Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Økende flimmer, anfall med brystsmerter.

Hei! Jeg er en dame på 50 år  som har blir medisinert for høyt blodtrykk og for hjerteflimmer. Hjerteflimmer ble påvist for ett år siden og høyt blodtrykk har jeg hatt i mange år. Spørsmålet Mitt til dere er : En morgen for ett par dager siden så fikk jeg et voldsomt trykk midt i brystet og pusten ble dårlig og pipende. Dette varte i 2-3 minutter mens jeg lå i sengen ( startet mens jeg lå i sengen) Er dette noe jeg bør bekymre meg for eventuelt få sjekket opp ? En annen ting jeg lurer på er om medesin for hjerteflimmer kan slutte å virke da jeg har en god del flimmer. Håper på snarlig svar. Mvh Eva

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet.

Dessverre er det oftest slik at hjerteflimmer utvikler seg over tid, slik at det blir hyppigere anfall etterhvert. Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen din om styrke og type medisin, evt. andre behandlingsmuligheter for flimmeret (et inngrep som kalles ablasjon kan være aktuelt). Smerteanfallet du fikk varte heldigvis kort, men jeg synes absolutt at du skal nevne det for legen din og så kan han vurdere å ta et såkalt EKG, vurdere pusteprøver, undersøke brystkassen mm.

Hjerte/kar

Tungpustet, besvimelsestendens. Slektninger med klaffefeil

Hallo jeg har noen spørsmål! Har sterke muskelplager i hø side av rygg(får blåmerker nedenfor skulderbladet og i ryggstrekkeren ved bevegelse! Har blitt tungpustet i perioder og besvimelses tendenser! Har en bror og ett søskenbarn som er opperert for klaffefeil! Er det grunn til å få det skjekket? Er ellers en aktiv person men nå er all energi borte å sliten hele tida!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Helt enig i at du bør få dette sjekket. Vil anbefale at du tar en tur til legen din først for undersøkelse og blodprøver. I forhold til hyppige blåmerker så er det ulike elementer som kan vurderes (bl.a. blodplater), det samme gjelder i forhold til besvimelsestendens (blodprosent, jern/vitaminstatus mm.). Blodtrykket må kontrolleres og ved mistanke om klaffefeil så kan doktoren lytte på deg og gjøre andre vurderinger. Ved såkalt bilyd eller tegn på hjertesvikt/hjertesykdom vil hun henvise til kardiolog. Du kan selvsagt også ta direkte kontakt med privat hjertedoktor for samtale og undersøkelse. Tungpust er et symptom som kan ha med hjertet å gjøre, men som også kan ha andre årsaker.

Laktoseintoleranse

Har laktoseintoleranse. Kan kløe, svie og rødt utslett i ansiktet ha noen sammenheng.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Laktoseintoleranse gir symptomer fra mage- tarm. Vanligst er diare, oppblåsthet og luft i magen. Utslett og kløe settes ikke i sammenheng med laktoseintoleranse. Er man allergisk mot melkeproteiner eller andre matvarer kan utslett forekomme.

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge

Funksjonshemning pga nedsatt lungefunksjon

Er man funksjonhemmet ved 50% lungekapasitet, kan man kalle seg funksjonhemmet pga av det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når lungefunksjonen er redusert til 50% av normalt betyr det en betydelig nedsatt funksjon som får betydning for hva man greier å gjøre av fysisk anstrengelser. I praksis vil jo det bety at det foreligger en funksjonshemning i forhold til det man skulle forutsette hos en person med normal lungefunksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

oksygen og sår i nesen

Hva kan man smøre seg med når man har fått sår i nesen, og man bruker oksygen hele tiden?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. september 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Du kan bruke alle kremer som ikke har fett i seg. Det finnes en egen salve til dette formålet som kan bestilles fra Scan Med i Drammen, men du kan også bruke vanlige kremer som f.eks Aloe Vera. Poenget er at du må finne en salve som er fettfri.

Mvh Hilde 

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Utsettelse av fødselspermisjon

Hei, I juni fikk vi et hjertebarn som ble operert umiddelbart og vi har hverken hatt noe barsel eller normal permisjon og tid med barnet.Barnet går til kontroller og må opereres igjen etterhvert.Fra fødsel til nå har det vært en tung og travel tid med mye sykehus besøk. Visst alt går bra med kommende operasjon vil barnet bli friskt akkurat når vår permisjonstid utløper. Jeg ønsker selvfølgelig å "ta igjen" og lurer på om det går ann å sette fødselspermisjon på pause?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i rundskrivet til folketrygdloven § 14-11:

"Når barnet det ytes foreldrepenger for er formelt innlagt i helseinstitusjon kan perioden med foreldrepenger utsettes. Perioden kan utsettes tilsvarende perioden barnet var innlagt i helseinstitusjon I slike tilfeller kan det foreligge rett til pleiepenger for foreldrene etter kapittel 9."

Slik dere beskriver situasjonen, vil jeg anta at dere kan ha rett til pleiepenger. Innvilges pleiepenger utsettes fødselspermisjon og foreldrepenger til pleiepengene opphører. Det er sykehuset som skal hjelpe dere med å søke om pleiepenger.

