Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Allergivaksinasjon

Hei.
Jeg prøvde i 2007 tabletten Grazax pga min pollenastma. Dette gikk galt, fikk en kraftig allergisk anafylaktisk reaksjon og måtte avslutte. Nå anbefaler legen på sykehuset meg å prøve vaksinering mot bjørk med sprøyter. Er dette trygt? Skjer det ofte at pasienter går i alvorlige reaksjoner av slike sprøyter?

Min sykdom plager meg svært mye hver sommer noe som fører til mye bruk av kortison, så jeg vurderer sterkt å prøve, men er redd for å bli like dårlig som sist.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei! Takk for henvendelsen!

I starten av en vaksinasjonsbehandling er det vanlig å få noen umiddelbare bivirkninger som kløe i håndflaten og andre steder på kroppen, irritasjonshoste, utslett eller lett pustebesvær. Mer alvorlige symptomer som store pusteproblemer og allergisk sjokk er sjeldent, men kan oppstå. Det vil derfor ikke være noe garanti for at det ikke kan skje med deg igjen. Det er viktig at du har en god dialog med legen og diskuterer dette nøye med han som kjenner din sykdom før du tar en endelig avgjørelse.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal 

Allergi

Melkeallergi

Jeg leste akkurat at personer med melkeallergi skal holde seg helt borte fra melk. Vi har en datter som akkurat har fått påvist melkeallergi og legen skriver i brevet at vi må bare prøve hvor mye hun tåler. Hva av dette skal vi følge? Hva er symptomene på melkeallergi? Hun har bare en virksom nyre, kan melkeallergien stresse ( ha negativ innvirkning på ) denne slik som salt mm (når hun er allergisk mot melk. ) Hilsen en mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 19. oktober 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Takk for ditt spørsmål. Hovedregelen er at man ved allergi overfor melkeprotein skal unngå melk og produkter av melk. Mange barn begynner å tåle melk fra 2-3 års alder og kan tolerere noe melk i maten. Dette må den enkelte avklare med sin lege. Om du føler deg utrygg syns jeg du skal be om en samtale med lege slik at dere kommer frem til en diett som passer for din datter. Det er særlig viktig ettersom hun har tilleggsutfordringer grunnet nyrene. Lykke til

Hjerte/kar, Lunge, Allergi

Begrensninger i pusten ved trening

Hei, jeg har et spørsmål ang. trening og sykdom/allergifølelse.

Det siste året har jeg merket at jeg etter spesielt krevende treninger (gjerne lengre fjellturer/sykkelturer) rett og slett blir "syk", jeg får det jeg vil kalle allergisymptom, med kløende øyner, tett nese og mye nysing. I tillegg kommer også generell sykdomsfølelse (Jeg får ikke feber, men det kjennes slik ut), hodepine og intens slapphet. Dette kan i verste fall vare i flere dager etter en lang fjelltur.

I fjor sommer da dette først oppsto tenkte jeg at jeg kanskje hadde utviklet pollenallergi, og ble testet hos legen. Jeg hadde ikke noe utslag på denne testen, og da vinteren kom opplevde jeg at jeg fortsatt fikk disse reaksjonene etter lange skiturer (da er det jo ikke noe pollen).

I tillegg til symptomene ovenfor merker jeg at jeg under harde treninger lett hovner veldig opp i hendene og noen ganger også i ansikter (spesielt rundt øynene). Så det jeg lurer på er jo hva dette kan være?

Jeg syns det har blitt verre i det siste, etter en fjelltur i slutten av september, ble jeg liggende i 4 dager etterpå. Det kan også være verdt å nevne at jeg syns kondisen min har blitt betraktelig dårligere det siste året, til tross for at jeg trener jevnlig, jeg blir mye raskere andpusten enn før. Jeg merker ikke noe til dette under "vanlige" treninger, bare på lange turer etc. der jeg "tar meg helt ut" Er ellers frisk, bruker ingen medisiner, trener jevnlig men er langt fra topptrent. Røyker ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 12. oktober 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er ikke godt å si hva dette skyldes. Anbefaler at du får time hos din fastlege for utredning, spesielt med tanke på at du det siste året opplever begrensninger i pusten og kondisjonen.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Allergi eller infeksjon?

Etter en fantastisk sommer med minimalt med allergi og astma plager, kom den varme høsten med en dårlig spøk og mye allergi og astma plager. I august og september har jeg vært mye tett, trøtt og sliten. Har måttet ta ventoline og atrovent i forstøver flere ganger i uka, i tillegg til min faste medisin. Er tørr i halsen, sår i bronkiene og luftveiene og kjempe sliten. Vil dette kunne sitte i lenge nå når pollensesongen er over? Jeg har aldri hatt det slik på høsten før. Det bruker å være min beste tid for turliv og utekos. Men i år har jeg måttet være mye inne.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. oktober 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig at dine plager har sammenheng med allergi, for eksempel for burot. Men det kan også være lurt å vurdere annen årsak, for eksempel infeksjon eller ettervirkning av dette. Det vil kunne sitte i flere uker når du har astma og allergi. Jeg tror det kunne være lurt å kontakte legen for å sjekke om han kan finne nærmere ut av det. Eventuelt vurdere endring av medisiner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Allergi

Allergisk reaksjon?

Vil symptomer på støvallergi forsvinne av seg selv? Hei! Jeg har fått i meg for mye husstøv og tror jeg kan ha fått en allergisk reaksjon som følge av dette. Symptomer minner om influensa med verk i hele kroppen og hodepine. Synes å kjenne støvsmak i munnen og det klør i halsen. Vil dette gå over av seg selv så snart jeg kommer i et støvfritt miljø? Var ute og syklet i dag og da virket det som at låret ikke fikk nok oksygen fordi det kriblet i det. Slik har jeg ikke hatt før på en 40 minutters tur. Syntes det hele er skremmende og har gått til innkjøp av luftrenser med kullos - og HEPA-filter.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. september 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,og takk for spørsmålet!

