Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Rask puls

Hei ! Jeg er en 26 år gammel kvinne som den siste tiden (2 mnd) har vært plaget med svimmelhet og rask puls. Pulsen min er ofte 95-100 i hvilepuls og over 130 i lett gange. Jeg kjenner pulsen "pumper" i halsen ved trening. Svimmelheten kommer og går ofte når jeg står å holder på med ting. Jeg har i tillegg gått ned fra 67 kg til 59 kg på ca 5 mnd. Jeg er ellers frisk bortsett fra at jeg har cøliaki. Burde jeg oppsøke lege ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til svimmelhet og rask puls. Det kan hende det skyldes en rytmeforstyrrelse i hjertet, men årsaken kan også komme fra andre deler av kroppen. Her er det viktig med en bred utredning hos fastlegen. Du forteller at du har cøliaki og har gått ned flere kilo på kort tid. Kan det hende at du mangler visse stoffer i kroppen? Fastlegen vil kunne sjekke det med noen enkle blodprøver. 

Hvis "feilen" ikke ligger her, kan det være grunn til å se nærmere på hjertet og hjerterytmen. Dette må i så fall utredes hos en kardiolog, og fastlegen din kan henvise deg. 

Så, ja, jeg synes absolutt du skal oppsøke lege. 

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Tørking av klær i pollensesongen

Hei Kan tørking av klær ute i pollensesongen på noen måte utløse pollenallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Dersom man allerede har pollenallergi anbefaler vi ikke at du tørker klær ute når pollenspredningen pågår. Pollen vil feste seg i tøyet og bli med inn. Du vil puste inn pollen fra klær, sengetøy osv og kunne få symptomer selv om du er inne. Vi anbefaler derfor tørking innendørs eller i tørketrommel i pollensesongen.

Hilsen Helle

Allergi

Fiskeallergi og tran

Jeg er 34 år og har hatt fiskeallergi siden jeg var 1 1/2år. Jeg tror jeg er allergisk mot alle fiskeslag, husker iallefall utslag på ansjos, kaviar, makrell i tomat, samt astmaanfall ved opphold i rom hvor det stekes eller kokes fisk. Får reaksjon av veldig små mengder, hovedsaklig oppkast og dårlig almenn tilstand i flere timer. Sist var ansjos i dressing jeg spiste, fikk da kraftig magesmerter følelse av å "etse opp" innvendig.

Mine to spm:
1. Anafalytisk sjokk, har ikke opplevd det til nå, men hvordan vet man om man er i fare gruppe for å få det? Lurt på om jeg kan få det hvis jeg inntar større mengder, siden sterke utslag av kun små mengder. Bør jeg i så fall gå til anskafelse av epi penn?

2. Jeg går fram og tilbake om jeg tørr å ta tran. Har prøvt fra Møllers og det har gått fint. Men lest at ved evt produksjonsfeil kan d komme spormengder, og er urolig for at det kan skje og ikke tatt noe. Men samtidig har jeg muligens omega 3 mangel. Trenger bare en bekreftelse på om det er trygt å ta eller ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 12. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål .

Det er ved alvorlig allergi man kan få allergisk sjokk eller anafylaktisk sjokk. Da får man symptomer fra flere organer samtidig, får blodtrykksfall og evt pustebesvær.Les mer om allergiske reaksjoner og anafylaksi her; https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi/  De som har opplevd det tidligere kan få adrenalinsprøyte (EpiPen eller Jext) på resept fra lege. Det er vanskelig å forutsi hvem som er i risko for å få anafylaktisk reaksjon. Tåler man små mengder eller får lette symptomer er risikoen relativt liten. Mage-tarm og hudsymptomer er heller ikke forbundet med stor risko for anafylaksi. Den ekeltes lege må i samråd med den det gjeldervurdere om det er behov for adrenalinsprøyte.

Ved allergi er det proteinet i maten man reagerer på. Tran er fiskefett og er renset for fiskeproteiner. Det betyr at de med fiskeallergi kan og bør ta tran.

Har du flere spørsmål er du også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Færre tilfeller av hjerteinfarkt?

Hei! Det er gledelig at færre og færre årlig har dødd av hjerteinfarkt, de siste 30 år. Er det fordi behandlingen av dette er blitt så mye bedre, eller er det fordi det blir stadig færre tilfeller pr år? Hvis statens råd angående kosthold og røykevaner virker, skulle antall nye tilfeller pr år avta. Har antallet nye tilfeller avtatt (kontrollert for økning i folketallet)? Hvis antallet nye tilfeller ikke har sunket, må jo redusert dødelighet bare skyldes at man er blitt mye flinkere til å redde liv etter at infarktet har funnet sted? Eller er jeg helt på jordet?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. mai 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er riktig at fære dødsfall pga. hjerteinfarkt ikke nødvendigvis betyr at færre rammes av hjerteinfarkt. Men det som finnes av undersøkelser viser at hyppigheten av nye hjerteinfarkt også har gått ned de siste tiårene, både i Norge og de fleste andre land vi kan sammenlikne oss med.

Dette ble blant annet vist i Tromsø-undersøkelsen, som vi skrev om her: En sunnere befolkning lønner seg. Siden 1995 gikk sykehusinnleggelser for hjerteinfarkt ned med 39 %, færre fikk også hjertestans. En annen norsk undersøkelse fant at tilfellene av hjerteinfarkt gikk ned med ca. 2 % per år på 2000-tallet. 

Lunge

Reflukssykdom og luftveisobstruksjon

Hei Jeg er en dame på 54 år som fikk diagnosen astma tidlig i 30 årene. Nylig har jeg fått beskjed om at jeg har vært feildiagnostisert, og at det jeg har er stille øsofagusreflux. Jeg har fått svar på CT av lunger som viser betydelig arrdannelse i lungene, samt noen knuter som må følges opp videre. Jeg er blitt forklart om knutene, og at jeg inhalerer magesyregasser, men vet lite om resten. Alle astmamedisiner er seponert med unntak av Singulair, tar to av disse daglig. Tar også syrenøytraliserende, Somac 40 mg. Problemet er at jeg føler meg betydelig mer uopplagt og sliten etter at alle medisinene er fjernet. Jeg har også betydelig mer vann i kroppen. Det blir for tiden mye ligging på sofaen og lite gjort i huset. Er det virkelig ingen andre medisiner som hjelper mot dette? Ellers, jeg har vært hos en spesialist og fått dette bekreftet. Han er kjent for å være kunnskapsrik, men min erfaring er at han mangler endel på informasjons siden. Det meste har jeg lest meg til på nettet. PS: Det ble gjort en Metacholintest som ikke var positiv, 11% var utslaget.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er riktig at øsofagusreflux noen ganger kan gi reaksjoner med obstruksjon i luftveiene. Noen ganger eksisterer refluks og astma samtidig også uavhengig av hverandre. Behovet for astmamedisin bestemmes ut fra om de gir bedring i lungefunksjonen eller ikke. At du har vann i kroppen kan ha annen årsak, men redusert lungefunksjon kan være medvirkende til at man er uopplagt og sliten. At du fortsatt bruker Singulair kan tyde på at legen mener at det er en lett astma til stede. Men det er ikke ofte at preparatet brukes som eneste behandling ved astma hos voksne. Lungefunksjonstester (spirometri) og eventuelt PEF-målinger for å sjekke variasjoner i lungefunksjonen gjennom døgnet som kan avsløre om det er en astma til stede. Ved en kronisk obstruksjon vil dette avsløres ved en spirometri. Da er ikke metakolintesten alltid positiv.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

 

Kosthold, Allergi

Utrening av matallergi

hei.. hvor kan jeg gå å teste meg for matallergi? Det er lang ventetid hos legen, så hadde håpet på om andre gjorde det også?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

For å teste for matallergi starter du hos fastlegen. Der kan det tas blodprøver for de vanligste allergiene. Matallergi er mest vanlig hos små barn, hos voksne er det oftere intoleranse overfor mat som er problemet og da er det ingen blodprøver tilgjengelg som gir svar på om man tåler en matvare eller ikke. Du bør uansett be fastlegen om henvisning til spesialist. Hvilken spesialist du skal til avhenger av hvilke symptomer du har. Er det hudproblemer skal du til hudlege, er det mage-tarm problemer der det gastroenterolog. Om du bor i Oslo eller på Østlande kan du be om henvisning til Lovisenberg sykehus som har poliklinikk for utredning av matoverfølsomhet hos voksen. Lykke til, Hilsen Helle

Kols og flyreiser

Jeg har kols,etter over 40 år i maleryrket. Lurer på om jeg kan fly.? på ferie ets. Med vennlig hilsen Erik Andreas Simonsen.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 09. mai 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Det er mange som flyr selvom de har kols, men det kan være noen som trenger tilførsel av oksygen under flyreisen. For å sjekke ut om du er en av de som kan ha glede av det må du gjennomføre en flytest. Disse testene foretas bla på Ullevål sykehus og Glittre. Hvis du i utgangspunktet har en mild kols er nok ikke dette noe du behøver å tenke på, men spør fastlegen om du er i tvil om kolsgraden din, og om det er nødvendig med en slik fly test. Ta kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for nærmere informasjon, hvis du ønsker det.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge, Allergi

Astmaproblemer og pollen

Hei, Jeg er en kvinne i tredve års alderen med pollenallergi (allergisk astma), matallergi (nøtter, steinfrukt, feit fisk, skalldyr) og Crohns. Jeg er født og oppvokst i Tyskland og fikk mine første allergier med 12 år. Jeg tok en de-sensibilisering i begynnelsen av 20-åra. Den måtte jeg avbryte på grunn av at jeg utviklet allergisk astma. Den gongen blei jeg behandlet med Symbicort og Cetrizin og klarte meg passelig gjennom pollensesongen.

I alder av 25 flytter jeg til Sunnmøre. I same alderen fikk jeg Crohns som er nå ganske godt kontrollert med Imurel. Her på Sunnmøre har jeg stort sett vært uten allergiplager. De siste få dager har jeg nå astmaproblemer igjen (tungpusten og følelse av lett opphevet tunge). Jeg har begynt med Symbicort og Cetrizin igjen, men føler ikkje noke særlig bedring enda. Skyldes dette en sterk pollensesong i år, eller er jeg plutselig i tillegg allergisk mot min hund som jeg har siden to år? Skjer oppfølgingen av allergi og astma kun av fastlegen her i Norge?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er for tiden sterk pollenspredning i hele Norge, bortsett fra de nordligste fylker samt i fjellet. Mange steder er våren kommet lenger enn vanlig på denne tiden. Det er mulig at dine økte plager kan skyldes dette. Ellers er det ikke helt uvanlig at allergier og astma får et endret uttrykk ettersom årene går. Det kan være lurt å få undersøkt allergien på ny hvis du føler at mye er endret fra tidligere. En annen sak er at det noen ganger kan være fornuftig å prøve et noe endret opplegg hvis det vanlige ikke fungerer godt nok. Det er mange alternativer for medisiner for både allergi og for astma. Det er flere fastleger som er dyktige på astma og allergioppfølging. Men det er forventet at spesialister på lungesykdommer skal ha best kompetanse. Men som kjent er det vanligvis ventetid å komme til hos spesialist, og da må du få en henvisning for å komme til.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Akutt alvorlig astma

Stum astma. Alvorlig anfall. Som pårørende til en mann som flere ganger har fått helt akutte alvorlige anfall uten forvarsel går jeg konstant med panikk. Med prednisolon og flere forebyggende medisiner fikk han likevel et nytt anfall her en dag. Forvarsel var ikke mer enn et lite hosteanfall og han fikk nesten ikke luft. Jeg fikk raskt gitt ventolin med maske, og det lettet litt. Med mer ventoline og prednisolon ble han tilsynelatene bra etter en stund. Jeg googlet stum astma der jeg leste om anfall uten forvarsel og der fikk jeg svar på hvorfor anfall kunne komme uten forvarsel. Han har før blitt hentet med ambulanse. Har du litt informasjon og råd til forebygging ved slike akutte anfall?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 09. mai 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er helt riktig at forebygging er den beste behandlingen. Særlig viktig er det ved en astma som gir akutte og sterke anfall. Det betyr i praksis blant annet at medikasjonen må være optimalt innstilt for den personen det gjelder. Behandlingen tar sikte på å redusere irritasjonstilstanden i bronkiene slik at reaksjonen på ytre påvirkning blir minst mulig heftig. En individuell tilpasning kan ta tid, og bør gjøres og kontrolleres av en lege med høy kompetanse på astma. Ofte vil det være en fordel at en lungespesialist kontrollerer tilstanden og vurderer behandlingsopplegget. Et annet aspekt er best mulig opplæring av den som har tilstanden, slik at man unngår kjente utløsende faktorer, kjenner igjen tidlige symptomer og vet hva som skal gjøres før det blir for vanskelig. Et rehabiliteringsopplegg kan også bidra positivt. Fordi det er avgjørende med en individuell tilnærming i forbindelse med en slik tilstand, er det vanskelig å være mer konkret enn dette. Håper likevel det kan være til litt hjelp!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Kosthold, Allergi

Mageproblemer etter omgangssyke

Hei! Jeg har hatt magesmerter og diare ganske ofte etter jeg hadde spysjuken 6 februar. Jeg syns selv jeg blir sånn etter jeg har spist noe med melk, men også dager jeg ikke har hatt i meg no melk. Begynner å bli litt lei av å gå å ha vond mage og diare hele tiden!

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet ditt. Etter en kraftig omgangssyke kan man utvikle laktoseintoleranse. Det vil si at melkesukkeret (laktosen) ikke fordøyes slik det skal noe som kan gi smerter i magen og diare. Etter noen uker med laktoseredusert kost retter det seg for de aller fleste. Om problemene vedvarer bør du ta kontakt med fastlege. Magesmerter kan ha mange ulike årsaker, laktoseintoleranse er bare en mulig årsak. Lykke til. Hilsen Helle