Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Kosthold

Kaffemaskiner og kolesterol

Jeg har oppfattet at filterkaffe og pulverkaffe er best av hensyn til kolesterolnivået. Hva med kaffe på maskiner som er på mange arbeidsplasser, som er av den typen med flytende kaffeekstrakt, som kommer i frossen tilstand, og skal tines før den settes i maskinen. På pakken fra Douwe Egberts står det kaffeekstrakt (kaffebasert tørrstoff > 27,5%)

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 23. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Kaffe laget av flytende kaffeekstrakt sies å være lik filterkaffe med tanke på kolesteroløkende fettstoffer. Når det gjelder andre typer automatkaffe varierer det med type maskin og type filter. 

Kosthold

Hvor stor er en porsjon?

Hvor stor er en porsjon frukt og fiberrike kornprodukter?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Én porsjon frukt (og grønnsaker) tilsvarer rundt 100-150 gram, eller en håndfull. Dette er f.eks. et lite eple, en fersken, en banan, 10 jordbær osv. 

Én porsjon fullkorn (grove kornprodukter) er eksempelvis én brødskive, to grove knekkebrød, en liten skål med havregrøt (laget av 1 desiliter havregryn) eller ca. 1 desiliter kokt fullkornsris/brun ris. 

Kosthold

Mørk sjokolade og kolesterol

Hei, interessant info angående sjokolade. Mørk sjokolade inneholder ofte mindre sukker og mere mettet fett enn vanlig sjokolade, iflg det jeg har prøvd å lest meg til via næringsinnhold info på produktet. Er det da riktig som Erik Arnesen sier, at sjokoladespising ikke øker kolesterolet, hverken ldl eller hdl ?

Jeg er fortsatt veldig glad i sjokolade, spiser litt hver dag. Håper jeg kan fortsette med det? Forøvrig lite forbruk av sukker og salt. Spiser også litt kaldpresset honning, makrellfilet, mager ost, Vita Pro Aktiv smør, bringebær, frukter, havregrøt Tine ca hver dag, og mye grønnsaker til middag. Av kaffe går det mest i pulver, og noe Nespresso, kun 2-3 kopp pr dag.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Mørk sjokolade kan, som du sier, inneholde mer kakaofett enn melkesjokolade. Kakaofett har mye mettet fett, spesielt en mettet fettsyre som heter stearinsyre. Denne fettsyren har ikke en kolesteroløkende effekt, i motsetning til andre mettede fettsyrer. Derfor har sjokolade trolig en nøytral effekt på kolesterolnivåene. Uansett bør du nok fortsatt begrense inntaket til "litt" per dag. Resten av kostholdet ser også "kolesterolvennlig" ut.

Kosthold

Lavkarbo-kosthold etter hjerteinfarkt

Hei, Min kamerat var innlagt ved LHL-klinikkene for noen år siden etter et hjerteinfarkt. Han har det fint nå, er aktiv og dyktig, og prøver også å redusere vekten. Grunnen til at jeg skriver til deg er fordi fastlegen hans anbefaler lavkarbodiett, og er tilhenger av Fedon Linbergs diett. Faren min følger nå en lavkarbo-diett med forholdsvis høyt fettinnhold, men har ikke kuttet helt på karbohydratene. Ut ifra det jeg leser fra troverdige kilder er ikke lavkarbo-diett å anbefale for hjertepasienter, blant annet fordi det kan gjøre blodårene stivere. Stemmer dette? Hva anbefaler du? Jeg håper du har mulighet til å svare meg så snart som mulig. På forhånd mange takk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 04. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

En lavkarbodiett er ikke noe vi generelt anbefaler, men hva som menes med lavkarbodiett varierer også veldig. Et middelhavslignende kosthold er sannsynligvis gunstig for pasienter med hjerte- og karsykdom, og det kan passe inn i et moderat, karbohydratredusert kosthold. Et kosthold som legger vekt på grønnsaker, frukt/bær, belgvekster, nøtter, grove kornprodukter (f.eks. havregryn og fullkornspasta), fisk, olivenolje og lite rødt kjøtt, salt, sukker og brus, er å anbefale, og også i tråd med Fedon Lindbergs råd. Det er positivt at din venns diett følges under oppfølging av lege. 

Kosthold

Rød ris, kolesterol og amming

Hei! Jeg fikk påvist fh, familiær hyperkolesterolemi i sept 2017. Jeg har en baby på nå 6 mnd og jeg ammer og derfor bruker jeg ikke medisiner per dags dato. Til spm: kan jeg spise rød ris mens jeg ammer eller tilsvarer det de samme bivirkningene som om jeg skulle ha tatt medisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 02. februar 2018
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Dersom du tenker på vanlig rød ris, som du får kjøpt i vanlige butikker i Norge, inneholder denne ikke statiner, slik rødgjæret ris har. Rød ris og rødgjæret ris er altså to forskjellige ting. Rød ris får rødfargen fra naturlige fargestoffer i risen, mens rødgjæret ris får fargen fra en muggsopp som produserer statiner. Du kan lese mer om rødgjæret ris og kolesterol her: Rødgjæret ris for kolesterolet

Kosthold

fett i kaffe

Vil man kunne fjerne fettet i kapselkaffe ved å putte et vanlig kaffefilter på toppen av koppen og la kaffen renne gjennom.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Vanlige kaffefiltre er effektive til å fjerne fettet i kaffe. Det er derfor en god ide som du skriver å filtrere kaffen man får i kapselkaffe.

Kosthold

Tannkjøttsykdom

hei, jeg har tannkjøttsykdom i nesten to år nå, alle tennene mine er allerede veldig dårlig og jeg har mye infeksjon i tannkjøttet mitt hele tiden, eller kan ikke tygge maten ordentlig. Hvor kan jeg få hjelp. Jeg har vært hos lege og han har skrivet at jeg har tannkjøttsykdom. Jeg trenger hjelp til å behandle tennene min til å få ny tenner

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. januar 2018
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det høres ikke så greit ut.

Du må gå tiltannlege som vil vite hvlken behandling som skal til for å hjelpe deg. Om det er grunnlag for stønad fra NAV vet tannlegen også det.

Lykke til, hilsen Helle  

Kosthold

kolesterol og kosthold

Jeg har normalt blodtrykk ,men høyt totalkolesterol.Jeg legger om kostholdet og spiser hvitløk hver dag,samt rød ris som inneholder hypocol.betaglukoner og mest vegetarkost.Hvorfor vil legen m.en gang selge statiner.? Jeg opplever bedring v.kostholdsendring.Men det var mitt eget forslag..min teori er at har kosten påført høye lipidverdier ,må det vel også gå an å redusere de ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Kostholdet har stor betydning for hvilke nivåer vi har av kolesterol i blodet. I tillegg spiller også arv en meget stor rolle. Rød ris og hvitløk, og også enkelte andre matsorter har moderat kolesterolsenkende effekt. Erfaringsmessig klarer man å oppnå vel 10 % reduksjon i kolesterol når man legger om kostholdet, men det er stor variasjon fra person til person.

Statiner er meget effektive kolesterolsenkende medisiner, og senker gjennomsnittlig kolesterol i overkant av 30 %. Statinene har i tillegg effekter som på andre måter enn senkningen av kolesterolnivået er gunstige hos pasienter med koronar hjertesykdom(angina og hjerteinfarkt). De aller fleste med slik sykdom bør bruke statiner.

Kosthold

kolagen Plus

Hei, jeg bruker Simvastatin. Har lyst til å prøve Collagen Plus. Er det OK å bruke begge disse samtidig?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 24. januar 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg kjenner ikke til om kosttilskuddet Collagen Plus kan inneholde stoffer som påvirker mengden av simvastatin i blodet. Du bør forhøre deg med de som selger collagen Plus om dette kan være et problem. Noen få kosttilskudd påvirker mengden av simvastatin i blodet, men jeg har ikke hørt Collagen Plus nevnt blant disse kosttilskuddene.

Kosthold, Allergi

Allergi mot kumelk

Kan man ved svak kumelk-allergi 0,110 som utslag på testen S-kumelk f2 as IgE, bruke litt kumelk?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 12. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei.

En blodprøve er en del av det å stille en diagnose. Symptomer, både utbredelse og alvorlighetsgrad må sees i sammenheng med blodverdiene. Derfor må legen som har tatt prøve tolke resultatet og gi råd om barnet skal stå på diett og ev hvor streng dietten skal være.


Les mer på www.kumelkallergi.no

 

Vennlig hilsen

Rose L Otterbech