Støvallergi skyldes støvmidd og må avklares nærmere med en allergitest. Symptomene du angir er ikke typiske for støvallergi, så jeg antar at dette eventuelt kan skyldes en reaksjon på noe annet, eventuelt være noe helt annet, for eksempel virusinfeksjon.  Dette bør nok legen din kikke nærmere på hvis det ikke gir seg eller blir verre.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Høyt kolesterol - kan jeg drikke melk?

Har høyt LDL-kolesterol og går på medisinen Liptor 20mg. Jeg drikker mye laktosefri melk, og spør derfor om det er skadelig. Da jeg ikke tåler gluten, laktose, samt rotfrukter og sitrusfrukter, hva kan anbefales meg å spise da?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. juni 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Melk, hverken laktosefri eller vanlig melk frarådes grunnet høyt kolesterol. Velg ekstra lett laktosefri melk. For å variere kan du bruke drikk av mandel, ris og soya. Pass da på å velg en kalsiumberiket variant.

Mange som ikke tåler rå gulrot, potet osv kan spise det dersom de er varmebehandlet. Det kan være vanskelig å finne godt glutenfritt brød, men se etter høyt fiberinnhold. Erter, bønner og linser har lite fett og inneholder ikke kolesterol, det gjør heller ikke frukt og andre grønnsaker.Lykke til

Lunge, Allergi

Varmepumpe og inneklima

Hei. Jeg har astma og allergi. Vi vurderer å kjøpe luft til luft varmepumpe. Hvordan vil dette være med tanke på pusten min? Bør vi la være eller er det noen luft til luft varmepumper dere anbefaler?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. mai 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Luft-til-luft varmepumper gir en luftstrøm som kan virvle opp støv i rommet. Samtidig har de et støvfilter som samler opp støv fra luften som sirkulerer gjennom enheten. Enheten som står innendørs bringer ikke ny luft inn, men resirkulerer luften i rommet. Det er usikkert om inneklimaet blir bedre ved at dette skjer, og i noen tilfeller har man opplevet at allergi- og astmaplager har blitt verre. Dette er nok pga den stadige luftstrømmen som bidrar til flere partikler i luften. Det er mulig at dette kan variere noe med type og plassering av enheten i boligen. Det er nok vanskelig å gi et absolutt sikkert svar på spørsmålet, men det er nok ikke entydige positive resultater å vise til.

Lunge, Allergi

Allergi i lungene

Hei. Jeg har en datter på 23 år som I alle år har vært sterkt allergisk mot bl.a katt, pollen, hest. Vi hadde katt da hun var lita, før vi fikk vite at hun var allergisk og hun har hatt katt de siste 3-4 årene, etter hun flytta for seg selv. Hun har de siste 10-12 årene vært sterkt plaget av gjentatte halsbetennelser og hoste og tett nese. Hun fjernet mandlene i en alder av 18 år, men det hjalp svært lite. I dag har hun vært hos lege og fått beskjed om at allergien muligens kan ha satt seg I lungene hennes. Så da lurer jeg på hva det vil si og hva det kan innebære for helsen hennes I fremtiden?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. mai 2015
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Din datter har reagert allergisk på katt og pollen. Symptomer på allergi kan være tett nese, rennende øyne og nese mm. Senere kan symptomene endre seg og "sette seg i lungene" noe som kan betyr at hun har utviklet astma. Noen har astma som ferverres av allergi, eks i pollensesongen, men er symptomfrie ellers i året. Det kan være andre allergener enn katt og pollen som nå er årsak til plagene, andre pelsdyr, ulike pollen, husstøvmidd ellermuggsopp. Astma kan også forverres eller utløses av luftveisinfeksjoner. Hun bør følges opp av lege som vurdere om hun vil ha behov for å begynne med astmamedisin. Lykke til

Lunge, Allergi

Viktigheten av å ha egenbehandlingsskjema ved astma

Hei. Jeg har pollenastma og har fått kenacort hos legen. Er også forkjøla for tiden. Går fast på symbicort. Legen gav meg i tillegg resept på pulmicort til forstøverapparat. Skal jeg virkelig ta både symbicort og pulmicort morgen og kveld, blir ikke det mye pulmicort?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. mai 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er veldig viktig at du avklarer med legen som skrev ut legemidlene til deg om hva du skal bruke og i hvilke doser. Be om å få et egenbehandlingsskjema med oversikt over alle faste daglige medisiner og hva du skal ta ved forverring. Skjemaet skal være så detaljert at det ikke er tvil om hvilke doser som skal gis i tillegg til hva du skal gjøre om behandlingen ikke virker. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe Amdal

 

 

 

Allergi

Må jeg betale egenandel for helsehjelp når jeg fyller 18 år?

hei gutt student snart 18 år med anoreksi,under behandling hos spesilister etter henvisning fra min lege . Jeg har oppfølging hos ernæringfysiolog.Gjelder det nye regler vedr. betaling for timebestillinger når jeg fyller 18 år? mvh

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. mai 2015
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Barn under 16 år er fritatt fra å betale egenandler i forbindelse med helsehjelp. Når det gjelder psykoterapeutisk behandling er grensen for å betale egenandel 18 år. Når du blir 18 år gjelder de vanlige reglene for egenbetaling for voksne.

Med vennlig hilsen Atle Larsen