Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Trykk og hjertekateterisering

Hei jeg er en kvinne på 62 år med alvorlig sarkoidose og som nå har fått utført hjertekateterisering. Hjertelegen sa at trykket nå lå helt på grensen (29) Jeg har utført hjertekateterisering for noen år siden og da var trykket litt over normalt ble det sagt (27). Lungelegen sier at et normalt trykk går opp til 25 og at trykket nå var litt høyt men ikke foruroligende høyt enda. Legen sier at trykket kan gå helt opp til 40/50. Jeg skjønner ikke helt hva hjertelegen mente med "på grensen" og hvor går denne grensen? Ville satt pris på litt mer kunnskap på dette området.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar du mener høyresidig hjertekateterisering. Dette er en avansert undersøkelse som brukes for blant annet å måle trykk på ulike steder i det høyresidige hjertesystemet (også kalt "det lille kretsløpet" og "lungekretsløpet"): Høyre forkammer, høyre hovedkammer og i pulsåren som pumper blod videre til lungene.

Ulike sykdommer kan gi for høyt trykk i dette systemet. Dette kalles for "pulmonal hypertensjon" og gir symptomer i form av tungpust og tretthet. Den formelle definisjonen på pulmonal hypertensjon er at trykket i pulsåren til lungene (arteria pulmonalis) er høyere enn 25 mmHg (uttales millimeter kvikksølv).

Kroppen er ikke en maskin, men en biologisk masse. Det betyr at det ikke alltid er presise skillelinjer mellom "syk" og "frisk". Hvis en pasient har trykk på 27 eller 29, så har hun formelt sett diagnosen "pulmonal hypertensjon", men det er ikke sikkert at det er et problem for henne. Alle er ulike. Noen tåler litt høyere trykk uten problemer, mens andre kan få plager også med lavere trykkverdier.

Derfor er det forståelig at legene sier feks 29 er grensetrykk.

Når de sier at trykket kan gå helt opp til 40-50, tenker de kanskje på når det er grunn til å behandle med medisiner. Men når behandling skal settes inn må uansett avgjøres etter en individuell vurdering. Man ser da ikke bare på trykket, men også på pasientens plager og symptomer.

Håper dette var litt mer oppklarende.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsaker til atrieflimmer

Spørsmål om atrieflimmer Jeg har nettopp fått diagnosen atrieflimmer. Jeg har ingen av risikofaktorene som er listet opp som er typiske. 1.Er det aktuelt med en utredning for å finne evt årsak? Jeg er 44 år, kvinne, så det jo relativt sjelden i denne alderen 2. Jeg hadde kortvarig, men alvorlig ( dødelig) anorexia for 10 år siden. Mener det var i dette tidsrommet jeg begynte å få hjertebank, da mer kortvarige anfall i starten. Kan anorexia være en årsak til atrieflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når en pasient får konstantert atrieflimmer skal det gjøres en utredning for å finne mulige bakenforliggende årsaker. Utredningen består av både blodprøver og hjerteultralyd. Iblant er det dog ikke mulig å finne noen bakenforliggende eller utløsende årsak.

Kraftig avmagring og dehydrering kan nok utløse flimmer mens det står på, men går gjerne over igjen når ernæring og væske normaliseres igjen. Det er vanskelig å tenke seg at din anoreksi tilbake i tid skulle ha gjort en varig endring i hjertet, som har gjort at du gradvis har fått atrieflimmer. Jeg kan nok ikke utelukke det, men det virker lite sannsynlig at anoreksien har noe med flimmeren å gjøre nå.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt overtrykk?

hei har overtrykk på 115 har vært litt svimmel når jeg står brått opp kan overtrykket være for lavt

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket (og følgelig også overtrykket) varierer. Både fra time til time og med alderen. Kjønn og kroppsstørrelse spiller også viktige roller.

Et overtrykk på 115 er normalt og skal vanligvis ikke gi svimmelhet. Et unntak kan være dersom du tidligere har hatt for høyt blodtrykk, men nå har fått det ned til 115. Da kan kroppen oppfatte det som "for lavt" i forhold til hva du har vært vant med. Det kan ta litt tid før kroppen vender seg til den nye situasjonen.

