Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Pollenallergi og pollen fra kjæledyr

Hei!
Jeg har pollenallergi og har alltid vært nøye med å unngå å dra pollen inn i huset når det er mye spredning, men dette er det ikke alltid like enkelt å få til. Når jeg har vært ute og luftet hunden, skifter jeg klær og skyller/vasker håret mitt. En god venn av meg sa at jeg også burde skylle hunden min. Kan det ha noe betydning?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan ha stor betydning at også kjæledyret får skylt bort pollenkorn som lett fester seg i pelsen. Mange har også hunden i sengen om natten og da kan plagene bli ekstra ille med pollen i sengetøyet og tett opp til ansiktet. Følg rådet til vennen din og se om det hjelper!

 Lykke til!

 

Allergi

Pollenallegi og allergivaksinasjon hos barn

Hei!
Jeg har et barn på 9 år som har vært plaget med bjørkepollen siden han var tre år. De siste årene har symptomene bare blitt verre og verre. Han har prøvd alle typer allergitabletter, nesespray og øyendråper, og han har fortsatt så mye plager at det hemmer han mye i det daglige på vårparten. Han er sliten og trøtt og får stort fravær fra skolen. Han har to eldre søsken med astma. Hva kan vi gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

 Han kan være en kandidat til allergivaksinasjon. En slik behandling går over flere år, slik at din sønn må være motivert for behandlingen. Allergivaksinasjon går ut på at små doser med ekstrakter av bjørkepollenallergenet sprøytes inn under huden. Man starter med en liten dose og trapper opp til en maksdose gjennom ukentlige injeksjoner. Opptrappingsfasen varer i ca 8 uker, deretter gis maksdosen hver 8. uke i 3- 5 år. Denne behandlingen skal gjøre at kroppen utvikler toleranse mot det han er allergisk mot. Mange, om ikke alle, og spesielt barn har god effekt av allergivaksinasjon. Kontakt fastlegen for samtale og eventuell henvisning videre med tanke på en slik behandling.

 Lykke til!

 

Allergi

Pollenallergi og eksamen

Hei!
Jeg er student på høyskolenivå og sliter veldig på våren på grunn av min pollenallergi som kommer samtidig med mange viktige eksamener. Jeg blir veldig trøtt og ukonsentrert, noe som er en dårlig kombinasjon med studier. Finnes det noen muligheter for tilrettelegging slik at jeg kan prestere bedre på skolen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

De aller fleste skolene på universitets- eller høyskolenivå, har et tilrettelagt tilbud til de som blant annet er allergiske mot pollen med utvidet eksamenstid. Sjekk ut med din skole hvilke regler de praktiserer og hva slags dokumentasjon som trengs. Ofte er fristen for å søke slik tilrettelegging mange måneder før eksamen. Det er også en selvfølge at du må dokumenter via legeattest at du er pollenallergisk i den aktuelle perioden.

Lykke til!

Allergi

Bjørkepollenallergi og kryssreaksjoner på andre trepollensorter

Hei Jeg har allergi mot bjørk, men opplever å ha symptomer fra øyne og nese lenge før bjørkepollen blomster. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange med en allergi mot bjørkepollen, reagerer også på pollen fra or og hassel. Dette kalles en kryssreaksjon fordi proteinet i pollenkornet i or og hassel, ligner på proteinet i pollenkornet hos bjørk. Det er dette proteinet som utløser dine symptomer. Or og hassel starter vanligvis opp i begynnelsen av mars på Vestlandet og 1 – 2 uker senere i resten av landet med unntak av Nord- Norge. Rundt 20 % av alle som har bjørkepollenallergi reagerer også på Salix (samlebetegnelse på tresortene selje, pil og vier) Disse trærne starter sin sesong etter or og hassel, men før bjørka begynner blomstringen.

Allergi

Pollenallergi og allergivaksinasjon

Hei Jeg har mye pollenallergi. Har hørt at det er mulig å vaksinere seg og lurer på hvordan jeg går fram for å komme i gang. Hvor lang tid tar det og blir jeg helt frisk?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

 Allergivaksinasjon kan vurderes hvis din pollenallergi er kraftig, du har mye plager og ikke får kontroll på allergien ved bruk av tradisjonell allergibehandling, øyendråper, nesespray og allergitabletter. Før behandlingsstart må du gjennomgå grundige undersøkelser, allergitest og lungefunksjonsvurdering hos en spesialist. Snakk med fastlegen og be om en henvisning.
En allergivaksinasjon gjennomføres ved at du får sprøyter (eller tabletter) med stoffet du er allergisk mot. Innledningsvis gis injeksjoner i små doser én gang i uken i ca. 8 uker, deretter vedlikeholdsdoser ca. hver annen mnd. i tre til fem år, for å bygge opp en langvarig beskyttelse. Dersom du får allergivaksinasjon i tablettform, tar du en tablett om dagen i 3 år.

Mange oppnår å bli betydelig bedre av plagene sine og noen blir helt kvitt allergien.

 Lykke til!

Allergi

Pollenallergi og graviditet

Hei.
Jeg er lykkelig gravid, men har pollenallergi og må bruke mye medisiner hver vår for å komme meg igjennom pollensesongen. Hva gjør jeg i den situasjon jeg er i nå. Kan jeg ta allergimedisin?- og kan jeg amme barnet hvis jeg må ta allergimedisin?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Gratulere!
Generelt anbefales gravide og ammende å bruke så lite medisin som mulig og kun etter forordning fra lege. Hvis du har fått medisinen din på resept fra legen, er det likevel viktig at du ikke endrer dosen eller slutter med denne uten å avtale dette med legen din først. Det finnes nå flere typer medisiner mot pollenallergi som du trygt kan bruke både i svangerskapet og når du ammer. Det er mange kliniske data som tilsier at både gravide og ammende trygt kan bruke annengenerasjons antihistaminer, f. eks. loratadin, desloratadin eller feksofenadin
. Lokalbehandling med antihistaminer, kromoglikat eller glukokortikoider i terapeutiske doser kan også trygt brukes.
Les mer: Allergibehandling av gravide og ammende Trygg mammamedisin

Lykke til!

 

Allergi

Pollenallergi og kryssreaksjoner

Hei!
Jeg har pollenallergi, mest bjørk, og opplever at jeg reagerer på en del mat på våren. Om vinteren har jeg ikke disse problemene. Lurer på om matreaksjonene kan ha sammenheng med pollenallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 

Hei!

Det er ikke uvanlig at personer som har allergi for pollenopplever å få ubehagnår de spiser nøtter, frukt og grønnsaker. Dette kalles kryssreaksjoner og oppstår fordi allergifremkallende stoffene (proteinene) i pollen ligner på proteinene i maten. Bjørkepollenallergikere kan få kryssreaksjoner mot nøtter, frukt og grønnsaker, for eksempel epler, pærer, rå gulrøtter og hasselnøtter. Mange med allergi overfor or og hassel kan også reagere på de samme matvarene som ved bjørkepollenallergi.
Det kan være store individuelle forskjeller på hvilke typer frukt og grønnsaker man reagerer på, derfor er det viktig å prøve seg fram.Noen får reaksjoner på mat kun i pollensesongen, mange reagerer hele året og de fleste tåler frukt og grønnsaker som er varmebehandlet (kokt, stekt, hermetisert osv.).
Symptomene kan være kløe og hevelser i munn, nese, på lepper og i halsen. I sjeldne tilfeller kan en få symptomer som elveblest (utslett og kløe), astma og mage-tarmbesvær. Ofte er dette mildt og ufarlig, men noen ganger kan det være nødvendig å kontakte lege.

Allergi

Pollenallergi og bilkjøring

Hei Jeg har kraftig pollenallergi og blir både trett og sliten i sesongen. Kjører en del bil til og fra jobb og lurer på om det kanskje ikke er så greit. Har mulighet til å bruke buss.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Mange mennesker med pollenallergi opplever at de blir trette, slappe og har generelt nedsatt funksjonsevne i hverdagen som følge av allergien. I tillegg til dette, er det en del som blir trette av medisinene som de benytter for å behandle allergien. I følge Vegtrafikkloven kap. IV,§21, er det forbudt å kjøre når du er trett og sliten. På dager med høy pollenkonsentrasjon i luften, eller når du er sliten og trett av pollenallergien vil jeg anbefale at du lar bilen stå.

 

Allergi

Lunge/Pollenallergi

Hei!
Jeg har kols, mat- og polleallergi bruker medisiner bl.a aerius tabletter, dymista nesespray mm. med lite effekt. Er det lurt å prøve vaksiner? Finnes det andre alternativer?
På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 17. mars 2015
Grethe Amdal, Sykepleier

 


Hei!

Du kan prøve ut andre typer allergitabletter og nesespray om du ikke allerede har forsøkt dette i samråd med din fastlege. Allergivaksinasjon er en behandling som går over mange år og foregår ved at små doser med ekstrakter av det allergenet man reagerer på settes som sprøyter under huden. Man regner en opptrappingsfase til maksdose på ca. 7 uker, deretter får man injeksjon med denne dosen hver 8. uke i 3 – 5 år.
Det finnes også en gresspollenvaksine i form av en smeltetablett som legges under tunga hver deg i tre år.
Allergivaksinasjon anbefales ikke til barn under 5 år eller til personer med dårlig kontrollert astma, alvorlige hjerte- og karsykdommer eller kreftsykdom.
Fastlegen din kan gjøre en vurdering og eventuelt henvise deg videre til en slik behandling.

Lykke til!


 

 

Lunge, Allergi

Lungereaksjon på Furadantin?

Hva er symtomene på furudantinallergi ? Jeg fikk Furadantin da jg hadde urinveisinfeksjon , tok ein heil kur. Jeg vart sengeliggene ei heil uke og hadde litt smerte i ene lunge,og feber,men innbilte meg att det var influensa da dette gikk i nærmiljøet. Etter ein mnd fikk jeg urinveisinf igjen,mn etter jeg tok andre pillen var jeg syk igjen,og forstod da att dette skyldast furadantinkuren,og som jeg ikke tålte. Var hos lege,og vart henvist til øre/nese/hals på sykhuset. Der vart jeg fortalt att de var nåkk en allergisk reaksjon jeg hadde fått siden jeg ikke tålte desse tabl. Dette er nå to år sidan,og jeg har ikke fått noe oppfølging,og seier bare att dette vil forsvinne selv. Men jeg har no en rar følelse i ene lunga og er stiv der og litt verk. Jeg føler jeg blir ikke hørt, og vet ikke hva jeg skal gjøre. Føler att lunga er stiv, og jeg har hele tiden også hatt tørr, brennende tunge/ hals. Jeg er 53 år . Håper du kan gi meg eit svar hva dette muligens kan være. Hva er symtomene på allergi av den medisinen? Heidi

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2015
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Furadantin kan i enkelte tilfeller gi reaksjoner fra forskjellige organer. Lunger kan også angripes, enkelte ganger med akutt reaksjon, men vanligvis etter lengre tids behandling. Da er det vanlig at begge lunger affiseres. Den viktigste reaksjonen er lungefibrose. Det kan eventuelt påvises ved spirometri (lungefunksjonstest) og andre lungetester. Røntgenbilde av lungene må også tas, eventuelt CT-undersøkelse, for å sjekke mulige lungefortetninger. Imidlertid vil det ved lungeaffeksjon vanligvis utvikle seg kortpustethet ved mindre anstrengelser som et viktig symptom, samt tørrhoste.

De vanligste allergireaksjoner vil ofte forløpe med hudutslett som forsvinner i løpet av noen dager etter avsluttet behandling.

Det angis at bivirkningene av Furadantin vanligvis forsvinner i løpet av ganske kort tid etter at man slutter med medisinen. Det er også mulig at en stivhetsfølelse på den ene siden kan ha andre årsaker, for eksempel stram muskulatur. Men hvis plager vedvarer er det vanlig å undersøke med et røntgenbilde av lungene og lungefunksjonstester.

Lykke til!