Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Spasmeangina. Finnes det en operasjon som kan hjelpe?

Hei...jeg har vært mye plager med hjertet i de siste 3 år o vært mye inn og ut av sykehus...har ikke helt funnet ut hva som feiler men de har gitt meg mye forskjellig medisiner som ikke har hatt noe særlig virkning..nå i sommer fikk jeg veldig vondt i brystet med svimmel og tungpust og EKG under anfallet viste kraftig hjerteinfarkt..men da de gikk inn i lysken så fant de ingen tette årer så de sa d var spasmeangina...nye medisiner men jeg har stadig mye vondt og føler at de ikke virker..så lurer jeg på om d ikke er noe annet de kan gjøre med dette,operasjon eller noe som gjør plagene mine lettere? Er 57 år og har sluttet å røyke for 2 år siden..På forhånd takk for svar..hilsen anna

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår din fortvilelse. Flott at du har sluttet å røyke! Det positive med din historie er at kransårene inne i hjertet ditt ser fine ut, slik at sjansen for hjerteinfarkt er liten. Med spasmeangine så trekker enkelte blodårer i hjertet seg kortvarig sammen og dette kan gi forbigående brystsmerter. Noen pasienter har god nytte av en medisintype som kalles kalsiumblokkere (det finnes ulike varianter av disse). Det gis ofte råd om å tenke på stress og livsstil. Det finnes dessverre ingen operasjon eller andre konkrete tiltak som hjelper for dette.

Hjerte/kar

Hjertebank med pacemaker/ICD

Våknet av hjertebank når jeg har pacemaker m/ICD. Min pacemaker har 3 stk ledninger og pacer på hvert hjerteslag. Er dette da vanlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, man kan ha anfall med rask puls selv om man har pacemaker. Vanlig pacemaker slår kun inn ved langsom puls. Med ICD vil pacemakeren også kunne behandle en spesiell type rytmeforstyrrelse med rask puls (såkalt ventrikkeltakykardi). I et slikt tilfelle vil ICDen først gi rask pacing. Dersom dette ikke hjelper etter en viss tid og ved visse øvrige kriterier vil den deretter kunne avgi et elektrosjokk. Dersom du har fornemmelse av at rytmen du våknet av var rask og styrt av pacemakeren kan det ha vært slik terapi-pacing. I så fall vil jeg anbefale at du informerer pacemakerklinikken din om episoden slik at de kan "lese av" hva som har skjedd.

Den raske pulsen kan også ha vært en mildere form for rask rytme (for eksemplel periode med flere ekstraslag eller et anfall med atrieflimmer).

Lunge, Fysisk aktivitet

Lungefibrose og trening

Jeg har lungefibrose og lungene har lett for å stivne. Er det noen råd for dette, vil det hjelpe med tøyningsøvelser, annen trening?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 12. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Og tusen takk for spørsmål:)

Dessverre er det slik at tøyningsøvelser ikke hjelper mot fibrosedannelse i lungene. Dette fordi det  er lungene som blir stive, ikke muskulatur, sener, ledd.

Men når det er sagt – trening er allikevel viktig!

Hva er de viktigste tiltakene du kan gjøre?

  • Røykeslutt – nummer 1.

  • Trening

Når det gjelder trening er det få studier på dette, men av det som er anbefalt i forhold til trening finnes det allikevel noen svar:

Utholdenhets/kondisjonstrening: Trening med en intensitet som fører til andpustenhet og at du blir litt svett (5-6 på Borgs skala) har vist å bedre:

  • Gangdistansen.

  • Maksimalt oksygenopptak.

  • Føre til mindre dyspne`.

  • Bedre livskvalitet.

Styrketrening: Her finnes det få studier, men fra de erfaringen LHL-Klinikken Glittre* har gjort over mange år finner vi at: (*Spesialsykehus for lungesykdom).

  • Fibrosepasienter øker sin muskelmasse i like stor grad som andre lungepasienter.

  • Styrketrening med få repetisjoner er meget bra tolerert av personer med dyspne`.

Vi vet at når muskelmassen øker, fører det til større kapasitet i hverdagen, vi orker mer.

Et annet tips kan være å ta en ekstra sjekk hos fastlegen.

