Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Astma og psykiske forhold

Kan det vera sorgreaksjonen etter eg mista far min som gjer at eg har meir astma?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Pust kan påvirkes av mange ting. En sorgreaksjon er en psykisk reaksjon som kan  påvirke mange funksjoner i kroppen, og det er ikke unaturlig at man kan merke at astmaproblemer endres noe i denne forbindelsen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Problemer etter fjerning av en lunge.

Hva gjør man når luftrøret har kommet i klem? Organene har flyttet på seg etter at den største lungen måtte fjernes. Hjertet har kommet nesten under venstre arm.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Når en lunge fjernes operativt vil den gjenværende lunge samt hjerte og kar normalt trekkes over mot den tomme siden. Det medfører noen ganger en knekkdannelse på bronkier i gjenværende lunge. Dette kan i noen tilfeller føre til funksjonsproblemer på grunn av hemmet luftpassasje. I noen tilfeller vil en del av rommet etter den fjernede lungen fylles av kroppsvæske slik at overtrekningen blir mindre uttalt.

En slik situasjon byr på individuelle problemstillinger og er såpass spesiell at den bør vurderes av den avdelingen hvor du er blitt operert, trolig i samråd med lungemedisinsk ekspertise. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Allergi

Allergi og konsentrasjonsvansker

Om astma og allergi. Kan eg verta fort trøytt av dei medisinane som eg tek kvar dag då,gjeng det utover konsentrasjonen heima,sosiale aktivitetane og på arbeid då pga det?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Man kan bli trett av medisiner mot allergi, men allergien kan også gi slik tretthet alene i den perioden som allergien er aktiv. Konsentrasjonsvansker i forbindelse med dette er ikke uvanlig. Og årsaken kan altså være både allergien og i tillegg allergimedisinen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter

Stønad til transport?

Hei. Fikk ikke ny trygdebil (har hatt 2 biler fra NAV) etter de nye reglene. Kan jeg søke (fortsatt)/har jeg "krav" på grunnstønad til transport? Må ta opp lån til bil. Har sterk astma (med noen respirasjonsstans/gjenopplivninger). Kan ikke kjøre buss. Vanskelig også med drosje, da de bruker wunderbaum. Ved bestilling sier jeg dette. Wonderbaum-lukta er fortsatt i drosjen når de henter meg + parfymelukt som henger igjen. Uten bil blir jeg isolert.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 31. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fra 2015 gis det kun tilskudd til kjøp av personbil til de som trenger bil i forbindelse med arbeid eller utdanning. Det betyr at de med full uføretrygd ikke lenger får stønad til kjøp av personbil. Det finnes ingen unntak fra denne regelen.

Når det gjelder grunnstønad til transport er det ikke gjort noen endringer. Her er kravet  at ekstrautgifter til transport på grunn av sykdom minst utgjør 670 krone per måned.

Med vennlig hilsen Atle Larsen 

Rettigheter

Sykepenger

Jeg hilser! Min sak har vandret i systemene siden oktober og ingen løsning finnes?! Jeg ble avkrevd sykemelding av arbeidsgiver før jeg hadde akseptert et opphold på sykehus. Motvillig skriver fastlegen ut sykemelding, første sykemeldingsdag 6.10.15. Behandlende lege ved sykehuset sykemelder meg fom. 1.11.15. Jeg har friskmeldt meg selv fra den 6.10., sendt melding til nav om det samme. Jeg har bedt arb.giver og nav korrigere sykemelding fra den 6.10. Ingen kan korrigere, og ingen vet hvem som kan (arb.giver og nav viser til hverandre). Hva skal jeg gjøre for å få riktige dato? Dette har betydning for opparbeidede rettigheter i sykepengeordningen.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis du var arbeidsfør fra 06.10. og frem til du ble sykemeldt av sykehuset, og også arbeidet denne perioden, skal du selvfølgelig ikke trekkes for sykepengedager. Du vil heller ikke ha rett til sykepenger eller sykemelding om du var arbeidsfør denne perioden. Det synes som du har blitt offer for byråkratisk rot. Det skal være tilstrekkelig at du melder fra til Nav om at du arbeidet denne perioden. Da skal du ikke trekkes for bruk av sykepengedager. Om det ikke ordner seg raskt. Skriv en serviceklage til Nav. Det gjør du via nav.no.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Reiseforsikring

Reiseforsikring: Er blitt hjerteklaffoperert ved Feiring i 2016 (utbedring med ring) og lurer på om dette medfører begrensninger ift. forsikringsvilkår? Har min forsikring i Gjensidige/ Europeiske.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det kan være at reiseforsikringen ikke vil dekke hjertesykdom. Du bør ta kontakt med forsikringsselskapet for nærmere avklaring. Selskapet gjør en risikovurdering. Mange hjertesyke er godt nok dekket gjennom en ordinær reiseforsikring. Men den enkelte bør absolutt avklare dette før reisen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Krav på erstatning etter sanatoriumsopphold

Jeg ble smittet med turberkulose i en alder av 3 år, og ble sendt til Vensmoen Sanatorium i Nordland fylke for et halvt års opphold etter anbefalelse fra legen. Dette var en reise på tre dager bort fra mine forelder som bodde i Honningsvåg i Finnmark. På sanatoriet ble jeg i 6 måneder, uten besøk fra mine foreldre. Disse 6 måneder føltes som 6 år. Jeg gråt og gråt, og var så trist og lei. Personalet var ikke snille, med noen unntak, men de snille var underkuet ledelsen som var streng. Når det gjaldt måltider ble vi tvunget til å spise all mat, selv om vi ble kvalm av maten, og noen kastet opp der de satt. Vi fikk ikke lov til å forlate bordet før maten var spist. Mange ganger kunne jeg sitte timesvis ved bordet. Jeg sov på en sovesal med flere andre barn, men de større barna lå på en annen sovesal. Når natta kom, kom de eldre barna ofte løpende inn på vår sovesal og skremte oss noe gruelig, med å gi uttrykk for at dem skulle ta oss, stikke sprøyter i oss, og vi visste jo ikke om dem virkelig gjorde dette eller ikke. Vi fikk angst, og jeg ble mørkeredd, og jeg fikk syns-hallusinasjoner. Mørkeredselen varte i nærmere 30 år. Til daglig ble jeg så mørkeredd at jeg trodde jeg skulle dø.

Sosialt og psykisk har jeg lidd av hele oppholdet, og jeg ble fremmedgjort mine foreldre. Jeg sliter den dag i dag med fremmedgjøring og jeg føler jeg ikke hører hjemme noen steder, og at ingen liker meg, i hvert fall ikke godt nok til å inkludere meg. Ikke engang min bror. Mine foreldre er døde, og jeg selv er ugift og har ingen barn. Jeg vet ikke om jeg kan stille noen krav til noe slags erstatning men jeg ville høre hva dere mener.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Den eneste aktuelle erstatningsordningen er Rettferdsvederlag fra staten. Det er den erstatningsordningen som tidligere het billighetserstatning. 

Her finner du informasjon om rettferdsvederlag:

Rettferdsvederlag

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Kosthold, Allergi

Glutenintoleranse og hvetestivelse

Kjøpte glutenfri pizzabunn for cøliakere Den besto av hvetestivelse, jeg brukte den og har nå store smerter i magen. Har fått beskjed om at jeg ikke kan ha gluten fra hvete fordi har intoleranse. Kan problemet være også stivelse? Mener selv det er protein jeg reagerer på.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 30. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for et godt spørsmål. Ved cøliaki, hveteallergi og hveteintoleranse er  det glutenproteienet man ikke tåler. Noen ganske få er i tillegg så følsomme at de heller ikke tåler hvetestivelsen. Svært mange glutenfrie produkter inneholder hvetestivelse. Om du tidligere har brukt mat med hvetestivelse uten problemer, er det tvilsomt at du nå plutselig reagerer. Det kan være tilfeldig at du fikk vondt i magen nå, eller det kan være noe annet i pizzabunnen eller fyllet som ga deg vondt  magen. Om det gjentar seg hver gang du spiser det samme er det et tegn på at du ikke tåler det. Mange har nytte av  å skrive opp hva de spiser og hvilke symptomer de evt får. det er et godt hjelpemiddel til å spore opp hva som gir plager.

Lykke til

Vennlig hilsen Helle

Lunge, Allergi

Astma og allergi gjør meg trøtt og sliten

Eg reagerer på gras, det er byrja no. Også tek eg ein del medisinar for astma og allergi. Kan eg verta fort trøytt og sliten av dei då? Eg tek Mucomyst, slimløysande kvar dag, morgon, midt på dagen og kvelden,det og er inhalasjonsvæske pga astmaen. Det er difor det gjeng utover konsentrasjonen både heima, sosiale fritidsaktiviteter og på arbeid. Kva skal eg gjera då? Eg vert veldig fort frustrert pga det.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. mai 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Gresset har ikke begynt å blomstre ennå, det starter rundt midten av juni i sør, så da må det være andre ting du reagerer på. Bjørka er ikke ferdig med sin sesong om du bor i Hordaland og nordover eller høyt til fjells. Man kan bli trøtt av både pollenallergi og om man går med en underbehandlet astma. Anbefalt dosering av Mucomyst brusetablett er maks 3 ganger daglig. Du bør få en ny gjennomgang av din astma og allergi hos din fastlege.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Rask puls, ørhet, svimmelhet.