Jeg gjør også oppmerksom på at etter § 14-10 er det en tre års frist for uttak av foreldrepenger. Denne regelen er absolutt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Jobbrelaterte helseutfordringer

Hei
Jeg er 22 år og har jobbet i butikk siden jeg var 18 år. Jeg har ingen lungesykdom, men har flere allergier fra før mot frukt og pollen. Når jeg nå er på jobb på butikken og pakker ut varer og er i kontakt med papp og papir får jeg utslett på hendene og jeg får nesten ikke puste og blir så tett i nesa. Nyser og nyser! Da varer dette hele arbeidsdagen og hele resten av dagen. Så dagen etter er jeg brått frisk igjen. Vet ikke hva det kan skyldes.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 06. september 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Takk for henvendelsen

Papp og papir kan avgi støv og en del mennesker reagere på dette med overfølsomhetsreaksjoner. Dette er vanligvis ikke en allergisk reaksjon, men symptomene kan ligne. Det kan hjelpe om arbeidet foregår i et rom som er godt ventilert via ventilasjonsanlegg, eller med god utlufting. Bruk av maske for å unngå støv i munn og nese kan også hjelpe, og hansker for å beskytte hendene

Hendene dine som har fått utslett bør sees på av lege for å  vurdere om dette kan være en kontaktallergi / kontakteksem. Da bør du også ta opp problemene med tett nese og tung pust.

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/kontakteksem/

 Lykke til.

Hilsen Rose

 

Lunge

Vann på lungene

Mannen min er nå på sykehus og har vann i lungene. De har nå tappet over en liter. Han er 88 år og i god fysisk form, men dette gjorde at han ikke kunne røre seg. Blir han frisk igjen etter dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er flere årsaker til vann i lungene. Blant annet kan det skyldes lungebetennelse eller hjertesvikt. Men det er også mange flere årsaker. Tappingen av væske gjør at pusten blir bedre, og jeg regne med at sykehuset sender prøver av væsken til undersøkelse for å finne ut mer. De sjekker sikkert mange andre ting også. Det er nødvendig for å finne ut grunnen til dette. Det må man vite for å forhindre at væsken kommer tilbake. Og det er som nevnt mange mulige årsaker.  

Lunge

Lungefibrose og stivhet i brystkassen

Jeg har diagnosen lungefibrose, er plaget med hoste spesielt på kveld, når jeg legger meg. Må ofte stå opp igjen, fordi noe må opp. Jeg hoster da opp blankt skum/ slim, og må streve for å få det opp. ( har fått mini-pep, bruker denne 3 ganger daglig, men med dårlig resultat.) I tillegg er jeg svært stiv i brystkasse og lunger, trener regelmessig 2-3 ganger pr.uke. Er dette sykdommen, og ting jeg må leve med. Eller er det noe å få mot stivheten? Takker på forhånd for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hosten ved lungefibrose er oftest uten noe slim. Mye hoste kan imidlertid irritere slimhinnen slik at det dannes noe slim. Det er mulig at inhalasjon av en astmaspray eller medisin som brukes mot kols kan redusere dette ubehaget noe, men dette må du eventuelt ta videre med egen lege/lungelege. Lungefibrose gir ofte stivere lunger, men stivhet i brystkassen er sannsynligvis mye muskulært betinget. Kanskje kan en fysioterapeut gi deg øvelser som kan hjelpe til å løse opp noe av dette over tid.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Stadig hoste. Er det astma?

Min mor har hostet mye i perioder de 3 siste årene . Hun sier det klør og irriterer derfor hoster hun. Hun hoster ikke når de har f.eks. vært på ferie til utlandet der det er varmere klima. Hosten virker litt situasjonbetinget - derfor lurer jeg på om dette mulig kan være allergi mot noe? Hun har vært hos lege som ikke har allergi testet henne - noe jeg har bedt henne om å gjøre nå. Legene har ikke sagt noe eksakt, men antydet mulig astma eller kanskje kols.. Men jeg og min mor syns ikke helt det passer sykdomsbildet. Da det virker som om det er ytre påvirkninger som mulig mat /drikke og luft . Reagere i bil m airkondition bla. Mvh Line

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Stadig hoste og følelse av at noe irriterer i luftveiene kan noen ganger være tegn på en lett astma. Dette stemmer også med at hun blir bedre i sydlige land hvor luften er litt "mildere". Det kan også være en ren hyperirritabilitet i slimhinnen i bronkiene, altså uten at det foreligger astma, men oftest er den knyttet til en astma. Pusteprøver (spirometri) trenger ikke gi utslag ved testing på legekontoret, for ofte er lungefunksjonen normal i lange perioder ved lettgradig astma. En allergitest kan kanskje gi svar på noe, men trolig må man gjennomføre en belastningstest og måle pusten før, under og etterpå. Alternativt kan man teste med inhalasjon av kald luft, eventuelt gjøre en metakolintest for å provosere frem en nedsatt lungefunksjon som kan gi en bedre diagnose. Reaksjon på air condition i bil styrker sannsynligheten for hyperirritable slimhinner, med eller uten astma.

Dette var bare noen tips!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem