Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerneslag, risiko for nye slag?

Jeg har en mor som nettopp har hatt et slag. Hun er 58 år, legene på sykehuset sier det var et lite hjerneslag. Etter kognitive tester og besøk hos fysiolog på sykehuset sier de at hun ikke har noen skader av slaget annet enn lammelse i venstre hånd og kinn. Hun ble sendt hjem 2 dager etter uten noe behandling annet enn blodfortynnende og blodtrykksdempende+sykemelding. Legen sa ikke så mye på sykehuset, så nå sitter jeg her googler og er kjempebekymret.

Hva vil skje med henne videre nå? Nytt slag? Død?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 26. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Du beskriver et behandlingsforløp innen akutt hjerneslag som ikke er uvanlig - det går ofte raskt og informasjonen som gis kan oppleves mangelfull og man sitter etterpå og spør seg selv hva som er skjedd.

Det viktigste er imidlertid at din mor har fått (og bruker) sine forebyggende medisiner. Ubehandlet høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for å få hjerneslag, så blodtrykksbehandling er viktig. Det samme er blodfortynnende og kolesterolsenkende medisiner. Man kan aldri garantere at det ikke kan komme på nye hjerneslag, men med ulike tiltak kan man redusere risikofaktorene.

I tillegg er det viktig å ha fokus på livsstilsfaktorer og gjøre endringer om det er nødvendig. Slutte å røyke, daglig aktivitet i minst 30 minutter, kostomlegging og vektnedgang er ting man selv kan gjøre for å forebygge nye hjerneslag. Fastlegens oppgave er å følge opp den medisinske tilstanden, slik at blodtrykk og andre parametre blir kontrollert. Han har også ansvar for vurdering av videre sykemelding. Det anbefales at den første kontrollen gjøres 2-8 uker etter gjennomgått hjerneslag.

Jeg håper din mor har fått med seg henvisning til fysioterapeut ettersom du sier at hun har vedvarende symptomer i form av lammelser i venstre hånd og kinn. Hun kan også kontakte fysioterapeut direkte uten henvisning. Dette kan hun få mere informasjon om hos kommunens tildelingskontor/tjenestekontor, eventuelt kommunens koordinerende enhet.

Etter 1-3 måneder skal spesialisthelsetjenesten kalle inn til en kontroll ved slagpoliklinikk. Dette er en kartlegging med tanke på om det har fremkommet vansker som ikke ble funnet i akuttfasen, og om rehabiliteringen går som planlagt. Denne kontrollen foregår vanligvis ved det sykehuset hvor hun var innlagt.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Hjerneslag?

Hei.
Jeg sliter med akutt sterk hodepine, svimmelhet, uvanlig tretthet til å være meg, konsentrasjonsvansker, funn av arrvev i hjernen på MR nylig. Behandler som tok MR skrev i sin rapport: «småkarssykdom»! Noe fastlegen har «avfeid»!! Ukentlig stikking i hjerteregionen. Av fastlege blir jeg sendt videre kun til fysioterapi for nakke/rygg. Vil du ut fra denne lille informasjonen si at det bør være viktig å sjekke videre i forhold til ev drypp/hjerneslag? Ikke høyt blodtrykk/ trener 2-4uke

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 26. mars 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

En MR av hodet er såpass presis at det vil kunne vise om det er forandringer knyttet til eventuelle hjerneslag/drypp. Du sier ingenting om det er tatt MR angiografi/kontrast ettersom du beskriver "akutt sterk hodepine", men om det skulle være en aktuell undersøkelse ville radiologen anbefalt det ut fra symptombeskrivelse. Jeg forstår at du lurer på hvorfor det i MR-beskrivelsen brukes begrepet småkarssykdom, men slike funn må alltid sees i sammenheng med øvrige symptomer.

Du beskriver imidlertid andre plager som for deg virker uavklart, som ubehag fra hjerteregionen, svimmelhet, tretthet og konsentrasjonsvansker. Er det andre faktorer i livet ditt som kan påvirke konsentrasjon og søvn? Er plagene dine anfallsvise eller kroniske? Hvordan er hodepinen? Stikkingen fra hjerteregionen, opplever du hjertebank eller uregelmessigheter? Svimmelheten, kommer den samtidig som hodepinen? Følger det andre symptomer med? Ut fra det lille du forteller, kan det se ut som du opplever å ikke ha fått tilstrekkelig forklaring og trygghet i at det du opplever, ikke behøver å være tegn på noe alvorlig. Be eventuelt om en ny prat med fastlegen.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Energidrikker

2 energy drikker i en dag (500 ml+ 500 ml) Er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Om det er farlig eller ei, kan jeg ikke svare på. Men jeg vil i hvert fall fraråde at man drikker en liter med energidrikk daglig. Da får du i det altfor mye sukker, noe som kan øke faren for flere sykdommer. Dessuten får du i deg endel stimulerende stoffer som kan stresse kroppen og forstyrre søvn og konsentrasjon. Det kan også gi hjerterytmeforstyrrelser.

mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesykdommer og trykk i halsen

Hei. Hvorfor og hva for hjerte sykdommer gir trykk og press på halsen? Hva for hjerte sykdommer gir hevelser på halsen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trange hjertekransårer kan gi både angina og hjerteinfarkt. Ved begge disse kan det oppstå smerter og press i halsen. Dette har å gjøre med at nervene som leder smertene, går i disse områdene.

Det kan være mange ulike årsaker til hevelser på halsen. Ikke alle har noe med hjertet å gjøre. Men blant hjertesykdommene er det kronisk hjertesvikt som gir hevelse på halsen. Årsaken er at det hoper seg opp med væske i kroppen ved hjertesvikt.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag tross pacemaker og SeloZok

Fikk satt inn pacemaker i febr. og har vært til kontroll og den virker som den skal. Problemet er at jeg forsatt har ekstraslag . I den siste tiden har det vært oftere og lenger. Går på 150 mg Selo Zok. Kanskje jeg skulle få tatt et nytt EKG? Blir sliten og nervøs av disse ekstraslagene.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ofte bruker vi nettopp selozok mot ekstraslag. Men med høye doser av medisinen kan pulsen bli for lav. Men akkurat det har du en garanti mot da du har pacemaker. Din puls skal ikke kunne bli for lav, da pacemakeren alltid vil sørge for en minstepuls. Ofte er denne satt til 50 eller 60. Kanskje må du opp i dose på selozok for å få færre ekstraslag? Snakk med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls

Bradykardi Min hvilepuls varierer mellom 30 - 55 slag per minutt (lege målte 36 slag på legetime) Pulsklokke viser at pulsen periodevis er veldig lav. Mange timer med puls mellom 34 - 44 slag i minuttet sovende, sittende, stående, rolig gange, synes å gi hodepine (tung i hodet). Andre dager er pulsen høyere, og jeg er helt fin, slik som på 24t EKG: 3000 ekstraslag og 200 hopp ( stress), min 38, snitt 57, ellers normalt. Pulsen øker ved trening. 45 år og normalt trent. Kan lav puls gi hodepine?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, hos noen kan lav hvilepuls bli litt for lav og da kan det gi plager. Et hjertet som slår 40 ganger i minutter, pumper ut mindre blod enn et slår 70 ganger i minuttet. Så det kan tenkes at hos enkelte kan den lave hvilepulsen bli litt for lav og dermed gi plager som tretthet, slitenhet, svimmelhet og hodepine. Jeg har hatt pasienter med slikt hvor løsningen ble pacemaker.

Imidlertid er det ikke sikkert at det er den lave pulsen som er årsaken til plagene dine. Du bør gå til legen og få en generell sjekk. Lavt stoffskifte kan gi både lav puls og hodepine, så det kan være verdt å undersøke. Snakk med legen din for en utredning. Be også om henvisning til kardiolog for en hjertevurdering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Støt i hjertet ved innsovning

Har et problem ved innsovning. I det siste har jeg kjent når jeg nesten sovner kommer det et kraftig støt i hjerte, kun det støtet og jeg prøver å sovne igjen. Det samme kan skje da også. Kjennes litt sårt etterpå. Tør ikke sovne og blir liggende. Sovner da kanskje etter et par timer. Har hatt mye sykdom siste året, Cushing sykdom og derav høyt kortisol(nå lavt pga operert, produksjonen har begynt igjen)Har SVT, men er rolig stort sett. Mye hjerteutredet, men ikke tatt EKG når dette oppstår

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det høres litt ut som et kraftig ekstraslag. Det kan man ofte oppleve i det man skal sovne. I en slik periode er det nemlig litt endringer i balansen mellom det sympatiske og parasympatiske nervesystemet. Dette kan føre til at hjertet gjør noen hopp.

Men som du er inne på; for å virkelig slå fast hva det er som skjer, så må det tas et EKG akkurat i det det skjer. Det er naturligvis ikke så lett, så da bør du få tatt et 24-timers-EKG noen ganger, til du får plagene samtidig som du er tilkoblet registreringen. Først da kan man si noe om hva det virkelig er.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager etter ablasjon for VES

Hei. Jeg har foretatt ablasjon av VES/VT for litt over to uker siden. Jeg har slitt veldig med hodepine og migrene etter dette. Jeg har en del synsforstyrrelser hver dag. Er det fare for blodpropp? I tillegg har jeg en del plager i brystet, noen dager bra mens andre ikke så bra. Jeg er generelt veldig sliten. Er det noen hensyn jeg bør ta, eller kan jeg gjøre som jeg vil ift fysisk aktivitet osv? Er det noe som kan gjøre hjertet dårligere/ som kan ødelegge for ablasjonen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes du først å fremst bør oppsøke legen din for å få undersøkt dette. Du beskriver en rekke plager som må avklares. Kan det hende at du startet med noen nye medisiner etter inngrepet som gir bivirkniger? Kort tid etter ablasjon er det endel uro i hjertet og kanskje er det det du merker. Men før man kan slutte med det, må man undersøke for andre mulige årsaker også.

Etter ablasjon bør man generelt være forsiktig med hard fysisk aktivitet de første 5-6 ukene. Det betyr at du skal kunne gå turer, men løping, sykling, ski, svømming - altså som gir høy puls, bør avventes noen uker.

Uansett vil jeg igjen be deg snakke med legen din om disse tingene først.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflutter, tambocor, metoprolol...

Hei. Kvinne 42 år med nylig oppstått atrieflutter januar -19. Elkonvertert, men rask retur av rask flutter. Ny elkonv. 3 uker etter første anfall. Oppstart Tambocor 100 mg x2, metoprolol 50 mg og Eliquis. Stabil hjerterytme nå, men veldig plaget med bivirkninger. Svimmelhet,kvalme,hodepine,trøtthet og kalde fingre/føtter. Jobber kun 50 %. Er søkt ablasjon, men må vente 6 Mnd. Har halvert metoprolol 25 Mg uten bedring. Kan jeg forvente bedring i bivirkninger? Tips til annen medisinering ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra det du beskriver virker behandlingen og håndtering svært god. Jeg ville gjort det samme. Det er bra at du er henvist til ablasjon, det er den beste behandlingen for flutter. I mellomtiden må man prøve å finne frem til en kombinasjon av medisiner, styrker og doser som gjør at du både har god effekt, og samtidig færrest mulige bivirkniger. Denne balansen er ikke alltid lett å få til og det må litt prøving og feiling til. Får man det ikke til, kan det være en ide og be om fremskyndet ablasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plagsomme ekstrasystoler

Ekstrasystoler og betablokker Hei. Kvinne snart 62 år plaget med hyppige ES. Er utredet hos hjertespesialist to ganger, med 24-timers EKG, ultralyd av hjertet, sykkeltest. Har egentlig ikke fått annet svar enn at alt var normalt. Gikk en stund på Metoprolol Sandoz Depottabl. 50 mg. x 1, men dette virket ikke på annet enn at pulsen min ble lav 45-47 slag/min., noe som føltes veldig ubehagelig. Er fortsatt veldig plaget - finnes det noen annen medisin jeg kan prøve før evt. annen beh./inngrep?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. mars 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Iblant kan kaffe og alkohol også forsterke ekstraslag. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag.  Ekstraslag kan også forekomme ved endring av leie. Når snur deg i senga, eller ligger på en bestemt måte kan det endre blodflyten i de store blodårene, noe som igjen kan påvirke hjertet og iblant få det til å gjøre et hopp.

Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund. 

Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler (feks flere tusen), er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem. 


Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ.

Hvis den initiellle utredningen ikke finner noe feil med hjertet, er det vanligvis ingen grunn til å gjøre årlige undersøkelser med ultralyd. 

 

Mvh

Wasim Zahid