Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Tambocor og alkohol

Kan man drikke alkohol med tambocor? Og må man ta det resten av livet da en først har begynt? Har tatt det nå i er år pga.flimmer

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt sett er det ikke noe problem å ha et normalt alkoholforbruk hvis du går på Tambocor. Det kan dog være andre medikamenter og tilstander som kan kreve en viss forsiktighet med alkohol. Det kan være en god ide å ta en gjennomgang sammen med fastlegen din på dette. 

Det er vanskelig å svare på hvor lenge du må bruke Tambocor. Enkelte medisiner skal brukes på ubestemt tid, mens andre kan avsluttes etter en viss periode. Det kommer helt an på vurderingen som legene dine har gjort. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Uro på natten og morgenen av Metoprolol

Jeg tar 25 MG Metoprolol om morgenen pga høyt blodtrykk. Våkner på natten og tidlig morgen og er urolig. Hva kommer dette av?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si sikkert hva dette kommer av, men noen få pasienter kan oppleve bivirkninger av metoprolol i form av depresjon, søvnforstyrrelser og mareritt. Kanskje er du en av disse pasientene? Snakk med legen din om dette og hør om du kan prøve et annet middel i stedet. Det finnes mange andre alternativer for høyt blodtrykk. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma og utetrening i kaldere vær

Eg gjeng mykje på turar i skog og mark. Bør eg vera forsiktig med det no pga astmaen no når det byrjar å bli kaldere?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 10. oktober 2016
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei!

Så flott at du trener og at du bruker naturen du har rundt deg, det er veldig bra.

Du skriver ikke noe om du har anstrengelsesutløst astma eller ikke, derfor tar jeg utgangspunkt i begge deler.

Når det gjelder trening og astma er det flere studier som viser at dette er positivt og fører til:

 • Øker hjertets kapasitet samt bedrer sirkulasjonen.

 • Færre sykehusinnleggelser.
 • Øker maksimalt oksygenopptak = bedre kondisjon.

 • Færre symptomer på astma

Obs: Selve lungefunksjonen ble ikke bedret.

Noen generelle råd når det gjelder trening og astma

 • Det er viktig å varme opp godt først, spesielt hvis du har tenkt å holde et høyt tempo på turene dine.

 • Har du anstrengelsesutløst astma er det viktig med individuell tilpasning av medisineringen først.
 • Har du en luftveisinfeksjon bør du utsette kondisjonstreningen til du er kvitt infeksjonen.

 • Husk å benytte deg av forebyggende allergimedisin.

Kaldt vær, astma og trening

Du kan godt være fysisk aktiv selv i kaldt vær men det forutsetter ett par ting.

 • Individuell tilpasset astmamedisinering.
 • Beskyttelse mot kulda foran nese og munn, her kan en Jonasmaske, en såkalt fuktighetsutvekslingsmaske være et anbefalt hjelpemiddel.

 • Et annet alternativ hvis du ikke har en slik maske er å puste gjennom et skjerf, en høy jakkekrave, en bøff eller et annet plagg foran nese og munn, fordi luften man puster inn da både blir litt varmere og litt fuktigere.

 • Ved temperaturer fra -10 og oppover skal man være forsiktig med å drive kondisjonstrening.

 • Ha på deg nok klær, senker vi tempoet på den aktiviteten vi driver med fordi det oppleves mer anstrengende, produserer vi automatisk mindre varme.


Hvorfor blir astmaen min påvirket når det er kaldt?

 • På høsten/vinteren har vi lettere for å bli forkjølet noe som påvirker slimhinnen våres.

 • Når det er kaldt i været øker partikkelforurensningen spesiellt i byer og/eller tettsteder. Det er da som regel snakk om NO2 fra diselmotorer. Astmatikere som puster inn denne luften kan oppleve økt hoste, flere infeksjoner, samt bronkitt og at lungefunksjonen blir nedsatt.
 • Overfølsomme luftveier: Kald luft fører lettere til uttørring av luftveiene og det oppstår en forsnevring.

 • Nesen vår: Det er ikke like lett å puste igjennom nesen når været er kaldt. Det medfører at vi må føre mer pust igjennom munnen. Det økte mengden med luft vil fremprovosere ytterligere innsnevring fordi luften ikke rekker å bli varm nok før den når luftveiene.

Hva er en jonasmaske?

En maske som beskytter mot inhalasjon av kald luft.

Den kan du kjøpe i nettbutikk her.

Når det er sagt, så skriver du at du går turer i skog og mark. Hvis luftkvaliteten der du trener er god og luftfuktigheten er lav, kan du med fordel være aktiv ute.

For mer generell informasjon om astma kan du se her.

Lykke til med treningen ute og kos deg i det flotte høstværet.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 


 

Hodepine

Har lenge slitt med hodepine og kvalme, jeg vet fra før at jeg har høyt blodtrykk (det ligger til i familien). Har vondt og det presser på toppen av hodet og går til sidene, legene på sykehuset har ikke funnet noe og alt er normalt men ikke tatt noe MR. Jeg er ofte sliten, sover og ser uklart noen ganger. Kan det være noe betennelse i hjernen ?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, du beskriver flere ulike symptomer. Hodepine og kvalme kan være symptom på høyt blodtrykk, men om du har god behandling for dette skal det ikke gi slike sterke symptomer. Hodepine er et lite spesifikt symptom og med det mener jeg at det kan ha mange ulike årsaker, de fleste helt ufarlige. Ved hjernebetennelse, eller encefalitt, som du spør om er det ofte flere symptomer hvor hjernefunksjonen endres. Man kan bli sløv, lite oppmerksom og endre personlighet. Sjansen for at det er dette er nok liten, men jeg kan ikke gi deg noen avklaring med den informasjonen som er sendt inn.

Mitt råd er at du snakker med fastlegen din om disse symptomene, det kan være at dere finner en løsning på det og at du i alle fall får utelukket sykdommer som gir deg bekymring. Om du allerede ikke har gjort det kan det være lurt å ta en synstest hos optiker.

mvh Torgeir Mathisen

 

Rettigheter

Kan jeg ta med uføretrygden ved flytning til Sverige?

Hei, jeg er blitt nylig ufør etter å ha fått en varig skade og sykdom. Jeg har bodd kun 13 år i Norge og er norsk statsborger. Vil nå flytte til Sverige. Får jeg ta med meg hele trygden? Blir den beregnet på nytt? Skal jeg skatte til Norge/Sverige, eller begge deler? Tusen takk for deres svar

Les svaret

LHL svarer

Besvart 10. oktober 2016
LHL

Hei,

Ut fra opplysningene du oppgir legger jeg til grunn at du fritt kan ta med deg uføretrygden til Sverige.

Du vil i utgangspunktet bli trukket 15 % i skatt i Norge av brutto uføretrygd. Men dette vil  det bli tatt hensyn til når Sverige skal beregne eventuell skatt av trygden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergi

Nøtter på fly

Hei jeg er veldig allergisk for cashewnøtter og har hatt anafylaktisk sjokk og andre reaksjoner som å hovne opp, kløe . Får hudkløe og blir varm og rød i huden om jeg er i lokaler der cashewnøtter er brukt i matlaging. Har derfor prøvd å unngå alle steder der det er mye slike nøtter men er dessverre vanskelig på fly. Sist jeg spurte om SAS kunne være så snille å ikke selge cashewnøtter fikk jeg beskjed om at retningslinjene deres var endret og de kunne ikke nekte folk å spise nøtter. Nå skal det sies at jeg er usikker på hvordan jeg reagerer på tørre slike nøtter i min nærhet . Har unngått å teste det ut mye på grunn av de kraftige reaksjonene jeg har hatt, så mitt spørsmål blir vel om jeg kan bli dårlig av at det konsumeres mye cashewnøtter rundt meg slik som i fly. Jeg er nemlig redd for at jeg må slutte å fly.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

Det er en aktuell og mye diskutert problemstilling du reiser. Tidligere var det greit å be om at det ikke spises nøtter i fly. Nå vet jeg at retningslinjene er endret. Bakgrunnen er at det er blitt gjort utprøving på pasienter med nøtteallergi ved at de utsettes for støv og lukt fra nøtter. De har så langt ikke sett alvorlige allergiske reaksjoner. Utslett, ubehag og engstelse for å bli alvorlig syk forekommer, men det er ikke nok til å opprettholde nøttefrie flyvinger. Fra et medisinsk ståsted ansees det som trygt å fly med nøtteallergi. Allergenr kan ikke spre seg mer enn en meter i følge en svensk studie Nøtter på fly

Dersom du blir sittende ved siden av noen som vil spise nøtter kan du be vedkommende ta hensyn eller om å få byttet plass. I og med at du har så alvorlig allergi har du sikkert adrenalinsprøyte med deg både når du flyr og ellers slik at allergien ikke skal være til hinder for et aktivt liv.

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

På Kilimanjaro med pacemaker

Hei. Har fått pacemaker p.g.a bradykardi, men ønsker å bestige Kilimanjaro etter en årelang drøm om dette. Går på tabletter som skal dempe noen ekstraslag innimellom.E llers er jeg i bra form,og både trener og går toppturer. Vil det være noe problem for meg dette? Har lagt inn ekstra akklimatiseringsdag på turen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En pacemaker påvirkes ikke av høyde, og er i seg selv ikke noe problem med tanke på bestigning av fjell. Mye viktigere er din generelle fysiske form (som ut i fra din beskrivelse ser ut til å være ganske god) og evt. den underliggende årsaken til at du fikk pacemaker.

Du bør følge de samme generelle rådene som gjelder alle som skal på fjelltur. Sørg for å ha de nødvendige vaksinene i orden, og at du har med deg medisinene dine. Jeg anbefaler en titt på denne siden om generelle helseråd for reisende til Tanzania:

http://wwwnc.cdc.gov/travel/destinations/traveler/none/tanzania

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og behandling

Jeg er 40 år og har foreldre og besteforeldre med hjerteinfarkt. Kolestrolet mitt er normalt, men høyt. Bra kolestrol på bare 1. Dårlig på 4. Bør jeg få kolestrolmedisin? Hvordan avgjøres det hvilken jeg skal få. Er redd for muskelsykdom. Er det stor forskjell på de med bivirkninger og hvem er førstevalg og hvorfor.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det foreligger for lite informasjon om din helse (og risiko for hjertesykdom) for å si noe om du bør ha kolesterolsenkende medisiner. Om en person skal ha kolesterolsenkende medisiner bestemmes ut i fra en helhetsvurdering. Foruten alder og kjønn, inngår også røykestatus, blodtrykksnivå, og kolesterolverdier. Evt diabetes inngår også i vurderingen. Det samme gjelder arv.

Hvis legen mener at du har en viss risiko for å utvikle hjertesykdom de kommende årene, vil du få kolesterolsenkende medisiner.

Statiner (kolesterolsenkende medisiner) gir generelt lite bivirkninger, men rundt 10-20% av brukerne kan nok oppleve ulike grader av muskelplager. Det betyr at de aller, aller fleste ikke vil merke noen plager.

Det vanligste er å starte med enten Simvastatin eller Atrovastatin (Lipitor). Får man bivirkning fra noen av disse, men kan man legen prøve å skrive ut noen andre typer.

Mvh

Wasim Zahid

 

Rettigheter

Rett til helsehjelp av hjemmesykepleier?

Har man rett på helsehjelp fra hjemmesykepleie dersom man har barnebarn boende hos seg?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. oktober 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kommunen skal gi hjemmesykepleie (helsetjenester i hjemmet) om det er noen i husstanden som har behov for dette. Mitt råd er du tar dette opp med din fastlege.

Med vennlig hilsen Atle Larsen