Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Allergi

Fyring og astma

Vi er en barnefamilie hvor både voksne og barn har allergi (mat, dyr, pollen) og astma. Lurer på hvilken type varmekilde som en best for astmatikere å bruke? Vi fyrer med ved, og har en oljekamin som basevarme til stue/kjøkken, synes det blir tung og tørr luft.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for sprsmålet som er veldig aktuelt nå når det går mot kaldere tider.

Gulvvarme er ofte det som anbefales for å gi jevn og god varme. Ovner bør ikke ha så varm overflate at støv fra rommet svir seg på ovnen. Det gir partikler til innelufta som kan virke irriternde på luftveiene. Husk at sterainlys også avgir partikler.

Når det gjelder vedfyring er det avhengig av type ovn og hva dere fyrer med. Det beste er rentbrennende peisovn med pellets eller tørr ved. Sørg for god lufttilstrømming til ovnen og godt avtrekk slik at partikler ikke kommer inn i rommet.  

Om vinteren er lufta tørrere både ute og inne. Luftfuktere anbefales ikke fordi de ofte er kilde til oppvekst av muggsopp og bakterier. Dere kan evt ha en skål med vann stående fremme. Grønne planter kan også bidra til bedre inneluft.

Lykke til

Hilsen Helle

Rettigheter

Krav om uføretrygd

Gjennom 15 år har jeg jobbet med en sykdom som har ikke blitt bedre. Har psykiske lidelser. Har prøvd attføringstiltak i 2 år. Har vært sykmeldt i 3 år til sammen så sist gikk jeg på arbeidsavklaringspenger i 2 år. Så begynte jeg på jobb igjen, jobbet 1 år og nå er jeg igjen sykemeldt. Kan man søke om ufør mens man er sykemeldt eller må vente til jeg går over på arbaidsavklaring?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. oktober 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan søke om uføretrygd mens du mottar sykepenger. Men mitt råd er at du ikke bør søke uten at ditt lokale navkontor støtter søknaden. Mener ditt navkontor at du ikke er godt nok avklart for en uføretrygd, vil du med stor sannsynlighet få avslag. Be derfor om en møte med Nav. Da kan du få veiledning om hva du bør gjøre og en vurdering av grunnlaget for å søke om uføretrygd nå.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Reflux og melkefri diett

Hei! Jeg har en datter på snart tre måneder som har refluks. Vi har vært på melkefri diett i tre og en halv uke nå etter råd fra lege. Desverre gikk jeg på tre bommerter første halvannen uken (saus med myse , saus med smør og potetgull med fløtepulver). Jeg klarte så å holde meg helt uten i halvannen uke før jeg glemte meg og spiste en halv fiskekake som inneholdt myse. Har nå vært helt uten i fire dager etter siste bommert og håper jeg nå klarer å unngå flere bommerter.

Det jeg egentlig lurer på er hvor lenge man bør holde seg helt unna sammenhengende? Jeg har spist noen matvarer hvor det står at de kan inneholde spor av melk, går det bra? Når og hvordan skal man teste ut? Begynner man med feks smør og øker så på med hva og hvor lenge før man prøver neste? Lege sa egentlig at jeg skulle holde meg unna i minst en uke, men leser andre steder at det står to til fire og forsøker derfor å holde meg unna en stund til. Håper du kan hjelpe meg med noen svar. Med vennlig hilsen mor

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Først - "spor av melk" går bra. Det er kun de med svært alvorlige symptomer på melk som skal unngå spormerkede produkter.

Vanligvis når noen settes på diett er det til man er symptomfri. Det kan variere i tid. Legen som har gitt råd om diett må også si noe om hvor lenge dietten skal opprettholds. Likeledes må det i hvert enkelt tilfelle vurderes om og når ny utprøvings skal skje.

Din datter skal etterhvert begynne med fast føde så det er viktig å få avklart hva hun kan spise fremover.

Mitt råd er at dere ber om ny time, evt henvisnig til barnelege om dere nå går til fastlege. Om barnet skal stå på melkefri kost får dere morsmelkerstatning uten melk på blå resept. Om dietten blir langvarig, dvs etter at hun begynner med fast føde, hadde det vært fint med en time med klinisk ernæringsfysiolog.

Lykke til

Hilsen Helle

Hjerte/kar

Pericarditt og blod i urinen

Hei, Jeg har de siste årene vært utredet for recividerende perikarditt uten å få noe konkret svar på bakenforliggende årsak. Men ved to undersøkelser av urinen under sykdom er det funnet blod ( 2+) og spor av blod (+-). Kan man i forbindelse med perikarditt oppleve blod i urinen? Eller skyldes dette andre ting? Mvh ung jente

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svaret mitt kommer kanskje ikke til å gjøre deg så mye klokere, men gjør et forsøk likevel. Blod i urinen kan muligens ha noe med perikarditt å gjøre, men det kan også være en tilfeldighet at de to tingene har forekommet samtidig.

