Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerneslag og fysioterapi

Har man krav på gratis fysioterapi ved slag, så som trening i helsestudio ved hjelp av fysioterapeutens anbefalinger ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 14. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Tidligere var det slik at noen diagnosegrupper hadde rett til gratis fysioterapi, men dette opphørte 1. januar i år. Nå gjelder følgende:


Fra 1. januar 2018 er det ikke lenger krav om henvisning fra lege eller sykehus for å få fysioterapi. Du kan bestille time direkte hos fysioterapeuten. Skal du få fysioterapi med trygderefusjon, må du bestille time hos en fysioterapeut som har driftstilskudd fra kommunen. Egenandelen du betaler blir registrert hos HELFO. Når du i 2018 har betalt egenandeler under tak 2 ordningen på 2025 kroner, får du frikort som betyr at du ikke skal betale egenandel ut året.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Kombinere Gerimax og Albyl-E

Hei Er det noe problem og kombinere alkyl e og gerimax?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Albyl-E er en blodfortynnende medisin. Ginseng har også en blodfortynnende effekt. Dersom man kombinerer disse to er det tenkelig at blodet blir for tynt og at du risiker sår og blødninger. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pust og ekstraslag

Hei kan uregelmessig pust føre til ekstraslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er litt usikker på hva du legger i uregelmessig pust. Pustefunksjonen er regulert av det autonome nervesystemet og pusten pleier å være rytmisk og jevn. Når det er sagt er det velkjent at det er en tett forbindelse mellom lungene og hjertet. De påvirker hverandre. Rask pust, feks ved angst og hyperventilering, kan endre balansen mellom ulike elektrolytter på innsiden og utsiden av celler. Dette kan endre funksjonen til cellene. Dersom det skjer med hjertemuskelceller, kan det påvirke hjerterytmen og feks gi ekstraslag. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav ferritin og ekstraslag

Hei! Om selve blodprosenten er fin, og jernmålingen også er normal, kan det fremprovosere ekstraslag om jernlagrene (ferritin) er svært lavt (5)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lav ferritin påvirker kroppen på mange måter og det er ikke utenkelig at også hjerteaktiviteten endres. Jeg har ikke funnet noen konkret studie som viser sammenhengen, men på engelskspråklige sider er det flere som spør om det samme som deg. Dette viser at flere har opplevd de sammen symptomene, noe som antyder en mulig sammenheng mellom lav ferritin og ekstraslag. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Tung pust og svimmelhet

Hei! Er 40 år, tidligere røyker og har en foreldre som døde av KOLS etter langvarig røyking. Har i det siste opplevd stadig svimmelhet og tung pust. Synes også jeg har dårligere lungekapasitet ved jogging. Har tatt røntgen uten noen tegn, har en oksygenmetning på 97 prosent som synker til 95 ved moderat trening og tatt en spirometri hjemmetest som viste normalverdier (FEV1 4.03, FEV1/FEV6 79%, FEV6 5.11). Bør jeg ta flere tester hos lege for å sjekke ut om jeg holder på å utvikle KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. november 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om pusteprøven du har tatt hjemme kan være normal. Jeg tror det kan være lurt å sjekke hjerterytmen også pga svimmelheten. EKG hos fastlegen, og samtidig spirometri ville være en fordel. En ordentlig utredning med flere undersøkelser og eventuelt belastning ville trolig avsløre mer om hva som skjer både med hjertet og med lungene, men krever at du kommer til en spesialist med nødvendige testmuligheter, alternativt gjøre det på en lunge-eller hjertepoliklinikk.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Hjerneslag og livet videre

God formiddag,
Min mann (58) fikk hjerneslag for to uker siden, og de har funnet ut at det mest sannsynlig skyldes hull i hjertet, som kan opereres. Da vi er svært påvirket av hva som skjedde vil vi gjerne ha råd om hvordan vi bør ta hensyn til livet fremover. Han ble både lam og mistet taleevnen da det skjedde, men fikk meget god og effektiv hjelp på Ullevål slik at han pr i dag ikke har særlig ytre/synlige skader av hva som skjedde.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Hull i hjerteskilleveggen (PFO eller patent foramen ovale) finner man hor mer enn 20% av normalbefolkningen, og hos de aller fleste av disse vil det aldri oppstå hjerneslag. Imidlertid ser man at dette kan være årsaken til at noen får hjerneslag, og oftere hos yngre slagrammede, altså de under 50 år. Noen av disse velger man å operere og lukke åpningen. Hos eldre slagrammede er det imidlertid usikkert om det er nødvendig å gjennomføre dette inngrepet. Har man hatt flere hjerneslag? Har man andre risikofaktorer som for eksempel atrieflimmer eller høyt blodtrykk? Størrelsen på åpningen i hjerteskilleveggen? Dette er faktorer som vurderes når man skal beslutte tiltak etter et slikt funn.

Etter et gjennomgått hjerneslag er det viktig å leve så normalt som mulig, men også ta hensyn til kroppens signaler og eventuelle begrensninger. Selv om han har fått effektiv hjelp i den akutte fasen og symptomene har gått tilbake, så kan han oppleve økt trettbarhet/fatigue, konsentrasjonsvansker, hukommelsesvansker, utholdenhetsutfordringer osv.

  • Forebygge nye slag med å behandle risikofaktorer (blodtrykk, kolesterol, diabetes osv)
  • Bruke anbefalte medisiner ("blodfortynnende", statiner eller andre forebyggende medisiner)
  • Livsstilendringer: røykeslutt, hverdagsaktivitet, gå ned i vekt om man er overvektig, kostholdstilpasninger

 

Du kan lese mer om dette på våre nettsider.
fatigue
forebygging
trening

LHLs lokallag har tilbud om trimaktiviteter i mange kommuner, her kan du lese mer om ditt lokallag og ta kontakt for mere informasjon.

Lykke til, og fortsatt god bedring!

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

 

 

Hjerte/kar

Svimmelhet og hjerneblødning

Jeg fikk hjerneblødning for 2 år siden og ble operert for det. Det som jeg sliter med nå er at jeg merker at kapasiteten ikke er den samme som før (blir fortere sliten) og at jeg i den senere tid har blitt mer svimmel. Svimmelheten er vanskelig å beskrive, føles som om man er litt brisen. Kan dette være en bivirkning etter hjerneblødningen? Har savnet skikkelig oppfølgning etter operasjonen min. Er det urimelig å spørre fastlegen om å få tatt kontrollbilde av hodet?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Det er ikke uvanlig å oppleve symptomer i etterkant etter en hjerneblødning, og særlig utfordringer i forhold til utholdenhet, kapasitet og fatigue har de siste årene blitt mere belyst. Opp mot 70% kan oppleve fatigue i større eller mindre grad. Når det gjelder svimmelhet så vil det gjerne være avhengig av hvor hjerneblødningens beliggenhet og størrelse var den gang du hadde det. Om den lå i området som forsynes av det bakre kretsløp (lillehjernen, hjernestamme, bakre del av hjernen) så er det vanligere å oppleve vansker med svimmelhet, balanse og koordinasjon. Svimmlehetsplagene kan nok også variere ut fra hvor stort brukspress du legger på deg selv. Om du har krevende eller stressende oppgaver,  kan du oppleve at svimmelheten øker.

Det kan være rimelig å drøfte med fastlegen om du skulle ha behov for kontrollbilde, men det vil jo avhenge av om det skulle være noen nytilkomne, nevrologiske funn som er kommet til i løpet av den siste tiden.

Du kan lese mer om fatigue på våre sider.

mvh
Marita, LHL Hjerneslag

Hjerte/kar

Prosedyrer for hjerneslag

Er det mulig å få tak i prosedyren for hjerneslag fra Sørlandet sykehus i 2003? Gjelder pasient som dro på legevakten

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. november 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Dette må du kontakte Sørlandet sykehus for å få vite mere om. Først i 2010 kom "Retningslinjer for behandling og rehabilitering av hjerneslag". Før disse kom hadde de ulike helseforetakene og de ulike sykehusene egne utarbeidede retningslinjer som de jobbet ut fra, og disse hadde gjerne noe lokale tilpasninger.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Ekstraslag og utredning

Hjertebank pga. esktraslag 1 Kan antall ekstraslag gjennom døgnet variere? Hvor mye ekstraslag må man ha, før man bør gjøre noe med det? 2 Hvilke endringer i ekstraslag bør man være oppmerksom på? 3 Kan ekstraslag bli borte? 4 Kan man gjøre noe for å minske merknaden av hjertebanken? 5 Bør man følge opp hjertet med ultralyd siden antallet ekstraslag har økt? For så vidt jeg har skjønt så har antall ekstraslag noe å si for hjertets pumpefunksjon og hjertet kan endre struktur ved for mye ekstrasl

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag. 
 
 
Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund.
 
 
Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem.
 
 
Hvis utredningen viser normale funn er det svært lite sannsynlig at ekstraslagene har noen alvorlige årsaker. Da er det viktig å berolige pasienten. Alle har ekstraslag, men noen har bare flere enn andre, og noen har flere i enkelte perioder. De kan være ubehagelige men er ikke farlige. For de fleste personene er en kort utredning og beroligende ord nok til at de slår seg til ro og aksepterer plagene. For andre kan plagene i seg selv være så ubehagelige at de trenger medisinering for å minke på ekstraslagene.
 
Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ. 
 
Hvis det viser seg at du fortsetter å få mye ekstraslag, kan du diskutere evt medisinsk behandling med legen din. 
 
Mvh
 
Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Metoprolol og antidepressiva

Hei. Dersom man står på metoprolol 100 mg depot, og man settes på et antidepressiva som har som mulig bivirkning økt QT-intervall - vil da metoprolol kunne motvirke en eventuell QT-forlengelse (som metoprolol ellers brukes i behandling av langt QT-intervall)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, i prinsippet vil det gjøre det, men lang QT-tid er en såpass alvorlig tilstand at dette bør avklares skikkelig. Hvis du får lang QT-tid av en andtidepressiva, må det utredes om du har en genfeil som forårsaker langt QT-tid. Dessuten må du stoppe den antidepressivaen og legen må finne et annet alternativ. 

Mvh

Wasim Zahid