Hei, Jeg er litt på jakt etter råd for tiltak jeg kan gjøre selv for å bedre min egen situasjon, evt. forslag til aktuelle undersøkelser. Jeg har det siste halvåret i perioder vert mye ør/svimmel, merket en del ekstraslag, hatt mye hodepine, tidvise brystsmerter, lette skjelvinger ved statisk muskelbruk og tidvis hurtig pulsøkning og rask puls. Jeg har blitt grundig utredet med 48 timers EKG, arbeids-EKG, ultralyd av hjertet, MR av hodet, nevrologisk undersøkelse og gjentatte blodprøver. Det har ikke blitt påvist noe behandlingstrengende ved noen av undersøkelsene. På 48 timers EKG ble det registrert 106 SVES og 10 VES, og i tillegg er det konkludert med sinustachykardi. Symptomene har likevel kommet og gått i perioder, og synes ikke å forsvinne. Et typisk "anfall" kan beskrives slik: Jeg er i lettere aktivitet, ikke trening men heller ikke i hvile, går gjerne opp en trapp eller går til jobben. Når jeg da like etterpå setter meg ned, kjenner jeg et eller flere ekstraslag. Har opplevd opptil 15 sekunder med ujevn puls før normal rytme. Pulsen faller gjerne fra 120-130 slag i minuttet til 70-75 slag i minuttet på 1-2 minutter når jeg sette meg ned, og det virker nesten som at hjertet ikke "takler" den raske nedgangen, og at det derfor blir utløst ekstraslag. Når jeg senere reiser meg igjen svimler det for meg, og pulsen fyker opp igjen til 120 - 130 salg i minuttet på 1-2 minutt. Da kjenner jeg veldig hjertebank, og blir svimmel/ør, og er gjerne det resten av dagen. Får også noen ganger brystsmerter, typisk dersom jeg ikke har mulighet til å sette meg ned igjen for å slappe av, men må fortsette aktivitet i stående stilling. Kan disse opplevelsene være utløst av lavt blodtrykk? Øker pulsen når blodtrykket faller? Dersom lavt blodtrykk kan være årsaken - hvordan forebygge for å unngå slike situasjoner? Har lest om POTS som jeg forstår ikke er så kjent blant alle leger - kan det være en variant av det jeg har, og hva kan jeg i såfall gjøre selv av forebygging? Har du eventuelt andre tanker om hva dette kan være, hva jeg bør gjøre selv eller andre undersøkelser jeg bør få gjennomført? Er det behov for behandling ved sinustachykardi, eventuelt noe jeg kan gjøre for å redusere dette selv? På forhånd takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene dine er svimmelhet, ørhet, hjertebank, brystsmerter, rask puls, ekstra slag når du hviler etter lettere anstrengelse, takykardi når han reiser seg igjen. Det er derfor naturlig å tenke på hjertet og starte utredningen der. Det ser det ut til at legene allerede har gjort. Jeg er enig i de undersøkelsene som er gjort og du virker godt utredet. Når man likevel ikke har sett noe galt kan det skyldes to ting:

1. At det virkelig ikke er noe galt.
2. At du hadde ikke symptomene mens testene ble gjort og at forstyrrelsene derfor ikke ble fanget opp.

Hvis alternativ 2, kan det være en ide å gjenta noen av testene. Tenker da spesielt på langtids EKG (feks 48 timer) og at du under registreringen også gjør de aktivitetene som normalt provoserer frem symptomene. Bør også gjøres arbeids-EKG, men kanskje ikke etter en standard protokoll, men heller med en slik belastning som normalt ville provosert frem symptomene. Det kan også gjøres slik at du etterligner situasjonen på jobben, feks at du først går noen trapper, setter deg for å hvile, reiser deg opp igjen etc, for å se hva EKG'et viser når du utløser symptomene.

Pulsen øker når man går fra sittende til stående stilling. Det skjer hos alle, men endringene er så små at man normalt ikke merker noe til det. Men enkelte kan ha et mer sensitivt system. Hos dem øker pulsen uforholdsmessig mye når de reiser seg. Dette kan oppleves som plagsomt, men er ufarlig. Pulsen stiger også normalt når blodtrykket går ned. Det er en del av kroppens kompensatoriske system, og skjer hos alle. Men igjen så skjer det i større grad hos enkelte enn hos andre.

Mvh

Wasim Zahid