Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Rettigheter

Rett til uføretrygd?

Jeg har 56 år og diagnose -occlusion of the internal right carotid artery since origin -Stenosis of the internal left carotid artery HTA 3 degree ( 70%) -Dislipidemia -Generalized and unspecified atherosclerosis -2små hjerneslag venstre/høyre Jeg er behandlet: Xarelto, Plavix Nebilet Micardis,Crestor Jeg føler meg veldig sliten har hodepine og smerter i bena Jeg er arbedsledig og er i sykemelding i 5måned.Legen fortalte at carotidkirurgi ikke kan utføres.Har jeg rett til utføretryg?Takk

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. november 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er ikke mulig for undertegnede å ta stilling til om du oppfyller vilkårene for å få uføretrygd. Du må først igjennom en grundig utredning hos Nav. De skal ta stilling til om din inntektsevne er varig nedsatt med minst 50 %. De må da vurdere om din inntektsevne på sikt kan bli bedre gjennom medisinsk behandling. De skal også vurdere om ulike arbeidsrettede tiltak kan bidra til at du fortsatt helt eller delvis kan stå i arbeid. Mitt råd er at du avtaler time med saksbehandler hos Nav for å komme i gang med de nøvendige vurderingene.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Store plager etter infeksjoner i hjerteposen

Hei. Har skrevet her inne før. Har blitt enda sykere i hjerte. Etter en del episoder med kraftige infeksjoner i hjerteposen og mediastinum som nå er kronisk. Jeg får hjertebank bare av å reise meg opp eller snu meg i senga. Samtidig blir jeg tungpustet og får brystsmerter som stråler opp i halsen. Og sliter mye med trykk i brystet og halsen. Jeg kjenner at hjertet mitt er blitt sykt. Vann i beina og hoven på magen. Kvalm og vondt i magen samtidig med tungpust og brystsmerter. Når får jg hjelp???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner godt at du er fortvilet. Selvsagt bør du få den hjelpen som er mulig å gi. Dette er en jobb for legene som kjenner deg best. Både fastlegen din og hjertespesialistene. Jeg kan dessverre ikke gi noen konkrete råd her, da jeg ikke kjenner detaljene. Dessuten er det best at de som har kjent deg over tid, gir svarene. Be fastlegen din henvise deg tilbake til hjertespesialisten for ny vurdering. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hva forteller blodtrykket egentlig?

Hva kan et endret blodtrykk indikere ? (målt blodtrykk, høyt eller lavt)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket er trykket på innsiden av pulsårene dine. Et normalt blodtrykk ligger på 120/80. Dette uttales 120 over 80. Hvis blodtrykket generelt ligger over 140/90, sier vi at det er forhøyet. Da må det iverksettes tiltak for å få det ned. Tiltakene kan være alt fra trening, endret kosthold og til medisiner. 

Høyt blodtrykk over tid skader blodårene. Årene blir rett og slett slitne og slitt av det høye trykket. Dette øker faren for hjerneslag og hjerteinfarkt. Midlertidig høyt blodtrykk, den typen du opplever under trening, er ikke farlig. Det er den langvarige økningen som er farlig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mikrovaskulære hjerteinfarkt

Mikrovaskulært hjerteattakk, er det ingen behandling utover medisiner, kosthold og fysisk aktivitet? Etter flere stenter og et lite infarkt, blir attakkene som jeg har fått nå i etterkant, blitt kallet dette. Er det et sted/fagmiljø jeg kan komme i kontakt med og som kan si mer om både behandling og ettervirkninger, og der jeg kanskje kunne få mer innsikt og forståelse for når jeg skal be om hjelp og ikke. Spørsmålene mine blir ikke færre av at jeg også har fått en diabetes 2

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Et hjerteinfarkt oppstår når en hjertekransåre plutselig går tett grunnet en blodpropp. 

Du har flere kransårer på hjertet. De utgår fra hovedpulsåren. På det tykkeste er omkretsen 4-5 mm. Etterhvert som de forgrener seg, blir de mindre og mindre og går til dypet av hjertemuskulaturen. Med dagens teknologi og utstyr klarer vi å behandle trange kransårer helt ned til en diameter på 1,5 til 2 mm. Når årene blir mindre enn dette, har vi ikke fint nok utstyr til å komme frem. Men heldigivs er det også slik at jo mindre årene blir, jo mindre skade vil et infarkt her gjøre. 

Den beste behandlingen er derfor medisiner. 

Det er dessverre ikke lett for deg å skille mellom et stort og lite hjerteinfarkt basert kun på smertene. Spesielt vanskelig er dette siden du har diabetes i tillegg. Derfor er det nok best for deg å ringe etter hjelp når du opplever plager fra brystet. Det er nok bedre at du ringer en gang for mye enn en gang for lite. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og forandringer i kransårevegger

Ved undersøkelse for 1,5 år siden ble det påvist at ve koronaråre er uten anmerkninger, LAD har lette veggforandringer. Mer uttalte veggforandringer i avgangen av 1. og 2. diagonalgren med moderat periferi. Høyre koronaråre lette veggforandringer.

Kan jeg trene for fullt uten å ta hensyn til dette? Hvor mye er det mulig å sette ned kolesterol med trening? Kan trening erstatte statiner? Hva kan evt. anbefales å prøve i stedet for statiner v kraftige bivirkninger?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Undersøkelsen viser at du har beskjedne forandringer på kransårene dine. Dette er til ingen hinder for hard trening. 

Imidlertid viser undersøkelsen også at det er en prosess på gang i årene dine og at du bør gjøre det du kan for å bremse og stoppe videre utvikling. Trening er et bra tiltak.

Det er veldig viktig at du har lavt LDL-kolesterol. Målet for deg er LDL-kolesterol under 1,8. Hvorvidt du får til dette med kosthold og trening er usikkert. Sannsynligvis blir det for vanskelig. Statiner er svært effektive medisiner og gjøre det lettere å nå dette målet. Hvis du får kraftige bivirkninger av statiner, finnes det andre medisiner for å redusere kolesterolet også. Eksempelvis Ezetrol. Snakk med legen din for å finne en kombinasjon som passer for deg. En god løsning kan være å kombinere ezetrol med en lav dose statin. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsaker til endokarditt

Spørsmål ang. Endokarditt: Kan man få dette på andre måter enn gjennom operasjoner/tanntrekking/tatovering/piercing? Kan man få betennelse gjennom f.eks dårlig mat/mathygiene? Hva med gjennom sex, hvis man har rifter/blødninger i underliv/slimhinner og gjennomfører samleie, kan man få endokarditt da? Hva hvis man blir klort av katt og får et blødende sår?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er visse faktorer som øker faren for endokarditt:

1) Eksponering mot typiske endokarditt-bakterier
2) Klaffer som er mottagelige for infeksjon (feks kunstige hjerteklaffer)
3) Balansen mellom angripende bakterie og immunforsvar tipper i feil retning

Vi får bakterier i oss hele tiden. Ikke minst gjennom alle de måtene du har nevnt over. Mesteparten av tiden klarer kroppens immunforsvar å drepe disse bakteriene, slik at du ikke skal bli syk. Så selv om du får i deg bakterier gjennom piercing, tatovering, dårlig mat, bitt og kloring, så får du ikke endokarditt (eller andre sykdommer) fordi kroppen ordner opp. Men iblant klarer ikke kroppen å stå i mot og infeksjonen får utvikle seg videre. 

Risikoen for at det blir en endokarditt er spesielt forhøyet under følgende omstendigheter:

1) intravenøs narkotikabruk
2) Medfødt hjertefeil
3) Tidligere gjennomgått endokarditt
4) Skadde hjerteklaffer av andre årsaker
5) Kunstige hjerteventiler

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forekomst av utposning på brystdelen av aorta

Hei! Hvor ofte forekommer utposninger på brystdelen av aorta i ulike aldersgrupper? Har 40-åringer noen risiko for å få dette? Hva kan den generelt ligge på?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si noe sikkert om forekomsten av utposninger på brystdelen av aorta da dette er en stum sykdom. Det betyr at folk kan gå rundt med den uten å vite det og dermed blir det også vanskelig å kartlegge hvor mange som har det. 

Det er gjort visse studier som har forsøkt å kartlegge forekomsten, men de har hatt varierende kvalitet. Følgende artikkel oppsummerer kunnskapen. Bla spesielt ned til EPIDEMIOLOGY:

https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-risk-factors-pathogenesis-and-natural-history-of-thoracic-aortic-aneurysm

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vanskelig blodtrykk

Hei. Jeg er en dame på 47 år som sliter med høyt blodtrykk. Noe min fastlege ikke finner ut av. Tar selo-sox og adalat, samt en vanndrivende, ingenting får blodtrykket mitt ned. Dette har pågått i 1 år nå. Til tider har det vært normalt hos fastlegen. Men er veldig ustabilt, da jeg måler hjemme også. Idag fikk jeg cipralex 10 mg. Noe jeg ikke har tro på. Er ikke en stresset urolig person. Er i full jobb som selger. Sliter med svimmelhet, tungpustet, hodepine og sover mye. Har en normal vekt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes følgende bør gjøres:

Du bør få utført en 24-timers blodtrykksmåling. Denne undersøkelsen gir det beste inntrykket av hvordan trykket ditt ligger. Kanskje bør undersøkelsen til og med gjøres et par ganger for å få et mest mulig presist bilde av trykket ditt. Så får man avgjøre om du trenger behandling og evt. hva slags behandling. 

Hvis du virkelig har høyt blodtrykk, er det viktig å behandle det slik at det kommer ned. Høyt blodtrykk over tid øker faren for hjerneslag og hjerteinfarkt. 

SeloZok er neppe det mest effektive middelet mot høyt blodtrykk. Det er flere nyere og mer potente midler på markedet. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kolesterolverdier etter hjerteinfarkt og bypass

Hei. Er 66 år gammel kvinne. Hadde hjerteinfarkt og var bypass-operert i 2011, hatt det bra siden. Lurer på hva hjertelege regner som anbefalte kolesterolverdier for dem som er definert som hjertepasient. Står på Atozet 10mg/20 mg x 1. Syns jeg har så stive muskler selv om jeg er fysisk aktiv, og lurer på om det skyldes denne og at jeg kanskje kan redusere dosen litt i samråd med fastlege. Husker ikke mine kolesterolverdier, men tror fastlegen min kan være noe "streng" på disse.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike typer kolesterol i kroppen. Får hjertepasienter er det LDL-kolesterolet som er av betydning. 

Hvis du har hatt hjerteinfarkt eller er hjerteoperert skal LDL-kolesterolet ditt ligge under 1,8. Lavt LDL-kolesterol reduserer faren for at hjertesykdommen utvikler seg videre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

INR ved mekanisk hjerteklaff

Jeg ble operert med mekanisk klaff og har fått beskjed om at INR verdi skal ligge på 2.5-3. Legen min undrer seg over så snevert tall; normalt er det mellom 2-3 hos klaffeopererte sier han. Hva er grunnen til at det er så snevert intervall, og er jeg i risikosonen for blodpropp hvis jeg har INR verdi på 2.2? Eller er dette innen rimelighetens grenser? Jeg synes dette er vanskelig, og har ikke lyst å uroe meg unødig hvis jeg har verdier som ligger litt over/under og det ikke er farlig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. november 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I følge de europeiske retningslinjene skal INR ligge over 2,5 hvis du har en mekanisk klaff. Øvre grense er satt til 4,0. Hvilket område du skal legges i avhenger av fabrikanten på ventilen du har fått, samt om du har andre risikofaktorer som gir høyere risiko for blodpropp. 2,5 til 3 er et vanlig område. Hvis jeg var deg, ville jeg forholdt med til grensen satt av sykehuset. Hvis fastlegen din er usikker bør hun eller han kontakte sykehuset og diskutere dette nærmere. 

2,2 er ikke dramatisk lavt, men du bør nok følge retningslinjene og grensene til sykehuset. 

Mvh

Wasim Zahid