Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Kortison mot pollenallergi

Hei. Jeg har pollenallergi mot bjørk og gress - i pollensesongen forverrer astmaen min seg mye. Jeg er igang med allergivaksinering mot bjørk - startet i januar. Har hatt mindre plager enn før hittil i år - men de siste ukene har jeg vært mye tett. Fikk tidligere kenacort i sesongen - men det er ikke et alternativ nå. Fins det noen kortisontabletter jeg kan ta når det er som verst? Annet enn prednisolon? De blir jeg utslått av. Eller bør jeg få mer/ sterkere astmamedisin? Har fast symbicort, og ventoline og atrovent. Bruker også polaramin, singulair og nazonex.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Fint å høre at du allerede merker effekten av allergivaksinasjonen! Det finnes noen andre typer kortisontabletter enn prednisolon, men jeg er enig med deg i at du burde få en ny gjennomgang av astmamedisinene dine hos din fastlege. Det kan være at du kan øke på kortison til inhalasjon før du tyr til en kortisontablettkur. Om du har store plager av gresspollen til tross for bruk av de tradisjonelle allergimedisinene, så finnes det en gresspollenvaksinasjon som tas som tablett.

Du kan lese mer om den her

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

"Lungeprotese" etter fjernelse av en lunge

Min samboer ligger på Rikshospitalet. Han fikk fjernet lungen etter lungekreft for et år siden. Nå har væsken blitt borte og organene som hjertet og pusterøret flyttet på seg. Hva bruker de som lungeprotese?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig at den gjenværende lungen ekspanderer når den andre lungen er operert bort. Hos mange går det greit og uten større problemer. Hos enkelte kan det imidlertid bli så uttalt overtrekning av lunge, hjerte og blodkar at det for eksempel går ut over luftpassasjen i de store luftrørene. Hos personer som er mye plaget kan det settes inn sekker (silikon) med enten sterilt saltvann eller med flytende silikon. Det er dette som beskrives er mest brukt, men jeg vet ikke om Rikshospitalet eventuelt bruker annet materiale. Det blir vanligvis regnet som en metode med gode resultater.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge, Rettigheter

Dekning av utgifter til tannbehandling

Tannlegerefusjon Hei, Jeg har kols grad 4. Var på Glittre for 9 år siden, noe som hjalp meg. Lærte trening med gange og vekter. Etter oppholdet der har jeg vært så heldig med oppfølging av lungelege der 2 ganger i året. Olav Kåre Refvem og Lars Morland. Av medisiner går jeg fast på Spiriva og Symbicort. Har munntørrhet, med snorking og gnissing av tennene, noe jeg våkner av flere ganger pr natt. Tar gel og sugetabletter. For en del år tilbake var jeg hos tannlege og fikk refusjon på kompositt i overmunn. Dette er nå nedslitt og var hos en tannlege på Lørenskog da jeg gjerne ville ha krone på 4 fortenner. Det ble tatt prøver og han regnet med at det lot seg gjøre. Etter en stund var ikke dette tilfelle allikevel. Han tittet i en eller annen bok. Nå kom dette på ca 30000kr. Kan dette stemme at jeg ikke har krav på noe?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kols som sådan gir ikke rett til dekning av utgifter til tannbehandling. Men noen lungesyke får dekket en del av utgiftene på grunn av munntørrhet. Da må visse vilkår være oppfylt. Tannlegen skal ta en spyttprøve for å finne ut om du er tilstrekkelig munntørr. Dette står i rundskrivet:

Det ytes stønad til tannbehandling i de tilfeller hyposalivasjon medfører økt
kariesaktivitet. Stønad ytes kun i de tilfeller der det foreligger dokumentasjon på
hyposalivasjon over tid, minimum ett år. Unntak fra observasjonstiden på ett år
kan gjøres der det foreligger svært forhøyet kariesaktivitet og dersom verdiene
for ustimulert saliva er < 0,10 ml/min og for stimulert saliva er < 0,70 ml/min.

Stønad ytes fortrinnsvis til konserverende tannbehandling for påførte
kariesskader. Dersom tenner går tapt kan også utgifter til protetisk behandling
for de tapte tennene dekkes.

Legemidler er den vanligste årsaken til munntørrhet. Det å ta et legemiddel som
potensielt kan gi munntørrhet er imidlertid ikke god nok dokumentasjon for å få
stønad etter denne bestemmelsen. Hyposalivasjon må dokumenteres ved
kliniske funn som underbygger at bruker har tilstanden, og at dette har medført
økt kariesaktivitet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Allergivennlig katt

Hei, jeg har akkurat fått kattunger. Moren er sibirkatt, så hun er allergivennlig, men faren er ikke allergivennlig. Derfor lurer jeg på om de kattene som fikk moren sin pels er allergivennlige? Jeg er ikke allergisk selv men lurer på dette når jeg selger kattene.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. juni 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Allergi mot pelsdyr skyldes at man reagerer på proteiner som finnes i flass, spytt, hår eller urin. Derfor kan man ikke si at noen raser er allergivennlige fordi det ikke er noe garanti for at enkelte vil reagerer selv på raser som mange mener gir mindre allergi.

Du kan lese mer om pelsdyrallergi her

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge

Behandle nedsatt lungefunksjon

Hei Har fått nedsatt lungefunksjon etter en feil behandling på sykehus. Tok en cpet og denne viste kun 28 i vo2max. Fikk også pulsfall i forbindelse med testen som gjør at opptrening vanskelig. Lurte på hvordan det er med lungetransplantasjon her i Norge? Ellers vet jeg ikke om noen andre behandlingsmetoder for dette. Tenkte å forhøre meg litt i utlandet om kostnader og risiko for en slik operasjon. Erfaringer rundt dette?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungetransplantasjon ved nedsatt lungekapasitet er nok den siste utvei som velges. Indikasjon for transplantasjon er at man har kort levetid igjen uten slik behandling, og at all annen tilgjengelig behandling har vært forsøkt. Det gjøres et lite antall transplantasjoner per år, fordi det er mangel på tilgang av organer som kan brukes.

Personer som er blitt transplantert blir også underlagt en livslang oppfølging og medisinering for å unngå avstøtning og infeksjoner. I tillegg er det også en risiko knyttet til selve inngrepet og den første tiden etterpå.

Det nok liten sannsynlighet for å få tilbud om nye lunger her i landet dersom du fortsatt er oppegående og ikke har en tilstand som gjør det vanskelig å overleve.

Jeg kjenner ikke til om det er andre regler for dette i utlandet.

Det vanligste ville nok ha vært å prøvet gradvis opptrening, i den grad det er mulig eller kan muliggjøres.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Lunge

Bivirkning ved behandling av lungefibrose.

Jeg er en dame på 65 år som dessverre fikk diagnosen idiopatisk lungefibrose for 1 år siden. Jeg tar nå 9 kapsler Esbriet i døgnet. Det er tungt å ta de til nesten alle måltider. Jeg føler meg oppsummert og hoven i kroppen av de. Blir fort rød hvis sol på huden. Er det kommer noen ny og bedre medisin i verden for oss med IPF enn Esbriet og Ofev?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 06. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når det gjelder  spesifikke medisiner til behandling av idiopatisk lungefibrose er nok Ofev og Esbriet de to medisinene som er i salg i Norge. Jeg har heller ikke funnet at det fins andre aktuelle medisiner i bruk i utlandet. Inntil videre ser det ut til at du må prøve å leve med de ubehag som medisinen gir, eventuelt om legen din kan finne annen tileggsmedisin som kan dempe disse plagene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Allergi

Hveteallergi?

Hei! Jeg har hveteallergi og får sterke reaksjoner i form av eksem og mageproblemer ved inntak av hvete. Har spist glutenfri kost 1 år nå og er helt eksemfri nå (ved unntak av når jeg uheldigvis har fått i meg gjennom maten fra andre) men hvordan skal jeg få stilt diagnosen?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. juni 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for et godt spørsmål.

Det er flott at du er bedre på hvetefri kost. noe som er en god indikator på at det er riktig at du ikke tåler hvete. Reaksjon på hvete kan ha flere årsaker: allergi, intoleranse eller cøliaki. For å stille en allergidiagnose kan det være til hjelp å ta blodprøve (IgE) og/eller prikktest. Hos noen gir det utslag. Ved intoleranse er det desverre ingen gode tester tilgjengelig. For å vurdere cøliaki må det gjøres før man fjerner gluten fra kosten.

Du beskriver at du får eksem og magesmerter av hvete noe som gjør intoleranse eller allergi mer sansynlig enn cøliaki. Den sikreste måten å diagnostisere reaksjon på mat er å fjerne det fra kosten slik du har gjort for deretter å reintrodusere matvaren. Man registrer så symptomene for å bekrefte eller avkrefte diagnosen. Dette gjøres i samråd med lege. Du starter hos fastlegen. Derfra henvises du til spesialist i gastroenterologi for videre utredning. Det er en lang vei å gå, men dersom du ønsker å få bekreftet diagnosen for å kunne søke grunnstønad er det nok nødvendig.

les mer om reaksjoner på hvete her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/unormale-reaksjoner-pa-hvete/

Lykke til. Hilsen Helle

Hjerte/kar

Slankemiddel med glucomannan og krom

Jeg har en mekanisk hjerteklaff og går på marevan. Har også Astma. Har en del kilo for meget. Har lest om et slankeprodukt som består av Konjac Glucomannan og Krom. Er dette farlig for meg å ta. Hilsen Tove Brenne.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 03. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er ikke kjent at konjacrot/glucomannan påvirker effekten av Marevan spesielt. MEN ettersom glucomannan binder seg til stoffer i tarmen, kan det hende at det reduserer opptaket av medisinen. Derfor kan det være lurt å ikke ta dem samtidig. Men dette bør du uansett spørre din fastlege om. 

Rettigheter

Rett til å nekte enkelte undersøkelser?

Har man lov til å nekte visse deler av en undersøkelse? For eksempel rektal undersøkelse ved GU. Eller har legen rett til å utføre en undersøkelse selv om man eksplisitt sier at man ikke gir samtykke?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Alle som er samtykkekompetente kan nekte å motta helsehjelp. Dette omfatter også rektal undersøkelse. Men du bør tenke deg nøye om før du nekter. Det kan jo være at undersøkelsen vil avdekke sykdom det er nødvendig å behandle.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Lunge

Astma og inneklima

Eg vert fort trøytt og sliten pga astmaen.Bør eg ha støvmaske på meg når eg held på med noko inne på arbeid då?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Astma kan forverres ved opphold i rom med mye støv og forurenset luft. Derfor kan det være lurt å lufte godt, eventuelt skjerme seg med støvmaske hvis det er mye støv innendørs som ikke lar seg fjerne på annen måte. Det er imidlertid uvanlig at dette er et problem, for normalt skal inneklima på jobb være såpass godt at slike tiltak ikke er nødvendig. Det kan kanskje være lurt å sjekke hos legen din om astmamedisinen din er godt nok tilpasset din situasjon.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem