Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Engstelig for hjertesykdom i familien. 13 år.

Hei. Jeg er 13 år gammel gutt. Fra min mor sin side er det arvelig meg hjertesykdommer. Tror bestemoren og kusine, og tantene har hatt hjerteinfarkt eller hjertesykdommer. Hun er rundt 28-30 år. Jeg er beskymret over henne. Hun har hatt smerter i venstre side av brystet. Litt vondt i ryggen nesten opp mot nakken nesten og litt vondt i ryggen bede ved magen eller bekken. Hun har gått til legen og de har sjekket blog trykk og sånt og de var fine. De har tatt blodprøve men ikke fått svar enda. Jeg vil bli lege når jeg blir stor og kan litt om sykdommer. Jeg er kjempe besymret over at ho skal ha en hjertesykdom og kanskje dø. Hva skal jeg gjøre? Er det en risiko at det er hjerteinfarkt eller noe? Hvor mange får ca. Hjerteinfarkt årlig og hvor mange dør av det? Mener ikke akutt hjerteinfarkt men folk som er diagnosert med en hjertesykdom og foreksempel angina, hjertesvikt, og hjerteinfarkt. Takk på forhond! Mvh beskymret gutt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du interesserer deg for helse og velvære til dine slektninger og spennende at du tenker på å bli lege når du er voksen. Det er viktig å snakke med familien sin om arvelige sykdommer og samtidig må man øve seg på å ikke bli alt for bekymret.

Det er godt å høre at din slektning har vært hos lege, og da skal du føle deg trygg på at legen tenker igjennom mulige årsaker til plagene (det behøver heldigivis ikke å være fra hjertet) og gjør nødvendige undersøkelser. Selv om det skulle være noe galt med hjertet (sjelden hos så unge personer som 28-30 år) så finnes det god behandling. Av ca 5 mill. innbyggere i Norge så har vi ca akutte13 000 hjerteinfarkt i året. Mange flere (flest eldre) lever gode liv med en kronisk hjertesykdom.

 

Hjerte/kar

Tungpust etter hjerteinfarkt

Hei jeg har vært på Ahus og fått påvist hjerteinfarkt. Har tatt PCI undersøkelse men de kunne ikke gjøre noe. Synderen er en blodåre som er tynn og ligger vanskelig til. Har fått en haug med medisiner. Jeg er mye mer kortpustet nå enn før jeg dro inn på sykehuset. Jeg sitter i ro og føler at jeg ikke får trukket inn pusten skikkelig. Jeg har fått beskjed at jeg ikke har hjertesvikt. Hvorfor er det slik?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Fortvilende situasjon! Den gode nyheten er at du ikke har hjertesvikt. Ut ifra det du forteller så kan man mistenke at du har fått bivirkninger av en av medisinene du har fått (f.eks betablokker). Jeg anbefale at du snarlig tar kontakt med legen din og diskuterer situasjonen. Det kan selvsagt også tenkes at selve hjertesituasjonen har forverret seg, og det tilsier også snarlig legevisitt. Det er ikke uvanlig at det tar litt tid å komme frem til den rette kombinasjonen av medisintyper og styrker. Vi mennesker er forskjellige også på dette området. Viktig med tett og god legeoppfølging i denne perioden hvor du opplever symptomer.

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt EF.

Min mann fikk et stort hjerteinfarkt for ett år siden (30 sept.). Han har stått på dobbel platehemming med Albyl E 75 mg og Efient 10 mg. Det jeg lurer på er om det er trygt å slutte med Efient?, han fikk nemlig beskjed om at det var en trombotisk occlusjon av proximale LAD, resten av arteriene var åpne og normale (det sto det i hvert fall i epikrisen). Fastlegen sier han følger retningslinjer og at han kan ta siste tabl. den 30.09.16. De tok en ultralyd av hjertet samme dag som infarktet (på Rikshospitalet), dette viste infarktsequele med EF 42-45. Tok ny ultralyd etter tre måneder, denne viste fortsatt infarktsequele i fremre vegg, men ingen svikttegn og tilfredstillende forhold skrev legen (skal til ny ultralyd nå i november). Det jeg lurer på, kan man ha infarktsequele, men ingen svikt?. Han er tidligere frisk, aldri stått på medisiner før infarktet, han er slank, spiser middelhavskost (han er fra Italia), ikke hatt særlig høyt BT (lenge siden han hadde målt riktignok) og ikke spesielt høyt kolesterol. Han hadde en morfar som døde av hjerteinfarkt, ingen av foreldre eller søsken med hjerteproblemer. Hans største risikofaktor var at han røykte, de siste årene før infarktet røykte han nok opp til 20 om dagen + siste ukene brukte han E-Sigarett med nikotin + vanlig røyk, kan dette ha utløst infarktet?. Han har forresten sluttet å røyke, sluttet samme dag som han fikk infarktet. Han er nå mye bedre, begynt å jobbe nesten fullt, grunnen til at det har tatt litt tid er at han sliter med angst, får klump i magen og klump i halsen og tunge ben, dette kommer i anfall, mellom anfallene er han fin. Fastlegen sier dette er angst, er det noe vi kan stole på?. Unnskyld, dette ble en del spørsmål, men jeg/vi føler oss usikre

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei igjen. Håper at dere har fått svar på hovedspørsmålene deres i det forrige innlegget fra meg 

Hjerte/kar

Har man hjertesvikt ved redusert EF etter infakt? Trygt å slutte med efient?

Hei Min mann fikk et stort hjerteinfarkt for akkurat ett år siden (30 sep.). Angiografi viste trombotisk occlusjon av proximale LAD, resterende kar normale og åpne (det står det i hvert fall i epikrisen). Han fikk satt inn en medikamentgivende stent. Ecco viste EF på mellom 42 og 45, altså svikt, han ble behandlet for dette og etter litt under tre måneder var han til ny ecco, den viste tydelig sequele i proximale apex, men ellers helt normal ve. ventrikkel og ingen svikttegn, kan man ha stort sequele etter infarkt og ingen hjertesvikt?. Så til mitt siste spørsmål, han skal nå slutte med Efient, det har gått 12 måneder, han slutter på samme dag som infarktet i fjor, altså 30 sep., er det helt trygt å slutte med dobbel platehemming?, fastlegen sa at etter retningslinjer kan han slutte. Til slutt tusen takk for enn veldi nyttig side. MVH Tina

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmål. Svaret blir litt teknisk denne gangen, håper det er OK.

Man kan heldigvis godt ha et tydelig arr etter hjerteinfarkt uten å ha hjertesvikt,- la meg forklare litt: Med hjertesvikt så mener vi egentlig en tilstand hvor hjertet ikke klarer å levere nok surstoff/blodforsyning til resten av kroppen. Du nevner EF ("ejeksjonsfraksjon", et mål på hvor stor andel av blodet inne i hjertet som blir pumpet ut ved hvert hjerteslag). EF blir ofte bedre en tid etter infarktet blant annet på grunn av effektive medisiner. Dersom ikke EF skulle bli helt normal så klarer ellers friske mennesker å "kompensere" for litt lavere EF på ulike måter, f.eks ved at hjertet slår litt fortere eller fylles med litt mer blod før det trekker seg sammen, og da har man ikke hjertesvikt.

Til ditt andre spørsmål: Din mann kan trygt slutte med efient etter 12 mnd. hvis dette var beskjeden fra sykehuset (tidsperioden vil variere litt fra pasient til pasient på grunn av ulike tekniske forhold ved kransåresykdommen og behandlingen han har mottatt). Etter 12 måneder har stenten "grodd inn" i åreveggen slik at den er dekket av naturlig vev .

 

Hjerte/kar

Statiner. Kan det være skadelig å avbryte og starte opp igjen hyppig?

Bruk av lipitor ... Kan det være skadelig å starte med statiner , avbryte og starte opp igjen flere ganger . Kan det gi bivirkninger som muskelsmerter ? Hilsen Bente

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 05. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Bente! Kroppen trenger gjerne litt tilvenningstid til ulike medikamenter og vi ser ofte at tendens til bivirkninger avtar etter en stund. For enkelte pasienter er det motsatt, at bivirkningene er sterke eller øker på, og da må man gå igjennom mulige alternativer. Vi vil anbefale at du forsøker å stå på preparatet over en periode, og dersom du får økende muskelsmerter (en kjent type bivirkning av lipitor), bør du snakke med legen din om å velge et annet preparat. Lykke til! 

Kosthold

Kostholdsråd og medisiner

Hei Jeg er 57 år og ble i fjor sommer bypassoperert og fikk satt inn 4 nye årer i hjertet. Går fast på Alby-E tabletter, samt Simvastatin og Atacand (blodtrykk) Er det noe spesielt jeg IKKE bør spise eller drikke?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. oktober 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, du finner en oversikt på nettsidene våre her: Medisiner, mat og kosttilskudd

Der ser du at f.eks. kolesterol- og noen blodtrykkssenkende medisiner ikke bør kombineres med bl.a. grapefrukt.

Bruker du Atacand bør du også være forsiktig med å spise lakris, da det til sammen kan gi for lave nivåer av kalium i blodet. Se Høyt blodtrykk? Se opp for lakris! for mer info. Du må muligens også være forsiktig med alkohol. Det beste er å ta opp dette med fastlegen. 

Rettigheter

Arbeidsavklaringspenger

hei. jeg fikk AAP i 4 år, fikk slutte nå i august, fordi tiden min er slutt. Min saksbehandler klargjorde ikke noe opplegg for meg før det, og nå står jeg uten inntekt. i tillegg skal saksbehandler absolutt tvinge meg i tiltak enda jeg sliter med stressangst, og fibromyalgi og null energi. Bruker zoloft daglig. Er tiltak noe jeg må på? kan jeg ikke søke uførhet nå eller, kan jeg få igjen AAP og kreve etterbetaling? dette er for meg en stor stressfaktor. (har ingen jobb å gå til)

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. oktober 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis AAP er stoppet fordi du ikke vil gjennomføre tiltaket de foreslår, er det vanlig praksis å stoppe AAP. Hvis de har stoppet AAP og deretter foreslått tiltak, er spørsmålet hvilken ytelse de da vil innvilge deg. Normalt vil det være AAP. De kan iallfall ikke kreve at du gjennomfører tiltak om de ikke samtidig innvilger AAP eller annen livsoppholdsytelse.

Du kan søke om uføretrygd. Men du vil ha mindre mulighet til å få det innvilget om ikke ditt lokale Nav-kontor støtter søknaden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Dyrehårsallergi og anskaffelse av katt

Hei.
Vi lurer på å skaffe oss katt, men er usikker på om barna vil tåle den. Gutt på fire slår ut svagt på hund på allergitester. Vil det si at han heller ikke tåler katt? Han har i perioder hatt antydning til atopisk eksem, men ikke mye. De lurer også på om han kan ha cøliaki og skal utredes for dette.
Gutt på to år er alergisk mot hvit fisk men har ikke slått ut på dyr. Jeg kan ikke se noen reaksjon på noen av de når de er i kontakt med dyr. Høres dette ut som en for stor risiko for at de skal utvikle allergi mot katt? Vi hadde katt helt til eldstemann var 1,5 år. Kjedelig å aldri ha dyr bare fordi de kan bli allergiske en gang i livet, men hvis sjansen er stor vil jeg jo ikke utsette de for det.
Takknemlig for alle råd du kan gi.

Hilsen Rikke

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 03. oktober 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei Rikke.

Takk for henvendelsen.

Selv om din sønn har lite utslag på en allergitest på hund kan det være vanskelig å forutsi hvordan han i fremtiden vil reagere på hund, eller om han vil få en reaksjon på katt. For å utvikle allergi må man først ha vært i kontakt med det bestemte allergenet.  Det kan ta lang tid før allergisymptomene melder seg. Kattehårsallergener er svært kraftige allergener og reaksjonene kan blandt annet være eksem, elveblest og eventuelt astma.

Hvis en allergitest ikke gir utslag så er dette ingen garanti for at allergi ikke utvilkes senere. Siden det er allergi i familien vil jeg anbefale at dere tenker dere godt om før anskaffelse av pelsdyr. Hvis barna utvikler allergi må dyret avlives eller omplasseres, og dette er ofte vanskelig.

Les om dyrehårsallergi og allergitesting: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose

 

Hjerte/kar

Plutselig forverring etter klaffeoperasjon

Hei. Kvinne 69 år, operert for lekkasje på mitralklaffen. Kunstig, biologisk klaff. Operasjonen gikk bra og jeg ble mye bedre. Var til opptrening på Feiring og kom hjem kjempemotivert for videre trening. Men så, for vel en uke siden merket jeg forverring. Ble mye mer tungpusta og fikk ubehag i brystet ved anstrengelser. Det er fakstisk så ille at jeg ikke kan gå opp en liten bakke uten å ta meg igjen to-tre ganger. ( har fortsatt en stor lekkasje på trikuspidalklaffen og middels på aortaklaffen) har vært til kontroll på Riksen og de finner ikke noe utover de lekkasjene jeg har. Hva kan grunnen være til en plutselig forverring? Hva skal til for å få operasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

En plutselig forverring etter en operasjon skal man alltid ta på alvor. Legen må vurdere om det kan ha oppstått en feil eller skade i den nye ventilen. Om den har løsnet fra festet, eller om en blodpropp har festet seg i den. Dette undersøkes med ultralyd av hjertet (ekkokardiografi). Røntgen av lungene bør også tas for å se om du har fått "vann på lungene".

En annen årsak til tungpust og ubehag i brystet kan være problemer med hjertekransårene, og dette må også vurderes. I første omgang med EKG og blodprøver.

Dette er ting som hjertespesialister er klar over. Hvis du fortsatt har plager bør du få fastlegen din til å kontakte lokalsykehuset og ordne en samtale og undersøkelse hos en hjertespesialist for videre utredning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Fradrag i egenbetaling på sykehjem

Hei! Min svoger fikk hjerneslag for snart to år siden, han er 71 år og har fått langtidsplass på sykehjem. Nå er det slik at min søster ikke jobber fulltid og sykehjemmet tar tilnærmet alt av pensjon og inntekter som min svoger får. De har et stort gårdsbruk som det ikke er noe drift på, men som har mye bygninger som hele tiden må vedlikeholdes og et stort hus fra 1864 som også trenger vedlikehold og som det koster å holde i drift. Siden kommunen tar all inntekt, så sliter min søster med alle utgiftene hun skal forsvare. Er det noe som kan gjøres i forhold til dette, slik at hun kan få bedre inntekt, og kan forsvare utgiftene på gården? Det må sies at de ikke er gift. De har 3 barn som ikke enda har bestemt seg om de skal ta over gården. Hvilke rettigheter har min søster?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. oktober 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

forskriften og rundskrivet om egenbetaling på sykehjem sier at det kan gjøres fradrag i beregningsgrunnlaget når beboeren har ektefelle eller barn under 18 år. Samboer skal likestilles med ektefelle. Det er to fradragsregler. De første 6 månedene anbefaler rundskrivet at kommunen gir fradrag for boutgifter. Etter 6 måneder anbefaler rundskrivet: "må det ved fastsettelse av vederlaget tas hensyn til dette. I slike tilfeller må vederlaget vurderes i forhold til familiens nødvendige utgifter og slik at hjemmeboende familiemedlemmer blir sikret et rimelig økonomisk grunnlag. Det må unngås at hjemmeboende familiemedlemmer kommer i økonomiske vanskeligheter fordi et av familiens medlemmer flytter til/legges inn i institusjon og må betale for seg der."

Men fradraget skal minst utgjøre: "Fradraget skal minst tilsvare de brutto pensjonsytelser ektefelle/barn ville fått fra folketrygden dersom institusjonsbeboeren var død."

Mener dere at kommunen gir for lite fradrag, kan dere klage til fylkesmannen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen