Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bør man avslutte tenormin før time hos hjertelege?

Hei. Kan jeg vente en uke med å ikke ta medisinen Tenormin da jeg har hjertebank ( hjerteflimmer ) og er litt stresset i perioder. Medfører dette noe fare for hjertet. Skal til hjertelege og sjekke ultralyd av hjertet og EKG sykkeltest. Av den grunn er det vel best å vente å ta denne medisinen da den kanskje kan påvirke testen jeg skal ha. Har varierende blodtrykk og puls. Pulsen kan variere fra 70 til 82. Blodtrykket varierer også fra 145/90 til 125/80. På forhånd takk for svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det anbefales ikke å kutte tenormin brått. I de fleste tilfeller er det helt OK å bruke medisin som vanlig når du skal til hjertelege.

Hjerte/kar

Blodtrykk

Hei igjen. Henviser til 16747. I dag tidlig var den på 120/70. Pulsen var på 78. Da tok jeg blodtrykket hjemme.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Kjempefine, normale verdier.Du trenger neppe blodtrykksmedisin.

Hjerte/kar

Svingende blodtrykk

Hei. Jeg har veldig høyt blodtrykk hos legen 180/110 puls på 85. Hjemme har jeg varierende blodtrykk som 132/78 til 145/90. Pulsen variere fra 83 til 70. Legen sier at jeg er veldig stresset. Han vil gi meg Tenormin 25 mg. Ville du ha gitt meg den medisinen når blodtrykket er bra hjemmet. Av og til kan jeg få hjertebank (hjerteflimmer?) når jeg er stresset. Ikke sjekket. Stresset kan vare ca. 1 dag. Har kostregulert diabetes. Påvirker medisinen diabetes 2 og kan medisinen gi vektøkning. Kan jeg få korthetspust og hoste av hjerteflimmer og høy pust. Når proBNP har gått ned fra proBNP 21 pmo/L til proBNP 7 pmo/L tilsier det at jeg ikke har kronisk hjertesvikt. Må man ta ultralyd for å bekrefte at man har kronisk hjertesvikt. Er voksen dame på 61 år. På forhånd takk for svaret.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du selv er inne på skaper stressende situasjoner både høyt blodtrykk og høy puls. En mulighet for deg kan være å gjøre en såkalt døgnregistrering av blodtrykket. Dette foregår ved at du har med deg en automatisk blodtrykksmåler hjem, som måler flere ganger i løpet av døgnet, både i våken og sovende tilstand. Dersom gjennomsnittsmålingene er fine, trenger du ikke medisin. Din lege har foreslått tenormin som er en såkalt betablokker. Medisinen vil redusere blodtrykk og puls. Det kan være noe negativ effekt av medisinen på diabetes mellitus, men dosen han foreslår er lav. Pro BNP på 21 kan skyldes tilfeldigheter, og det er bra at dere har gjort en kontrollmåling som viser normal verdi på 7. Pasienter med kronisk hjertesvikt har gjerne pro BNP med 3-sifrede verdier.  Ved reell mistanke om hjertesvikt er ultralyd av hjertet nødvendig.

Hjerte/kar

Mann med hjertesvikt

Min mann har hatt kronisk atrieflimmer i snart 15 år og i påsken fikk han hjertesvikt. Legen sier nå han har 20% hjertekapasitet igjen. Har vært på Feiring og har helt rene årer. Hva kan vi gjøre? Han er kraftig overvektig.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hjertesvikt med såpass lav pumpekraft som du beskriver er en alvorlig tilstand som krever regelmessig oppfølging hos hjertelege med vurdering av medisiner og behov for såkalt ICD (intrakardiell defibrillator/hjertestarter). Din manns overvekt skaper ekstra belastning på hjertet, og livstilsgrep inklusive kostholdsjustering og tilpasset fysisk trerning (gjerne i regi LHL-lagene basert på opplegg fra lege og/eller fysioterapeut) vil være gunstig. Med livsstilgrep, vektnedgang og riktige hjertesvikt medisiner vil din mann ha håp om fremgang.

Allergi

Negativ allergitest

Hei, Jeg tok en allergitest i forbindelse med en astmautredning for en stund siden. Blodprøven viste ingen allergier. Jeg opplever selv å ha allergiske symptomer, spesielt relatert til bihulene. Jeg har tatt allergitabletter (Telfast 180 mg) jevnlig de siste årene og hadde også tatt det de siste månedene før testen ble utført. Jeg tok det også dagen jeg tok blodprøven. Kan dette ha en innvirkning på at testen var negativ? Hvis ikke, er det noen forklaring på hvorfor jeg får sterke symptomer fra bihulene hvis jeg ikke er allergisk? Jeg opplever også at allergimedisinen hjelper.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei. Takk for ditt spørsmål.

Allergitabletter påvirker ikke allergitest tatt ved blodprøve.

Ikke all allergi og overfølsomhet lar seg diagnostisere ved laboratorietesting. Det er mulig å reagere på stoffer uten at det slår ut på en blodprøve. At du har effekt av allergimedisin tyder på at det er noe som utløser en raeaksjon hos deg. Så enten det slår ut på allergitest eller ikke skal man lytte til de kliniske symptomene man har og ta nødvendige forholdsregler. Om mulig unngå det som utløser symptomene og behandle med nødvendige medisiner.

Lykke til. Hilsen Helle

Allergi

Katteallergi

Katteallergi med hevelse rundt øyet. Hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. august 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei, takk for ditt spørsmål. Når hevelsen kommer kan du ta allergitabletter (antihistaminer) og/eller dryppe øynene med øyedråper mot allergi. Det anbefales også at du holder deg unna katt så langt det er mulig. Lykke til. Hilsen Helle

Hjerte/kar

Lang QT-tid

Hei. Jeg er en jente på 31. Etter en periode med brystsmerter tok jeg EKG hos legen. Denne viste lang qt-tid. Ble sendt videre til hjertespesialist som mente at alt var bra. Tok EKG og ultralyd av hjerte hos han.

Er det slik at qt-tiden kan variere fra dag til dag? Og bør jeg etter en stund få tatt en ny EKG? Får ofte blodtrykksfall når jeg reiser meg kjapt, men ellers i fin form. Har en lav hvilepuls som ligger rett under 50.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

QT-tiden måles på EKG og representerer en bestemt del av hjertets elektriske syklus. QT-tiden kan variere og avhenger av pulsen. Har du lav puls, blir QT-tiden lengre, har du rask puls, blir den kortere. Dette er normalt.

Enkelte pasienter har langt QT-tid grunnet feil i hjertets elektriske ledningssytem. Disse pasientene har økt risiko for farlige hjerterytmeforstyrrelser og også hjertestans. Tilstanden kalles da lang QT-tid syndrom (forkortelse: LQTS). LQTS kan være arvelig (grunnet genfeil), eller ervervet (grunnet bivirkninger fra enkelte medisiner). Pasienter med LQTS må holde seg unna medisiner som kan gi hjerterytmeforstyrrelser.

Hvis man har fått påvist langt QT-tid på EKG er det viktig å avgjøre om dette kun er en normalvariant, eller en del av LQTS. For å utelukke sistnevnte kan det være nødvendig med gentesting. Behovet for dette blir vurdert av kardiologen (hjertespesialisten) din.

Siden hjertespesialisten har sagt at alt er bra er det grunn til å tro at du ikke har LQTS. Hvis du er usikker, kan du kontakte kardiologen din igjen og høre om LQTS ble vurdert spesifikt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forhøyet blodtrykk, må jeg ta medisiner?

Hei. Har vært plaget med mye angst i en årrekke,og hatt flere ganger lett forhøyet blodtrykk. I de siste årene er det blitt bedre, BT på 135/86 ifjor. Har vært gjennom samlivsbrudd, mye stress og angst igjen, og BT nå varierer mellom 140/90- 150/100. Jeg har en far med høyt blodtrykk og han har hatt hjerneslag 3 ganger. Var veldig ung første gang. Bestefaren min på mamma sin side døde momentant av hjerteinfarkt 67 år gammel.

Det jeg nå lurer på, er om jeg virkelig må ha medisiner? Er livredd for bivirkninger og hater medisiner..

Er 34 år, jogger 3 ganger i uka og går turer ellers. Slank. Har greit kosthold, men kunne nok spist mer grønt og frukt. Ingen andre sykdommer eller medisiner. Har hormonspiral, vet ikke om den påvirker BT? Fikk ikke lov å ta p-piller tidligere pga BT.

Har forresten hatt 24 timers måling to ganger og begge viste lett forhøyet BT på dagen, men fint på natten. EKG er fin. Lurer på om jeg skal be om ultralyd og CT av hjertet. Hva tenker du om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at ubehandlet høyt blodtrykk over flere år øker faren for hjerneslag, hjerteinfarkt, nyresykdom og øyesykdom. Hvorvidt en pasient skal behandles med medisiner for høyt blodtrykk, avgjøres på bakgrunn av en helhetlig vurdering av helserisikoen. 

Jeg har ikke full informasjon om din helsetilstand (legen din har dette) og kan ikke sikkert si om du skal ha medisiner eller ikke. Rent intuitivt virker det som om du ikke skal ha medisiner, og heller bør fortsette med livstilstiltak. På nettet finne det mange kalkulatorer som kan vurdere din helserisiko og si noe nærmere om du bør medisineres eller ikke. Du kan godt prøve en av disse. Feks denne:

http://tools.bigbeelabs.com/aha/tools/hbp/

Legen din kan også hjelpe deg med en tilsvarende risikovurdering. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner etter stent av kransårer

Hei, Har nylig blitt stentet en en av mine kransårer. Får utskrevet og tar 4 medisiner. Lurer på om det virkelig er nødvendig å ta så mange? De er Albyl E, Brilique, SeloZok og Lipitor. Har ikke veldig høyt kolesterol eller høyt blodtrykk. Hadde en trang blodåre som hadde en sving. Røyker ikke, ellers frisk, er 61 år og i full jobb. Ønsker en second opinion.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det korte svaret er ja. Det litt lengre svaret er som følger:

Pasienter som har forsnevringer på kransårene, har høyere risiko for akutt hjerteinfarkt. Denne risikoen reduseres med blodfortynnende medisiner. Albyl-E er en slik blodfortynnende medisin, og anbefales til alle med en eller flere forsnevringer på kransårene (uavhengig om forsnevringene har blitt stentet). 

En stent er et fremmedlegeme for kroppen. Det betyr at i den første tiden etter at du har fått en stent i en kransåre, er det faktisk ekstra stor risiko for at den skal tettes med en blodpropp, og at du skal få et hjerteinfarkt. De første 12 mnd etter en stenting må man derfor gå på to ulike typer blodfortynnende medisiner. Eksempelvis Albyl-E og Brilique. Etter 12 måneder er imidlertid stenten blitt dekket av kroppens egne celler, og det er ikke lenger økt fare for å en blodpropp i den. Da kan du slutte med den ekstra blodfortynnende medisinen, og kan gå over til kun én, feks Albyl-E. 

Lipitor er en kolesterolsenkende medisin. Men forskning viser at den ikke bare reduserer kolesterolet, men også "stabiliserer" de forsnevrede områdene i kransårene. Det betyr at risikoen for et hjerteinfarkt reduseres. Det er i dag stor enighet om at dersom du først har fått påvist kransåresykdom (slik du har siden du har blitt stentet), skal du ha kolesterolsenkende medisin, nærmest uavhengig av ditt kolesterolnivå. 

SeloZok er en betablokker. Hos pasienter med kransåresykdom (og spesielt hvis de samtidig har høyt blodtrykk eller har skade på hjertemuskelen etter et infarkt), kan denne medisinen være gunstig. Den er imidlertid ikke like viktig hos alle pasienter, og du kan jo spørre kardiologen din om den er helt nødvendig for deg eller ikke. 

Håper du fikk svarene du trengte. 

Mvh

Wasim Zahid