seg relativt raskt igjen etter behandling, og da skyldes dette oftest en blodpropp på grunn av stenten (fremmedlegeme som ikke har rukket å gro inn i årevegen enda) eller på grunn av at såkalt plaque-ruptur i åren. Dere har helt sikkert tenkt mye på livsstil i forhold til kosthold og trening. Prøv også å tenke igjennom livssituasjonen i forhold til stress og psykiske utfordringer, som noen ganger kan gjøre tilstanden verre. Det finnes selvsagt også megt gode forebyggende medisiner, og jeg vil anta at din kone nå får en nøye gjennomgang med legene på Rikshospitalet i forhold til dette.

Hjerte/kar

Amlodipin og blodtrykk

Jeg begynte med Amlodipin for 3 dager siden pga blodtrykket lå på rundt 167/113, målte i kveld og det lå på 157/112. Hvor fort vil jeg se effekten av medisinen? Bør jeg ta kontakt med legen/legevakta hvis trykket ikke går ned etter noen dager? Kan opplyse om at jeg er 36, kvinne, ikke røyker, drikker ikke, er i aktivitet så å si hver dag (har egen hest) jobber 100 %.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Amlodipin gir vanligvis effekt etter relativt kort tid og vanligvis vil man se effekt etter få dager (andre preparater kan trenge flere uker før full effekt), men jeg synes alikevel du skal gi medisinen noe mer tid og prøve å slappe av så godt du kan. Dersom du gjør hjemmemålinger, så vil jeg anbefale at du gjør dette litt systematisk, f.eks. morgen- middag-kveld til omtrent samme tid hver dag i tre dager. Da får vi et bedre grunnlag til å vurdere effekt siden blodtrykket svinger mye i løpet av en dag. Anbefaler at du bestiller time til oppfølging hos legen din i løpet av 3-4 uker.

Hjerte/kar

Lav hvilepuls

Mann 42. Jeg har i den senere tid fått en veldig lav hvilepuls. Det vil si den så å si synker hver dag. Har brukt et treningsarmbånd(Fitbit) for å måle over en lengre periode(ca 1 mnd) Jeg har gått fra rundt 60 i hvilepuls og ned til 52. Laveste jeg har målt om natten er 39. Jeg trener jevnlig fotball , men den lave pulsen har kommet nå etter sesongavslutningen der jeg har hatt en mnd pause fra trening. Er dette noe å bekymre seg over?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Pulsen tyder på at du er i god form og at treningen din er effektiv. Ikke unormalt at pulsen synker etter noe tid med restitusjon etter sesongen. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg. Dersom du mot formodning skulle få symptomer med svimmelhet/besvimelsestendens bør du ta kontakt med lege.

Lunge

Bivirkninger av sovemedisin

Hei! Kols grad 3-4 og sliter med dårlig nattesøvn. Fikk resept på Remeron-S som sovemedisin. Følte meg veldig slapp og orket ingenting dagen etter. Noen som har erfaring med den?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Remeron er et antidepressivum, og jeg regner med at du har fått medisinen pga den kjente søvndyssende effekten. Den kan også gi litt effekt på blodtrykket. Den skal tas på kveldstid. Nedbrytningen er ganske langsom, og det er nok grunnen til at du merker det godt dagen etter. Denne effekten er vanligvis sterkest i den første tiden man bruker preparatet, og vil normalt avta etterhvert. Eventuelt kan du snakke med legen om det kan være aktuelt å redusere dosen den første tiden.

Lunge

Astmaforverring i forbindelse med luftveisinfeksjoner

Eg har hatt halsvirus og luftvegsinfeksjon,eg har gått å hangla,men er framleis ikkje heilt bra endå.Seinare kjem eg til å merka meir til astmaen etter det.Eg vert lenger sjukmeldt frå arbeid ein stund til. Eg har meir astma no etter det. Kva skal eg gjera då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok helt vanlig at astma blir forverret i forbindelse med luftveisinfeksjoner. Og forverringen merkes ofte i noen uker etterpå. Men bedringen inntrer gradvis. Det beste man kan gjøre er å sikre seg at astmabehandlingen er best mulig tilpasset den situasjonen du er i. Dessuten bør du unngå situasjoner som du vet forverrer tilstanden. Ellers regne jeg med at legen din kjenner deg og din astma godt og kan følge deg opp på en god måte.

God bedring!

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisiner

Hei, jeg har en venn (59år) som tidligere har vært overvektig, ikke lenger, men har fortsatt med den klassiske "ølmagen". Han har slitt med høyt blodtrykk i mange år, og gått på Selozok, som har regulert det helt fint. For et par uker siden fikk han en ny fastlege og hun mente at den blodtrykksmedisinen han fikk var helt avlegs, så hun skrev ut en resept på Atenolol; han sluttet sporentreks på Selo og begynte på Aten. Samme dag han byttet medisin følte han seg veldig dårlig, dro hjem for å måle puls og blodtrykk (har egen måler hjemme) og kunne bekrefte at hvilepulsen var på 115 og blodtrykket var rekordlavt! Siden da har både puls og blodtrykk gått som en yoyo. Jeg gjorde han oppmerksom på at det snatlige kuttet av selozok kanskje ikke var helt heldig; jeg går selv på den medisinen grunnet en hjertefeil. Han fikk bekreftet det av en legevenn og begynte igjen (for en uke siden) å ta 50mg selzok + litt mindre dose av den nye medisinen; dette har ikke hatt noen effekt; han har fortsatt de samme symptomene som da han kuttet tvert; søvnløshet, depresjon, generell urolighet, ekstremt skiftende puls og blodtrykk. Han er dessverre i en stilling som gjør at han vanskelig kan være borte fra jobb; han vet ikke at jeg henvender meg her, og lovte meg å ta det med ro i dag, men han er fortsatt ikke hjemme (jeg er naboen, og kollegaen hans, og har fri i dag); men jeg vet han er bekymret, og jeg er veldig bekymret for han; hva gjør vi nå?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker litt underlig på meg at fastlegen kuttet SeloZok tvert for å erstatte det med Atenolol. Begge medikamentene tilhører nemlig samme medikamentgruppe (betablokkere). Kan det hende at du har fått feil navn? Kanskje det egentlig er Atacand kollegaen din har fått?

