Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Heshet og astmamedisin

Hei. Jeg er allergiker og astmatiker. Jeg bruker Symbicort morgen og kveld, og Ventoline/Atrovent ved behov. I perioder sliter jeg med mye slim i halsen og hes stemme, selv om jeg prøver å være nøye med å skylle munnen etter å ha tatt medisin. Hva kommer dette av?

Jeg bruker også Nasonex nesespray. Har nettopp hatt bihulebetennelse og brukt mer nesespray- også Otrivin. Kan det gjøre at jeg blir hes og slimete i halsen? Jeg kan være fin i lange perioder- nå i nesten et år- før jeg igjen får en slik hes periode. Kjennes ut som det er noe på stemmebåndet - blir slitsomt å prate.

Vil gjerne høre hva dere tenker om dette.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Den vanligste årsaken til heshet i forbindelse med astmabehandling er steroidinnholdet ("kortison") i det man inhalerer. Symbicort er et av de kombinasjonspreparater som brukes mye, og som hos enkelte kan gi heshet pga steroidinnholdet som påvirker stemmebåndene. Også andre kombinasjonspreparater kan gi samme bivirkning. Noen ganger kan det hjelpe å redusere dosen, mens man andre ganger kan prøve et annet tilsvarende preparat, eventuelt forsøke en aerosol (spray) som kan inhaleres via inhalasjonskammer for å sikre minst mulig deponering i svelget. Også Otrivin kan gi irritasjon i svelget, men er sannsynligvis sjelden årsak til heshet.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Smitter allergener i ferskvaredisken?

Hei! Kan valnøtter fra en waldorfsalat i en ferskvaredisk gi utslag på allergi på andre matvarer i disken?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et aktuellt spørsmål.

Allergener smitter ikke fra en rett til en annen ved å stå i samme ferskvaredisk. Utfordingen er at det er lett å søle fra en rett til en annen. Enten fordi man bruker samme redskap i flere retter, at det spruter eller at man mister litt opp i andre salter.

Dersom kunden har matallergi anbefaler jeg at det legges opp til kunden fra en ny porsjon som ikke har stått i ferskvaredisken sammen men andre retter i store deler av dagen.

Ved plasering av salater og retter i en ferskvaredisk kan det være lurt å sette retter med de vanligste alelrgenene som nøtter og skalldyr forran i disken så man slipper å dra/løfte skjeen over andre retter når man legger opp.

Alternativet er embalert mat som er pakket og merket i et produksjonslokale.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Blodårers motstand

Hvilken tre faktorer bestemmer motstanden mot blodstrøm i et blodkar? og hvordan reguleres motstanden i blodkaret?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Motstanden bestemmes av lengden på blodkaret, karets indre diameter og "seigheten" (viskositeten) til blodet. Dette kan sammenliknes med en hageslange. De to siste faktorene kan reguleres, men i hovedsak den indre diameter. Skader på blodårene (for eksempel som følge av åreforkalkningvil for eksempel gi økt motstand. I et "trangt" blodkar med mindre indre diameter blir motstanden mot blodet større. Et tykt og seigt blod er forbundet med blant annet høyt blodtrykk og høyt kolesterol, røyking og diabetes.

Tuberkulose i ryggraden

Jeg er en dame på 51 år som har hatt Tuberkulose i ryggraden. Fikk dette i 1967, og sliter nå pga skader etter dette. Finner ikke noen opplysninger om dette, heller hvor jeg kan henvende meg. Håper dere kan hjelpe meg.

Les svaret

Vår ekspert, Mona Drage, Sykepleier svarer

Besvart 22. november 2016
Mona Drage, Sykepleier

Hei,

Takk for spørsmålet, men dette er dessverre ikke noen vi er eksperter på. Vi vet at mange får ryggproblemer etter å ha hatt tuberkulose i ryggraden.

Har du fått tatt røntgen av ryggen for å se om det er eventuelle feilstillinger? Det beste rådet vi kan gi deg er å få en henvisning til spesialist fra din fastlege.

Ønsker deg lykke til! 

 

Allergi

Astma og hornsalt

Hei. Når jeg baker noe med hornsalt i blir jeg ofte tett i pusten etterpå. Har astma. Er hornsaltlukta en astmatrigger?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Jeg kan ikke finne dokumentasjon på at hornsalt er en trigger for astma. Likevel vil jeg tro at hornsalt men sin sterke lukt vil kunne virke irriterende på slimhinnene i luftveiene. Det kan utløse hoste, kløe i halsen og astmabesvær.

Du opplever at du blir tett av hornsalt og da er det indikasjon god nok til at det for ditt vedkommende er en sammenheng.

Lykke til, hilsen Helle

Rettigheter

Rett til sykepenger?

Hei. Jeg refererer til et spørsmål stilt i januar 2016, med ref.nr 9754. Jeg er i samme situasjon, men var dessverre sykemeldt en stund før helt frem til fødselspermisjonen. Har jeg de samme rettigheter som i ref.nr 9754? Og er arbeidsgiver ferdig med å betale de 16 første dagene eller må de betale meg på nytt? Det er ikke samme sykemelding, om det skulle ha noe å si. Evt er det nav som skal betale meg nå?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. november 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det følger av folketrygdloven § 8-2 at den perioden du mottar fødselspenger er likestilt med yrkesaktivitet. I Nav`s rundskriv står:

"Vilkåret om fire ukers opptjeningstid gjelder således ikke for personer som umiddelbart før har hatt rett til sykepenger i tilsvarende tid, slik at det ikke har vært noe brudd i retten til sykepenger."

Har du vært helt arbeidsfør i minst 16 dager siden forrige gang arbeidsgiver betalte sykepenger, skal arbeidsgiver igjen betale de første 16 dagene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Spirometri test

Hei. når en tar en vanlig spirometri test, hvor mange ganger er det vanlig og puste ut

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. november 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Ved en spirometri test skal du puste ut til du er tom for luft en gang, etter at du har pustet inn så dypt du kan. Testresultatet er veldig avhengig av riktig teknikk, så en kan bli bedt om å ta testen flere ganger.

Du kan ta kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for mer informasjon.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisin i blodet

Hvor lenge holdes blodtrykksmedisin i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 22. november 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det varierer mye mellom ulike medisiner. På felleskatalogen.no finner du informasjon om hvert enkelt medikaments halveringstid. Det sier hvor lang tid kroppen din bruker på å skille ut halvparten av virkestoffet i medisinen.

Noen medisiner er laget for å ha lang virketid, såkalte depotpreparater. Disse tas ofte en gang om dagen og vikresoffet tas langsomt opp i kroppen. Mens andre tas raskt opp.

Noen eksempler på halveringstid for blodtrykksmedisin er: Atacand 9 timer, Norvasc 35 - 50 timer, Triatec 13 - 17 timer, Lisinopril 12,6 Denne informasjonen finner du under kapittelet egenskaper i felleskatalogen.  

Lunge

Vaksiner

1 uke siden jeg kom hjem fra Glittre. Tok influensavaksine og pneumokokkvaksine der. Siden da har pusten blitt verre, fatiguen blitt verre og jeg har fått influensa og tørrhoste. Noe jeg ikke har hatt på over 1 år. Vet at stresset tok meg, når jeg forlot Glittre. Er det mulig at vaksinene har satt meg helt ut ?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 22. november 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Ja, det kan være at du har fått symptomer på influensa etter vaksinen. Det går som regel over i løpet 3- 5 dager, men fatuiqen kommer jo og går og kan være uforutsigbar som du sikkert vet alt om. Ta kontakt med fastlegen hvis du ikke opplever bedring. 

Ring gjerne kolslinjens tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

God bedring!

Mvh Hilde