Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bekymringer for hjertet. Vekslende hjerterytme.

Jeg er en 41 år gammel kvinne som har hatt noen bekymringer for hjertet, men uten funn på 3-dagers ekg eller ultralyd av hjertet. Jeg har tidvis hyppige ekstrasystoler (på natten av og til i serie), og har 2-3 ganger de siste årene hatt en følelse av at hjertet "rister" i brystet. Noen dager har jeg også hvilepuls langt nede på 50-tallet, og mens det varer føler jeg en slags "stressfølelse" i brystet. Ingen av disse har blitt fanget opp på ekg. Jeg er ikke spesielt aktiv, men heller ikke helt passiv. Jeg kan trene uten problemer, av og til lån jeg få noen ekstrasystoler mens pulsen går ned igjen, men det er ikke plagsomt. I perioder måler jeg pulsen med appen Photo afib Detector, mest for å berolige meg selv med at ingenting er galt. Jeg har aldri fått utslag på den. I går følte jeg meg egentlig helt fin, men hadde en følelse av å ha trang hals og få litt lite luft. Jeg prøvde å måle pulsen på denne appen, men den hoppet opp og ned, og jeg fikk utslag på atrieflimmer. Etter det har jeg hatt en urolig natt, og selv om appen nå viser puls innenfor normalen har jeg høy puls (over 80) og er redd og stresset. Jeg har kontaktet fastlegen, men ikke time før om 2 uker. Da jeg googlet litt (mest for å berolige meg selv) kom jeg over kurven til ventrikkelflimmer. Den ligner veldig på den kurven min puls hadde i appen i går kveld og i natt. Jeg vet at ekg er noe annet enn å måle pulsen i en app, men ble likevel enda reddere da jeg leste mer om ventrikkelflimmer og hvor farlig det er. Bør jeg mase meg til time hos fastlegen tidligere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er gode nyheter at ultralyd og 3-dagers rytmeregistrering ikke fanget opp noe farlig. Det er vanlig at fornemmelse av uregelmessig hjerterytme skaper endel bekymring, men vekslende puls og såkalte ekstraslag er ufarlig. Jeg ville ikke bekymret meg for fasongen på kurven i denne appen, men dersom du får nye symptomer blir det fastlege, evt. legevakt som gjelder. 

Hypertrofi, koronarsykdom. Belastende arbeidssituasjon

Hei. Har av Feiringklinikken fått påvist betydelig hypertrofisk hjerte med septum 17 mm, god EF , SAM i fremre mitraseil, ingen gradient. Plakk i halskar. EKG viste sinusrytme uten aktuelle forandringer. Koronarangiografi viste plakkdannelse i LAD/diagonalgren, men angiografisk foreligger det ingen signifikant affeksjon. CX og høyre er upåfallende. Det var noe forhøyet trykk i venstre ventrikkel uten gradient. Trykkmåling i venstre ventrikkel gir RDP mellom 15 og 20 mmhg , altså lett forhøyet , intet tydelig trykksprang ved uttrekk.

Diagnose: Hypertrofisk Kardiomyopati. Essensiell (primær) hypertensjon. Aterosklerisk hjertesykdom. (Måtte ikke stente eller blokke) Anfallsvis atrieflimmer.

Ingen kan fortelle meg hvor mye jeg kan belaste meg på jobb eller privat. På jobb er det høy intensitet på telefon og kundebehandling i tillegg til verkstedarbeid med både lett og tungt arbeide. Hjemme er det ikke lettere siden jeg gjør alt selv. På siden deres står det at en bør trene moderat aktivitet. Hva betyr det?

Min kardiolog sier jeg kan jobbe som før.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Du har heldigvis ikke fått påvist noe akutt farlig og kan leve et normalt liv. Når det er sagt, så er det viktig med en bevissthet rundt forebyggende tiltak, for å hindre at åreforkalking og hypertrofi får utvikle seg videre. Jeg antar at du har fått ulike medisiner for å holde blodtrykket i sjakk (sannsynlig årsak til hjerte-hypertrofien) og for å holde kolesterolet lavt. I forhold til jobbsituasjon så er det viktig at du tenker igjennom dette, og jeg vil anbefale at du tar en prat med arbeidsgiver i forhold til stressbelastning. Kanskje kan det gjøres noen grep for å unngå negativt stress. Regelmessig trening/fysisk aktivitet er viktig og hjelper mot stress samtidig som kroppen styrkes og kolesterol og blodtrykk kan bedres. Ta gjerne kontakt med et LHL lokallag for å melde deg på tilpassede treningsopplegg. 1/2-1 time rolig fysisk aktivitet om dagen er tilstrekkelig i forhold til hjertet, men dersom du ønsker å komme i riktig god form kan det legges inn intervalltrening og evt. noe styrketrening. Vi anbefaler regelmessig kontroll hos hjertelege for å sikre at hypertrofien ikke utvikler seg, og du bør ha regelmessige kontroller av blodtrykk og blodprøver med kolesterol hos fastlege.

Hjerte/kar

Bivirkninger av lipitor. Alternativer?

Hei. Finnes det et bedre alternativ til Lipitor? Min kone har hatt et hjerteinfarkt, og sliter veldig med bivirkninger fra Lipitor. Hun sliter så mye at hun har sluttet å ta dem. Takk :)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er godt at du spør om dette. Særlig etter et hjerteinfarkt er det viktig for din kone å ha best mulig beskyttelsene av kransårene i hjertet, og lipitor gir slik beskyttelse. Det er ikke uvanlig med bivirkninger av lipitor, og det finnes heldigvis andre preparater slik at vi oftest finner en god løsning. To mulige alternativer som kan diskuteres med legen hennes er pravachol (mildere type som også ofte brukes hos bl.a. levertransplanterte) eller crestor (sterk type som kan brukes i lavere dose, aktuelt særlig dersom hun har høyere kolesterol).

Sprengte blodkar

Jeg har fått sprengte blodkar på begge øynene. Men blødningene blir gradvis større og kommer lengre opp på øyet. Kan man få behandling for dette? Spersadex?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er nok litt utenfor mitt felt, men hvis blødningen er på øyehvitet høres dette ut som en såkalt subkonjuntival blødning. Slike blødning skyldes at et lite blodkar sprenger. Dette er helt ufarlig og går over uten behandling.

Er det derimot snakk om andre typer blødninger, må du kontake lege så fort som mulig for videre undersøkelse.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Redusert uføretrygd om vi gifter oss eller blir samboere?

Vi er et par som fikk uføretrygd før 1.1 2016..vil vi da falle utenfor den nye regelen om vi gifter oss/blir samboere? Vi har begge mer enn minste satsen

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. august 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Har dere uføretrygd som er høyere enn minsteytelsen, skal uføretrygden ikke reduseres om dere gifter dere eller blir samboere.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Opparbeide hjertekapasitet?

Når hjertekapasiteten er 43 prosent, kan den opparbeides?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

I mange tilfeller kan hjertekapasiteten (såkalt ejeksjonsfraksjon eller EF) forbedres. Flere ulike medikamenttyper kan ha en direkte positiv effekt. Flere ulike tilstander kan gi en forbigående redusert pumpekraft, f.eks ved omfattende, ubehandlet kransåresykdom, ved visse typer infeksjoner, større hjerteklaffefeil og i etterkant av visse operasjoner. Ved redusert pumpekraft vil belastningen ved f.eks. fedme også kunne forverre situasjonen ytterligere. Fysisk aktivitet er i de aller fleste tilfeller positivt og vil gi effekt på kroppen også utenom selve hjertet. Med EF på 43% så har du muligheten til å opparbeide riktig god fysisk totalkapasitet. Lykke

Hjerte/kar

Grapefrukt og blodtrykkssenkende

Heisann! Jeg går på blodtrykksenkende medisin, Enalapril. Kan jeg spise grapefrukt når jeg går på denne medisinen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er et godt spørsmål. Teknisk sett hemmer grapefrukt aktiviteten til cytokrom P450-enzymet CYP3A4, det viktigste enzymet i metabolismen av mange legemidler.

Når nedbrytingen blir redusert vil mer av medikamentet sirkulere i blodbanen, slik at effekt  og evt. bivirkninger av preparatet vil kunne øke.

Ved bruk av enelapril for blodtrykket, trenger du ikke å bekymre deg for inntak av grapefruktjuice, men bl.a. andre typer blodtrykksmedisin (såkalte kalsiumantagonister) og flere kolesterolmedisiner (simvastatin, lipitor mm) kan få minst en dobling av blodnivået etter inntak av 1- glass grapefrukt juice.

Se evt. link for mer info:  http://tidsskriftet.no/article/1628072

Hjerte/kar

Høy puls med pacemaker

Har nettopp satt inn pacemaker og hjertestarter, den flyr ofte opp i 147 i puls. Er det farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Takk for viktig spørsmål. Litt bakgrunnsinfo før jeg svarer konkret på spørsmålet ditt:

Pacemakeren (ICD) din er satt inn for å sikre at du ikke får for lange pauser i pulsen din, eventuelt også for å styrke hjertet. Hjertestarter-funksjonen er der for å gi et støt ved visse typer rytmeforstyrrelse. Den nye ICDen din kan altså ikke hjelpe til med alle typer rask puls, og man må ofte gi medisiner for slik rask puls som et tillegg.

For å komplisere det hele, så har ICD en også en funksjon med ekstra rask, kortvarig pacing forsøksvis for den gir et eventuelt støt.

Den raske pulsen som du kjenner på kan altså skyldes rask, kortvarig pacing fra den nye ICDen eller det kan skylles en annen type kortvarig rytmeforstyrrelse (ikke spesielt farlig) som egentlig ikke har så mye med ICD en å gjøre. ICDen gir meget god beskyttelse mot evt. farlige situasjoner.

Ut fra det du forteller vil jeg uansett anbefale at du kontakter legen din (enten direkte via avdelingen der du fikk ICDen, eller via fastlege eller legevakt) så snart du kan for kontroll/avlesning av ICD en for å se hva slags rytme-episoder du opplever og for å diskutere medisiner evt. justeringer på innstillingene til ICD. 

 

 

Rettigheter

Inntekt ved siden av etterlattepensjon

Kan jeg ta imot leieinntekt når jeg mottar etterlattepensjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. august 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Mottar du etterlattepensjon etter reglene i folketrygdloven (NAV) er det kun arbeidsinntekt som vil redusere etterlattepensjonen. Leieinntekt knyttet til egen bolig vil enten være skattefri eller bli beskattet som kapitalinntekt. Da anses ikke leieinntekten som arbeidsinntekt. Har du etterlattepensjon fra en offentlig tjenestepensjon vil det samme gjelde der. Generelt gjelder at all type leieinntekt som beskattes som kapitalinntekt ikke reduserer etterlattepensjon.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Albyl-E og Plavix

jeg hadde stenting i 2004 , fikk albyl e og plavix. skall man fortsetter med begge to etter ett år?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I utgangspunktet skal man bruke Plavix og Albyl-E i kombinasjon i kun 12 måneder etter stenting, hvorpå man fortsetter med kun èn av dem (vanligvis Albyl-E). I enkelte tilfeller kan det hende at hjertespesialistene anbefaler denne kombinasjonen også etter 12 måneder.

Mvh

Wasim Zahid