Det stemmer at selozok ikke har veldig sterk effekt på blodtrykket. Derfor er det forståelig at legen ville bytte til noe annet. SeloZok har derimot god effekt på rask puls. Og ved å kutte medikamentet tvert, har nok kollegaen din fått høyere og ukontrollert puls, som kan være ubehagelig. Det virker som om han absolutt har behov for SeloZok.

Å ta litt selozok og litt av det andre medikamentet i kombinasjon kan derfor være en god ide. Slik kan man få kontroll på både trykket og pulsvariasjonen.

Men kollegaen din og legen hans må nok prøve og feile litt for å finne frem til riktig kombinasjon, altså hvilke doser han skal bruke av de ulike medisinene. Vi er alle ulike og derfor må behandlingen tilpasses den enkelte. Kanskje han trenger enda litt høyere dose med betablokker, og enda litt lavere dose av det andre medikamentet?

Selv om kollegaen din er travel, er det vitkig at han tar seg litt tid for å prioritere helsen sin. Han må nok gå flere ganger til legen, for å få full kontroll om over situasjonen.

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid.

Lunge

Hodepine og muskelsmerter

Jeg fikk hjerteinfarkt i fjor nov. og fikk satt inn to stenter. Jeg hadde før det både lavt kolesterol og blodtrykk. Jeg er 160 høy og slank. Jeg har fortsatt lavt kolesterol: s-kolesterol 3,3 s-hdl kolesterol 0,7.

Sliter med hodepine og muskelsmerter - jeg er også revmatiker og har astma /Kols - jeg føler at alt her henger sammen - men må si at jeg har dager hvor kroppen ikke er med, smerter i - legger - armer - ansikt/kjeve gjør dagen tunge - og jeg vil ikke slå meg helt til ro med at sånn er det. Synes det tas blodprøver på blodprøver og ingenting blir gjort, hva bør gjøres? Ble operert for føflekkreft i 2005.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg svarer fra et hjerteperspektiv.

Etter et hjerteinfarkt er det viktig å bruke visse medisiner. Et slikt medikament tilhører gruppen statiner, og reduserer kolseterolet. Forskning viser at pasienter som har hatt infarkt bør bruke slike medisiner uavhengig av hvilket kolesterolnivå de har. Medikamentet beskytter mot nye infarkter. Men statiner kan også gi bivirkninger i form av muskelsmerter. Du bør høre med legen din om noen av plagene dine kan skyldes bivirkninger fra hjertemedisinene. Heldigvis finnes det flere alternativer. Får du bivirkninger fra et medikament, kan det hende at du tåler et annet bedre. Ofte må man prøve seg litt frem før man finner en kombinasjon av medikamenter som er passende for pasienten.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vondt og kriblinger i armer og ben etter aktivitet

Jeg opplever stadig at etter lett til moderat trening, enten sykling , styrketrening eller gåturer, er jeg er normalt sliten. 1-2 timer etter fysisk trening så føler jeg "velvære " i musklene, kroppen generelt,spesielt armer og bein.

Men så etter ca 4-6 timer begynner en prikkende,kriblende eller brennende følelse å spre se i armer og bein og hender og noen ganger i øvre del av ryggen. Kjennes ut som en veldig "rastløs" og verkende følelse.

Jeg var aldri slik tidligere -hva kan det komme av? Har også litt "tåkesyn" når jeg blir sliten av f.eks. en gåtur på rundt 2 timer. (men ikke lavt blodsukker) Er dette normalt? Det føles ikke normalt og har ikke vært slik tidligere år.

Litt forhistorikk: 56år, plaget med stiv nakke og skuldre til tider. Hatt prolaps i rygg og fikk ved dette en skade i bein og hofte. Deler av det beinet har sterkt nedsatt følsomhet i et område ved kne og ved storetå, mens deler av tå og fotbøye er "overfølsom" og noen ganger kommer akutte smerter som stikkende kniver og varer noen sekunder også forsvinner igjen.

Virker som beinet lever sitt eget liv, med smerter, prikkinger, stikking, nummenhet som kommer og går. Noen ganger ukontrollerte rykninger"leamus" i fot eller lår.

Dette har jeg hatt i ca 3-4 år nå. Men denne brennende følelsen i musklene noen timer etter aktivitet har vart i ca 1 år, men føler at det har blitt verre. Det skal også nevnes at jeg har litt høy blodsukkerverdi (ca 6-7 på fastende). Blodtrykk: 145/87 puls 78 målt hos fastlege. Jeg er 56år, (164cm / 70kg) med livvidde ca 99 cm.

Min mor har Sjøgrens syndrom og systemisk sklerose .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på opplysningene i henvendelsen din er det vanskelig for meg å si sikkert hva plagene skyldes. Men de virker ikke som typiske hjerteplager i alle fall.

Jeg tror det vil være en fordel for deg å få en bred utredning hos fastlegen din. Det kan være aktuelt å sjekke for diabetes, nevrologiske tilstander, trange blodårer og autoimmune sykdommer.

I innledende utredning er det nok å gjøre blodprøver. Hvis legen får napp i en bestemt retning, kan hun/han henvise til mer spesialiserte undersøkeler.

Mvh

Wasim Zahid