Det kan også hende at svimmelheten din har andre årsaker. Hør med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oppfølgingssvar om atrieflimmer

Hei, og takk for ditt svar. 5 stjerner var meningen. Har noen oppfølgingsspørsmål: 1. Jeg fikk tatt ekko av hjertet i 2006 da ekstraslag ble konklusjonen. Da var hjertet helt normalt og så helt fint ut. Hvis det nå viser seg at det er blitt utvidet, vil ikke det da bety at flimret har forårsaket det og ikke omvendt? 2. Jeg har hatt anfall med hjertebank over flere år. Det startet med en varighet på 15-30 min, og den har bare økt fram til idag hvor anfallene har vært oppi 12-18 timer. Stemmer det at atrieflimmer har en progresiv utvikling? Og kan ekstraslag ha en slik utvikling? 3. Kan ekstraslag være veldig uregelmessig. Jeg får voldsom uregelmessig hjerterytme, det kan slå raskt, så kan det ha en lang pause, hvor det deretter "jager", noen pulser rolig før det igjen raser. Ikke noe system i det hele tatt. Tenkte ekstraslag var pulset mellom to normale slag i sinusrytme. Burde det da ikke være greit å skille? 4. Jeg får nå brystsmerter under anfallene, er det normalt? Håper på like godt svar som sist!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for at du likte svarene. Her kommer flere:

1. Hvis det nå er utvidet kan det bety at det er flimmeret som har gjordt det. Det kan også hende at du har hatt en klaffelekkasje de siste årene som har forårsaket utvidelsen (og flimmeret).

2. Ja, atrieflimmer har en progressiv utvikling presist som du beskriver. Ekstraslag kan også ha en progressiv utvikling.

3. Ja, ekstraslag kan gi følelse av uregelmessig puls. Og selv om de kommer mellom sinusslagene, kan de også forstyrre regelmessigheten til sinus (forskyve eller fremskynde neste slag). Men det du beskriver under punkt 3, kan også minne om atrieflimmer.

4. Brystsmerter under anfall er ikke vanlig og kan indikere trange kransårer i tillegg. Dette må du ta opp med en hjertelege, slik at det kan avklares.

Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Voksende hjerte

Hei! Jeg spør for svigemor, som er svært bekymret! Hun har fått påvist, noe som gjør at hjertet vokser, og fikk en pille av legen sin, som hun skal ta hver dag .... Er dette alt?! Burde man ikke bli innkalt til noe kontroll hver år/annenhvert år? Nå skal det sies at hun har flyttet fra Norge til Tyrkia, men vi trenger forsatt svar, på hva vi kan gjøre? -Trine-

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Begrepet "voksende hjerte" kan bety litt ulike ting. Det kan bety at hjertemuskelen blir tykkere og det kan bety at kamrene utvider seg. Begge kan være resultater av andre hjertesykdommer, eller genetiske feil. Begge kan føre til hjertesvikt. Behandling og oppfølging avhenger av type, grad og årsak. Kun en pille virker uansett litt tynt og hun bør henvises til hjertespesialist for å klarlegge både diagnosen og planlegge oppfølgingen.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Hvor mye kan kolesterol reduseres av kostholdet?

Hvilken mat anbefales å spise per dag, for å få ned kolesterol (nå på 8,2)? Hvor lang tid kan det da ta for å få LDL fra 6,3 til 2,5?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 17. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Å redusere LDL-kolesterolet så mye er nok ikke mulig ved hjelp av kosthold alene. Selv ikke store doser av kolesterolsenkende medisiner klarer som regel å senke LDL-kolesterolet med mer enn 50 prosent, men så lite som en 10 prosent reduksjon i dette kolesterolet er knyttet til mer enn 20 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdom.

Å redusere LDL-kolesterolet med om lag 10-20 prosent er mulig ved hjelp av kosthold. Dette tilsvarer en reduksjon fra 6,3 til ca. 5,7-5 mmol/l.

Hvor mye kolesterolet kan senkes kommer også an på hva du spiser fra før. Dersom du i dag for eksempel spiser mye meierismør, vil du kunne redusere LDL-kolesterolet mye dersom du bytter ut smør med rapsolje. Mettede fettsyrer - som f.eks. kjøtt, smør, fløte, kokosfett og palmeolje er kilder til - fremmer høyere LDL-kolesterol, mens flerumettede fettsyrer - i planteoljer og nøtter - reduserer LDL-kolesterol. Bytter du f.eks. ut 1 spiseskje smør med 1 spiseskje soyaolje kan LDL-nivået reduseres med 0,1-0,2 mmol/l, men kanskje mer hos deg som allerede har et ganske høyt nivå. Det er beskjedent i seg selv, men det kan reduseres ytterligere med å gjøre flere grep.

I tillegg til type fett er inntak av fiber forbundet med kolesterol. Havre og bygg har en spesiell type fiber som kalles "betaglukan" som senker kolesterolet. Soyaprotein, f.eks. fra soyabønner ellers soyamelk, kan også senke LDL-kolesterolet, men i beskjeden grad. 

En annen kostholdskomponent som kan modulere kolesterolnivået er såkalt plantesterol. Dette finnes naturlig bl.a. mais- og rapsolje og finnes også i margarinen "Pro Aktiv". Plantesteroler gjør at mindre kolesterol fra kostholdet tas opp i blodet og kan senke LDL-kolesterolet med ca. 10 % på fire uker. 

Videre har kokekaffe en sterkt kolesteroløkende effekt, drikk heller filter/pulverkaffe eller te.

Vektreduksjon har også en viss kolesterolsenkende virkning (ca. 5 % per 5 kilo vekttap)

Lunge, Allergi

Hyppige forkjølelser og mulig astma og allergi

Hei...sønnen min på 10 år fikk i natt pustebesvær, piping ved inspirasjon og kortpusten. Han er likens i dag. Han har vært hos noen med mange katter igår, det har vært reaksjoner etter besøk der før men ikke sånn. Vi har også katt, men han reagerer bare når han koser med henne, men er ofte forkjølet.. Tåler han kanskje ikke vår katt heller? Han har mye problemer med luftveiene synes vi, spesielt nå på vinteren.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vinteren er høytid for forkjølelser og virusinfeksjoner og symptomene kan være lik en astma. Ved astma er det vanlig med piping/hvesing på utpust(ekspirasjon) og ikke ved innpust. Ettersom din sønn ofte er forkjølet og at dere har en mistanke om at han reagerer på katt, bør han utredes både for astma og allergi.

Du kan les mer om astma og pelsdyrallergi her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Kolsmedisin for nedsatt pusteevne

Hei Jeg har gått til øre/nese/hals spesialist og fått konstatert gresspollenallergi. Gjennom spirometri har jeg også fått konstatert nedsatt pusteevne. Jeg har blitt behandlet med Amasys og Symbicort. I siste konsultasjon ble Symbicort byttet med Anoro. På apoteket opplyste de at Anoro er en Kols medisin. Bør en øre/nese/hals-spesialist utskrive Kols-medisin? Bør jeg skifte lege til en lungespesialist?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er mye som er uklart i det du skriver og derfor burde du få en time hos din fastlege. Han kan også ta spirometri og gi deg en tilbakemelding på om resultatet av den er forenelig med en kolsdiagnose. Anoro er helt riktig en kolsmedisin. En pollenallergi kan påvirke lungene og om spirometrien er tatt under gresspollensesongen, kan den vise nedsatt pustekapasitet. Fastlegen din kan også henvise deg til lungespesialist om det skulle være nødvendig. Regner med at Amasys er Avamys, som er en nesespray brukt ved allergi.

Du kan lese mer om pollenallergi her 

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Svekkes immunforsvaret av kostforsøk?

Mitt barnebarn på 2 år har allergi på melk, egg og hvete. Var på fredag hos lege for å teste ut hvete. Fikk bittesmå stykker, så mer. Totalt en halv skive iløpet av 3 timer. Ingen reaksjoner. Ble syk med høy feber og virker forkjølt på søndag. Er fortsatt syk, men det kan vel ikke ha noen sammenheng med at immunforsvaret har blitt svekket av hvete? Mvh T

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. november 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Immunforsvaret svekkes ikke av kostforsøk. Han hadde heller ingen reaksjon på hvete og det er bra. Håper han kan vokse av seg de andre matallergiene også . Mange barn utvikler toleranse overfor melk og egg før skolestart.

Lykke til, hilsen Helle .

Lunge

Spirometri test

Hei. Kan en ha kols selv om spirotmetri testen sier ingen unormale funn. Evnt. hvordan kan en finne ut av det.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 15. november 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er spirometri testen som viser hvilken pustekapapasitet du har, og da event om det er normalt eller avvikende. Resultatet er avgjørende for diagnosen, og kan sammen med sykehistorien og vanlig undersøkelse av lungene som regel gi svar på om det dreier seg om astma eller kols.

Ta kontakt med kolslinjen på tlf 800 89 333 hvis du ønsker en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde