Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Lang QT-tid

Hei. Jeg er en jente på 31. Etter en periode med brystsmerter tok jeg EKG hos legen. Denne viste lang qt-tid. Ble sendt videre til hjertespesialist som mente at alt var bra. Tok EKG og ultralyd av hjerte hos han.

Er det slik at qt-tiden kan variere fra dag til dag? Og bør jeg etter en stund få tatt en ny EKG? Får ofte blodtrykksfall når jeg reiser meg kjapt, men ellers i fin form. Har en lav hvilepuls som ligger rett under 50.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

QT-tiden måles på EKG og representerer en bestemt del av hjertets elektriske syklus. QT-tiden kan variere og avhenger av pulsen. Har du lav puls, blir QT-tiden lengre, har du rask puls, blir den kortere. Dette er normalt.

Enkelte pasienter har langt QT-tid grunnet feil i hjertets elektriske ledningssytem. Disse pasientene har økt risiko for farlige hjerterytmeforstyrrelser og også hjertestans. Tilstanden kalles da lang QT-tid syndrom (forkortelse: LQTS). LQTS kan være arvelig (grunnet genfeil), eller ervervet (grunnet bivirkninger fra enkelte medisiner). Pasienter med LQTS må holde seg unna medisiner som kan gi hjerterytmeforstyrrelser.

Hvis man har fått påvist langt QT-tid på EKG er det viktig å avgjøre om dette kun er en normalvariant, eller en del av LQTS. For å utelukke sistnevnte kan det være nødvendig med gentesting. Behovet for dette blir vurdert av kardiologen (hjertespesialisten) din.

Siden hjertespesialisten har sagt at alt er bra er det grunn til å tro at du ikke har LQTS. Hvis du er usikker, kan du kontakte kardiologen din igjen og høre om LQTS ble vurdert spesifikt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forhøyet blodtrykk, må jeg ta medisiner?

Hei. Har vært plaget med mye angst i en årrekke,og hatt flere ganger lett forhøyet blodtrykk. I de siste årene er det blitt bedre, BT på 135/86 ifjor. Har vært gjennom samlivsbrudd, mye stress og angst igjen, og BT nå varierer mellom 140/90- 150/100. Jeg har en far med høyt blodtrykk og han har hatt hjerneslag 3 ganger. Var veldig ung første gang. Bestefaren min på mamma sin side døde momentant av hjerteinfarkt 67 år gammel.

Det jeg nå lurer på, er om jeg virkelig må ha medisiner? Er livredd for bivirkninger og hater medisiner..

Er 34 år, jogger 3 ganger i uka og går turer ellers. Slank. Har greit kosthold, men kunne nok spist mer grønt og frukt. Ingen andre sykdommer eller medisiner. Har hormonspiral, vet ikke om den påvirker BT? Fikk ikke lov å ta p-piller tidligere pga BT.

Har forresten hatt 24 timers måling to ganger og begge viste lett forhøyet BT på dagen, men fint på natten. EKG er fin. Lurer på om jeg skal be om ultralyd og CT av hjertet. Hva tenker du om dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi vet at ubehandlet høyt blodtrykk over flere år øker faren for hjerneslag, hjerteinfarkt, nyresykdom og øyesykdom. Hvorvidt en pasient skal behandles med medisiner for høyt blodtrykk, avgjøres på bakgrunn av en helhetlig vurdering av helserisikoen. 

Jeg har ikke full informasjon om din helsetilstand (legen din har dette) og kan ikke sikkert si om du skal ha medisiner eller ikke. Rent intuitivt virker det som om du ikke skal ha medisiner, og heller bør fortsette med livstilstiltak. På nettet finne det mange kalkulatorer som kan vurdere din helserisiko og si noe nærmere om du bør medisineres eller ikke. Du kan godt prøve en av disse. Feks denne:

http://tools.bigbeelabs.com/aha/tools/hbp/

Legen din kan også hjelpe deg med en tilsvarende risikovurdering. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medisiner etter stent av kransårer

Hei, Har nylig blitt stentet en en av mine kransårer. Får utskrevet og tar 4 medisiner. Lurer på om det virkelig er nødvendig å ta så mange? De er Albyl E, Brilique, SeloZok og Lipitor. Har ikke veldig høyt kolesterol eller høyt blodtrykk. Hadde en trang blodåre som hadde en sving. Røyker ikke, ellers frisk, er 61 år og i full jobb. Ønsker en second opinion.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det korte svaret er ja. Det litt lengre svaret er som følger:

Pasienter som har forsnevringer på kransårene, har høyere risiko for akutt hjerteinfarkt. Denne risikoen reduseres med blodfortynnende medisiner. Albyl-E er en slik blodfortynnende medisin, og anbefales til alle med en eller flere forsnevringer på kransårene (uavhengig om forsnevringene har blitt stentet). 

En stent er et fremmedlegeme for kroppen. Det betyr at i den første tiden etter at du har fått en stent i en kransåre, er det faktisk ekstra stor risiko for at den skal tettes med en blodpropp, og at du skal få et hjerteinfarkt. De første 12 mnd etter en stenting må man derfor gå på to ulike typer blodfortynnende medisiner. Eksempelvis Albyl-E og Brilique. Etter 12 måneder er imidlertid stenten blitt dekket av kroppens egne celler, og det er ikke lenger økt fare for å en blodpropp i den. Da kan du slutte med den ekstra blodfortynnende medisinen, og kan gå over til kun én, feks Albyl-E. 

Lipitor er en kolesterolsenkende medisin. Men forskning viser at den ikke bare reduserer kolesterolet, men også "stabiliserer" de forsnevrede områdene i kransårene. Det betyr at risikoen for et hjerteinfarkt reduseres. Det er i dag stor enighet om at dersom du først har fått påvist kransåresykdom (slik du har siden du har blitt stentet), skal du ha kolesterolsenkende medisin, nærmest uavhengig av ditt kolesterolnivå. 

SeloZok er en betablokker. Hos pasienter med kransåresykdom (og spesielt hvis de samtidig har høyt blodtrykk eller har skade på hjertemuskelen etter et infarkt), kan denne medisinen være gunstig. Den er imidlertid ikke like viktig hos alle pasienter, og du kan jo spørre kardiologen din om den er helt nødvendig for deg eller ikke. 

Håper du fikk svarene du trengte. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk hos 15-åring

Er det normalt at en gutt på snart 15 år har 111/72 i blodtrykk? Han går på ritalin også.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei!

Blodtrykk kan avhenge av høyde og vekt, og 15-åringer kan være ganske ulike. Noen er ferdigvokste, mens andre fortsatt er som barn å regne fysisk sett. En verdi på 111/72 er uansett midt i normalområdet for 15-åringer. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls og betablokker

Hei. Er satt på ny hjertemedisin. Brukte Selo-Zok 50 mg halv tablett 1 gang daglig, men ble deppa og trist av disse. Fikk nå nylig Bisoprolol Sandoz 5 mg tabletter, halv tablett daglig. Leser i pakningsvedlegg at man ikke skal bruke denne om man har puls under 60. Min puls i hvile ligger på 44-50. Har det noen betydning? Er jo kardiolog som har foreskrevet de.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Både SeloZok og Bisoprolol tilhører medisingruppen betablokkere. Betablokkere brukes mot flere ulike typer hjertesykdommer. En av effektene av medisinen er lavere puls. Advarselen om 60 i puls er generell og gjelder ikke nødvendigvis alle. Bruk, nytte, bivirkninger og farer må vurderes i hvert enkelt tilfelle. Blir pulsen for lav kan noen pasienter oppleve tretthet, slapphet, svimmelhet og i noen tilfeller besvimelse. Men det er slettes ikke sikkert at alle rammes av slike plager. Så lenge du selv ikke opplever noen plager av litt lav puls, spiller det mindre rolle nøyaktig hvilket tall du har på pulsen. Mange tåler puls på 40 helt greit, andre får plager allerede ved 50. Så lenge du ikke opplever bivirkninger eller plager kan du trygt fortsette med medisinen. Får du plager, snakk med legen din. Lykke til videre!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og tenormin

Hei. Hvordan kan man vite at man har ekstraslag i hjertet eller hjerteflimmer. Jeg ble mye bedre ved å ta Tenormin 25. Pulsen falt og jeg fikk mye mindre hjertebank, (hjerteflimmer) , evt. ekstraslag. Det skjedde bare i dag tidlig. Får du mye høyere puls når du får hjertebank (hjerteflimmer) og er det farlig. Pusten ble også mye bedre med Tenormin.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 04. juli 2016
LHL

Hei! Hjerteleger har utstyr som pasienten kan ha med seg hjem og som vil registrere alle hjerteslag i løpet av den tiden utstyret bæres (oftest 24 t). Ved å gå igjennom målingen kan hjertelgen se de ulike typene hjerterytmeforstyrrelser.Ekstraslag er noe de fleste av oss har innimellom, men det er ikke alle som merker noe til dette. Tenormin demper ofte effektivt mengden ekstraslag og reduserer hyppighet og pulshastighet ved ulike hjerterytmeforstyrrelser. Forkammerflimmer gir ofte høy puls (men kan i enkelte tilfeller også gi lav puls), og pusten kan bli bedre hvis pulshastigheten dempes (f.eks. av tenormin) under et anfall.

Lunge, Allergi

Katt og barneastma

Hei.
Min yngste sønn ble smittet av luftveisvirus av storebror og ble syk i jula 2015. Han fikk krupp og hosta mye. Lillemann ble aldri helt bra og vi var flere ganger til legen med han. Legen fant ut at han hadde barneastma og ble satt på to typer medisin til inhalator kammer. Vi syntes han ble bedre av medisinen men tok en oppfølging til lege der han mente medisinen hadde virket og kunne slå fast at han har astma (han er nå 10 mnd gammel).

Vi har langhåret katt og legen mente det kunne være lurt å prøve å "låne bort" katten en periode for å se om han ble dårligere i møte med henne igjen. Far var med til legen og er nå veldig innstilt på å omplassere katten permanent. Jeg føler vi skylder katten at vi skal prøve løsningen med å ha henne borte en periode for så å se om lillemann blir verre når de møtes igjen slik at vi er 100% sikre på at katten påvirker astmaen. Men hvor lenge bør katten være borte og skal vi da holde oss helt unna hjem med dyr?

Hvordan skal vi løse dette? Jeg har brukt de siste ukene på å vaske rundt huset med dampvasker og jeg prøver å støvsuge og vaske flere ganger i uka for å holde støvmengden nede. Vi har hatt katten i 4,5 år (lenge før noen av barna var født) og jeg synes det er litt merkelig at katten kan være årsak når plagene kom etter en luftveisinfeksjon. Har dere tips og råd i en rådvill situasjon? Vi ønsker jo å beholde katten, begge barna og de voksne er veldig glad i henne.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 30. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Barneastma blir betegnet som astma utløst av forkjølelse. De som har denne type astma har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder i motsetning til de som har astma utløst av allergi. Dette med kjæledyr og allergi er ingen enkel sak. For å teste ut om minstemann reagerer på katten,vil ikke omplassering i seg selv være nok fordi der katten har vært i huset, vil det være allergener. Les om pelsdyrallergi. For å redusere allergenene må det omfattende rengjøring til, så den beste testen er å reise bort i to til tre uker til et sted der det ikke har vært katt, for å teste ut om katten har innvirkning på hans astma. Nå når sommerferien står for døren, er det kanskje mulig? Hvis han blir bedre når dere er vekk og symptomene kommer tilbake ved hjemkomst, kan det være katten. En allergitest med blodprøve/prikktest hos barnelege kan være et alternativ.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Lungebetennelse, feber og CRP hos eldre personer.

Hei!
Far er 93 år- bodd aleine og greid seg sjøl- ingen medisiner eller sykdom. I januar ble han kraftig forkjøla og falt . Ble liggende på steingulv - fikk lungebetennelse. Ble lagt inn på sykehus og fikk antibiotika- kom seg gradvis etter dette . Spiste godt, gikk dårlig, men ble sakte bedre. Så ble jeg forkjøla- far ble smittet og ble på en dag veldig preget av forkjølelse. Hjemmesykepleie tok CRP- 126. Ringte akutten. Han ble lagt inn. Hadde ingen feber - 37 - men legen mente hun hørte krepitasjon over lungen begge sider- ble lagt inn- fikk KLINDAMYCIN - og diare. Diagnosen ble sagt å være lungebetennelse. spørsmålet er : Er det så lett for far å få lungebetennelse ? Måtte han legges inn pga CRP 126? Jeg lurer på hvordan dette kan forebygges - ( han og jeg vet at livet ikke varer evig - men det var bare at slik sykehus innleggelse er ikke bare bare). Mvh Marianne

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kan bare svare deg på generelt grunnlag, fordi jeg jo ikke kjenner nærmere til dette tilfellet. I høy alder ses ikke alltid feber i tilknytning til infeksjoner. Ved forutgående alvorlig infeksjon som lungebetennelse og oppblussing av nye symptomer og høy CRP, vil man nok ofte velge rask innleggelse for å sikre en best mulig behandling og hindre at ny infeksjon får blomstre opp og kanskje føre til at det går helt galt. Det er ikke alltid like lett å forebygge i en fase kort etter en alvorlig lungebetennelse, annet enn å forsøke å få personen gradvis i gang igjen fysisk og sikre nødvendig næringsinntak. Men i en slik fase er man nok ekstra utsatt for at den samme infeksjonen eller nye infeksjone kan blusse opp igjen. Ellers er forkjølelse og influensa viktige årsaker til at det oppstår lungebetennelse hos eldre mennesker.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Økt slimmengde ved astma.

Hei! Hver gang jeg tar ventoline hoster jeg opp en del slim fra lungene en stund etter. Dette skjer også når jeg tar ventoline før trening (uten at jeg har noen andre astmasymptomer). Lurer derfor på om det kan tyde på at jeg er undermedisinert? Eller er det ventolinen som gjør at jeg produserer slim? Hvor ellers kommer alt slimet i lungene fra?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 29. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Ventoline er en betastimulator som virker åpnende på bronkiene, og samtidig stimuleres flimmerhårene til å transportere slim opp fra lungene. Produksjonen av slim foregår i slimkjertler i slimhinnen på innsiden av bronkiene. Hvis det dannes mye slim ved astma, kan det være et tegn på medisinen er litt for lavt dosert i forhold til hva bronkiene tåle av irritasjon fra omgivelsene i form av forurensning eller anstrengelser. Imidlertid kan en luftveisinfeksjon gi ganske langvarig økning i slimproduksjonen før det går over.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem