Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Kols

kolsmedisin i Spania

Hei. Bor i Spania og har via spirometri og andre tester konstatert lav lungefunksjon og bronkitt. For dette tar jeg daglig Xoterna 85/43 mikrogram Indacaterol-glicopirronio. Mitt spørsmål gjelder doseringen. Er den for lav? Eller er det andre varianter som jeg bør prøve. Har tatt xoterna i to år. Har stort sett røkt hele livet,tatt lungerøntgen jevnlig og aldri fått noen tilbakemelding på disse. Først ved spirometri for to år siden kom den lave lungekapasiteten for dagen.Taknemlig for svar VH Einar Aslaksen

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 17. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det kan jeg dessverre ikke svare på, da dette er en helt ukjent medisin for meg. Du må ta kontakt med en lege der du bor og forhøre deg i forhold til denne medisinen.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

50 % stilling og uføretrygd

Jeg er en dame på 54 år som eier en 50 % stilling som hjelpepleier i kommunen. De siste årene har jeg en del plaget med astma, som har medført at jeg har vært en del sykemeldt og ikke har mulighet til å jobbe noe ekstra/ekstravakter. Min fastlege mener jeg har nok med min 50 % stilling, og ikke bør jobbe noe ekstra. Det er utfordrende å kun leve av en 50 % stilling. Vil jeg ha noen rettigheter hos nav i de 50 % jeg ikke jobber? Kan jeg søke på avklaringspenger? Evnt. Hvordan kan jeg gå frem? Opplever at nav-konsulenten ikke har noen kunnskaper på dette. Min fastlege er også litt usikker her. Trenger vel evt. en erklæring fra fastlege? Mvh. Hjelpepleier

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Er din inntektsevne varig redusert med minst 50 %, kan du ha rett til uføretrygd. Når Nav vurderer nedsettelse av inntektsevne, tar de utgangspunkt i den lønnen du ville hatt i 100 % stilling. Du tjener i dag halvparten av det du ville tjent i full stilling. Er Nav enig i at du pga sykdom ikke klarer å ha høyere inntekt, er inntektsevnen varig nedsatt med halvparten, og vilkårene for å få uføretrygd er oppfylt.

Du bør be om et møte med Nav. Normalt skal du gjennomføre en periode med AAP, før Nav tar stilling til spørsmålet om uføretrygd. I denne perioden vil Nav arbeidsavklare deg. Det er viktig at fastlegen støtter at du setter i gang en prosess med sikte på uføretrygd.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Problemer med pusten etter influensa

Hei jeg er ei jente på 26 år, og nettopp hatt influensa. Så mulig bare er det. Men mitt problem er at jeg sliter med at jeg føler at puster inn støv. Og hjelper ikke å hoste eller drikke vann. Hva kan dette være og hva kan jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 15. januar 2018
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Jeg kan dessverre ikke si hva det kan komme av, men anbefaler at du kontakter din fastlege slik at du får en ordentlig undersøkelse.

vennlig hilsen

Rose Otterbech

Lunge, Allergi, Hud

Astma, kols og eksem

Hei.
Jeg er en 49 år gammmel kvinne med astma/mulig kols. Jeg hadde problemer med atopisk eksem (krevde sykehusinnleggelse) fra 2-års alderen.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dine spørsmål var for omfattende og detaljert til at det kan besvares her, så jeg har slettet mesteparten av innholdet. Om du ønsker veiledning på dine utfordringer, ring vår rådgivningstelefon og spør etter meg.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Hoste og mulig astma hos barn

Hei!
Mitt barnebarn har hatt en stygg hoste over lengre tid, dvs 3 måneder. Har vært til legen og legevakta mange ganger uten at han har fått noe form for medisiner. Siste gang han var til legen fikk han både forebyggende og anfallsmedisin mot astma. Han tok sin første doser i dag og begynte å hoste mer enn tidligere og hosten er blitt skarpere. Høres ut som det er mest i halsen. Mitt barnebarn har ikke påvist astma. Er dette normalt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 11. januar 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Hoste kan være et av flere symptomer ved astma hos barn. Ved mistanke om astma, er det vanlig å prøve ut astmamedisiner for å se om det har effekt. At barnebarnet ditt hoster litt mer i oppstarten trenger ikke bety noe. Det blir viktig for foreldrene å dokumentere hvordan barnet responderer på medisinene og at de sørger for å få en oppfølgingstime hos legen etter noen uker. Her kan du lese mer om astma hos barn. 
Om du/dere lurer på mer rundt dette, kan dere ringe vår rådgivningstelefon.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge

Kolsutredning

Hei, jeg lurer på om mannen min har kols. Han er 68 år, røyker og har gjort det i mange år. Han har blitt mer tungpustet. Hoster mye, særlig om natt og morgen, og får ofte kraftige hosteanfall når han spiser og drikker vin. Hva tenker du?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg vil anbefale din mann å ta en pusteprøve hos fastlegen, og samtidig fortelle om sine symptomer. Hvis han får påvist kols er det eneste røykeslutt som kan bremse utviklingen av denne type sykdom. Ta gjerne kontakt på kolslinjestlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale.

Mvh Hilde

Lunge

Kols og rødbetejuice

Hei,har kols grad 2,har forstått det slik at det drives et forsøksprosjekt på Glitre klinikken angående Rødbete Juice,lurer da på om det er kommet fram noen resultater av dette? Har selv begynt og drikke Rødebete juice og lurer også på hvor mye som er anbefalt daglig av denne drikken,og er det best og drikke den på kvelden?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. januar 2018
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Videreformidler svaret som jeg har fått i fra de som holder på med denne  studien du referer til:

Når det gjelder KOLS-pasienter og rødbetejuice er det noen studier som viser lavere blodtrykk og bedre fysisk ytelse etter inntak av konsentrert rødebetejuice. Det er imidlertidig og er nok avhengige av flere faktorer, bl.a grad av KOLS sykdom. Det blir spennende å se hva studien som vi gjennomførte viser. Enn så lenge finnes det lite dokumentasjon om effekter etter inntak på kveld, de fleste studiene er gjort på dagtid. Anbefaler derfor en dagsdrinkJ  Dosen er nok avhengig av mengden nitrat (virkestoffet i rødbetejuice) i den enkelte juicen, men vi doserte ca 0.4 gram av nitrat i studien vår. Hvis du drikker et glass eller to samt friske bladgrønnsaker (som også inneholder nitrat) får man omtrent den dosen. Ruccola, spinat, bladgrønnsaker, rødbeter er gode kilder.

 

Lunge, Rettigheter

Støtte til utenlandsopphold ved kols

Jeg har kols, lungeemfysen og astma. Graden av kols er gold kategori 3, og jeg sliter mye med pusten om vinteren spesielt. Går på spiolto og ventoline daglig. Dusje og stelle meg klarer jeg selv. Finnes det noen ordning med utenlandsopphold som staten betaler, eventuelt deler av det? Kan dere noe om dette og ev. hvordan går jeg fram? Håper dere kan svare. Nb! Jeg var på Glittre i 4 uker i 2017. Har sluttet å røyke.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. januar 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen offentlige ordninger som dekker utgifter til utenlandsopphold/helsereise for voksne lungesyke.

Lunge

Slimproduksjon ved kreftspredning til lungene.

Hei, finnes det en «hostemaskin»/sug for å fjerne slim fra lungene? Dette gjelder voldsom slimproduksjon grunnet kreftspredning til lungene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det fins nok ikke noen maskin som kan suge opp slimet kontinuerlig. Man vil nok heller prøve å behandle med medisiner for å prøve å redusere slimdannelsen, alternativt gi fysioterapi for å hjelpe å kvitte seg med slimet. Enkelte ganger kan det suges opp via et bronkoskop, men dette er ganske omstendelig og kan være plagsomt, samtidig som effekten vil være begrenset og forbigående.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hyperbar oksygenbehandling ikke indisert ved sarkoidose

Hyperbar oksygenbehandling ved Sarkoidose. Hei, jeg lurer på om hyperbar oksygenbehandling (HBO) kan være en adekvat behandling ved Sarkoidose. Har lave hvite og røde blodlegemer. Hud er affisert og det samme med lunger og trolig benmarg. Utredes nå men vurderer å spørre om HBO bør prøves da det bidrar til å øke hvite blodlegemer og til at evt ødelagt vev kan reparere seg selv. Erfaringer/faglige synspunkter?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 03. januar 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kjenner ikke til at hyperbar oksygenbehandling ved sarkoidose gir positiv effekt på tilstanden. Jeg har også sjekket litteratur på området uten å finne holdepunkter for at det har effekt.

Min konklusjon er at dette ikke er indisert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem