Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma og allergi gir varierende plager

Har eg ein liten funksjonshemming pga astma og allergi?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Astma og allergi er ganske vanlige tilstander, og forløpet svinger fra helt normal funksjon til en mer eller mindre nedsatt funksjon. I praksis betyr det at man kan være helt frisk i store deler av tiden, mens man får problemer i visse situasjoner eller i perioder. Ved noen typer arbeid kan man få mer plager med pusten, og noen ganger må arbeidsrutinene endres for å bedre situasjonen. I enkelte tilfeller må noen skifte til annet arbeid som er bedre tilpasset tilstanden. I praksis kan man derfor si at astma og allergi som regel gir mulighet for å leve et helt normalt liv, mens man kan være begrenset i forbindelse med visse typer funksjoner og perioder. Men dette varierer fra en person til en annen.

Lunge

Flere forhold kan påvirke astma.

Eg brukar støvmaske når eg held på med moppar,handkler og ulldottar på arbeid.Legen sa at eg sliter med å få pusta skikkeleg, difor eg vert fort sint og meir irritabel. Eg har meir astma no etter eg mista far min. Vert astmaen verre hvis eg vert forkjøla?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. oktober 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at man blir tyngre i pusten av astma når det er mye støv i luften samt sterke lukter. Dette blir mer uttalt når man blir forkjølt. Psykiske forhold kan også påvirke din astma.

 

Allergi

Allergi overfor nøtter

Hei. Ungen min har allergi mot alle type nøtter, Han lekte i stuen med Lego og plutselig starta han å klø seg i ansiktet og fikk utslett å hovent lepper hva kan jeg gjøre bør jeg ta kontakt legevakt. Han blir smurt hver dag som rutinen er 3 til 4 ganger dagen. TAKK

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. oktober 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Er det mulig at neon som har spsit nøtter har klisset med logoklossene tror du? Det kan ha vært smuler på dem som gjorde at han reagerte. Hvis han er svært allergisk mot nøtter bør du diskutere med legen om du skal ha adrenalin-sprøyte til ham hjemme. Det er hvis han får så kraftig reaksjon at det er nødvendig med medisin hjemme før dere drar til legen. Uansett bør du snakke med legen om hva du skal gjøre npr han får i seg nøtter eller får utslett.

lykke til

Kosthold

Kolesterol i kylling?

Hei. Jeg fikk akkurat vite av legen min at jeg hadde høyt kolesterol. Jeg har søkt litt rundt på nett ang. kosthold. Der finner jeg delte meninger om kylling og kolesterol. Hva er riktig? Jeg spiser kylling daglig og lurer på om dette ikke er bra for meg.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 02. oktober 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det er en del som lurer på om de kan spise kylling ved høyt kolesterol. Det finnes kolesterol i kylling, og faktisk litt mer i kylling enn i mye storfe- og svinekjøtt. Men kolesterolmengden er ikke stor. Dessuten har kolesterol i maten har mye mindre betydning for kolesterolnivået i blodet enn innholdet av fett i maten.

Mesteparten av kolesterolet i blodet dannes av kroppen selv, og ved et høyt inntak av mettet fett og et lavt inntak av umettet fett, dannes mer kolesterol. Kolesterol i maten påvirker også kolesterolet i blodet litt, men i et typisk kosthold er det fettet som betyr mest.

Store kilder til mettet fett er meierismør, hard margarin, kokosfett, fløte og rømme samt fete kjøttstykker og kjøttprodukter (som pølser, salami og bacon) og kaker. 

Kyllingkjøtt inneholder generelt veldig lite fett og mettet fett, men kyllingskinn har mye.

Du kan lese mer om kosthold ved høyt kolesterol på våre nettsider her, hvor du også finner en liste over kolesterolinnholdet i noen matvarer: Hjerteløftet - Kosthold ved høyt kolesterol.

Vi har også et faktaark du kan laste ned her: Kosthold ved høyt kolesterol

Her finner du mer informasjon om høyt kolesterol og hvordan det kan behandles med livsstil eller med medikamenter: https://www.lhl.no/hjertesykdom/hoyt-kolesterol/.

Dersom du har arvelig forhøyet kolesterol, for eksempel sykdommen familiær hyperkolesterolemi, må du kanskje være ekstra nøye med kostholdet og få mer tilpassede råd. Se nettsidene til Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi for mer info. 

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og statiner.

Hei Har gått på kolesterol dempende medisin mange år, men etter muskelsmerter og ubehag sluttet jeg med Lipitor (40 mg) for ca 1 år siden og muskelsmertene forsvant, men plages fortsatt med anspent muskulatur etter å å gått på en smell for noen år siden. Ulempen var selvfølgelig at kolesterolet økte til 9.1. Legen har derfor skrevet ut Pravachol 40 mg til meg. Jeg har ikke hatt hjerteinfarkt men har noen dårlige gener som har gjort at flere i slekten har hatt det og død veldig tidlig. Etter opplevelsene med Lipitor så er jeg naturlig nok veldig skeptisk til medisin som inneholder statin. Leste på bivirkningene for Pravachol og ble ikke mindre skeptisk av det. Hva er deres anbefaling ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt kolesterol er en av flere risikofaktorer som kan føre til hjerte- og karsykdom. Hvorvidt en pasient med høyt kolesterol skal behandles med medisiner eller ikke avgjøres av legen ut i fra en helhetlig vurdering av pasientens helse og risikoprofil. Jo flere risikofaktorer pasienten har, jo viktigere blir det med medisinsk behandling.

Du skriver at flere i familien din har blitt rammet hjertesykdom og dødd. Det kan bety at du også er arvelig sett mer utsatt for å få hjertesykdom. Dette betyr at det antageligvis er god grunn til å gi deg statiner.

Jeg skjønner at du blir skeptisk til pillene når du har opplevd bivirkninger. Men det er trøst i at det finnes ulike statiner, og det er ikke sikkert at alle gir like mye plager. I samarbeid med legen din kan du finne et middel som passer bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger

Bruker Atacand pluss 16.mg.Merker nu kvalmefølelse.Har også lav kalium og høy total kalsium.Ligger over/under ref.grensen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hvorfor du har symptomene og hva endringene i kalium og kalisum skyldes. Dette må legen din undersøke videre.

Bivirkninger av medisinen er selvsagt en mulighet. Det er viktig at du forteller dette til legen din, slik at du evt. kan få prøve andre alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Hveteallergi

Hei igjen! Takk for svar om gresspollen og utslag på hvete. Jeg skrev feil, han har utslag 6 på gress så jeg skjønner han må starte forebyggende behandling i mai. Men han hadde 2 på hvete ,bjørk, bie, peanøtter og soya. Hvordan forholder jeg meg til det? Kan han spise som vanlig utenfor pollensesong(utenom nøtter)? Noen ekstra forsiktighetsregler i pollensesong(tenker da i f.h.t kryssallergi på de tingene han kun har fått utslag 2 på)?

Har også en gutt på 3 1/2 som ofte sier han har vondt i magen og kan være bløt. Burde han sjekkes? Det er i hvert fall ikke melk, for det har jeg forsøkt mg frem på. På forhånd, takk :-)

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Om ha ikke har symptomer når han spiser hvete ser jeg ingen grunn til at han skal utelate hvete fra kosten, hverken i pollensesongen eller utenom. Legen må selvsagt vurdere det men vanligvis er det ingen grunn til å unngå hvete hvis man ikke har symptomer.

Dersom et barn har mye magesmerter bør det undersøkes. Det kan være mange årsaker til det, allergi er kun an av flere muligheter.

Husk at du også er velkomme til å ringe vår rådgivnigntelefon på 67 023 023

Hilsen Helle

Allergi

Gresspollenallergi og utslag på hvete

Hei! Jeg har en gutt på 5 1/2 år som fikk noen reaksjoner på insektsbitt/stikk i sommer og som ble tatt blodprøver av nå. Han fikk 6 i utslag på gress/timotei, 2 på bjørk, bie, hvete og soya. Og 1 på veps. Jeg fikk utskrevet Aerius til insektsbitt og eventuelt andre reaksjoner. Jeg fikk beskjed om at jeg ikke trengte å lage mat uten hvete men at det ikke var nå jeg skulle bake hveteboller f.eks(høysesesong for pollen). Jeg hadde imidlertid akkurat bakt boller og fikk beskjed om at jeg kunne la han kose seg med det. Men jeg er litt forvirret i f.h.t hvordan jeg skal forholde meg til dette? Han skal starte opp med behandling mot gressallergien i mai, men det har han kun utslag 2 på? Det er vel ikke stort? Men hva betyr det og hvordan forholder jeg meg til det?? Jeg bør nevne at han har atopisk eksem, dog mer når han var mindre. Han fikk også ventolin i en liten periode han var baby. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål.

De som har allergi ovverfor gresspollen og slåt ut på det får ofte utslag på hvete også. Det er fordi proteinene i gress og hvete er i familie og kroppen ikke helt ser forskjell. I praksis betyr det at tester gir utslag men at man i de alle fleste tilfeller tåler å spise hvete. Grunnen til at legen sa at du skulle være forsiktig med å bake boller er trolig pga støv fra hvet. Hvetestøv kan av kroppen oppfattes som pollen og gi symptomer.

Allergivaksine er mulig overfor gress og tilbys ikke bare ut fra utslag på blodprøve men også alvorlighetsgraden på symptomene.Selv om utslaget er lavt nå kan plagene bli verre med årene. Mange har god effekt av vaksinasjon.

Lykke til

Hilsen Helle

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort og helsekrav for hjerte- og karsykdommer

Hei. Nye retningslinjer for førerkort 1. Oktober 2016. Vil det berøre oss med hjerte kar sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Generelt kommer personer med hjerte- og karsykdommer likt eller litt bedre ut enn etter tidligere regler. Utgangspunktet er dette:

Helsekrav er ikke oppfylt der svikt i hjerte- eller kretsløpssystemet gir en uakseptabel risiko for plutselig innsettende bevissthetspåvirkning.

Her er den nye veilederen: veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjerneslag og førerkort

Hei, jeg fikk hjerneslag 3. august, og ble innlagt på sykehus og fikk deretter rehabiliteringsplass på Nordås, Bergen. Jeg var heldig, og har blitt hurtig bra. Spørsmålet mitt gjelder kjøre forbudet. Jeg fikk tre måneders kjøreforbud, og ba lege ved Nordåstunet skriftlig om ny vurdering med tanke på å få førerkortet tilbake før jeg ble utskrevet. Dette ble avvist, da legen sa hun hadde snakket med fylkesmannen og vedtaket var endelig. Jeg har førerkort kl. A, B, C, D og er yrkessjåfør. Alle testene på Nordåstunet var god, med unntak av balanse. Men jeg går fint.

Jeg fikk brev fra Hordaland Politikammer om vedtaket, men de beskriver både dispensasjon og klagefrist. Jeg mener jeg hadde krav på en vurdering av mine kjøre egenskaper, da jeg føler meg skikket til det, og konsekvensene av ikke å kunne kjøre medfører isolering og mindre mulighet for rehabilitering på eget initiativ. Jeg har time der igjen den 24. november

Hva er mine rettigheter?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

1, oktober trer nye regler i kraft. Her er noen av punktene for hjerneslag:

Enkeltstående TIA med remisjon innen 24 timer eller hjerneslag med remisjon innen en uke.

Førerkortgruppe 1: Helsekrav oppfylt etter en måned dersom det ikke er synsfeltutfall, kognitiv svikt, pareser eller følgetilstander som påvirker kjøreevnen.

Førerkortgruppe 2 og 3: Som for gruppe 1, men helsekrav først oppfylt etter tre måneder

TIA eller hjerneslag med a) remisjon innen en uke og b) atrieflimmer uten synkoper.

Gruppe 1: Helsekrav oppfylt etter tre måneder med stabil antikoagulasjon

Gruppe 2 og 3: Helsekrav oppfylt etter seks måneder med stabil antikoagulasjon  og etter vurdering av relevant spesialist

Hjerneslag med a) remisjonstid lengre enn en uke b) tilfredsstillende syn, førlighet og kognitiv funksjon og c) risikofaktorer kartlagt og tilfredsstillende behandlet

Gruppe 1: Helsekrav oppfylt etter 6 måneder

Gruppe 2 og 3: Helsekrav oppfylt etter ett år etter vurdering av spesialist.

Her er veilederen med alle punktene:

veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen