Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Forskjell på kols og emfysem?

Hva er forskjellen på/mellom kols og emfysem? Er glad for et forståelig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Kols innebærer tranghet i luftrørene og ofte økt hoste og slim.  Som en del av kols kommer også ofte emfysem i varierende grad. Emfysem betyr at lungevevet er affisert slik at det blir skadet slik at noen av lungeblærene blir ødelagt. Da blir lungene etterhvert dårligere til å ta opp surstoff til kroppen, og man blir tyngre i pusten.

Egentlig er emfysem en del av kols-tilstanden, men angriper selve lungevevet, mens den kroniske obstruksjonen sitter i bronkiene, slik som ved astma.

Håper det var litt forståelig.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Normal lungekapasitet

Hvor stor lungekapasitet er normalt i en alder av 66 år?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

 

Hei,

Lungekapasiteten målt med pusteprøve (spirometri) er avhengig av høyde, kjønn og alder. Den beste lungekapasiteten har man i 20-årene, og siden synker den normalt litt per år. For en mann på ca.180 cm høyde i din alder er omtrentlige verdier slik:

FVC (volumet man maksimalt kan puste ut og inn) ca. 3,3 liter
FEV1 ca. 2,8 liter (det maksimale volumet man kan puste ut i løpet av ett sekund)
PEF ca. 400 liter per minutt.

Håper det er svar på ditt spørmål!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Uklar tilstand med forstørrede lymfekjertler og feber

Hei, Jeg har nå tatt forstørrede lymfekjertler flere steder i hals, lysk, nederst på magen og bak øynene i noen uker nå. Har nå en mild feber (38C som har sittet i 9 dager nå) uten å bli verken verre eller bedre. Har opplevd stikksmerter under ribben ved brystet og en slags lammelse i Venstre side av bryst og arm, samt lettere smerter nederst i magen, tungpusthet (spesielt ved anstrengelser som trening), nattesvette og vektnedgang på 5 kg de siste 2 ukene selv om jeg har spist som normalt. Hadde hovne mandler for 3 uker siden med meget tørr munn og hvit belegg i halsen, hadde da kroppstemperatur på 37,5. Befinner meg i Nordsjøen for en 6 ukers periode, så får ikke gått til legen, og medicen ombord gir meg bare Paracet for å dempe feberen, og sier det sikkert er en infeksjon. Problemet er bare at jeg føler det er noe mer bak alle disse symptomene, og har derfor begynt å undersøke selv og ser at jeg har mange av symptomene til sarkoidose, samt andre verre sykdommer. Hva mener du at dette kan være? På forhånd takk for svar, Hilsen Engstelig Nordsjøarbeider på 25 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Forstørrede lymfeknuter kan ha mange årsaker, inkludert det du selv nevner. Det må undersøkes med vevsprøve samt blodprøver og røntgenbilder for å stille en sikker diagnose. Når det har vart såpass lenge som flere uker og du fortsatt ikke er frisk, er det god grunn til å søke lege. Det trenger ikke være farlig, men uansett synes jeg at dette bør avklares relativt raskt, og ikke vente i ukesvis.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Astma og allergi med reaksjon på hund

Eg har vore plaga med allergi og astma no i sommar og reagerer på hundar,då vert augene mine opphovna og vert tett av astma.Bør eg halda meg unna hundar og hestar då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du reagerer på hund med økte astma- og andre allergiplager, er det lurest å unngå kontakt med dyr som du reagerer på.

Lunge

Astma har normale lungetester i god fase

Sist jeg var forkjølet fikk jeg en evigvarende hoste som for det meste var tørr, men noen ganger hostet jeg opp slim også. Dro til legen etter noen måneder og fikk Pulmicort og Ventolin. Jeg ble kvitt mesteparten av hosten, særlig den plagsomme morgenhosten.

Da jeg var på oppfølging hos legen ca 2 måneder etter ble det gjort spirometri som konkluderte med at jeg ikke hadde astma, da det ikke var noe variasjon før og etter ventolin. Sluttet med pulmicort, men brukte ventolin ved behov.

Nå har jeg på nytt blitt forkjølet, og den evigvarende tørrhosten har meldt sin ankomst. Alle jeg har smittet underveis har rukket å bli friske og fine, mens jeg sitter her og hoster. For øyeblikket hoster jeg dagen lang, noen netter, og verst er det om morgenen. Hoster så jeg brekker meg kontinuerlig i ca en time. Starter med tørrhoste, til jeg til slutt får hostet opp en del slim. Ganske flaut når jeg er ute i offentligheten. Utenom forkjølelse melder hosten seg når jeg har vært rundt mye støv eller røyk, brukt rengjøringsmidler, i kulda, eller etter trening. Har det vært en hard treningsøkt i kulda kan den finne på å sitte igjen i 2-3 dager. Noen ganger kommer reaksjonen flere timer etter eksponering, gjerne på natta, og da er det ofte en kraftigere reaksjon.

Andre symptomer er slim i lungene. Jeg kjenner at det flytter på seg når jeg puster, og noen ganger hører jeg det. Siden legen har konkludert med at dette ikke er astma etter å ha gjort en spirometri mens jeg var medisinert, så lurer jeg på hva ellers det kan være? Hvor lenge bør jeg vente med å dra til legen for å slippe å bli forsøkt kurert med hostesaft? På forhånd takk for svar.

Tilleggsinfo: Har aldri røyket. Hadde barneastma. Har påvist en rekke allergier og mye problemer med bihulene. Er ellers aktiv, frisk og rask og i slutten av 20-årene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 17. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver passer svært godt med astma. Dessuten opplyser du at du hadde astma som barn, og mange får det igjen i voksen alder. Det typiske ved astma er at den gjerne overses i god fase. Ved god behandling vil lungefunksjonen bli normal, slik den nok ble hos deg. Du bør nok be legen om astmamedisiner igjen, for det viste seg jo at disse var effektive sist.

Lykke til og god bedring!

 

Lunge

Tungpust i inneluft

Jeg bor i en ett-roms leilighet som er 27 m^2 stor. Når jeg har vinduet oppe mer enn 15 centimeter på gap er det lett å puste. Men når jeg har den oppe mellom 1-10 centimeter, da blir jeg tungpusten og føler meg trett. Leiligheten har ingen tepper, jeg røyker ikke, det er ingen fukt, ingenting unormalt, en helt alminnelig hybel, ingen ventilasjonsproblemer. Snart kommer vinteren, og da kan jeg ikke ha vinduet oppe mer enn 3-5 cm gap. Hvilke muligheter finnes som kan løse dette problemet? Jeg føler også at trykket i rommet blir høyt under dette. Jeg har en luftrenser, men den hjelper ikke med oksygen og karbondioksidnivåene. Det er opplagt at det blir for mye karbondioksid og mye mindre oksygen i rommet som forårsaker dette problemet. Jeg har en plante også som gir oksygen.

Hva annet kan jeg gjøre for å lempe på trykket i rommet? Og fins det et apparat man kan bruke for å holde oksygenmengden og karbondioksid i likevekt, slik at jeg ikke blir tungpustet?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 17. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for henvendelsen.

For å få tilstrekkelig luftgjennomstrømming er det behov for to åpninger. Når du har vinduet godt åpent holder det med en åpning. Ettersom de er en ett-roms leilighet regenr jeg med at det er vansleig å ha døren oppe til et tilstøtende rom eller gang. Det bør derfor være en ventil i tillegg til vinduet slik at lften kan sirkuleres bedre. Det er kanskje mulig å få instalert det om det ikke er der nå.

Grønne planter hjelper noe men sansynligvis ikke nok.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar, Kosthold

Påstander om kokosfett, bare tull?

Hei. Viser til svaret rundt kokosfett, og lurer på om dere kan svare på om følgende artikkel nedenfor bare er tull? http://www.noble-house.tk/html/NO/AMANPRANA/Tradisjonelle-fett-vegetabilsk-olje/Dr-Oz-anbefaler-okologisk-extra-virgin-kokosolje.html

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. august 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Denne siden inneholder veldig mange ulike påstander som kommer fra én lege. Ingen av påstandene underbygges med dokumentasjon og dermed er det nesten umulig å si om de er riktige eller ikke. 

Nettsiden du viser til ser ut til å tilhøre en forhandler av blant annet kokosolje, så teksten må anses som reklame, ikke vitenskap eller medisinske råd. 

Når det gjelder det han sier om kokosolje og kolesterol i blodet er det riktig at én av fettsyrene i kokosolje forbedrer forholdet mellom HDL- og LDL-kolesterol. Dette antas å være gunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, men man må samtidig huske at blant annet raps- og olivenolje har en enda bedre effektiv på disse risikofaktorene. 

Legen argumenterer med at kokosolje er sunt fordi det inneholder såkalte mellomlange triglyserider (MCT), dvs. fett med middels lange fettsyremolekyler. Men dette fettet utgjør likevel bare en liten andel av alt fettet i kokosolje. Forskning som viser gunstige virkninger av MCT-olje har bare benyttet syntetisk fremstilte oljer, ikke kokosfett som sådan. Det er derfor misvisende å trekke fram dette som positivt. 

Han referer også til en studie av kvinner som fikk redusert livvidde etter å ha spist 2 spiseskjeer kokosolje daglig i 12 uker. Det var imidlertid bare rundt 1 cm forskjell, noe som ikke akkurat er effektivt. Du kan lese mer om kokosfett og vekt her: Er kokosfett slankende?

Hjerte/kar

Pacemaker og blødningskomplikasjoner etter klaffeoperasjon

Er redd for komplikasjoner ved innsettelsen av pacemaker fordi jeg er mitralklaffe operert og har større blødningsfare.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Blødninger som evt. kommer ved innsettelse av pacemaker er oftest lokale og relatert til selve "lommen" hvor pacemakeren festes under huden på brystkassen. Alvorlige blødninger ved innsetting av pacemaker er heldigvis sjelden, og dersom legen din mener at du har behov for en pacemaker så har du nok mye å vinne på å få operert inn en slik. Blødningsrikikoen din påvirkes forøvrig av hvilken type mitralklaff du har og hvilket nivå av blodtynning som trengs. Anbefaler at du prøver å få en prat med legene på avdelingen som skal operere deg, evt. ber fastlegen undersøke litt for deg. Lykke til!

Hjerte/kar

Urolig for bivirkninger av medisiner

Hei. Fikk påvist hypertrofisk kardiomyopti, veggtykkelse 17 mm. Essensiel primær hypertensjon. Anfallsvis arterieflimmer. Fikk idag svar på gentest at jeg ikke har noen mutasjon som kan være årsak til hypertrofisk kardiomyopati.

Siden jeg fikk påvist hjertesykdom har jeg nå byttet medisiner hele 3 ganger på grunn av bivirkninger. Den verste var Selozok som førte til at jeg måtte oppsøke psykolog pga depresjoner. Dette gav seg da jeg fikk Bisoprolol men de gjorde meg kvalm og jeg orker ikke mer enn 50% jobb. Jeg vil tilbake til 100% jobb. I tillegg fikk jeg Eliquis 5 mg og Candesartan 8 mg og Lipitor 40 mg. Sistnevnte har jeg selv kutta ut pga mye kvalme og søvnløshet.

Siden medisinering i april sover jeg bare 3 timer max om natta. I dag fikk jeg Tenormin 50 mg. Cozaar 50 mg. Xarelto 20 mg. Skal avvente 2 uker til med kolesteroltabletter etter avtale med lege. Nå når jeg leser om bivirkninger på de nye medisinene så kan man bli skremt til skogs... Er det nødvendig å ta slike medisiner som kan skade kroppen så mye? Spesielt Tenormin har mange ubehagelige ....

Jeg har mest lyst til å kaste alle i søppla og heller leve som jeg gjorde før for livskvaliteten var bedre før jeg fikk medisiner. Jeg tørr påstå at siden april i år har jeg vært redusert til et nervevrak pga medisiner...hele sommeren er ødelagt og man blir deprimert av mindre.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Trasig med bivirkninger og du skal definitivt ikke ha det slik som i det siste! Når det er sagt, så lar det seg heldigvis gjøre for de aller fleste å finne en oppskrift som ikke gir plager. Vil i ditt tilfelle anbefale at du snakker med legen din om å ikke starte opp med mer enn en ny medisin om gangen, og da i en lav dose som økes langsomt. Hvis man skal "finne roen" så er det ikke alltid så ideellt å lese om alle de sjeldne bivirkningene i pakningsvedlegget,- ha heller en god dialog med fastlegen :-). Du nevner forskjellige medisin-navn: Cozaar er godt tolerert av de fleste. Tenormin (en type betablokker) kan være gunstig ved hypertrofi men i ditt tilfelle bør du starte med laveste dose. Husk at det gjerne tar 3 uker før kroppen venner seg til en ny medisin så her gjelder det å være tålmodig. Lykke til, dere finner nok en løsning!