Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Kols

Kolsutvikling

Hei. Jeg har nettopp fått påvist Kols av mild til moderat grad etter spirometri. Sluttet å røyke for mange år siden, har ingen luftveisplager og lever sunt. Jeg har ingen symptomer bortsett fra "dårlig kondis" når jeg må eller forsøker å presse pusten. Fått Bricanyl 0,5 mg til bruk ved behov (max 4 g. daglig) føler ikke jeg har behov for den annet enn på skiturer. Er det mulig å si noe om utviklingen videre? Vil sykdommen forverre seg eller stopper den opp? Hilsen C, 58 år

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. februar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er kjempefint at du har sluttet å røyke, for det er det eneste som kan bremse utviklingen av kols. Anbefaler også å sette i gang med systematisk trening både kondisjon og styrke. Ta gjerne kontakt med en fysioterapeut som kan sette opp et egnet program for deg. Systematisk trening kan faktisk kompensere noe for lungetapet ditt. Videre utvikling er vanskelig å si noe om, men ved at du har sluttet å røyke og  er det gode muligheter for at utviklingen har bremset eller i beste tilfelle stoppet helt opp. 

Lykke til!

Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Nedsatt bevissthet

Hva er nedsatt bevissthet?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. februar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Nedsatt bevissthet menes at  en person har redusert evne til å orientere seg mot seg selv og omgivelsene og  respondere på omgivelsesfaktorer. Det er et symptom som det er viktig å finne årsaken til.

Mvh Hilde

Lunge

Forstøverapparat mot heshet og slim

Blir vi mindre hes og slimete hvis vi bruker forstøver?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 01. februar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Forstøverapparat med saltvann kan brukes om man har mye seigt slim som ikke løsner, men det er ingen medisin i dette som åpner luftveiene. En slik behandling må vurderes i hvert enkelt tilfelle om ikke andre teknikker i slimmobilisering fungerer. Heshet kan forekomme pga bruk av enkelte legemidler og må gjennomgås av behandlende lege.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

Hjerte/kar, Lunge, Fysisk aktivitet

Bassengtrening med LHL

Finnes det flere nivå på cd'ene for bassengtrim?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 30. januar 2018
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Takk for spørsmål.

Det finnes kun et nivå av bassengtrening.

Men vi har en tidligere versjon liggende, som jeg kan sende til deg hvis du sender meg en mail på: iselin.lovhoiden@lhl.no. Det vil også i løpet av våren 2018 bli utarbeidet et helt nytt trimprogram.

Enn så lenge ønsker jeg deg lykke til med treningen:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Lunge

Kan tuberkulose komme tilbake?

hei! jeg fikk påvist latent tuberkulose for 2 år siden. tok intens kur i 3 mnd. siste uka har jeg hostet en del har også hatt forkjølelse og influensa. bør jeg kontakte lege da? kan det være en mulighet til at bakteriene kan "komme" til live igjen? har også merket at det kommer "damp" ut av munnen hver gang jeg hoster. takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 30. januar 2018
Mona Drage, Sykepleier

 

Hei og takk for spørsmål!

Hvis du har tatt forebyggende behandling (regner med det er det du mener med intens kur i 3 mnd?) så har du mest sannsynlig ikke TB-bakterier i kroppen lenger. Altså du har mest sannsynlig ikke latent tuberkulose lenger.

 

 

Når det er sagt så er ikke forbyggende behandling alltid hundre prosent effektiv. Og jeg kan godt skjønne at du kan bli bekymret under en influensa eller en forkjølelse. Men mest sannsynlig er det bare det du har og ikke tuberkulose.  Jeg ville sett det an en stund, og hvis det ikke gir seg, og du  har symptomer på tuberkulose; langvarig hoste (3 uker eller mer), feber over noe tid, svette om natten, ekstrem slapphet, vektnedgang og manglende matlyst, så vil jeg anbefale deg å kontakte lege.

 

Lunge, Allergi

Forkjølet jente, kan det være allergi?