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen, og kan være forårsaket av virusinfeksjon, men ofte er årsaken ukjent. Gjentatte perikarditter er ofte et resultat av autoimmune sykdommer som lupus, sklerodermi og revmatisme. Andre årsaker til perikarditt er hjerteinfarkt/hjerteoperasjon, nyresvikt, HIV, tuberkulose og enkelte kreftformer. Enkelte medisiner kan også føre til perikarditt. Flere av disse tilstandene kan også gi spor av blod i urinen.

På den andre siden er det ikke uvanlig at unge jenter har litt blod i urinen. Både menstruasjon og blærekatarr kan gi små blodmengder i urinen. Det kan derfor hende at blodet de har funnet i urinen hos deg er et tilfeldig funn, og egentlig ikke har noe med perikarditt å gjøre.

Som du skjønner så kan jeg ikke gi deg et entydig svar. Men leger som utreder perikarditt er godt kjent med de ulike årsakene og har sikkert tenkt i samme baner som meg. Du må gjerne kontakte dem og spørre om de har tenkt på tilstandene og mulige årsakssammenhenger som anført over.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Myoperikarditt. Smerter.

Har fått diagnose Myoperikardit. Kraftig betenelse på hjertepose og muskel. Er det normalt å opplevd brystsmerter som øker i grad hvis jeg belaster for mye? Skal til MR cor om 1 mnd og fastlegen sier det er normalt pga mindre aktivitet nå en før og muskler kan stivne. Bør er vær bekymret ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Tilstanden bedrer seg som oftest spontant, men kan i enkelte tilfeller utvikle seg negativt. Synes ikke at du skal bekymre deg mer enn nødvendig. Det er bra at du har gjenomgått de nødvendige undersøkelsene og at du snart skal ha en MR undersøkelse. Ved en slik betennelsesprosess som også påvirker hjerteposen (som har masse nerver i seg) kan man få smerter ved visse bevegelser, visse stillinger eller ved anstrengelse/økende puls. Slike smerter lindres ofte av enkle betennelsesdempende medisiner som f.eks. IBUX. Inntil du har fått gjort MR undersøkelsen vil jeg anbefale at du beveger deg normalt, men unngå å provosere frem smertene. Det mest sannsynlige er at plagene vil forsvinne helt etterhvert. Lykke til!

Hjerte/kar

Sting i øret etter ablasjon

Hei. Fikk utført ablasjon i våres. Kort tid etterpå kjent lite sting inni v øret. Kommer og går. Er dette kjent v ablasjon? Kan d være farlig? Vil gjerne ha det avklart.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg kjenner ikke spesifikt til at en slik tilstand med tidvis sting i øret kan ha sammenheng med ablasjon. Det kan jo også tenkes at plager av annen årsak kan ha oppstått i samme tidsrom. Siden dette har vart så lenge vil jeg anbefale at du bestiller time hos fastelgen for otoskopi av øret og evt. henvisning videre til øre-nese-hals lege.

Hjerte/kar

Valg av blodtrykksmedisin

Hei! Hva er det som bestemmer hvilken blodtrykksmedisin jeg skal bruke? Jeg bruker Cozaar 50mg nå (for å reduserer angiotensin-2, tror jeg).

Jeg har vært i svært lite aktivitet i det siste og kostholdet er ikke det beste. Jeg er periode-trener og er av og på med sunt kosthold og studerer til sykepleie.

Målte trykket hjemme nå og har 175/110. Har sittet rolig i 10-15 min. Er det mulig at legen min overser noe? jeg tar også Cipralex 20 mg pga sosial fobi. Hypertensjon ligger også i familien. Har du forslag til andre blodtrykksmedisiner jeg kan bruke?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår på spørsmålet ditt at du egentlig kunne tenke deg å begynne å komme igang med trening og kostholdstiltak igjen. Slike tiltak vil for mange pasienter også virke bra på bodtrykket. Vi leger har en ganske velfylt "verktøykasse" med ulike preparater som kan brukes for blodtrykk. Vi tilpasser valg av preparat etter andre tilstander/plager som pasienten måtte ha, og justerer for å få optimal effekt og unngå bivrkninger (dersom du f.eks. har kalde hender om vinteren kan du få en kalsiumblokker som også utvider blodårer til huden). Cozaar er en mye brukt og godt uttestet medisin som de fleste tåler godt. Blodtrykk på 175/100 er for høyt, men kan skyldes en tilfeldighet. Anbefaler at du kontrollmåler i avslappet tilstand, og gjerne på nytt før kvelden. Dersom fortsatt for høyt bør du bestille time hos legen din for evt. ny medisinering. Lykke til! 

Hjerte/kar

Spasmeangina. Finnes det en operasjon som kan hjelpe?

Hei...jeg har vært mye plager med hjertet i de siste 3 år o vært mye inn og ut av sykehus...har ikke helt funnet ut hva som feiler men de har gitt meg mye forskjellig medisiner som ikke har hatt noe særlig virkning..nå i sommer fikk jeg veldig vondt i brystet med svimmel og tungpust og EKG under anfallet viste kraftig hjerteinfarkt..men da de gikk inn i lysken så fant de ingen tette årer så de sa d var spasmeangina...nye medisiner men jeg har stadig mye vondt og føler at de ikke virker..så lurer jeg på om d ikke er noe annet de kan gjøre med dette,operasjon eller noe som gjør plagene mine lettere? Er 57 år og har sluttet å røyke for 2 år siden..På forhånd takk for svar..hilsen anna

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår din fortvilelse. Flott at du har sluttet å røyke! Det positive med din historie er at kransårene inne i hjertet ditt ser fine ut, slik at sjansen for hjerteinfarkt er liten. Med spasmeangine så trekker enkelte blodårer i hjertet seg kortvarig sammen og dette kan gi forbigående brystsmerter. Noen pasienter har god nytte av en medisintype som kalles kalsiumblokkere (det finnes ulike varianter av disse). Det gis ofte råd om å tenke på stress og livsstil. Det finnes dessverre ingen operasjon eller andre konkrete tiltak som hjelper for dette.

Hjerte/kar

Hjertebank med pacemaker/ICD

Våknet av hjertebank når jeg har pacemaker m/ICD. Min pacemaker har 3 stk ledninger og pacer på hvert hjerteslag. Er dette da vanlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, man kan ha anfall med rask puls selv om man har pacemaker. Vanlig pacemaker slår kun inn ved langsom puls. Med ICD vil pacemakeren også kunne behandle en spesiell type rytmeforstyrrelse med rask puls (såkalt ventrikkeltakykardi). I et slikt tilfelle vil ICDen først gi rask pacing. Dersom dette ikke hjelper etter en viss tid og ved visse øvrige kriterier vil den deretter kunne avgi et elektrosjokk. Dersom du har fornemmelse av at rytmen du våknet av var rask og styrt av pacemakeren kan det ha vært slik terapi-pacing. I så fall vil jeg anbefale at du informerer pacemakerklinikken din om episoden slik at de kan "lese av" hva som har skjedd.

Den raske pulsen kan også ha vært en mildere form for rask rytme (for eksemplel periode med flere ekstraslag eller et anfall med atrieflimmer).

Lunge, Fysisk aktivitet

Lungefibrose og trening

Jeg har lungefibrose og lungene har lett for å stivne. Er det noen råd for dette, vil det hjelpe med tøyningsøvelser, annen trening?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 12. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Og tusen takk for spørsmål:)

Dessverre er det slik at tøyningsøvelser ikke hjelper mot fibrosedannelse i lungene. Dette fordi det  er lungene som blir stive, ikke muskulatur, sener, ledd.

Men når det er sagt – trening er allikevel viktig!

Hva er de viktigste tiltakene du kan gjøre?

  • Røykeslutt – nummer 1.

  • Trening

Når det gjelder trening er det få studier på dette, men av det som er anbefalt i forhold til trening finnes det allikevel noen svar:

Utholdenhets/kondisjonstrening: Trening med en intensitet som fører til andpustenhet og at du blir litt svett (5-6 på Borgs skala) har vist å bedre:

  • Gangdistansen.

  • Maksimalt oksygenopptak.

  • Føre til mindre dyspne`.

  • Bedre livskvalitet.

Styrketrening: Her finnes det få studier, men fra de erfaringen LHL-Klinikken Glittre* har gjort over mange år finner vi at: (*Spesialsykehus for lungesykdom).

  • Fibrosepasienter øker sin muskelmasse i like stor grad som andre lungepasienter.

  • Styrketrening med få repetisjoner er meget bra tolerert av personer med dyspne`.

Vi vet at når muskelmassen øker, fører det til større kapasitet i hverdagen, vi orker mer.

Et annet tips kan være å ta en ekstra sjekk hos fastlegen.

Bruk av oksygen kan vurderes spesielt hvis den faller i metning under aktivitet. En del fastleger sjekker oksygenmetningen kun i hvile, hvor den kan være helt fin. Men hos fibrosepasienter med dyspne under aktivitet – burde metningen også testes under aktivitet. Dette for å sjekke om oksygen kan være et alternativ. Ikke alle med fibrose har effekt av oksygen, men for noen vil det gi en bedring – så det kan være verdt ett forsøk. J

Med ønske om en god dag.

Vennlig hilsen, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut