Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Bruk av Epipen

Hei, dattereren vår er allergisk mot peanøtter, melkeprotein, egg og soya. Barnehagen etterspør opplæring i bruk av Epipen. Finnes det?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Så fint at barnehagen vil ha god opplæring. Dere kan kontakte helsesøster og spørre om hun kan gi opplæring for de barnehageansatte. Da får de trent sammen med en som kan å sette sprøyter. Produsent at EpiPen vil på forespørsel sikkert gi "dummies" dvs sprøyter til å øve med uten medisin og nål.

På nettet ligger det også instruksjonsvideoer dersom det er aktuelt.

Vi i LHL har utabeidet et faktaark og et skjema til bruk i barnehager for barn med matallergi. Legger ed det her om det er av interessse.

Lykke til, hilsen Helle

Blod i urinen

i vanlig god form, plutselig blod i urinen og urinen er lys rød.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Synlig blod i urinen er ikke helt uvanlig. Årsaken er ofte ufarlig, men dette må uansett sjekkes grundig ut. Jeg vil anbefale at du bestiller en snarlig time hos fastlegen, så vil hun sørge for at du får gjort de nødvendige undersøkelsene av urinveier mm.

Hjerte/kar

Funn på hjemme-EKG

Hei. Har vært utredet for hjertesykdom og fått bekreftet anfallsvis artrieflimmer. Septum på hjerte målt til 14 mm og påvist aortainsuffisiens men ikke farlig. Jeg blir tungpustet da jeg i enkelte litt stressa situasjoner kommer opp i puls på 100-120. Går på Eliquis 5 mg , Cozaar 25 mg for essensiell primær hypertensjon. Medisiner fungerer ok.

Men lurer på en ting. Siden det ikke er lett å påvise tungpust og årsak så kjøpte jeg av en legestudent et håndholdt ECG Monitor Model MD 100B. Dette er et apparat leger bruker ved hjemmebesøk. Jeg har fått god info om bruk og her kommer spørsmålet: Jeg får når jeg blir tungpustet opp meldingen "Suspected Early Beat" og en meget uryddig hjerterytme. Har målt opp til 90 sek med dette. Når jeg setter meg ned så roer alt seg. Noen formening om dette er noe å bry seg om?

Mvh en som støtter LHL fast og oppfordrer andre til å gjøre det samme

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så spennende at du har fått tak i et eget hjemme-EKG instrument. Når du skal bruke dette så er det selvst viktig at du "beholder den gode  roen" når du får opp ulike fenomener på skjermen. Det meste er heldigvis ufarlig. Ved tvil antar jeg at du kan gjøre opptak og ta med til legen din for en gjennomgang? "suspected early beat" høres ut som et såkalt "ekstraslag". Slike er i utgangspunktet ufarlige, men hos enkelte kan ekstraslagene komme ganske hyppig i perioder slik at rytmen oppleves uregelmessig.

Du beskriver ellers en meget uryddig hjerterytme som forsvinner når du setter deg ned. EKG apparater er ganske beheftet med såkalt "støy"/forstyrrelser hvis man ikke er "musestille". Støy kan alstå være en mulig forklaring på fenoment du beskriver, dersom det ikke kommer også i hvile. Du beskriver forøvrig at du er tungpustet når du får opp den uryddige rytmen, og det kan tenkes at det du beskriver er anfall med rask atrieflimmer. Det er imidlertid litt pussig at dette går over med en gang du setter deg ned. Vil anbefale at du tar med deg opptaken til fastlegen din for en gjennomgang.

Hjerte/kar

Anfall med atrieflimmer. Småbarnsmor.

Hei. Jeg sliter en del med atriflimmer (gjennomsnittspuls på 100 i/min), når det pågår i opptil 7-8 timer. Dette er veldig slitsomt, og jeg blir helt "død" etterpå. Dårlig kombinasjon da jeg er småbarnsmamma. Jeg bruker Tambocor 2*100 mg, men føler nå ingen effekt av de lengre. Jeg har fått pacemaker pga altfor lav puls, spes om natten. Hva slags behandling kan være aktuelt for meg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Din situasjon høres tøff ut og det er mulig at såkalt ablasjonsbehandling kan være et alternativ for deg.

Dette er et inngrep hvor man søker å blokkere de områdene i hjertet ditt som skaper atrieflimmer ved hjelp av varmebehandling. Inngrepet gjøres på sykehus uten narkose, ved at nødvendige instrumenter føres inn til hjertet gjennom en hylse i en blodåre. Ca 50% blir symptomfrie etter en slik behandling.