Hei. Jeg har en jente på 8 mnd som de siste 6 ukene har vært veldig tett/forkjølet. Influensaprøver er negative. Hun er veldig tett i nese og øvre luftveier, samt at hun har pipende pust. Hun nyser veldig mye, og hun gnir seg også mye i øynene. Vi har en hund som røyter veldig mye, og tanken slo meg om dette kan være allergi? Bør vi dra til lege og teste?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 29. januar 2018
LHL

Hei

Du bør ta din datter med til fastlegen slik at legen kan vurdere henne og eventuelt starte en allergiutredning. Fastlegen kan ta blodprøver som ledd i allergiutredningen. Hvis det er nødvendig med henvisning til spesialist / barnelege med allergi som spesialitet, så er det fastelegen som henviser henne videre.

Les mer:      www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergitester-og-diagnose/     www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Lykke til

Vennlig hilsen Rose L Otterbech

Lunge

kols , feber og smerter

Hei . Når kolsen slår skikkelig ut ..er det sant at man kan få feber og store smerter i hele kroppen? Min storebror fikk denne beskjeden i dag på legevakta. Jeg trodde ikke at kolsen gikk slik ut i kroppen. Han slo ikke ut på crp..så fikk han med seg kortison tabletter hjem. Er igrunnen ikke helt sikker på at han forteller hele sannheten. Han er 46år gammel. Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 29. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ikke noen umiddelbar sammenheng mellom kols, feber og smerter. Det kan være at han er feildiagnostisert,eller at det er en influensa han har fått nå på toppen av sin kols, og det går jo heldigvis over. Hvis feber og smerter er noe han konstant sliter med, så bør han utredes nærmere.

Mvh Hilde

Lunge

Problemer med innpust

Hei!
Jeg kjenner meg igjen i symptomene beskrevet for anstrengelsesutløst astma, men jeg opplever pustebesvær og tetthet med smerter i brystet, følelsen av at noen sitter på brystet mitt og at det er tungt å puste inn. Det står beskrevet som at et symptom er besvær ved utpust. Er det vanlig ved astma at en har problemer med innpust, eller kan det være noe annet? Jeg opplever også problemene etter et par minutters aktivitet, og opplever at det letter etter en stund ved endt aktivitet.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 26. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Slik du beskriver dine symptomer, kan det også være andre diagnoser enn astma eller en tilleggsdiagnose til astma. Da tenker jeg spesielt på Vocal Cord Dysfunction(VCD)og Exercise Induced Laryngeal Obstruction(EILO). Du bør henvises for å få en utredning på hva som er årsaken til dine plager.
Testene inkluderer en tredemølletest og andre typer undersøkelser som måler luftveienes overfølsomhet.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

 

Lunge

Symptomer på lav oksygenmetning

Hvilke symptomer får man ved lav metning.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 26. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vede lav oksygenmetning i blodet, dvs. at det er for lite surstoff i blodet, er vanlige symptomer andpustethet ved små anstrengelser, kanskje også tilkomst av blå lepper og fingre/negler. Lite oksygen i blodet vil også kunne påvirke konsentrasjonsevnen og hukommelsen. Det er grunnen til at man ikke får lov til å kjøre bil eller betjene farlige maskiner hvis man ligger altfor lavt i oksygenmetning. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Kols

KOLS og hjertebank

Hei jeg er en kvinne på 64 år med veldig hurtig puls, i bevegelse er den fort oppe i 110 det er veldig plagsomt alt må gå i sakte tempo, men når det er sagt så faller den raskt tilbake under hvile.jeg har en kols i lungene mine det er ikke tung pust jeg er etter her men hjertebanken som er problemet.Vil medikamentet Bisoptolol være til hjelp her tro, er litt engstelig av meg.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

En puls på 110 under fysisk aktivitet er ikke veldig høyt, og det virker normalt at den raskt faller under hvile. Det høres imidlertid ut som om dette oppleves ubehagelig for deg, og at dette er noe som er tilkommet. Derfor synes jeg du skal be om en time hos fastlegen, og blant annet ta et EKG.

Bisoprolol er en såkalt betablokker. Denne gruppen av medisiner har man vært forsiktig med å bruke hos pasienter med uttalt lungesykdom, fordi de kan forverre tung pust. Nå er riktig nok bisoprolol en moderne betablokker(mer spesifikt virkende), og disse virker mindre på andre organer enn hjertet. Du bør nok gjennom en mer grundig hjerteundersøkelse før det er aktuelt å bruke betablokker for å senke pulsen.