Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om korona

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hypokalemi. Graviditet ved atrieflimmer.

Hei. Jeg fikk påvist flimmer for ca 2 år siden og har gjort en ablasjon som ikke var velykket. Jeg bruker derfor tambocor og selo-zok og må vurdere om jeg vil gjøre en ny ablasjon. Mitt ene spørsmål går ut på at jeg ved tre innleggelser har hatt lav kaliumverdi (ikke under 3,0) ved flimmeranfall. Den andre gangen sa legen at dersom dette skjedde igjen, måtte man vurdere videre utredning. Vel, det skjedde igjen hvorpå jeg fikk beskjed om at dette ikke var noe jeg måtte bry meg om. Tok en kontroll hos fastlegen og verdien var da normal. Jeg har også hatt normal verdi andre ganger jeg har hatt flimmeranfall. Spm mitt er om dette er ok? Jeg klarer ikke helt å falle til ro med det, da jeg vet kalium har innvirkning på hjerte og jeg dermed lurer på om det kan ligge en annen årsak bak? Det er ingen av legene som har kunnet svare meg på hvorfor jeg har hatt en lav verdi ved disse tilfellene. Ikke har jeg hatt oppkast, diare eller bruker vanndrivende. Jeg spiser banan nesten hver dag samt mye spinat-så kostholdet kan heller ikke være årsaken slik jeg ser det. Skal jeg tenke at dette ikke er noe å bry seg om? Mitt andre spørsmål går på graviditet, jeg er 32 år og har ikke barn, men det er ønskelig. Jeg har forstått det slik at medisinene jeg går på er noe man ikke kan bruke dersom man er gravid (og heller ikke så mange andre mulig medisiner for flimmer). Dersom en ablasjon nr.2 evt 3 (har skjønt at de ikke gjør flere ablasjoner enn 3) heller ikke er vellykket, er det slik at jeg da aldri kan være gravid? (går max 2 dager før jeg får flimmer dersom jeg ikke går på medisiner). Hilsen en med mange spørsmål som håper på gode svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis jeg skal prøve meg på en "teori" om hva som kan ligge bak forbigående lav kalium i forbindelse med anfall med atrieflimmer, så kunne man tenke seg et fenomen som heter "hyperventilering": Hvis man er redd eller har smerter så har man en tendens til å puste for raskt, og da vil man ventilere ut C02/karbonsyre fra kroppen slik at PH i blodet stiger. Dette kan gi en tilstand med såkalt alkalose som igjen kan medføre at kalium fra blodet forbigående går inn i cellene.

Når det gjelder spørsmålet om graviditet så synes jeg ikke at du skal fortvile. Mest sannsynlig så vil ablasjon nummer 2 gjøre jobben, evt. ablasjon nummer 3. Det er eller ikke kategorisk slik at man aldri gjør flere enn 3 inngrep. Dersom all ablasjon mot formodning skulle være mislykket, så kan du diskutere med gynekolog og hjertelege et alternativ om å leve med flimmeranfallene og bli gravid uten medisiner. Mange pasienter har vendt seg til, og lever godt med sin pågående atrieflimmer. Lykke til! 

Hjerte/kar

Bivirkninger av Hypocol

Jeg prøver ut hypochol, rødgjæret ris. Følger bruksanvisningen på pakken der man starter med fire ukers kur; to tabletter morgen + kveld etter mat. Får sterke bivirkninger, som av statiner. Har lett forhøyet kolosterol og trener flere ganger ukentlig. Lever sunt. Dette går rett på muskulaturen, har fått sterke smerter i alle muskler. Vil gå over til èn tablett om dagen. Er det forsvarlig å prøve dette, eller bør jeg droppe det helt..?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Uheldig at du har fått muskelsmerter. Ved sterke smerter vil jeg nok anbefale at du avslutter behanldingen og evt. snakker med legen din om et alternativt preparat. Ved lettere smerter kan det være aktuelt å forsøke en lavere dose slik du foreslår.

Hjerte/kar

Forstørret hjerte

forstørret hjerte

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Vet ikke om hele spørsmålet kom med? Forstørret hjerte kan ha mange årsaker. idrettsfolk har ofte forstørret hjerte og da er det normalt. Sykelige årsaker kan skyldes høyt blodtrykk, feil med hjerteklaffer eller arvelige hjertemuskel-tilstander.

