Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kols og rask forverring i lungemålingene

Hei. Min mann er i 50 årene og har hatt kols i 8 år. De siste året har ting blitt verre og verre når det gjelder resultater hos legen. I oktober 17 fikk han beskjed om at lungene har en alder som en 87 åring. I desember 17 fikk han beskjed om at han må ha månedlige møte med legen og nye scoringer. Nå i januar har han tatt en ny test og resultatene faller med 10% i gjennomsnitt per måned. Han ligger i dag på 63% i lungekapasitet. Helsevesenet ytrer stor bekymring og sier at fortsetter det å falle til februar må en lungebiopsi tas. Mannen min har prøvd forskjellige inhalasjonssaker, men ingen av de hadde en positiv effekt på ham. Han står derfor ikke på noe i dag da beskjeden lyder som følger at det ikke finnes mer å prøve. Han er litt overvektig, men klarer seg fint i det daglige. Gjør tungt arbeid på jobben sin og går ca 8500 skritt om dagen i et litt kvikkere enn rolig tempo. Sitter sjelden stille og man hører ikke på pusten at noe er galt. Som pårørende tar jeg dette tungt og aner ikke hva jeg skal forvente. Jeg er klar over at forventet levealder er kanskje 8 år til.. men vet ikke hva jeg skal forvente skjer i møte med lege og hva jeg skal fortelle mannen min om fremtidig løp og hendelser i forbindelse med hans sykdom. Hva skjer ved lungebiopsi? Hva er utsiktene etter en lungebiopsi? Vil livet endres drastisk jo raskere dette går? Hva kan vi forvente skjer? Hva må jeg være obs på i oppfølging? Annet? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å være konkret i mitt svar til deg. Men jeg forstår at du er bekymret. Likevel er det pustekapasiteten som han selv opplever som er den viktigste. Forkjølelser og dagsform kan gi dårligere målinger. Likeså kan tungt vær også påvirke lungefunksjonen negativt. Men jeg synes jo en reduksjon på 10% per måned høres mye ut. Jeg regner med at det er lungespesialist inne i bildet når det måles så rask reduksjon i lungefunksjonen.

Eventuell lungebiopsi kan tas under røntgengjennomlysning gjennom brystveggen, eller innenfra gjennom et bronkoskop. Før dette vil man sikkert gjøre en nøyaktig gjennomgang med blant annet CT-undersøkelse. Lungebiopsi er bare en vevsprøve som tas ut for å finne ut mer om vevet i lungen. I seg selv vil ikke det forandre noe på sikt. Det er det eventuelt selve lungesykdommen som gjør. 

Det er nok ikke mulig for meg å svare meningsfylt på dine øvrige spørsmål. Det er imidlertid legen som bør snakke med mannen din og forklare tilstanden nærmere. Håper dere får god hjelp videre!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Problemer med pust i kulda

Hei. Jeg hadde tre hjerteinfarkt for ca 5 år siden, er stentet to ganger, 49 år gammel. Ikke fungert 100% siden sykdommen, dessverre. Går på de vanlige medisinene for å holde kolesterolen i sjakk. Spørsmålet mitt er at jeg sliter veldig i kulden med pusten, blitt verre med årene. Når det er under minus 5-6 så føles det spesielt ille. Blir for sliten og finner ikke pusten. Føles som noen trykker nevene i siden på lungene. Er jeg ute en god stund så føles det som at det er vonde "knuter" i lungene. Dette vedvarer en stund etter kommet inn også. Beste beskrivelsen jeg kan komme på. Legene på sykehuset sa den gangen at kulde kan være noe problem, men utdypet det ikke nærmere som jeg kan huske. Fastlegen er ikke veldig interessert, sier at det er sammensatt og kan være påvirket av psykiske ting. Jeg lurer bare på om jeg er på "bærtur" eller om dette er kjente problemer?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pusteproblemer i kulde er ikke ukjent. Plager med pusten i kulde kan være pga lungesykdom, for eksempel astma. Men også angina pectoris pga trange koronarkar kan gi symptomer som ligner. I utgangspunktet ville jeg anbefale at du får utført en lungetest, og hvis den ikke viser noe, gjennomføre en anstrengelsestest i kulde for å se om det fremkommer noe mer på pusteprøven. Noen ganger trenger man ikke finne noe på de vanlige prøvene, for eksempel hvis bronkiene er særlig følsomme for kulde.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Fortetning i lungen

Har en liten fortetting i høyre overlapp,kan det være kreft eller bare infeksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Fortetning i lungen kan være mange forskjellige ting. Arrforandringer etter infeksjon, godartet vekst eler kreft, men det er ikke mulig å vite uten å undersøke nærmere med for eksempel CT av lungene. Andre ganger tas nytt rtg.bilde for å se om det går spontant tilbake hvis man har sterk mistanke om infeksjon. Andre ganger andre tilleggsundersøkelser. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Gjentatte lungebetennelser uten kjent årsak

Jeg spør på vegne av kona, født i 1957 og som er yrkesaktiv. Hun fikk sin første lungebetennelse (lb) for ca. 10 år siden etter en særdeles kald og våt utflukt. Neste lb feb 2017, deretter april 2017 og nå igjen i jan. 2018. Hun jobber i forsvarsindustri og blir daglig utsatt for nikkelstøv og karbonstøv. Det jeg lurer på om det kan være en sammenheng mellom arbeidsmiljøet og de stadige tilbakefallene til lb? For de tre siste utbruddene finner vi ikke annen, umiddelbar sammenheng. Hun går ikke på medisiner p.t. for eneste påviste sykdom, Ulcerøs kolitt Hvordan går vi eventuelt videre? Kari røykte 5 per dag i perioden 1977 - 1991, og har vært absolutt ikke-røykende siden 1991.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker jo som om hun er blitt disponert for lungebetennelse. Det ville nok være lurt å få undersøkt lungene med lungefunksjonsundersøkelse (spirometri) og røntgenbilde og evt CT-undersøkelse av lungene. I noen tilfeller kan det skyldes ugunstig påvirkning av luftveisirritanter og luftforurensning slik at slimhinnene blir mer mottagelig for infeksjoner. Andre ganger kan det skyldes at det er forandringer i luftveiene/slimhinnene som gjør at slimet ikke dreneres god nok, eventuelt må man undersøke om hun har godt nok med antistoffer i blodet. Uansett er det nok lurt å få sjekket dette ordentlig.

Lunge

Kraftig hoste etter ukjent eksponering

Hei. Jeg oppholdt meg i et kjellerrom hos en bekjent i ca 1 time. Jeg kjente en eiendommelig lukt og etter hvert kløe/irritasjon i øvre luftveier mens jeg var der. Få dager senere utviklet jeg hoste med mye grønngul puss som kom opp. Jeg hadde og har ingen andre symptomer på sykdom knyttet til hosten. Min allmenntilstand er helt normal, så jeg fortsatte tungt fysisk arbeid ute. Etter ca 10 dager oppsøkte jeg fastlege. CRP var 5. Ingen feber eller slapphet. Bare kraftig hoste som ikke gir seg. Hoster ekstremt mye på natten og har utviklet smerter i mave/rygg grunnet hosten. Sliter nå med å få opp slim. Stort sett bare små mengder blankt slim nå, iblant med mindre fortykninger av gul karakter. Ofte kommer ingen ting opp. Jeg har en ekkel følelse av at rommet jeg oppholdt meg i hadde mye muggsoppsporer i lufta. Går det an å finne ut om jeg har blitt syk av muggsopp/midd/støv? Hilsen mann 65 år i god form.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som det kan ha vært en akutt bronkitt som du utviklet. Da trenger man ikke få veken feber eller høyCRP. Og almenntilstanden er ofte lite påvirket. Det virker jo som om det har vært kraftige irritanter i luften i rommet du oppholdt deg i,eventuelt noe du reagerte allergisk på. Det er vanskelig å vite hva det var nå i ettertid. Hvis man skal finne ut om du har allergi mot noe, kan man gjøre allergitester. Det virker ikke som det er noe særlig å dyrke når det er blitt blankt slim igjen. Men hosten din indikerer vel at infeksjonen/irritasjonen har ført til at slimhinnene dine er blitt ekstra følsomme, forhåpentligvis bare for en kortere periode. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

kols, bedre testresultat og slimbroblemer

Hei! Jeg har, det fastlegen min kaller det, en begynnende kols. Jeg har nesten ikke noe hosting og jeg har slutta å røyke. Jeg har ikke noe problem med å gå fort i motbakker, jeg jogger "regelmessig" 4-6 km hver søndag. Mitt problem med kolsen er at jeg sliter med å få opp slim, særlig om morran. Jeg fikk derfor Spiriva, som jeg inhalerer til noenlunde samme tid hver kveld (kveld fordi det er den tid på dagen som det er enklest for meg). Men, selv etter tre ukers bruk, synes jeg ikke at det har hatt noen påviselig effekt (mindre slimproduksjon). Er det jeg som er utålmodig eller virker ikke Spiriva like godt på alle pasienter med kols? Sist jeg var hos fastlegen (og da jeg fikk resept på Spiriva), hadde jeg økt et tall fra 75 til 86 på nesten et år, tror jeg det var og det skulle være positivt. Fastlegen trodde forbedringen kunne skyldes at jeg hadde slutta å røyke. Er det det som noen er opptatt av og som kalles metning? Hilsen Arne Svartis

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg tenker du skulle ha kjent en effekt av Spiriva etter tre uker, men det er som du skriver ikke alle som har like god effekt av alle medisiner. Det at du har sluttet å røyke er det eneste som kan være med på å bremse kolsutviklingen, og noen kan også blåse bedre pusteprøver etter røykeslutt. Jeg vil tro at de tallene du nevner er i forhold til pusteprøven og et av barometrene en får svar på når du fåretar en spirometri. Det er kjempefint at du har klart å slutte å røyke også regelmessig trening med både kondisjon og styrke er avgjørende. Ta gjerne kontakt med en fysioterapeut som kan sette opp et treningsprogram for deg. Hvis du sliter med å få opp slim kan regelmessig trening (du bør nok trene mer enn en x pr uke) og rikelig inntak av væske være avgjørende. Det finnes også slimløsende tabletter som du kan spørre fastlegen om det er mulig å få skrevet ut en resept på.  Ta gjerne kontakt med kolslinjen på tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

Forvirret

Hei. Er forvirret vedr kols. Jeg er en mann, 74 år gml, som hadde bronkitt til jeg vokste den av meg som 12- åring. Fikk ikke pusteproblemer før jeg som 30 åring flyttet inn i nytt hus med sponplater (som den gang var behandlet med formaldehyd) Store pusteproblemer og Astma-diagnose av lungelege. Allergisk, primært mot husstøv, pluss pollen, inkludert burot. Forsøk med immunbehandling - medisinert med bricanyltabletter og - spray Har ikke røyket siden Jan, 1979. Har de siste femten årene gått på Ventoline, seritide og kortisonpreparat. Det har siden 2012 vært en strid mellom sykehusleger og lungelege vedr diagnose kols/astma. Sykehuset sier: Kronisk = kols.. Lungelegen: Kronisk Astma. Hva er forskjellen i behandling og prognose? Hilse forvirret mann

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 23. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er fullt forståelig at du er forvirret, men det kan noen ganger være vanskelig å skille helt mellom disse to lungediagnosene. Forskjellen i grove trekk går ut på at ved astma så kan du ha større nytte av medisiner, og at en astmatiker kan svinge mer i lungefunksjon påvirket av ulike irritanter enn en kols syk. Kols er en sekkebetegnelse på kroniske lungesykdommer som gjør det trangt å puste. Du kan også der ha en astmakomponent. Viktig uansett er riktig medisinering, trening og unngå. Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlf 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Stiv i ryggen av astma?

Hei, 45 år gammel kvinne med diagnostisert lett astma for 7 år siden. Bruker symbicort 2 inh. daglig. Kjenner ofte behov for mer og tar det spesielt ved forkjølelse. Jeg opplever ofte å kjenne på stivhet midt i ryggen og at bryst/rygg "utvider" seg. Er dette vanlig for astma pasienter?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 22. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange med astma kan få plager med stivhet/smerter i bryst/rygg/ribbein etter perioder med luftveisplager fordi de hoster mye. Hvis man ofte opplever tung pust, er det vanlig å gå med oppheiste skuldre som igjen kan gi plager fra skuldre og nakke. Jeg anbefaler at du sjekker ut plagene dine med legen ettersom du skriver at du har en lett astma, noe jeg tolker som at du har lite symptomer?
Det er også vanlig at man trenger å øke dosen med medisiner ved f.eks forkjølelse. Et egenbehandlingsskjema som du og legen setter opp sammen, kan være nyttig. Det skal inneholde faste daglige medisiner og hva som skal tas hvis astmaen blir verre. Skjemaet skal være så detaljert at det ikke er noen tvil om hvilke doser som skal tas. Det må også stå hva man skal gjøre hvis behandlingen ikke virker. På den måten kan man lettere mestre endringer i sykdommen på egen hånd uten å oppsøke lege.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal 

 

Lunge

Vokse av seg kuldeastma

Kan man vokse fra kuldeastma man har hatt som barn, men få astmaen tilbake i senere tid?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 22. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er mulig, men ikke vanlig å vokse av seg astma, men astmaen kan endre seg og bli bedre eller verre i ulike faser av livet. Nesten halvparten av barn mellom 2 - 10 årsalderen får en markant nedgang av astmasymptomer, men i mange tilfeller kommer sykdommen tilbake senere i livet.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 


 

 

Lunge

Influensa med komplikasjoner til lungene

Hei. Har en venn som ligger på intensiven på Rikshospitalet med influensa type A, som har gitt komplikasjoner til lungene. Han var hos legen 29.12.18 hvor legen konstaterte lungebetennelse og han ble satt på apocillin. Sykdomshistorien var opp i 40 i feber i 5 dager før legebesøket, verking i muskler/ledd. Burde legen ha reagert annerledes? Bare timer etterpå ringte han legevakt da allmentilstanden ble enda dårligere, pusten ble enda mer tung, ble der avvist 2 ganger da de mente AB kuren måtte få tid til å virke. Få timer etterpå ble han funnet, blå på leppene og brystsmerter, ambulanse ble da tilkalt og han ble etter kort tid lagt i respirator. Her mener jeg flere har gjort feil! Vi vet ikke hvordan dette vil gå. Har du erfaring med dette? Hilsen bekymret venn.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er et uvanlig forløp av en influensa, men forekommer dessverre. Det er ikke mulig å forutsi utviklingen hos den enkelte, og det er overraskende når det tar en slik vending. Jeg tar utgangspunkt i at han var frisk og uten annen alvorlig sykdom på forhånd. Sykehistorien med høy feber og muskelverk er også klassisk ved influensa. Men en sjelden gang kan  altså utviklingen ta en alvorlig vei, enten fordi viruset angriper på en annen måte, eller fordi en bakterie gir utbredt sykdom med alvorlig infeksjon. Normalt ville man forventet dette som en større sannsynlighet hos en eldre person. En direkte undersøkelse hos legen istedenfor telefonkontakt da han ble dårligere ville trolig ha ført til en tidligere sykehusinnleggelse. Men dette er jo etterpåklokskap. Jeg håper han kommer seg tterhvert, og heldigvis er han under behanndling på et sykehus med høy kompetanse på området.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem