Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

blodtrykk

Overtrykket er normalt, men undertrykket er på 100 oertrykk er 122

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Et blodtrykk på 122/100 viser at du har et markert forhøyet undertrykk. Det bør kontrolleres, og eventuelt bør det gjøres ytterligere undersøkelser(blant annet av nyrefunksjonen) for å se at det hos deg ikke er spesielle årsaker til ditt høye undertrykk.

Hjerte/kar

Medisiner etter bypass og klaffeoperasjon

Jeg er henvist for innleggelse for rehab. hos dere etter bypass + ny klaff på Ullevål. Foreløbig januar 2019, I mellomtiden er jeg forordnet følgende daglige medisiner: Selo-sok 50 mg, Duoferon annenhver dag, 100 Brillique, morgen kveld 90, Albyl E 75, Astorvastatin 80, tidligere bare 20 Levaxin, fra tidligere 175? Cocaar 50, fra tidligere Paracet 1000 ved behov.

Spørsmål: Både Brillique (2x) og Albyl E synes i overkant. Tidligere, før operasjon, ikke brukt albyl e, tatt ut av hjertelege. Fører til mye neseblod og tett nese med pustebesvær, særlig om natten. sover dårlig. Kan mengde blodfortynnende reduseres ? Atorvastatin 80, dvs maximal dose. Ikke tidligere brukt kolestrolsenkende medikamenter. Hjertelege før operasjon anbefalte 20 mg. Tunge ben, tung pust. Er dette nødvendig ? Hva med et kompromiss,f.eks 40?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Siden du måtte ha bypassoperasjon så har du belegg i kransåreveggene som inneholder kolesterol og som er en vesentlig årsak til at du trengte bypassoperasjon. Etter bypassoperasjon ønsker man å senke LDL-kolesterol til under 1.8 mmol/l.

 

Jeg vet ikke hva slags hjerteklaff du har fått inoperert. Det står sikkert i rapporten til fastlegen din etter operasjonen hvorfor Ullevål sykehus har valgt å sette deg på både Albyl E og Brilique. Du bør si ifra om dine plagsomme neseblødninger, og ofte er det bare den første tiden etter operasjoner at man trenger kombinasjoner av flere medisiner som øker blødningsrisikoen. Kanskje kan du nå slutte med en av disse medisinene.

Hjerte/kar

egg og kolesterol

Kolesterolet har økt de siste 3 årene. Har levd på lavkarbo og sist 18 egg I uka. Det er vel grunnen til de håpe verdiene av LDL? Sluttet omgående I dag. Tatt første kolestrol senkende tabletter. I dag. Skulle ikke ha noen annen grunn. Takker for svar

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

I eggeplommen er det mye kolesterol, og et stort inntak av egg over lang tid øker dermed kolesterolnivået i blodet.

6-8 uker etter at du har startet opp med kolesterolsenkende medisiner kan du ta en ny blodprøve og se hvor mye din kolesterolverdi har sunket.

Hjerte/kar

Operasjon av aneurisme på iliaca

Hei, min mor på 79 år har fått påvist tre utposninger, en på hovedpulsåren (aorta) og en på hver av av iliacaene. Den på hoved pulsåren er målt til 49-53mm, mens den på venstre iliaca er på 37mm. Sistnevnte er da etter som jeg har skjønt innenfor de mål der man anbefaler operasjon. Hun har vært til utredning for operasjon på Aker sykehus og har selv fått valget om operasjon eller ikke. Det er i tilfelle snakk om åpen operasjon under full narkose da anatomien ikke ligger til rette for den lettere versjonen. Hun valgte nå i utgangspunktet å vente med operasjon da den kan være risikabel også selv om lunge og hjertelege har sagt "go". Vi er naturligvis engstelige for at aneurismene skal sprekke. Har man noen tall på hvor store de er når de sprekker og hvor fort de vokser? Og er det mindre farlig om aneurismen på iliaca sprekker enn på hovedpulsåren?

Lurer også på faren ved operasjon? Hvor mange er det som ikke overlever den? Skal tilbake til kontroll om et halvt år for å se hvor mye de har vokst. Dette ble oppdaget for et år siden og den på iliacaen har vel vokst tre mm, er det mye på et år? Skal man ta sjansen på operasjon? Hun hadde lårbensbrudd for fire år siden og fikk satt inn protese og kom seg veldig raskt etter den operasjonen, men hun er overvektig og har astma....

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg kan ikke si med sikkerhet om risiko ved operasjon på arteria iliaca er mindre enn en operasjon på aorta i mageregionen, men noen stor forskjell i risiko er det neppe. De fleste som må gjennom slike operasjoner er relativt gamle, og risiko ved et slikt større inngrep er relativt stor. På den annen side er situasjonen svært alvorlig hvis det går hull på utposningen og man må operer akutt. Da er dødeligheten under operasjonen helt opp mot 50 %. Jeg forstår at din mor synes dette er et vanskelig valg å ta.

Det er svært vanskelig å forutsi hvor raskt en utposning vil vokse, eller om den vil vokse i det hele tatt. Det vanlige er å følge dette med regelmessige ultralydkontroller.

Hjerte/kar

Arvelig høyt kolesterol, hvor alvorlig?

Jeg har arvelig høyt kolesterol. LDL på 7.9 pr dags dato. Synes det er vanskelig å finne ut hvor alvorlig dette er, prognoser og hva slags påvirkning dette har på kroppen min.. jeg er 34 år gammel dame.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Arvelig forhøyet kolesterol, såkalt familiær hyperkolesterolemi(FH), er en tilstand med betydelig økt risiko for å få tidlig hjerte-karsykdom. Uten behandling er forventet levealder redusert med ca 20 år. Heldigvis har vi nå effektive medisiner, først og fremst statiner, som i betydelig grad bedrer leveutsiktene også for de som er født med FH.

Ved FH har man vesentlig høyere verdier av LDL-kolersterol allerede fra nyfødtperioden, og dette er bakgrunnen til at man i så ung alder kan utvikle koronar hjertesykdom(angina pectoris og hjerteinfarkt).

Hjerte/kar

Vann i lungene

Vann i lungene og tungpusten.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Vann i lungene er ofte uttrykk for hjertesvikt, men her var det lite ytterligere opplysninger å holde seg til. Tungpust og væske i lungene tilsier at man bør undersøkes med ultralyd av hjertet for å se etter hjertesvikt.

Hjerte/kar

ribbenssmerter

Sterke smerter i nedre pupp/ribbein. Begge sider. Har tatt ultralyd, mammografi, fysio, blodprøver, naproxen. Ingen bedring. Har det døgnet rundt, i 3 mnd. Sannsynligvis ribbeinsbrudd for 3 mnd siden. Hadde blærekreft for 18 år siden, brickerurostomi. Ingen spredning da. Kan dette være nyrekreft, lungekreft, beinkreft? I så tilfelle, hvilke undersøkelser bør jeg be om? Ingen andre sykdomssymptomer, frisk og rask. Men er ryggmargsskadde, komplett lammet fra th4, siste 34 år. Er nå kvinne 51 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Du bør snakke med fastlegen din i forhold til å undersøke videre smertene i ribbena. Sannsynligvis kan både vanlig røntgen av ribbena, CT- og MR-undersøkelser være aktuelle undersøkelser, men hvilken av undersøkelsesteknikkene som gir best informasjon bør fastlegen din konferere med røntgenlege om.

Hjerte/kar

ICD og hjertebank

Har ICD.og plages med hjertebank når jeg ligger på ryggen..Har hatt hjerteinfarkt og hjerteflimmer..Er redd for å få flimmer igjen..Føler meg sliten.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

ICD etter et hjerteinfarkt beskytter deg mot farlige(livstruende) hjerterytmeforstyrrelser. Siden du har hatt hjerteinfarkt bruker du sannsynligvis også medisiner som skal roe ned hjerterytmen(betablokkere), og jeg tilrår at du vurderes av spesialist i forhold til om du har riktig dose av disse medisinene siden du merker mye hjertebank.

Dersom du har hatt et større hjerteinfarkt er nok det å føle seg sliten et veldig vanlig fenomen, fordi hjertets pumpefunksjon er noe redusert.

Hjerte/kar

senebetennelser

Hei! Jeg er en mann på 53 år og har slitt med senebetennelse i begge skuldre i lang tid. De siste ukene har jeg fått vondt (litt stikkende smerte) i ribbein rett under puppen og til venstre i ribbeinet. Det er ikke vondt å puste inn eller ut! Kan det være senebetennelsen i venstre skulder som er årsaken?? På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Senebetennelser i skuldrene kan medføre at du bruker andre muskelgrupper i nærheten på en anne måte enn det du vanligvis gjør. Dette kan medføre ubehag  slik du beskriver det. Uansett er det stikkende ubehaget du beskriver lite sannsynlig symptom på hjertesykdom.