Jeg anbefaler at du tar en prat med legen din om denne muligheten, så kan han evt. henvise videre til en hjertelege. Du kan også kontakte en privat hjertelege direkte for vurdering. Lykke til!

Du kan lese mer om ablasjonsbehandling her:

https://www.lhl.no/klinikkene/vare-tjenester/operasjoner-og-invasiv-kardiologi/hjerteflimmerbehandling---ablasjon/

Hjerte/kar

Aldersgrense for ablasjon?

Er det aldersbegrensning for å få ablasjon? Jeg er 73 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Nei det er ingen aldersgrense. Dersom du ellers fyller kriteriene for ablasjon så er du velkommen til en vurdering for inngrepet på lik linje med alle andre. Lykke til!

Hjerte/kar

Plutselig høy puls

Får plutselig høy puls opp til 120-130 i min og når dette skjer må jeg tisse mye. Dette kan ha varighet på 10-15 minutter. Hvorfor kan dette skje? Jeg er en 63 år gammel mann.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan minne om en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse, eller arytmi som det heter på fagspråket. Dette skyldes som regel at det er noe unormalt eller feil ved hjertets elektriske ledningssystem. Det finne flere ulike typer hjerterytmeforstyrrelse og de går under mange ulike navn: 

Paroxysmal supraventrikulær takykardi (PSVT)
AV-nodal re-entry takykardi (AVNRT)
Pre-eksitasjonssyndrom (WPW)
Atrieflimmer (evt. hjerteflimmer)
Atrieflutter
Atrietakykardi

Behandling avhenger av hvilken type forstyrrelse det er snakk om. Jeg synes du absolutt bør oppsøke legen din og få dette utredet skikkelig. Det kan hende at fastlegen din må henvise deg til en hjertespesialist for fullstendig utredning. 

Lykke til

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Hvordan kan man lære å takle variasjonene ved astma?

Det byrjar å verta kaldt om kveldane no,eg kan ikkje gå lange turar no pga kulde,då vert eg ganske tett av astma at eg vert frustrert pga det. Også har eg stressa på arbeid, kollegane mine har prøvd å roa meg ned. Eg har hatt nokre turar med astmaen no. Kan astmaen min verta verre hvis eg stressar mykje då? Eg tek jo ein del medisinar mot det. Til og med mor mi og bror min har lagt merke til at eg får slike turar med astmaen. Kva skal eg gjera då? Eg vert jo ganske frustrert og lei meg pga det.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er viktig med god kunnskap for å bli trygg på hvordan man best kan takle sin astma i forskjellige situasjoner. Det er vanskelig å gjennomgå dette detaljert i dette svaret. Det trenger noke en ganske annen omfattende gjennomgang. Jeg tror det ville være lurt å be om å bli søkt til et rehabiliteringstilbud for mennesker med astma. Det kan du be din fastlege om å gjøre. Det kan være at det finnes et slikt tilbud i nærheten av der du bor, og alternativt fins det muligheter på rehabiliteringsinstitusjoner som kan mye om lungesykdommer og hvordan man best takler forskjellige faser og utfordringer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og stress

Kan stress utløysa eit astmaanfall då, bør eg vera meir forsiktig no pga det då? Eg har av og til hatt nokre turar med astmaen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 19. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astmaforverring kan utløses av mange forskjellige ting. Stress kan forverre plagene midlertidig. Væromslag kan bety noe, samt dårlig inneklima, sterke lukter, forurensning og luftveisinfeksjoner. Det varierer mye fra person til person hva som er viktige faktorer her.

Hjerte/kar

Delta på maraton

Hei, trimmer 3 ganger/uke. BMI på 25.5. Snuser og drikker 1 l øl i helgene. Grenseverdier blodsukker, 6. BT viser systolisk hypertoni 180/75. Frisk. Er det risiko å delta på maraton?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har et noe forhøyet blodtrykk, og det er grunn til å se litt nærmere på det. Fastlegen din bør vurdere om blodtrykket ditt skal behandles med medisiner eller ikke. 

Når du løper eller driver med annen trening, øker blodtrykket. Hvis du i utgangspunktet har 180/75, kan det bli betydelig høyere under løping. Dette kan være uheldig. 

Maraton er en ikke ubetydelig påkjenning for kroppen og hjertet. Det tryggeste for deg er derfor å snakke med legen din først. Hvis dere kan få trykket litt lavere, er det sannsynligvis helt trygt for deg å løpe maraton. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Induksjonsovn

Hei. Jeg er hjerteoperert og fått innlagt flere stendt, kan jeg bruke induksjonsovn? Noen sier ja, andre nei. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noe problem å bruke induskjonsovn hvis du er hjerteoperert eller har stenter. 

Mvh

Wasim Zahid