Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Jeg er gravid og sliter med kraftig kvalme om dagen. Det er til tider så ille at jeg ikke orker bevege meg. Jeg hadde foreldrepermisjon frem til februar 16, og før det, fra februar 15-mai 15 var jeg sykemeldt. Hvordan er det med sykepenger i mitt tilfelle? Må jeg arbeide i 26 uker igjen for å ha rett til sykepenger eller gjelder det andre regler etter foreldrepermisjon?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er kun når du har brukt opp alle sykepengedagene (248) dine fra trygden, at du må være helt arbeidsfør i 26 uker før du på nytt får rett til sykepenger utover arbeidsgiverperioden. Selv om har brukt opp sykepengerettighetene i trygden, vil du fortsatt ha rett til sykepenger i arbeidsgiverperioden. Blir du sykmeldt sammenhengende mer enn 16 kalenderdager før det har gått 26 uker (egentlig 26 uker - 16 dager), mister du de ukene du har opptjent. Du må da starte opptjeningen på nytt.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosttilskudd og blodfortynnende (Eliquis)

Hvordan er det med Medox, omega 3-tilskudd og Eliquis?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Blåbær/solbær-ekstrakt (som det er i Medox) og omega-3-tilskudd kan i teorien gi økt risiko for uønskete blødninger dersom det kombineres med blodfortynnende medisiner (som Eliquis). Men den kliniske effekten er ikke dokumentert, derfor er det lurt å være forsiktig. For omega-3 sin del er det høye doser (3 gram eller mer per dag) som gir økt blødningsrisiko. Vanlige trankapsler o.l. er som regel trygt, men sjekk det med din fastlege. 

Hjerte/kar

Betennelse i leggsåret etter bypassoperasjon

Hei! Mannen min ble klaff/by-pass operert på Feiring for snart 3 mnd siden. Det gikk bra - og trening begynte. Han gikk turer med og uten staver og gjorde øvelsene han lærte av fysioterapeut på Feiring og i brosjyren han fikk.

Så, for 1 mnd siden, fikk han problem med beinet der blodåren var tatt ut. Han hadde brukt den hvite støttestrømpen i ca 6 uker - var dette for lenge? (Ingen - fastlege/lokalsykehus kunne si hvor lenge han skulle holde på med den. Vi kuttet ut etter en tlf til lege.)

Han fikk også betennelse i såret oppe og nede og er meget øm i hele leggen - også der snittet har grodd fint. Det murrer/verker. Han holder på med 2. antibiotika kur og har måttet kutte ut gå-trening.

Vi synes det er rart ubehaget kom så lenge etter operasjonen? Kan hans kropp ha problem med å akseptere tråden som ble brukt under operasjonen? Vi fikk en skikkelig nedtur for det gikk så greitt til å begynne med. Det var rart å få problem med beinet når en er hjerteoperert!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Betennelse i såret i leggen etter en bypass operasjon er dessverre en vanlig komplikasjon. Ulike statistikker viser at 10-40 prosent av pasientene kan få en komplikasjon i såret. 

Det er ikke uvanlig at det blir infeksjon, selv etter flere uker/måneder. Antibiotika er riktig behandling. Men noen ganger danner det seg små byller under huden, og da holder det ikke med kun antibiotika. Da må pasienten få tømt byllene av en kirurg. 

Hvis mannen din ikke blir bedre etter den andre antibiotikakuren, bør dere be fastlegen om å henvise ham til en kirurg. Lokalsykehusene har ofte en kirurgisk poliklinikk som kan undersøke og behandle slike tilfeller. 

Lykke til videre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Styrketrening etter hjerteinfarkt

Hei. Er en mann på 55 år som fikk hjerteinfarkt 22 mai. Har alltid drevet med styrke/kondisjonstrening. Hadde min første økt i går. Det jeg lurer mest på er hvilken belastning jeg bør ha på styrketrening i starten. Kan benkpress. Markløft og knebøy trenes fra dag 1?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvor raskt etter infarkt man kan begynne med styrketrening, og hvor hardt man kan trene avhenger av flere faktorer. De viktigste er hvor stort infarktet var (dette kan legene si noe om ut i fra blodprøvene og ultralyden som ble tatt i forbindelse med infarktet) og om alle de syke årene ble åpnet. 

Hvis infarktet ikke var spesielt stor og du fikk åpnet årene, kan man begynne å være i lettere fysisk aktivitet (gåturer) allerede etter noen dager. Hard trening (som gjør at du blir svett og andpusten, feks løping) bør du vente med til det har gått 4-5 uker. 

Når det gjelder hard styrketrening, så finnes det ikke noen egne retningslinjer, men sunn fornuft tilsier at du kan starte med det etter 4-5 uker etter infarktet, og at du bør starte forsiktig, og så bygge oppover i løpet av et par uker. Målet bør jo være at du etterhvert klarer å være i samme gode form som før infarktet. 

Hjerte/kar

Hagtorn mot hjerteflimmer?

Har etter bypass-operasjon vært en del plaget av atrieflimmer. Leste en tysk forskningsrapport hvor en i forsøket hadde brukt produkt av hagtorn med oppløftende resultat. Hadde tenkt å forsøke dette, men så viser det seg at det ikke er mulig å få tak i dette i Norge, videre kan man heller ikke etter nyere forskrifter privatimportere produktet. Spørsmålet er; Er det kjent om dette kan ha en positiv effekt og eventuelt, hvordan kan man få tak i produktet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. juni 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ingen dokumentasjon på at hagtorn kan brukes i behandlingen av atrieflimmer, og jeg vil ikke anbefale slik behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kort pust, hva er årsaken? Hva betyr en lett forhøyet proBNP?

Hei. Påvirker det blodprøven proBNP at jeg tok 1 mg vival ca 15 timer før blodprøven. Den sank fra 21 til 7. Betyr det at jeg ikke har kronisk hjertesvikt.
Har tatt EKG og røntgen av lungen. Dessuten pusteprøve. Alt er normalt. Har litt korthetspust. Hva kan det evt. skyldes. Er en voksen dame. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg tror ikke Vival 1 mg vil påvirke blodprøven proBNP, og jeg har ikke funnet noe om en slik sammenheng ved de søk jeg har gjort. Ellers er det nok nødvendig med en atskillig høyere verdi for å si noe om sannsynlig hjertesvikt. Hos kvinner ligger verdien normalt lavere enn 18 pmol/L. For å stille en sannsynlighetsdiagnose må verdien være høyere enn 90 i aldersgruppen 50-75 år og gir da 82% sannsynlighet for hjertesvikt. I aldersgruppen eldre enn 75 år er tallet på >180 for å gi en sannsynlig diagnose i 92%.

Kort pust kan ha mange årsaker, men det er naturlig først å finne ut om det skyldes lunger eller hjkertet. Det vil nok være bedre å bruke annen måte å finne ut av eventuell hjertesvikt, ikke minst ultralyd av hjertet når EKG, pusteprøve og røntgenbilde av lunger er normalt. Ellers finnes det også flere mer spesielle metoder å finne ut mer om lungefunksjonen, men da må du trolig til en lungespesialist.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Hjerte/kar

ProBNP og hjertesvikt

Hei. Hva er verdien satt til angående hjertesvikt prøva proBNP. Har en BMI på 93 og er 61 år. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Når det gjelder normalverdien for proBNP er denne lavere enn 12 pmol/L hos menn. Men for å stille diagnosen hjertesvikt må verdien settes atskillig høyere. For menn regnes det at verdier på minst 90 pmol/L kan tyde på hjertesvikt hos menn i aldersgruppen 50-75 år. Analysen er nok best egnet for å følge utviklingen i en allerede kjent hjertesvikt, men kan være en rask indikator ved mistanke om svikt. Ofte vil man i tillegg benytte andre undersøkelser, for eksempel ultralydundersøkelse av hjertet for å sikre en diagnose.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

     

 

Lunge

Hoste og kort pust.

Hei. Kan engstelse utskille væske i lungene. I så fall, kan Ventoline fjerne væsken? Jeg er veldig engstelig for hjerte- og lungesykdommer, men blir mye bedre når jeg tar Ventoline. Både med tørrhoste og korthetspusten. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Engstelse gir nok ikke væske i lungene. Men hoste og kort pust kan godt skyldes en irritasjon av slimhinnen i bronkiene. Ventoline kan ha effekt på dette forbigående. Men effekten vil ofte være ganske kort. Det kan være lurt å få sjekket lungefunksjonen med spirometri hos legen en dag som du har disse plagene. Kanskje kan det være en lett astma som gir plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Når det kommer magesyre i luftveiene.

Hei. Kan jeg få korthetspust og tørrhoste av spiserørsbrokk. Det hjelper veldig å ta Nexium. Da har jeg nesten ikke korthetspust og tørrhoste. Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er stor sannsynlighet for at dette hører sammen med hverandre. Forklaringen ligger i at det hos noen kommer opp saltsyre fra magesekken som irriterer i svelg og i luftrøret. Dette kalles reflux og skjer mest om natten når man ligger flatt. Det er vanlig forekommende at slike ting kan medføre hoste og pusteproblemer. Mistanken bestyrkes hvis du blir bedre av medisinen som hemmer syreproduksjonen i magesekken.

Kosthold

Transfett i viltkjøtt?

Hei. Viser til din artikkel "Viltkjøtt og ernæring", der det står oppført i tabellen at reinskav inneholder transfett. Hva er det som gjør til at det inneholder transfett?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 26. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Transfett dannes naturlig i vommen hos drøvtyggere, dvs. kyr, sau o.l. Det er tarmbakterier som danner transfettet hos disse dyra. Derfor finnes små mengder transfettsyrer i kjøtt og melkefett fra drøvtyggere. 0,1 gram transfett per 100 gram reinskav er ubetydelig helsemessig sett.