Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Kosthold

Kjøp av rødgjæret ris i Norge

Hei, jeg finner ingen steder hvor man kan kjøpe Rød ris??

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. september 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, jeg antar at du sikter til rødgjæret ris som er kolesterolsenkende. Dette er ansett som et legemiddel, men selges ikke i Norge blant annet på grunn av usikkerhet om bivirkninger. Les mer om dette her: Rødgjæret ris for kolesterolet. Søknad om fritak fra denne regelen må evt. søkes via lege.

Rød ris som mat selges i mange internasjonale "frukt og grønt"-kolonialer, men dette er ikke det samme som rødgjæret ris.

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Pasientskadeerstatning

Hei. jeg fikk hjertestans på ferie i fjor sommer. Ble flydd til Rikshospitalet der jeg lå i koma i 5 døgn og fikk behandling. Når jeg våkner er jeg selvfølgelig ganske utenfor noen dager og hallusinerer voldsomt. Så oppdaget jeg at det ene beinet var lammet! Klarte ikke bevege det i det hele tatt. Etter hvert kom det en nevrolog som undersøkte meg. Konklusjonen var sundklemte nerver fra lysken og ned. Det som da kom frem var at jeg hadde ligget med arterieklemme øverst ved lyske/lår over en for lang tid.

Har søkt om erstatning hos Nav. Har i disse dager fått tilbake melding om at min skade er på 15%, det er vurdert av en kardiolog. Etter min mening er det alt for liten prosent. Ja, jeg går på et vis i dag,men er veldig avhengig av en scooter med 4 hjul jeg har fått låne gjennom nav. Jeg er fremdeles lammet på innsiden av låret og kneet. Som dere sikkert skjønner lever jeg i et smertehelvete! Bruker norspan/morfin plaster som hjelper litt. Etter min mening burde det jo vært en nevrolog som skal vurdere en sak som dette. Ikke kardiolog. Hjertet mitt slår i beste velgående heldigvis! Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg forstår det slik at NPE ikke har truffet vedtak, men at de har informert deg om den menvurderingen de har innhentet. Er det 15 % som også legges til grunn i vedtaket, kan du klage på dette til Pasientskadenemnda.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Albyl E og Aloe Vera

Kan jeg kombinere albyl og aloe vera ?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 15. september 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Det kommer ikke frem av av spørsmålet ditt om du mener Aloe Vera i form av krem eller juice til å drikke. Men jeg antar du mener i form av juice. Et søk på interaksjoner.no, som er et hjelpemiddel for å se hvordan ulike legemidler påvirker hverandre, ga til svar at det ikke er registrert noen påvirkning av Aloe juice på Albyl E. Dette gir imidlertid ikke noen garanti for at de ikke påvirker hverandre.

Andre artikler beskriver at Aloe kan påvirke virkningen av ulike medisiner men spesifiserer ikke hvilke. Å diskutere med farmasøyt på apoteket og fastlegen din er alltid et godt råd når man vil kombinere legemidler og naturpreparater.

mvh Torgeir Mathisen

Lunge

Tuberkulose fra BCG-vaksine?

Jeg har fått sarkiodose og har lest mye nå og tror dette kommer av BCG vaksinen. Det var etter jeg fikk denne vaksinen på ungdomsskolen jeg merket noe skjedde med meg. Jeg begynte å sove veldig tungt når jeg først sovnet og hadde vanskelig for å våkne. Dette opphørte da jeg ble syk. Jeg fikk en kul etter vaksinen som forsvant i 2013-2014. Og etter at den forsvant ble jeg syk. Det jeg har funnet ut er at den kulen med BCG og tuberkulosebakterier har nå løst seg opp og gått som syrestaver i blodet.

Jeg gikk et halvt år på kortison da sykdommen slo ut. Har nå gått ett år uten for å se om kroppen har helbredet seg selv eller ikke. Venter nå svar fra lege om hvordan lungene er nå. Jeg kan krysse ja på alle punkter om tuberkulose-sykdom. Jeg lurer på om tuberkulosebehandling er det jeg trenger? Pga tuberkulosen i vaksinen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det har pågått forskning i mange år når det gjelder å påvise årsaker til sarkoidose. For mange år siden trodde man at sarkoidose var en atypisk form for tuberkulose, men disse teoriene er forlatt. Og det er ikke effekt av tuberkulosemedisin på sarkoidose. Mange mulige årsaker har vært diskutert og utredet, også BCG-vaksinen. Sarkoidose er imidlertid ikke påvist å være en infeksjonssykdom. Det er en spesiell betennelsesreaksjon som kroppen kan utvikle i flere organer, og hyppig i lunger og hud. Denne reaksjonen kan trolig utløses av flere stimuli hos disponerte individer.  Det kan være en mulighet for at BCG-vaksinasjon kan ha trigget en utvikling av vevsreaksjonen vi ser ved sarkoidose. Det er beskrevet i litteraturen hos et barn. BCG-vaksinen inneholder en svekket bakterie (Bacillus Calmette-Guérin) som kan sies å være en slags fetter av den tuberkulosebakterien som gir tuberkulose hos mennesker. Det er svært uvanlig at den gir opphav til infeksjon i kroppen, og da eventuelt helst hos premature eller mennesker med immunsvikt. Den kan heller ikke forvandle seg til tuberkulosebakterie. Det er nok ikke grunnlag for å behandle med tuberkulosemedisin ut fra det du forteller.

 

Kosthold

Magesmerter av vafler?

Hei, jeg spiste en vaffel i går formiddag, og magen blåste seg opp kraftig, så kom kraftige magesmerter, som varte helt til sengetid, måtte derfor ta smertestillende for å sove, mest vondt nederst høyre buk, fortsatt litt vondt og er oppblåst i dag. Hva kan dette skyldes?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Oppblåst mage og magsmerter kan ha mange ulike årsaker. Dersom du ikke er allergisk overfor noen av ingrediensene i vaffel, melk, egg, gluten, skyldes det neppe allergi.  Allergi over melk og egg er vanligst hos små barn, og reaksjon på disse matvarene kommer ikke så plutselig hos voksne uten at man tidligere har reagert på det samme. Noen reagerer med oppblådthet og smerter når de spiser ferske gjærbakst eller andre hevede produkter. Noen lager vafler av sur melk. Var ikke vaflene godt stekt kan det være forklaaringen på at du ble dårlig.

Om symptomene fortsetter bør du oppsøke lege.

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge, Fysisk aktivitet

Pusteproblemer ved anstrengelser.

Hei. Når jeg løper ute på vinteren, har jeg alltid fått vondt i pusten, har skjønt at dette er vanlig pga den kalde lufta (så jeg trener ikke ute om vinteren, men får det når jeg for eksempel løper til bussen). Rett før sommeren fikk jeg plutselig akkurat samme symptom da jeg løp inne på tredemølle? Det kom bare etter noen minutter og var veldig ubehagelig. Dette har skjedd hver gang etter dette og jeg lurer på hva det kan være? Har dessverre blitt slik at jeg ikke orker å trene kondisjon pga ubehaget dette medfører. Takker for svar på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver er ikke normalt, men har trolig å gjøre med en reaksjon i luftveiene i lungene. Muligens opplever du hva det betyr at bronkiene blir irritert og blir trangere og gjør det vanskeligere og ubehagelig å puste. Det er godt mulig at dette ikke vil slå ut på en vanlig pusteprøve (spirometri), men kan trolig fremkalles og måles når du blir testet i forbindelse med anstrengelse på en tredemølle eller etter rask trappegang. En astma kan oppføre seg slik, så det er nok lurt å kontakte legen din for å få dette nærmere undersøkt. Vanligvis vil dette være enkelt å behandle. I mellomtiden kan det være lurt å varme godt opp før du trener. Da vil ofte reaksjonen bli mindre uttalt.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kosthold

Måle saltinntak hos lege?

Finnes det en enkel test man kan ta hos legen for å finne ut om man spiser for mye salt?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 13. september 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Saltinntaket måles ganske objektivt ved å ta urinprøver i 24 timer, såkalt "døgnurin". Med dette kan man måle konsentrasjonen av natrium, som så kan omregnes til salt. Dette må helst tas over flere dager siden inntaket kan variere mye fra dag til dag.

Det er mulig å måle konsentrasjonen av natrium bare av en enkelt urinprøve også, men dette gir et mindre representativt bilde av hvor mye man spiser til vanlig.

Det nest beste er å beregne inntaket selv ved å lese på alt av etiketter, hvor saltinnhold per 100 gram matvare skal være oppgitt. Da må en også veie opp hvor mye salt fra saltbøsse man evt. bruker.

Rehabiliteringsopphold på Glittre

Hei. Jeg er kvinne, 71år og har blitt medisinert for astma i mange år. Etter en alvorlig og langvarig mykoplasmalungebetennelse for 4 år siden, har pusteproblemer blitt forverret. Etter endelig kontakt med lungeavd.på sykehuset ble spirometri målt 32%. CT av lungene viste bronkiektasier, diskré på høyre side. Fikk prednisolonkur på 14 dager og følte stor bedring. Neste undersøkelse viste stor bedring. Fortsatte med astmamedisin. Problemet er bare at det går kortere og kortere tid mellom prednisolonkurene. Føler ikke at astmamedisin hjelper og at det er bronkiektasier som er primærproblemet. Skal til lungefysioterapaut og tar også saltvann i forstøverapp. for slim. Min o2 metning var 94% den 4.8. og 91% den 1.9. Sliter veldig med hoste og tung hvesende pust. Det er søkt Glittre fra fastlege men vet det er lang ventetid.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 13. september 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Din søknad om rehabiliteringsopphold skal besvares i løpet av 10 dager etter at søknaden har ankommet Glittre. Hvis du ønsker å snakke litt om hvordan situasjonen er for deg i forhold til utviklingen av din helsetilstand, så er du hjertelig velkommen til å ta kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utfyllende samtale.

Mvh Hilde

Hjerte/kar

Hevelser i bena

Hva skal jeg gjøre for å lege hovne ankler og føtter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hevelser i bena kan ha mange årsaker. Noen får det bare det er varmt eller hvis de sitter for lenge, men det hos andre kan skyldes sykdommer.

Hjertesykdommer, nyresykdommer, leversykdommer, blodpropper, blodåresykdom, lymfedrenasje feil er noen av årsakene. Hvordan man behandler hevelser avhenger av årsaken. Legen din kan som regel finne ut hva som er årsaken. Behandler man underliggende årsak, forsvinner hevelsene. Andre ganger finner man ikke noen årsak. Behandling blir da ofte vanndrivende medisiner eller støttestrømper.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteflimmer og trykk i brystet

Hei! Jeg er en dame på 50 år  som har blir medisinert for høyt blodtrykk og for hjerteflimmer. Hjerteflimmer ble påvist for ett år siden og høyt blodtrykk har jeg hatt i mange år. Spørsmålet mitt til dere er: En morgen for ett par dager siden så fikk jeg et voldsomt trykk midt i brystet og pusten ble dårlig og pipende. Dette varte i 2-3 minutter mens jeg lå i sengen (startet mens jeg lå i sengen). Er dette noe jeg bør bekymre meg for eventuelt få sjekket opp ?

En annen ting jeg lurer på er om medesin for hjerteflimmer kan slutte å virke da jeg har en god del flimmer. Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trykk i brystet, enten i hvile eller u nder aktivitet, bør alltid vurderes hos lege. Jeg synes du skal snakke med fastlegen din snarlig og får dette sjekket ut videre. Det kan bli behov for henvisning til spesialist.

Når det gjelder medisinering mot flimmer, finnes det mange ulike midler. Noen virker godt på enkelte pasienter, og dårligere på andre. Virker ikke den ene type, prøver man gjerne en annen. Du bør snakke med legen din om ulike alternativer. Hos noen pasienter er det et godt alternativ med ablasjon, såkalt brenning i hjertet. Slik behandlng kan i beste fall fjerne flimmeren  helt. Snakk med kardiologen din om dette er et alternativ for deg.

Mvh

Wasim Zahid