Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Narkose og kols

Jeg har en moderat kols. Men jeg har et kne som er veldig vondt,som må opereres.Kan jeg gjøre den operasjonen, med narkose, når jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. august 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er mulig å få operasjon i narkose selv om du har kols. Men man vil alltid vurdere hjerte og lunger og tilpasse narkosen best mulig. I mange tilfeller velger anestesilegen å heller gi lokalbedøvelse, eller bedøve nervene som fører fra operasjonsområdet. Det er ofte mindre belastende for den som skal opereres og gir mindre komplkasjonsrisiko. Men det vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

Trikuspidal-lekkasje etter operasjon av mitralklaff.

For seks uker siden gjennomgikk jeg en mitralklaffoperasjon. Mitralklaffen ble skiftet ut med en organisk klaff og denne delen av operasjonen var vellykket. Under operasjonen fikk jeg et relativt lite hjerneslag, er nå nesten restituert. Men så fikk jeg vite at jeg har en uttalt lekkasje på tricuspidalklaffen, hvilket vel betyr at den er stor.

Mine spørsmål: 1. Er dette en vanlig bieffekt av opersjonen? 2 Er det en alvorlig tilstand? 3. Kan det bli snakk om en ny operasjon? På forhånd takk for hjelp

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Godt at du har kommet deg igjen etter slaget og at mitralklaffeoperasjonen var vellykket. Det er vanskelig for meg å uttale meg om alvorlighetsgrad uten å ha mer detaljert informasjon fra ultralydundersøkelsen av hjertet ditt, men her følger noen generelle betraktninger:

1)Tricuspidal lekkasje er ikke en vanlig bieffekt av operasjon, men når man har hatt  alvorlig mitrallekkasje (evt. med noe hjertesvikt) så kan dette påvirke tricuspidalklaff/trykkforhold på høyre side.

2-3) De fleste tilfeller av tricuspidallekkasje er ikke alvorlige og ny operasjon er i utgangspunktet usannsynlig (også fordi du nylig er klaffe-operert, og man har høyere terskel for re-operasjon). Det finnes unntak her, og dette vil komme an på dine eventuelle symptomer sammenholdt med ultralydfunn.

Hjerte/kar

Medisiner og blodig harking.

Smertestillende tabletter, beroligende og en del vitaminpiller +jerntabletter som inntak..kan dette gi blodig harking på morgenen mest og litt utover dagen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Jerntabletter kan gi svart oppgulp fra magen og mørk avføring, men ikke blodig. De andre medisinene skulle heller ikke kunne gi denne typen bivirkninger. Anbefaler at du bestiller snarlig time hos legen din for videre undersøkelser

Hjerte/kar

Bør man avslutte tenormin før time hos hjertelege?

Hei. Kan jeg vente en uke med å ikke ta medisinen Tenormin da jeg har hjertebank ( hjerteflimmer ) og er litt stresset i perioder. Medfører dette noe fare for hjertet. Skal til hjertelege og sjekke ultralyd av hjertet og EKG sykkeltest. Av den grunn er det vel best å vente å ta denne medisinen da den kanskje kan påvirke testen jeg skal ha. Har varierende blodtrykk og puls. Pulsen kan variere fra 70 til 82. Blodtrykket varierer også fra 145/90 til 125/80. På forhånd takk for svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det anbefales ikke å kutte tenormin brått. I de fleste tilfeller er det helt OK å bruke medisin som vanlig når du skal til hjertelege.

Hjerte/kar

Blodtrykk

Hei igjen. Henviser til 16747. I dag tidlig var den på 120/70. Pulsen var på 78. Da tok jeg blodtrykket hjemme.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Kjempefine, normale verdier.Du trenger neppe blodtrykksmedisin.

