Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Tungpust og fortykket hjertevegg

Hei. Har en periode gått på betablokker for påvist hjertesykdom fortykket septum. Før diagnose så slet jeg med tungpust og i de fleste tillfeller så måtte jeg ned i knestående for å hente igjen pust. Nå for kort tid siden har en annen hjertelege avvist at septum var fortykka og har derfor tatt bort betablokker fra medisinliste. Jeg står nå på Eliquis 5 mg mot anfallsvis arterieflimmer , Pravachol 20 mg for trange halsårer begge sider og Cozaar 50 mg halv tablett mot høyt blodtrykk. Det som er rart er at i den tiden jeg gikk på betablokker fikk jeg nesten aldri denne tungpusten. Men nå 14 dager etter å ha blitt tatt av den Bisoprolol så kommet tungpust oftere tilbake selv ved små anstrengelser og da ofte ved puls på 110-120. Burdte jeg fortsette på betablokker? Årsaken til at jeg ble tatt av denne var at sistnevnte lege mente papillemuskel lå nær septum og ga inntrykk av fortykket hjertemuskel. Mann 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du bør tilbake på betablokker siden det var såpass stor forskjell på plagene dine med og uten medisinen. Betablokkere er ikke farlige, og hvis du ikke får bivirkninger, er det god grunn til å bruke dem, når du blir såpass bedre i pusten.

Når hjerteveggen (septum) blir for tykk, kan den blokkere utgangsløpet fra hjertet. Hjertet må dermed jobbe mot høyere trykk og det kan gi tungpustenhet. Spesielt i kombinasjon med høy puls, blir symptomene ekstra plagsomme. Betablokkeren holder både pulsen  nede og får hjertet til å slappe litt mer av slik at det fyller seg godt mellom hvert slag og pumper også ut blod mot litt lavere motstand. Dette letter på plagene.

Du bør gi tilbakemelding til legen din om at du ble mye verre uten bisoprolol og spørre om du bør begynne igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aortastenose og problemer med pusten

Hei. Jeg en dame på straks 60 år. Fikk 30 nov 2015 operert inn en mekanisk hjerteklaff. Pusten før operasjonen var elendig. Den har blitt mye bedre nå men ikke så bra jeg vil ha den. Fikk vite her om dagen at hjertet mitt er veldig hardt etter mange år med aortastenosen. Blir pusten min aldri helt bra? Jeg har forsatt vondt i brystbenet, vil ikke det bli borte?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så hyggelig at du har blitt bedre etter operasjonen. Aortaklaffen sitter der hvor blodet pumpes ut fra hjertet og videre til resten av kroppen. Aortastenose betyr at dette området har blitt for trangt etter flere år med slitasje. Hjertet må jobbe mot et mye høyere trykk for å få blodet ut. Slikt tungt arbeid i flere år påvirker selvsagt hjertet. Det kan blir hardt og stivt, noe som igjen kan gi pustevansker.

Endel pasienter merker vedvarende pustevansker også etter operasjonen. Dessverre er det ikke alltid så enkelt å behandle dette. Det er viktig meg generell god hjertebehandling som å sørge for at puls og blodtrykk er i orden. Medisiner som ACE-hemmere og betablokkere kan være viktig. Mosjon og trening kan også bedre symptomene på sikt.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Hjerneslag, krav på personlig assistent?

Min slagrammede venninne er sterkt pleietrengende. Hun har da vel krav på brukerstyrt-personlig-assistent? Hennes pensjonist-mann har fått som svar at hun ikke får assistent siden hun ikke er enslig. Kan dette stemme?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 12. september 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei. Kriteriene for å ha rett til brukerstyrt personlig assistent (BPA) er at man må ha behov for mer enn 25 timer assistanse i uken, ha et langvarig behov for assistanse, og være under 67 år. Om du likevel ikke infrir disse kravene kan kommunen likevel innvilge BPA. Dtte praktiseres imidlertid ulikt fra kommune til kommune. Da vil det samlede behovet for assistanse bli vurdert ut ifra totalsituasjonen og tilbudet av andre tjenester.

I denne konkrete saken vet jeg ikke hva som er behovet eller hva som er kommunenes vurdering. Om en er enslig eller ikke bør ikke være utslagsgivende. Vil du vite mer om BPA kan du følge denne lenken: http://www.uloba.no/funksjonshemmet/Sider/Har-du-rett-til-BPA.aspx 

 

mvh Torgeir Mathisen

Lunge

Ulike kolsmedisiner med og uten kortison

Hei. Var tidligere fast på Glittreklinikkens lungepoliklinikk for sjekk. Har gått i mange år på Spiriva og Symbicort. Fant noe som jeg har prøvd noen dager: Ultibro Breezhaler og Bricanyl. Er litt redd vedrørende lungebetennelse da det ikke er kortison i dette. Har du noen råd?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Spiriva og Symbicort er medisiner som etter dagens offisielle kriterier er indisert ved alvorlig grad av kols. Imidlertid har det vist det seg at noen av dem som har alvorlig kols kan klare seg uten kortisontilskuddet som ligger i et kombipreparat som for eksempel Symbicort. Men det kan være vanskelig å si sikkert på forhånd, selv om man i den senere tid antyder en viss mulighet for å skille ut de som absolutt trenger det på grunnlag av en blodprøve. Det kan være fornuftig å prøve ut det du nå bruker, og heller starte opp igjen med et kortisonpreparat hvis det oppstår hyppigere forverringer igjen, eller pusten blir klart dårligere. Mht faren for utvikling av lungebetennelser uten kortison er dette ikke noe du trenger være redd for.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Bronkiektasier og klima

Hei! Jeg er en kvinne som er under utredning for bronkiektasier, noe som passer mine symptomer ganske bra. I tillegg til dette skal jeg utredes for immunsvikt. Mitt spørsmål er hvordan klima påvirker bronkiektasier? Jeg bor for tiden i Bergen som er kjent for et vått klima med høy luftfuktighet og forurensning. Er det slik at jeg kan få det bedre helsemessig, samt bedre prognose ved å flytte f.eks til sørlandet/østlandet som har et tørrere klima?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei!

Klimaet kan teoretisk sett bidra litt til forverringer ved en tilstand som bronkektasier. Men det vil nok i praksis være stort sett på de dager som er mest preget av forurensninger i luften, gjerne på kalde dager med lite bevegelse i luften. Uansett er det risikabelt å anbefale flytting til annen landsdel fremfor der du bor nå. Effekten av det vil være uforutsigbar, og det viktigste er nok hvilken grad av forebygging og slimmobilisering du får bygget opp. I tillegg er utredningen av mulig immunsvikt, trolig med tanke på mulig lave verdier for ett eller flere immunglobuliner være viktig med tanke på eventuell substitusjonsbehandling hvis noe slikt skulle foreligge. Jeg tør altså ikke anbefale flytting, da det er svært usikkert om det vil kunne bedre din helse.

Lunge

Kolsmedisiner, effekter og birvirkninger

Hei, var på Glittre i 2008. Siden den tid har jeg for det meste gått på Spiriva og Symbicort. Jeg er 180cm høy og veier ca. 68 til 70kg. Får lett blåmerker og blodårene mere synlige. Dette har sikkert noe med høyde og vekt? Tar fast høstvaksinen og lungebetennelsevaksinen. Har begynt på Ultibro Breezhaler og Bricanyl. Jeg synes vannlatingen blir litt dårligere og plages av munntørrheten, det siste gjelder bare natt. Hva mener du, bør jeg fortsette eller gå tilbake til det gamle, eller har du noe bedere å foreslå. Prøver å få trent 2 til 3 ganger i uken.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 12. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Både Spiriva og Ultibro kan ha effekt på vannlatingen og gi munntørrhet. Det er gode og effektive medisiner, men individuelle forskjeller forekommer. Symbicort inneholder blant annet et kortisonpreparat som hos noen kan gi tendens til blåmerker i huden. Hvis det har vært like god effekt på pusten av den første medisinen du brukte, og samtidig mindre bivirkninger, kan det være naturlig å bruke disse igjen. Ellers finnes det i dag ganske mange gode alternativer som legen kan forsøke seg fram med for å oppnå best mulig effekt og minst mulig bivirkninger. Av naturlige grunner kan jeg ikke gå direkte inn på forslag til valg av medisiner her. Men det dreier seg her om å velge inn effektive langtidsvirkende medisiner og kombinasjoner av disse. Det ideelle er færrest mulige medisiner i laveste effektive dosering. Da vil som regel også bivirkningene bli minst fremtredende.

Hjerte/kar

Er klaffefeil i hjertet arvelig?

Er klaffefeil i hjertet arvelig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Det finnes som kjent en rekke ulike typer hjerteklaffefeil med ulike årsaker. Som en hovedregel kan man si at det er en viss "opphopning" av klaffefeil i familier, men at arvegangen er svak. Mest sannsynig vil et barn ikke arve klaffefeilen som en av foreldrene hadde.

Hjerte/kar

Spinning og betablokker.

Etter bypassoperasjon for ett år siden og bruk av betablokk lurer jeg på om jeg har like stor nytte av spinning som før. jeg får jo ikke opp makspulsen som før. Jeg er 55 år og i god form etter operasjonen men lurer på om det er bedre med spaserturer kombinert med styrketrening i stedet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Som du forklarer blir max pulsen lavere når du bruker betalokker, og trening på max puls nå vil derfor ikke bli like intensiv for hjertet som trening på max puls tidligere. Vi anbefaler som hovedregel uansett ikke at vanlig trening legges på max puls, og nyere forskning viser god effekt av intervall trening på såkalt sub-maximalt nivå. Så da blir svaret at ja, du vil fortsatt ha god nytte av spinning og kondisjonstrening. Kombiner gjerne med turer og styrketrening, variasjon er positivt. Lykke til!

Hjerte/kar

Lav puls om natten

Jeg har kjøpt meg en Fitbit Surge pulsklokke som viser blant annet rytmeaktiviteten i hvile om natten. Jeg har trent flere dager i uken siden jeg var 26 år. Har normal hvilepuls på 60. I den senere tid har jeg hatt søvnvansker på grunn av angst. I natt fikk jeg ikke sove, og måtte ta en antihistamin Syrtec som er sløvende, da fikk jeg sove. Om morgen følte jeg meg svært uthvilt. Min pulsklokke viste under et tidspunkt på 1 minutt at den hadde vært ned i 46 i dyp søvn. Jeg lurer på om dette er normal? Jeg er en dame på 57 år, og bor i Bergen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Så flott at du trener regelmessig og holder deg i form.

I forhold til det du forteller meg så trenger du ikke å engste deg for hjertet. Puls på 46 om natten er helt normalt.

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Kortison injeksjoner. Hjerteinfarkt med hjertestans

Hei. Jeg er en mann 52 år .Hadde hjerteinfarkt og 7 hjertestans etterhverandre, ble stentet og restentet. Var ved Feiring til opptrening ,med kjempesuksess . Har plager med kraftig Artrose i Ac led. Legen vil gi Behandling: 2-4 kortisoninjeksjoner, settes med noen ukers mellomrom i skulderleddet. Dette er jeg veldig skeptisk til da jeg fikk beskjed på feiring at jeg skulle unngå Kortison ,og alle betennelses dempende middler .Det er lang ventetid for operasjon. Er det tilrådlig med noen sprøyter i ledd , har enorm betennelse i begge skuldere. mvh en meget fornøyd Feiring tilhenger .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at det har gått bra med deg, og takk for hyggelige ord.

Kortison injeksjoner er ikke ideelt for deg, og dersom det finnes andre muligheter så bør du satse på det. Dersom det er bestemt at du skal opereres så vil jeg anbefale å gå inn på https://helsenorge.no/velg-behandlingssted og vurdere om du kan komme til tidligere. Lykke til!