Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Positiv IGRA-test for tuberkulose.

Hei, Vi har en datter som kom hjem fra Etiopia sist torsdag og har bodd hjemme hos oss frem til mandag. Hun var til obligatoriske tester på Ullevål etter oppdraget i MSF og testet positivt på IGRA-testen og er nå til videre testing ved Haukeland. Bør vi som har vært sammen med henne disse dagene foreta oss noe, hun hadde en del hoste og var forkjølt ? Vi skal i nærmeste fremtid være tett på barnebarn.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En positiv IGRA-test sier ikke noe om det foreligger en aktiv eller latent tuberkulose. Det betyr at det foreligger en reaksjon i immunsystemet på en slik infeksjon. Om det betyr en aktiv tuberkulose vil hun få avklart ganske raskt. Når det gjelder deres omgang med små barn er det neppe noen fare for å smitte dem. Da må man selv først ha utviklet en tuberkulose i lungene, og i tillegg må man hoste opp slim med tuberkelbakterier. Det har dere nok ikke gjort i løpet av noen få dager. Uansett er det lurt å unngå å hoste på små barn, og det er jo en god regel i alle tilfeller.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

"Indusert sputum" for å få slimprøve fra bronkiene

Hei. Jeg har kols grad 3-4, astma og CT for 3 år siden viste stive lunger. Bruker Spiriva, Seretide, Alvesco, Daxas og Bricanyl for dette. Jeg er henvist til Rikshospitalet for mulig ventilbehandling. I den forbindelse må jeg ta en slimprøve fra "dypet" av lungene siden jeg før har hatt 2 lungebetennelser som har vist Pseudomonas bakterier. Problemet mitt er at jeg ikke får tatt denne slimprøven. Virker som slimhinner tørker inn og jeg klarer ikke å hoste opp det jeg trenger. Bruker Burinex, 1-2 pr dag pga hovne føtter. Kan det være årsaken til at jeg har lite slim? Hadde svært mye før. Skal ikke til kontroll før nov/des. Ikke hos min faste lungelege, som ikke har poliklinikk så ofte lenger. Har prøvd med slimløsende, saltvann og varme drikker. Fikk bare til en prøve som ikke var dyp nok. Begynner å bli skikkelig fortvilt etter prøving 1/2 år. Ellers bruker jeg Levaxin, Rocaltrol, Albyl E, og Pantoprazol pga reflux. Håper det er noe jeg kan gjøre og blir svært takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Sannsynligvis skyldes ikke manglende slim fra bronkiene den vanndrivende effekten av Burinex. Spiriva har en mer direkte effekt på bronkialslimhinnen, men gir nok mest tørrhet i munnslimhinnen. Noen ganger brukes inhalasjon av væske via en forstøver for å frembringe mer slim. Dette gjøres ved lungeavdelinger, eventuelt på et legekontor som har erfaring med dette. Det kalles "indusert sputum". Indusert sputum innebærer at pasienten får inhalere saltvann som irriterer slimhinnene og fremkaller hoste. Dermed får man prøvemateriale fra luftveiene som kan undersøkes med tanke på bakterier. Jeg vet ikke om du har prøvet dette?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Bronkitt og badstu

Hei, jeg har en seiglivet bronkitt etter en runde med influensa. Er det trygt å ta badstu hvis man ikke har fryktelig høy varme? Er det påvist noe sted at badstuebruk kan lindre og bedre bronkitt? Det står så mye forskjellig hos "Doktor Google", men jeg velger å høre med fagfolk. På forhånd tusen takk for hjelpen :)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Takk for tilliten :-)

Badstu brukt med fornuft har neppe noen skadelig effekt, og oppleves av mange å ha en lindrende effekt ved kronisk bronkitt og astma. Men her er det sikkert individuell forskjeller. Det er imidlertid ikke vist at det har noen bedrende effekt på utskillelsen av slimet i bronkiene. Så det skader sikkert ikke å forsøke, men om det egentlig hjelper så mye forblir nok et åpent spørsmål. Hvis en bronkitt henger lenge i kan det jo også være en ide å få målt lungefunksjonen med spirometri hos legen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Pulmonal hypertensjon

Kan pulmonal hypertensjon forveksles med kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved pulmonal hypertensjon er blodtrykket i det lille kretsløpet, dvs blodbanen som fører blodet gjennom lungene, forhøyet. Det kan blant annet gi symptomer med kort pust, tretthet, svimmelhet, brystsmerter, rask puls og hevelse i bena og eventuelt i magen. Graden av symptomer vil avhenge av hvor alvorlig tilstanden er, dvs hvor høyt trykket i lungekretsløpet er. Dette er symptomer som kan forekomme ved flere andre sykdommer. Noen ganger vil man nok tenke på muligheten av kreft, fordi symptomene egentlig er ganske uspesifikke og kan peke i mange retninger.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Anbefalt LDL-kolesterol

Hva er anbefalt verdi på LDL-kolesterol?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. september 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Ønskelige verdier av LDL-kolesterol for personer med høy risiko for hjerte- og karsykdom er 2,5 mmol/liter iht. dagens retningslinjer. 

Dersom en har etablert hjertesykdom eller diabetes er målet under 1,8 mmol/l.

Les mer her: Høyt kolesterol

Hjerte/kar

Kolesterol ned med livsstilsendring

Jeg lurer på hvor fort kolesterol går ned , hvis man har 7 og ned til 5 uten medisiner, bare med endring av kost og mosjon. Jeg ble skilt for 4 år siden og har levd usunt i 4 år , har trent mye før, men har vært slapp de siste årene. Hadde kolesterolnivå på ca 5 før det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt kolesterol er forbundet med hjertesykdom. Det betyr selvfølgelig ikke at du helt sikkert vil få hjertesykdom hvis du har høyt kolesterol. Det er mange andre ting som også er med på å påvirke risikoen for hjertesykdom.

En god livsstil med et sunt kosthold og fysisk aktivitet er en fordel for helsen uansett om du har høyt kolesterol eller ikke.

Men hvis du har litt høyt kolesterol, er det lurt å prøve å få det litt ned. Enten med livstilsendringer eller med tabletter. Følgende tiltak kan redusere kolesterolet:

- Vektreduksjon. Hvis du er overvektig kan det å gå ned noen få kilo ha effekt på kolesterolet.

- Fysisk aktivitet. En halvtimes moderat trening daglig er nok til å få ned kolesterolet.

- Spise mer fiber. Grove kornprodukter, grønnsaker og frukt inneholder fiber. Spiser du mer av disse varene, og mindre av feks kjøtt og bearbeidet mat, kan kolesterolet gå ned.

- Fet fisk. Dette inneholder sunne fettsyrer som reduserer kolesterol.

- Oliven- og rapsolje. Bytt ut smør og margarin med sunne oljer.

- Spis nøtter. En liten håndfull med nøtter om dagen er gunstig.

- Røykeslutt.

Effektene av slike tiltak kan man se allerede etter noen uker og måneder.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Rettigheter

Støtte til utenlandsreise ved kols

Hvordan går jeg frem dersom jeg har lyst på en utenlandstur/ behandlingstid? Jeg har kols grad 3 og er uføretrygdet. Finnes det en ordning der jeg kan søke subsidiert reise? Det er kulden som plager meg mest

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 19. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes dessverre ingen offentlige stønadsordninger for voksne med kols på dette området.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Førerkort etter hjertestarter

Hei, min mor er 61 år og har fått time til å sette inn hjertestarter. Hun hadde et tilfelle av ventrikkelflimmer i mai 2014, men ikke hatt noe siden. Hun har vært i samtale med sin lege på sykehuset i forkant av dette, og i går leste hun den generelle brosjyren "Å leve med hjertestarter". Der står det at bilkjøring ikke lar seg kombinere med hjertestarter og at førerkortet må leveres inn. På dere hjemmesider fant jeg litt annen informasjon. Hun ble selvsagt meget lei seg, og syntes det var rart at legene ikke informerte om dette i forkant (men overlot dette til brosjyren) når det er en så stor ting. For henne er det helt avgjørende å kunne kjøre bil. Hun er enslig og veldig avhengig av å ha bil, og er der at hun føler at hun lever et uverdig liv hvis hun i en alder av 61 år skal frarøves førerkortet. Jeg forstår at det er vanskelig for dere å si noe om hvordan det blir i hennes tilfelle, men lurer på hva den generelle løsningen er for pasienter med hjertestarter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du kan berolige moren din med at det slettes ikke er noen automatikk i at man mister førerkortet dersom man har ICD. Det gjøres en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Den 1. oktober 2016 trer det i kraft helt nye retningslinjer for helsekrav ved førerkort. Jeg vil anbefale dere å sette dere litt inn i disse:

https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/forerkortveilederen

Klikk inn på "Hjerte og karsykdommer" og videre inn på "Implanterte defibrillatorer (ICD) (helsekrav til førerkort". Siden moren din har hatt ventrikkelflimmer før, tilhører hun gruppen "Sekundærprofylaktisk ICD". Retningslinjene for disse pasientene tilsier at man kan få tilbake førerkortet 3 måneder etter ICD-operasjonen dersom hjerterytmesituasjonen er grei (noe en hjertelege må attestere at den er).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandle kolesterol?

Hei jeg har 7.1 i totalt kolesterol og 4,5 på det falige , skal inn til sjekking av årer 9/11 og ble satt på kolesterol tabb nå , jeg har aldri røyka og har løpt en del men soste året har jeg lev litt usunt , og vil prøve og løpe igjen og spise veldig sunt for og få ned kolesterol igjen , har hadt høyt før men lavt etter bra kosthold , det var påvist litt forkalkning i åre på ultralyd men bra blotrykk og fin hjerterytme , tror du jeg kan vente til etter 9/11 med og begynne med di pillene og heller ta det på kosten ???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Flere risikofaktorer er forbundet med kransåresykdom. Alder, røyking, arv, diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. For å minke risikoen for å få sykdom, prøver man å få vekk så mange risikofaktorer som mulig. Arv og alder kan man jo ikke gjøre noe med. Har man diabetes eller høyt blodtrykk, skal det behandles. Røyker man, så må man slutte. Har man høyt kolesterol, bør man få det ned. Jo flere risikofaktorer man klarer å kvitte seg med, jo lavere blir faren for å få hjertesykdom (kransåresykdom). Dersom litt for høyt kolesterol er den eneste risikofaktoren man har, er det ikke sikkert man trenger tabletter for dette. Livsstilsendringer med kost og mosjon kan være nok. Men dette må legen vurdere hos hver enkel pasient. Du bør derfor ta det opp med fastlegen din som kjenner deg best.

Du skriver at du skal inn og sjekke årene dine. Dette er noe man gjør hos pasienter hvor det er mistanke om hjertesykdom (feks grunnet brystsmerter eller tungpust ved anstrengelse). Siden du skal inn til slik undersøkelse, må jeg anta legen din har hatt en viss mistanke om at det kan være noe galt med årene dine. I et slikt tilfelle vil det være riktig å bruke kolesterolmedisiner frem til situasjonen er endelig avklart. For deg er det derfor antageligvis best å bruke tablettene frem til du skal på undersøkelsen.

Mvh

Wasim Zahid