Hjerte/kar

Lavt kolesterol og hjerteinfarkt 42 år gammel.

Hei! Min kone fikk hjerteinfarkt da hun var 42. Hun har fått lagt inn 2 stenter. Vi blir fortalt at hun har arvelig arteriosklerose. Hun har aldri hatt høyt kolesterol, det er veldig lavt. Rundt 3. Så hvordan kan blodårene tettes da ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Høyt kolesterol er bare en av faktorene som kan forårsake arteriosklerose,- andre faktorer er arvelighet, høyt blodtrykk, røyking, blodsukker, stress, overvekt, inaktivitet, ueheldig kosthold mm. Summen av alle faktorene er det avgjørende, og selv om kolesterolet er lavt kan sykdomsutvikling med betennelsesreaksjoner og avleiringer i blodårene dessverre utvikle seg.

Blodfortynnende ved atrieflimmer

Hei. Jeg er en mann på 42 år som for fire år siden fikk påvist konstant hjerteflimmer. Jeg har vært gjennom to ablasjoner uten at det har gitt noen bedring. Jeg går nå på tambocor og marevan etter avtale med fastlege/sykehus. Jeg går derimot ikke på noe blodfortynnende, da legen min ikke mener jeg trenger dette. Blodtrykket mitt er normalt, jeg er "ung" med normal vekt og har ikke diabetes og er i ok form. Han sier at jeg ikke vil trenge blodfortynnende før jeg passerer 65 år ut i fra skalaen man opererer med. Men når jeg snakket med spesialsykepleier fra Haukeland sykehus som ringte for å følge meg opp ett år etter siste operasjon, så sa hun at legen i og for seg hadde rett, at jeg ikke var i faresonen for slag ut i fra skalaen men på grunn av at jeg har flimmer, så var det allikevel best at jeg gikk på blodfortynnende. Men når jeg tok opp dette med legen min, stilte han seg fortsatt uforstående til at jeg skulle ha behov for blodfortynnende. For min del ønsker jeg å gjøre det som er sikrest for meg, og unngå unødvendig bekymring, så jeg lurer på hva dere tenker om dette? Jeg ser på sidene til LHL at Albyl E står nevnt som et alternativ til yngre. Er det noe jeg burde gå på?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Du forteller at du bruker tambocor og marevan (?). Marevan er et slikt blodfortynnede medikament. Forøvrig har vi ganske klare retningslinjer for blodfortynnende medisin ved atrieflimmer, og som du helt korrekt sier, opererer vi med alder på 65 år dersom du ikke har andre spesielle risikofaktorer eller grunner til å stå på slik medisin. Her er en link til en såkalt "risiko-kalkulator": http://clincalc.com/cardiology/stroke/chadsvasc.aspx

Hjerte/kar

Anfall med endret hjerterytme

Hei. Jeg er ei dame på snart 34 år med en vekt på 78kg. Jeg har over en periode på ett år opplevd at det murrer i brystet etter inntak av mat/sukker og når jeg legger meg. Hjertet hopper deretter over noen slag og får en merkelig og rask "gange", før det roer seg igjen. Akkurat som om det blåses luft med et sugerør ned i vann. Sliter med migrene med aura til tider men ellers frisk og trener minimum 3 ganger i uken. Har ikke opplevd rytmeforstyrrelser i like stor grad etter jeg begynte å trene. (Har en del hjerteproblemer i familien.) Tenker du at dette er noe jeg burde få undersøkt? Jeg har vært bekymret lenge nå og trenger så sårt et svar på om dette er alvorlig.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Slike fornemmelser av urytme uten besvimelser eller svimmelhet er sjelden farlig, men jeg kan abefale at du får en henvisning til hjertelege (eller tar direkte kontakt med en privat hjertelege) for en sjekk med opptak av hjerterytmen din. På den måten kan vi få pulsendringene dine "på papiret" og få en sikker forklaring på hva dette er. Det finnes effektive medisiner dersom det skulle være aktuelt. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg så veldig over dette.

Hud

Sprengte blidkar

Får jeg mer sprengte blodkar av og spise mye ingefær ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 21. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for ditt spørsmål.

Ingefær kan virke svakt blodfortynnende så det kan være en mulig sammenheng. Sprengte blodkar kan også ha andre årsaker, eksempelvis solskade, temperaturendringer og arv. Er du er mye plaget bør du ta det opp med legen neste gang du er der.  

Lunge

Positiv IGRA-test for tuberkulose.

Hei, Vi har en datter som kom hjem fra Etiopia sist torsdag og har bodd hjemme hos oss frem til mandag. Hun var til obligatoriske tester på Ullevål etter oppdraget i MSF og testet positivt på IGRA-testen og er nå til videre testing ved Haukeland. Bør vi som har vært sammen med henne disse dagene foreta oss noe, hun hadde en del hoste og var forkjølt ? Vi skal i nærmeste fremtid være tett på barnebarn.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En positiv IGRA-test sier ikke noe om det foreligger en aktiv eller latent tuberkulose. Det betyr at det foreligger en reaksjon i immunsystemet på en slik infeksjon. Om det betyr en aktiv tuberkulose vil hun få avklart ganske raskt. Når det gjelder deres omgang med små barn er det neppe noen fare for å smitte dem. Da må man selv først ha utviklet en tuberkulose i lungene, og i tillegg må man hoste opp slim med tuberkelbakterier. Det har dere nok ikke gjort i løpet av noen få dager. Uansett er det lurt å unngå å hoste på små barn, og det er jo en god regel i alle tilfeller.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

"Indusert sputum" for å få slimprøve fra bronkiene

Hei. Jeg har kols grad 3-4, astma og CT for 3 år siden viste stive lunger. Bruker Spiriva, Seretide, Alvesco, Daxas og Bricanyl for dette. Jeg er henvist til Rikshospitalet for mulig ventilbehandling. I den forbindelse må jeg ta en slimprøve fra "dypet" av lungene siden jeg før har hatt 2 lungebetennelser som har vist Pseudomonas bakterier. Problemet mitt er at jeg ikke får tatt denne slimprøven. Virker som slimhinner tørker inn og jeg klarer ikke å hoste opp det jeg trenger. Bruker Burinex, 1-2 pr dag pga hovne føtter. Kan det være årsaken til at jeg har lite slim? Hadde svært mye før. Skal ikke til kontroll før nov/des. Ikke hos min faste lungelege, som ikke har poliklinikk så ofte lenger. Har prøvd med slimløsende, saltvann og varme drikker. Fikk bare til en prøve som ikke var dyp nok. Begynner å bli skikkelig fortvilt etter prøving 1/2 år. Ellers bruker jeg Levaxin, Rocaltrol, Albyl E, og Pantoprazol pga reflux. Håper det er noe jeg kan gjøre og blir svært takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sannsynligvis skyldes ikke manglende slim fra bronkiene den vanndrivende effekten av Burinex. Spiriva har en mer direkte effekt på bronkialslimhinnen, men gir nok mest tørrhet i munnslimhinnen. Noen ganger brukes inhalasjon av væske via en forstøver for å frembringe mer slim. Dette gjøres ved lungeavdelinger, eventuelt på et legekontor som har erfaring med dette. Det kalles "indusert sputum". Indusert sputum innebærer at pasienten får inhalere saltvann som irriterer slimhinnene og fremkaller hoste. Dermed får man prøvemateriale fra luftveiene som kan undersøkes med tanke på bakterier. Jeg vet ikke om du har prøvet dette?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Bronkitt og badstu

Hei, jeg har en seiglivet bronkitt etter en runde med influensa. Er det trygt å ta badstu hvis man ikke har fryktelig høy varme? Er det påvist noe sted at badstuebruk kan lindre og bedre bronkitt? Det står så mye forskjellig hos "Doktor Google", men jeg velger å høre med fagfolk. På forhånd tusen takk for hjelpen :)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Takk for tilliten :-)

Badstu brukt med fornuft har neppe noen skadelig effekt, og oppleves av mange å ha en lindrende effekt ved kronisk bronkitt og astma. Men her er det sikkert individuell forskjeller. Det er imidlertid ikke vist at det har noen bedrende effekt på utskillelsen av slimet i bronkiene. Så det skader sikkert ikke å forsøke, men om det egentlig hjelper så mye forblir nok et åpent spørsmål. Hvis en bronkitt henger lenge i kan det jo også være en ide å få målt lungefunksjonen med spirometri hos legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem