Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Metoprolol og antidepressiva

Hei. Dersom man står på metoprolol 100 mg depot, og man settes på et antidepressiva som har som mulig bivirkning økt QT-intervall - vil da metoprolol kunne motvirke en eventuell QT-forlengelse (som metoprolol ellers brukes i behandling av langt QT-intervall)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, i prinsippet vil det gjøre det, men lang QT-tid er en såpass alvorlig tilstand at dette bør avklares skikkelig. Hvis du får lang QT-tid av en andtidepressiva, må det utredes om du har en genfeil som forårsaker langt QT-tid. Dessuten må du stoppe den antidepressivaen og legen må finne et annet alternativ. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter på venstre side av brystet

I løpet av siste dagerhar jeg to g våknet opp på natta med smerter i venstre del av øvre brystkasse. Kjennes ut som det er i området venstre kragebein. Det er da svært smertefullt å puste, og kan kun ta små korte pustedrag. Det er verst når ligger på venstre side el på rygg, og noe bedre når jeg ligge på h side. Etter en stund sovner jeg igjen. Merker ingen ting på dagtid. Er normalvekt, ikke-røyker og fysisk aktiv. Har lett forhøyet blodtr, tar 1 tabl 16 mg Atacand orifarm. Grunn til bekymring?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si om det er grunn til bekymring eller ikke. Generelt vil jeg si at smerter i brystet alltid skal tas på alvor. Det kan foreligge alvorlig sykdom bak. Jeg sier ikke at det nødvendigvis gjør det, men man bør ikke ta sjansen. Det beste er at du kommer deg til legen din og får dette avklart skikkelig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Puls på 200 i boblebad

Hei, Jeg har nylig ved to anledninger fått puls opp mot 200 hundre i etterkant av boblebad. Har fra tidligere blitt utredet for hjertesykdommer grunnet dobbelslag ,synkoper og nyoppdaget bilyd. De ble ikke funnet noe mer en en middels tricuspidalinsuffsiens samt ekstra systoler. Lurer på om de kan være farlig for meg å gå i boblebad når pulsen stiger så fort i etterkant. Jeg er ellers frisk, men har familie med slaghistorikk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke normalt at pulsen skal stige så høyt og dramatisk av boblebad. Det kan foreligge en hjerterytmeforstyrrelse om ennå ikke er oppdaget. Jeg vil anbefale deg å ta opp dette med legen din. Her kan det være behov for en ny utredning. Det er viktig å få tatt et EKG akkurat i det pulsen er så høy. Det kan derfor være en ide for deg å få operert inn en minnebrikke under huden som kan registrere pulsen din hele tiden. Når du så får et anfall med rask puls, vil den lagre EKGet. Et slikt apparat heter "Loop recorder" og settes inn på sykehus. Hør med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lammelse i hånden

Hei. Jeg opplevde plutselig at jeg hadde lammelse i den ene hånden. Kunne bevege armen, men paralysert i hånden, ingen følelse og kunne ikke bevege hånden. Dette varte i ca. 20 sek. Jeg har aldri opplevd lignende. Er dette noe farlig, eller er det noe som kan skje? Er det medianusnerven som plutselig ikke virket? Hadde jobbet mye fysisk i forkant med begge armene/hendene. Burde jeg gå til lege med denne hendelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hva dette skyldtes. Kan være en nerve og det kan også være noe i hjernen. Anbefaler deg å ta opp dette med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spasmeangina og EKG

Kan man ha spasmeangina selv om det ikke vises noe utslag på EKG under anfallene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det kan man. For å stille diagnosen "spasmeangina" presist må man gjennomgå en undersøkelse som heter "koronarangiografi med spasmetest". Da går kardiologen helt inn til hjertet med plastrør og kan visualisere kransårene. Ved å tilsette spesielle midler kan vedkommende ta utløse spasmeangina, og dette vil være synlg på bildene. Spasmeangina behandles med nitroglycerin og calciumkanalblokkere. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkning på hjertet av Ranitidin

hei har fått noen medisiner hvor der står om bivirknerer .Som for andre h2 resepporantagonister kan det forekomme takyradi bradyrakardi og AVblokk forstyrrelse i ledningsoverføringen av elektriske impulser fra øvre til nedre hjertekammer Jeg har pacmaker artieflimmer og av blokk alt dette har jeg jo fra før nå er jeg redd for å ta disse medisinene de heter Ranitidin ratiopharm jeg er en kvinne på 63 år medisinen er mot refluksøsofagit.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg ser ikke noen grunn til bekymring. For det første så er bivirkningene du nevner svært sjeldne. Det er altså veldig lite sannsynlig at du vil oppleve dem. Og om du skulle være så uheldig at du er en av de få som får bivirkninger, så vil pacemakeren din beskytte deg mot plager. Jobben til pacemakeren er nettopp å motvirke AV-blokk og bradykardi. 

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aortastenose og atrieflimmer

Hei jeg har systolisk mislyd 4-6 bevart 2 , hjertelyd kinisk Euvolemsk . PG48mm Hg mean Gradient 29mmHGV max 3.22m-s således moderat aortastenose , Ingen mitral eller trikuspidal sykdom, er det noen fare får hjerteflimmer med dette jeg har, og hva bør jeg gjøre i tilfelle. takker får svar..

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter med aortastenose har noe høyere forekomst av atrieflimmer, men man forstår ikke helt mekanismene for hvorfor det er slik. Dette gjelder i hovedsak ved alvorlig aortastenose. Ved moderat stenose er risikoen for atrieflimmer ikke spesielt forhøyet. 

Det viktigste du kan gjøre for å unngå fremtidig atrieflimmer er å ha en sunn livsstil som søreger normal kroppsvekt og normalt blodtrykk. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lekkasje i en klaff

Hei! Jeg lurer på hva en liten lekkasje i venstre hjerteklaff egentlig vil si? Jeg fikk i dag vite at jeg har det og lurer på om det kan ha noe med å gjøre at jeg er ofte tungpustet ved anstrengelser og stress? Føler jeg ikke får trukket pusten «helt inn». :-)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Klaffer er akkurat som ventiler. De slipper gjennom blodet i en retning, men lukker seg andre veien slik at det ikke skal lekke tilbake. Det finnes totalt fire klaffer i hjertet. To på venstre side og to på høyre side. Det er ikke uvanlig at en klaff har en liten lekkasje. Små lekkasjer er ufarlige og gir heller ikke plager. Det er først når en lekkasje blir stor at den gir plager. Hvis du bare har en liten lekkasje, er det lite sannsynlig at denne er årsaken til pustevanskene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og avleiring i blodårene

Har man alltid høyt blodtrykk når man har avleiring i blodårene? M.ao. Får en ikke hjerteinfarkt om man har normalt blodtrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, det finnes ikke noen fast regel om at avleiringer alltid gir høyt blodtrykk. Det er ofte en sammenheng mellom avleiring i blodårene og høyt blodtrykk, men de kan også opptre helt uavhengig av hverandre. Høyt blodtrykk øker risikoen for hjerteinfarkt, men normalt blodtrykk er ikke noen garanti mot infarkt. Det er flere faktorer som påvirker om du får hjerteinfarkt. Feks røykning, diabetes, kolesterol, overvekt og gener. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Collagen plus og Xarelto

Hei! Jeg bruker blodfortynnende middel Xarelto 20 MG . Kan jeg Bruke Colagen+ uten og få et problem?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 09. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noe problem å kombinere Collagen plus med Xarelto. 

Mvh

Wasim Zahid