Bruk av oksygen kan vurderes spesielt hvis den faller i metning under aktivitet. En del fastleger sjekker oksygenmetningen kun i hvile, hvor den kan være helt fin. Men hos fibrosepasienter med dyspne under aktivitet – burde metningen også testes under aktivitet. Dette for å sjekke om oksygen kan være et alternativ. Ikke alle med fibrose har effekt av oksygen, men for noen vil det gi en bedring – så det kan være verdt ett forsøk. J

Med ønske om en god dag.

Vennlig hilsen, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Anstrengelsesastma og tetthet pga kulde

Eg har anstrengelsesastma og vert fort tett pga kulde.

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 12. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei

Tusen takk for spørsmål.

Jeg går ut ifra at du ønsker svar på om det finnes gode råd for hvordan man bedre kan håndtere anstrengelsesastma nå som det blir kaldere, uten at jeg kan vite det helt sikkert.

Et utfyllende svar på dette kan du finne her.

Anbefaler å stille spørsmålet på nytt om det ikke var eksakt det du lurte på.:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Lunge

Ortostatisk hypotensjon og luftveisinfeksjon

Er ortostatisme en kronisk tilstand, eller øker risiko for ortostatisk hypotensjon (når man reiser seg og kanskje faller) når man har en kraftig infeksjon i luftveiene (lungene)? Kan måling av BP (liggende/stående) 6 uker etter et fall med besvimelse si noe om det var ortostatisk hypotensjon 6 uker tidligere, da pasienten var kraftig plaget av luftveisinfeksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ortostatisk hypotensjon betyr at blodtrykket faller istedenfor å stige når man reiser seg. Enkelte ganger kan det være en kronisk tilstand, men vil ofte være forårsaket av medisiner eller annen sykdomstilstand. Det ses hyppigere hos eldre enn hos yngre mennesker, og kan skyldes flere ting. Blant annet kan dette være mer fremtredende ved nedsatt almenntilstand som for eksempel ved feber/infeksjon og lavt inntak av drikke. Det er nok ikke mulig å si noe sikkert om det som har skjedd tidligere hvis blodtrykksmåling i liggende/sittende/stående stilling i øyeblikket er normalt. Hvis det fortsatt er tegn til blodtrykksfall, er det derimot større grunn til å anta at dette har vært mer fremtredende i forbindelse med en kraftig infeksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Sårt å puste inn. Sammenheng med strålebehandling?

Hei, Jeg ble ferdig behandlet for brystkreft for to år siden. Jeg ble behandlet med kjemoterapi (FEC, Taxol) og pusteassistert stråling (25 stk). Jeg har hatt mange senvirkninger og sliter fortsatt med fatigue i en slik grad at normal sosial omgang ikke er mulig. Jeg har litt høye skuldre når jeg oppdager nye ting med kroppen da det har skjedd så mye de siste årene.

For en uke siden så startet et ubehag i brystet (sårhet). Når jeg puster dypt inn så kjennes ubehag/sårheten på venstre side. Jeg har vært litt rusten i stemmen, men ingen feber, ingen hoste og allmenntilstanden er konstant. Det er ca 20 cm ned fra halsen, jeg merker ikke forskjell på sidene og det er heller foran enn bak i brystet. Kan det være astma?

Jeg har lest at kvinner som har gjennomgått overgangsalderen har dobbelt så stor risiko for å utvikle astma. Jeg mistet mensen under kjemoterapibehandlingen og går på Tamoxifen. Jeg er 44 år. Mor og søster er allergiske, men har ikke astma.

Kan det være skade etter strålingen? Kan det være lungebetennelse? Det er ikke vanskelig å puste, det kjennes bare sårt.

Av ting jeg ikke pleier å gjøre kan nevnes at jeg har vært mer utsatt for støv enn vanlig og at jeg har tatt opp igjen jogging - uten at jeg fikk noen reaksjon rett etter joggingen. Hvilke tegn skal jeg evnt. være observant på før jeg ber om en utredning? På forhånd takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man får bivirkninger i etterkant av behandling for brystkreft. Disse kommer vanligvis over tid, men gjerne tidligere enn etter et par år. Noen er ettervirkning av strålebehandling, andre av cellegift, eventuelt hormonbehandling. Når det gjelder dine aktuelle nytilkomne plager ville jeg nok få undersøkt dette nærmere hos legen. Når du puster inn settes vevet i området på strekk. Det kan gi smerter i brystveggen, men også i brysthinnen/lungen hvis det er en irritasjon til stede i dette området. Astma vil vanligvis gi litt piping på utpust og følelse av tyngre pust ved anstrengelser, og ikke sjelden noe hoste, gjerne i varierende grad over tid. Det du beskriver kan være forårsaket av flere forskjellige ting, så jeg vil anbefale deg å få legen til å lytte på lungene, eventuelt ta infeksjonsblodprøver, eventuelt henvise deg til andre tilleggsundersøkelser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og søvnproblemer

Hei Olav Kåre. Jeg har kols og med det tørr i munnen om natten og våkner flere ganger og tar sugetabelett og litt vann, bruker Spiriva og Symbicort. Prøver å ligge med flere puter men da blir det en "knekk" i nakken. Hadde det hjulpet med å kjøpe el-seng?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er viktig å ligge godt for å sove best mulig. En elektrisk seng har selvfølgelig mange innstillingsmuligheter og kan tilpasses det meste. Imidlertid vil en enklere løsning kanskje være å prøve ut et hjertebrett i sengen. Det er nok mindre omfattende enn å installere en stor teknisk seng hjemme.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Tungpust av inhalatorer?

Jeg er en dame på 58 år og jeg har en blanding av astma og kols, moderat til alvorlig grad. Jeg bruker Symbicort, Spiriva og Ventoline ved behov. Jeg er blitt endel mer tungpustet den siste tiden. Kan noen av disse inhalatorene utløse det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

De medisinene du bruker virker fornuftig sammensatt. Hvis du har brukt medisinene lenge uten problemer er det ikke sannsynlig at de påvirker pusten negativt. Det er normalt heller ikke å forvente ved disse medisinene. Men enkelte ganger kan man merke negative effekter av medisiner, men da gjerne når man starter opp med dem. Som regel skyldes forverringer ved kols forkjølelser og bronkitter, og ettervirkningene av dette kan henge i over flere uker etterpå. Da vil ofte medisinene være mindre effektive. Ellers kan også værforandringer spille inn. Hvis man ikke finner noen god forklaring på forverringen, er det kanskje tid for en ny gjennomgang av medisinene med legen. Enkelte ganger kan man oppleve at det utvikles rytmeforstyrrelse i hjertet, oftest i form av en atrieflimmer som kan påvirke pusten negativt. Dette kan man imidlertid enkelt finne ut av.

Lunge

Kols og flyreise

Skal fly en og en halv time. Har KOLS mellom 3 og 4. Bruker Relvar og Incruse. Litt tung pust i det siste. Lungekapasitet på 30 og litt lav metningsprosent. Kan jeg ta et glass vin på turen? Føler litt slim og hoste og tatt med prednisolon. Kan jeg begynne på det hvis behov?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En flytur på 1,5 timer er ikke svært langt, men flyhøyden påvirker oksygeninnholdet i blodet. Hvis du føler deg dårlig og har lav oksygenmetning er det en stor fordel å bedre lungefunksjonen mest mulig ved å øke behandlingen noen dager før flyreisen. Et lite glass vin er nok ikke noe problem hvis du ellers føler deg i bra form, men større mengder frarådes, og dessuten store måltider. Ved flyreiser vil man få redusert mengden oksygen i blodet, og dermed blir pusten blir dårligere og det kan utvikle seg pustebesvær. Det er lurt å sjekke med legen hvor høyt oksygennivået er i blodet, og om du kan reise trygt uten ekstra tilskud av oksygen. I dårlige faser av kols kan oksygeninnholdet bli så lavt at man vil fraråde flyreiser.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem 

Lunge

Hva er viktig når man velger oksygenkonsentrator?

Hva er forskjell på Oksygen konsentrator bærbar Freestyle og Oksygenkonsentrator SimplyGo bærbar komplett? Hva er beste valget?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg skal ikke påta meg å utpeke noen vinner her. Det er kommet på markedet flere typer av bærbare oksygenkonsentratorer. De gir store praktiske fordeler for eksempel ifm reiser, og de er lettere å bære enn oksygenflasker. Varigheten er begrenset av batterikapasitet. Det viktigste ved valg av konsentrator er at man får en type som greier å generere tilstrekkelig mengde per tidsenhet slik at behovet blir dekket. Vekt kan også bety mye. Batterikapasiteten er også viktig slik at den for eksempel holder en hel flyreise. Så i praksis bør man sjekke ut hvilke egenskaper de har og hva som passer best til eget behov. Få gjerne hjelp av en som kjenner utstyret godt.