Hjerte/kar

Svingende blodtrykk

Hei. Jeg har veldig høyt blodtrykk hos legen 180/110 puls på 85. Hjemme har jeg varierende blodtrykk som 132/78 til 145/90. Pulsen variere fra 83 til 70. Legen sier at jeg er veldig stresset. Han vil gi meg Tenormin 25 mg. Ville du ha gitt meg den medisinen når blodtrykket er bra hjemmet. Av og til kan jeg få hjertebank (hjerteflimmer?) når jeg er stresset. Ikke sjekket. Stresset kan vare ca. 1 dag. Har kostregulert diabetes. Påvirker medisinen diabetes 2 og kan medisinen gi vektøkning. Kan jeg få korthetspust og hoste av hjerteflimmer og høy pust. Når proBNP har gått ned fra proBNP 21 pmo/L til proBNP 7 pmo/L tilsier det at jeg ikke har kronisk hjertesvikt. Må man ta ultralyd for å bekrefte at man har kronisk hjertesvikt. Er voksen dame på 61 år. På forhånd takk for svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du selv er inne på skaper stressende situasjoner både høyt blodtrykk og høy puls. En mulighet for deg kan være å gjøre en såkalt døgnregistrering av blodtrykket. Dette foregår ved at du har med deg en automatisk blodtrykksmåler hjem, som måler flere ganger i løpet av døgnet, både i våken og sovende tilstand. Dersom gjennomsnittsmålingene er fine, trenger du ikke medisin. Din lege har foreslått tenormin som er en såkalt betablokker. Medisinen vil redusere blodtrykk og puls. Det kan være noe negativ effekt av medisinen på diabetes mellitus, men dosen han foreslår er lav. Pro BNP på 21 kan skyldes tilfeldigheter, og det er bra at dere har gjort en kontrollmåling som viser normal verdi på 7. Pasienter med kronisk hjertesvikt har gjerne pro BNP med 3-sifrede verdier.  Ved reell mistanke om hjertesvikt er ultralyd av hjertet nødvendig.

Hjerte/kar

Mann med hjertesvikt

Min mann har hatt kronisk atrieflimmer i snart 15 år og i påsken fikk han hjertesvikt. Legen sier nå han har 20% hjertekapasitet igjen. Har vært på Feiring og har helt rene årer. Hva kan vi gjøre? Han er kraftig overvektig.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hjertesvikt med såpass lav pumpekraft som du beskriver er en alvorlig tilstand som krever regelmessig oppfølging hos hjertelege med vurdering av medisiner og behov for såkalt ICD (intrakardiell defibrillator/hjertestarter). Din manns overvekt skaper ekstra belastning på hjertet, og livstilsgrep inklusive kostholdsjustering og tilpasset fysisk trerning (gjerne i regi LHL-lagene basert på opplegg fra lege og/eller fysioterapeut) vil være gunstig. Med livsstilgrep, vektnedgang og riktige hjertesvikt medisiner vil din mann ha håp om fremgang.

Allergi

Negativ allergitest

Hei, Jeg tok en allergitest i forbindelse med en astmautredning for en stund siden. Blodprøven viste ingen allergier. Jeg opplever selv å ha allergiske symptomer, spesielt relatert til bihulene. Jeg har tatt allergitabletter (Telfast 180 mg) jevnlig de siste årene og hadde også tatt det de siste månedene før testen ble utført. Jeg tok det også dagen jeg tok blodprøven. Kan dette ha en innvirkning på at testen var negativ? Hvis ikke, er det noen forklaring på hvorfor jeg får sterke symptomer fra bihulene hvis jeg ikke er allergisk? Jeg opplever også at allergimedisinen hjelper.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Takk for ditt spørsmål.

Allergitabletter påvirker ikke allergitest tatt ved blodprøve.

Ikke all allergi og overfølsomhet lar seg diagnostisere ved laboratorietesting. Det er mulig å reagere på stoffer uten at det slår ut på en blodprøve. At du har effekt av allergimedisin tyder på at det er noe som utløser en raeaksjon hos deg. Så enten det slår ut på allergitest eller ikke skal man lytte til de kliniske symptomene man har og ta nødvendige forholdsregler. Om mulig unngå det som utløser symptomene og behandle med nødvendige medisiner.

Lykke til. Hilsen Helle

Allergi

Katteallergi

Katteallergi med hevelse rundt øyet. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei, takk for ditt spørsmål. Når hevelsen kommer kan du ta allergitabletter (antihistaminer) og/eller dryppe øynene med øyedråper mot allergi. Det anbefales også at du holder deg unna katt så langt det er mulig. Lykke til. Hilsen Helle