Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Legevakten for press i brystet. Høy puls. Atrieflimmer?

Hei:) Jeg var hos legevakten for noen uker siden etter at jeg hadde et anfall der jeg sikkelig press i brystet følte ut som en klemmende press, hadde veldige vansker for å puste var svimmel og kvalm, hadde veldig redusert kapasitet og klarte så vidt å tømme søppla, da jeg var der på legevakta hadde jeg en puls på 170 da mistenkte dem at jeg hadde atrieflimmer men pulsen roet seg ned etter noen timer har blitt henvist til hjertespesialist pga min familiebakgrunn siden alle på min fars side har hjertefeil og de fleste gikk bort i veldig ung alder selv var min far kun 47 når han døde av et hjerteinfarkt. har fått soli sok for å roe ned rytmen litt Men sitter igjen med mer svar enn spørsmål hva atrieflimmer og hva slags undersøkelse blir det gjort og hva slags alternativer har jeg i forhold til behandling? Mvh gutt 18 år som er veldig besymret

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Godt at du fikk en vurdering på legevakten. Det høres fornuftig ut at du har blitt henvist til en hjertespesialist. Spesialisten vi undersøke hjertet ditt med ultralyd, og antakelig får du også gjort undersøkelser av hjerterytmen din.

Jeg forstår at du er bekymret både i forhold til familiemedlemmer og dine egne symptomer. Siden du bare er 18 år så er sjansene for hjerteinfarkt meget små, men du må få sjekket kolesterolet ditt. Puls på 170 behøver ikke å være noe alvorlig (kan skyldes stressende situasjon og smerter), men kan ha vært et anfall med en hjerterytme forstyrrelse. Den vanligst typen er såkalt atriefimmer som kan behandles enten med medisiner eller med en liten operasjon. Hos unge mennesker som deg så forekommer også andre ufarlige varianter av rytmeforstyrrelser, som oftest kan behandles ved behov. Jeg synes ikke du skal bruke for mye krefter på å bekymre deg,- prøv å tenke på andre ting og vent på undrsøkelsen som kommer. Lykke til!

 

 

Hjerte/kar

Utrent mann, lav hvilepuls.

Hei. Utrent mann 49 her. Har hvilepuls på 50, er ofte trett og ukonsentrert. Når jeg en sjelden gang løper kan jeg få puls opp mot 175. En kollega jeg fortalte at min hvilepuls var så lav sa jeg burde få sjekket det, da det ikke er vanlig for utrente med så lav puls. Hva sier dere? Er det noen grunn til sjekk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvilepuls på 50 er mest sannsynlig helt normalt for deg, og max puls på 175 er også OK når du er 49 år. Ta gjerne en helse sjekk hos legen din, og dersom du har tendens til å svime av eller har andre symptmer som kan komme fra hjertet så bør du få sjekket EKG/hjerterytme.

Slik du selv er inne på, så er det bare å komme igang med treningen så fort helsesjekken er unnagjort :-)

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk. Bivirkning av vanndrivende medisiner.

Hei. Jeg har høyt blodtrykk oh går på bt medisiner og vanndrivende. Har gått på de i ca 1 mnd. Bt tabl tar jeg hver kveld før jeg legger meg og vanndrivende tar jeg på morningen. Når jeg ta vanndrivende tabl så merker jeg hevelser i beina og hendene. Og at det stikker i bein, føtter, hender og armer. Jeg er også veldig trøtt og sliten, orker ikke å gjøre noe. Det er hydromed jeg tar 12.5 mg tror j, det er en veldig liten tabl. I 2 dager har jeg ikke tatt vanndrivende og føler meg mye bedre. Jeg er ikke trøtt mer og har mer energi. Spm mitt er om jeg må ta begge medisinene eller om jeg kan kun ta bt tabl? Hva hjør disse medisinene i kroppen? Tusen takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis det bare er blodtrykket som er problemet ditt, så antar jeg at den vanndrivende medisinene er skrevet ut fordi den også har blodtrykks senkende effekt (enkelt sagt gir mindre vann i kroppen mindre trykk inne i blodårene). Dersom du opplever ubehag/bivirkninger av denne så finnes det flere gode alternativer. Anbefaler at du bestiller en snarlig time hos legen din og slutter av med den vanndrivende medisinen i mellomtiden.

Hjerte/kar

Økende flimmer, anfall med brystsmerter.

Hei! Jeg er en dame på 50 år  som har blir medisinert for høyt blodtrykk og for hjerteflimmer. Hjerteflimmer ble påvist for ett år siden og høyt blodtrykk har jeg hatt i mange år. Spørsmålet Mitt til dere er : En morgen for ett par dager siden så fikk jeg et voldsomt trykk midt i brystet og pusten ble dårlig og pipende. Dette varte i 2-3 minutter mens jeg lå i sengen ( startet mens jeg lå i sengen) Er dette noe jeg bør bekymre meg for eventuelt få sjekket opp ? En annen ting jeg lurer på er om medesin for hjerteflimmer kan slutte å virke da jeg har en god del flimmer. Håper på snarlig svar. Mvh Eva

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet.

Dessverre er det oftest slik at hjerteflimmer utvikler seg over tid, slik at det blir hyppigere anfall etterhvert. Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen din om styrke og type medisin, evt. andre behandlingsmuligheter for flimmeret (et inngrep som kalles ablasjon kan være aktuelt). Smerteanfallet du fikk varte heldigvis kort, men jeg synes absolutt at du skal nevne det for legen din og så kan han vurdere å ta et såkalt EKG, vurdere pusteprøver, undersøke brystkassen mm.

Hjerte/kar

Tungpustet, besvimelsestendens. Slektninger med klaffefeil

Hallo jeg har noen spørsmål! Har sterke muskelplager i hø side av rygg(får blåmerker nedenfor skulderbladet og i ryggstrekkeren ved bevegelse! Har blitt tungpustet i perioder og besvimelses tendenser! Har en bror og ett søskenbarn som er opperert for klaffefeil! Er det grunn til å få det skjekket? Er ellers en aktiv person men nå er all energi borte å sliten hele tida!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Helt enig i at du bør få dette sjekket. Vil anbefale at du tar en tur til legen din først for undersøkelse og blodprøver. I forhold til hyppige blåmerker så er det ulike elementer som kan vurderes (bl.a. blodplater), det samme gjelder i forhold til besvimelsestendens (blodprosent, jern/vitaminstatus mm.). Blodtrykket må kontrolleres og ved mistanke om klaffefeil så kan doktoren lytte på deg og gjøre andre vurderinger. Ved såkalt bilyd eller tegn på hjertesvikt/hjertesykdom vil hun henvise til kardiolog. Du kan selvsagt også ta direkte kontakt med privat hjertedoktor for samtale og undersøkelse. Tungpust er et symptom som kan ha med hjertet å gjøre, men som også kan ha andre årsaker.

Laktoseintoleranse

Har laktoseintoleranse. Kan kløe, svie og rødt utslett i ansiktet ha noen sammenheng.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. september 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Laktoseintoleranse gir symptomer fra mage- tarm. Vanligst er diare, oppblåsthet og luft i magen. Utslett og kløe settes ikke i sammenheng med laktoseintoleranse. Er man allergisk mot melkeproteiner eller andre matvarer kan utslett forekomme.

Lykke til

Hilsen Helle

Lunge

Funksjonshemning pga nedsatt lungefunksjon

Er man funksjonhemmet ved 50% lungekapasitet, kan man kalle seg funksjonhemmet pga av det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når lungefunksjonen er redusert til 50% av normalt betyr det en betydelig nedsatt funksjon som får betydning for hva man greier å gjøre av fysisk anstrengelser. I praksis vil jo det bety at det foreligger en funksjonshemning i forhold til det man skulle forutsette hos en person med normal lungefunksjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

oksygen og sår i nesen

Hva kan man smøre seg med når man har fått sår i nesen, og man bruker oksygen hele tiden?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. september 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Du kan bruke alle kremer som ikke har fett i seg. Det finnes en egen salve til dette formålet som kan bestilles fra Scan Med i Drammen, men du kan også bruke vanlige kremer som f.eks Aloe Vera. Poenget er at du må finne en salve som er fettfri.

Mvh Hilde 

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Utsettelse av fødselspermisjon

Hei, I juni fikk vi et hjertebarn som ble operert umiddelbart og vi har hverken hatt noe barsel eller normal permisjon og tid med barnet.Barnet går til kontroller og må opereres igjen etterhvert.Fra fødsel til nå har det vært en tung og travel tid med mye sykehus besøk. Visst alt går bra med kommende operasjon vil barnet bli friskt akkurat når vår permisjonstid utløper. Jeg ønsker selvfølgelig å "ta igjen" og lurer på om det går ann å sette fødselspermisjon på pause?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Dette står i rundskrivet til folketrygdloven § 14-11:

"Når barnet det ytes foreldrepenger for er formelt innlagt i helseinstitusjon kan perioden med foreldrepenger utsettes. Perioden kan utsettes tilsvarende perioden barnet var innlagt i helseinstitusjon I slike tilfeller kan det foreligge rett til pleiepenger for foreldrene etter kapittel 9."

Slik dere beskriver situasjonen, vil jeg anta at dere kan ha rett til pleiepenger. Innvilges pleiepenger utsettes fødselspermisjon og foreldrepenger til pleiepengene opphører. Det er sykehuset som skal hjelpe dere med å søke om pleiepenger.

Jeg gjør også oppmerksom på at etter § 14-10 er det en tre års frist for uttak av foreldrepenger. Denne regelen er absolutt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Jobbrelaterte helseutfordringer

Hei
Jeg er 22 år og har jobbet i butikk siden jeg var 18 år. Jeg har ingen lungesykdom, men har flere allergier fra før mot frukt og pollen. Når jeg nå er på jobb på butikken og pakker ut varer og er i kontakt med papp og papir får jeg utslett på hendene og jeg får nesten ikke puste og blir så tett i nesa. Nyser og nyser! Da varer dette hele arbeidsdagen og hele resten av dagen. Så dagen etter er jeg brått frisk igjen. Vet ikke hva det kan skyldes.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 06. september 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei

Takk for henvendelsen

Papp og papir kan avgi støv og en del mennesker reagere på dette med overfølsomhetsreaksjoner. Dette er vanligvis ikke en allergisk reaksjon, men symptomene kan ligne. Det kan hjelpe om arbeidet foregår i et rom som er godt ventilert via ventilasjonsanlegg, eller med god utlufting. Bruk av maske for å unngå støv i munn og nese kan også hjelpe, og hansker for å beskytte hendene

Hendene dine som har fått utslett bør sees på av lege for å  vurdere om dette kan være en kontaktallergi / kontakteksem. Da bør du også ta opp problemene med tett nese og tung pust.

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/kontakteksem/

 Lykke til.

Hilsen Rose