Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Stigende blodtrykk

Hei :-) jeg er en mann på 48 år (49 i august 2016). Som fikk påvist høyt blodtrykk i 2009. Jeg hadde før behandling 200/150 i blodtrykk. Innledningsvis ble jeg satt på Ramipril og har gått styrkegradene med denne medisinen før jeg for ca 1,5 år siden ble satt på Exforge. Frem til nylig var blodtrykket regulert til 130/90. Ettersom blodtrykket nå har steget til 140/100 er jeg nå satt på Exforge 160/10. Jeg har bare en styrkegrad igjen på Exforge (320/10) før jeg går over til en kombinasjon av tre virkestoffer. Jeg trener nesten hver dag , er 180 cm og veier 84 kilo, har et sunt kosthold bortsett fra litt høyt inntak av salt, som jeg når har begynt å redusere kraftig på. Jeg planlegger også å gå ned til ca 80 kg. Når jeg er så ung, kan en operasjon være aktuelt i mitt tilfelle? Det virker som jeg går svært raskt opp i styrke på medisiner og at jeg, slik det ser ut nå, kanskje ikke har så mange muligheter for å få sterkere medisin om en 5-7 år. Kan alternative medisiner også være et alternativ ?. Min fastlege justerer bare dosering på medisin og snakker ikke om kosthold/vekt/ trening. Håper på svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er heldigvis slett ikke sikkert at du må øke medisinen så ofte i fremtiden, selv om du har vært i en slik fase de siste årene. Operasjon er svært sjelden aktuelt, og da kun i tilfeller hvor man har såkalt "sekundær hypertensjon" (et lite mindretall som ofte har svært høye trykk). Fint at du tar opp livsstils elementer. Stress er viktig for blodtrykket, og salt kan bety mye for enkelte. Flott at du trener og er bevisst på kostholdet. Det finnes forøvrig en rekke ulike blodtrykksmedisiner som kan brukes i stedet for eller i tillegg til exforge om nødvendig, men forhåpentligvis så stabiliserer dette seg ved hjelp av ytterligere livsstilstiltak. Lykke til!

Hjerte/kar

Albyl-E, stent i aorta.

Jeg er en mann på 74 år. For 2 år siden fikk jeg en akutt lekkasje på aorta og innsatt en stent. Ved utskriving fra sykehuset fikk jeg anvist 3 typer medisin til daglig bruk: Adalat Oros (60 mg), Albyl-E (75 mg) og Somac (40 mg). I slutten av 2015 fikk jeg påvist blod i avføringen (Hemofec test). Påfølgende undersøkelser (koloskopi, gastroskopi) viste ingen sykdommer. Jeg har lest at bruk av Acetesylsalisylsyre (Albyl-E) kan irritere tarmen s.s. mulige blødninger. Er dette et kjent problem og bør det i så fall reflekteres i min medisinbruk. Er ellers i god fysisk form. Bruker Simvastatin pga. noe høyt kolesterol.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, det er relativt vanlig at albyl-E forårsaker irritasjon i tarmen. Albyl-E (eller andre såkalte "blodplate-hemmere") er også meget viktige for å hindre blodpropp i forbindelse med stenter. Jeg ser at du også får somac, som reduserer syreinnholdet i magen og motvirker den negative effekten av albyl-E. Dersom du skulle få problemer med blod i avføringen igjen kan du diskutere med legen din å bytte fra albyl-E til en av de andre "platehemmerne" som kan tenkes å være bedre for deg. Flott at du holder deg i form!

Hjerte/kar

Ekstraslag

Hei, Jeg har den siste tiden opplevd en del ekstraslag. Ble oppmerksom på desse for aller første gang for 2-3 måneder siden, og ble ekstremt bekymret i starten for at det var noe alvorlig galt med hjertet mitt. Har derfor blitt grundig undersøkt med 72 timers EKG, flere vanlige EKG, utralyd av hjertet og arbeids-EKG. Alle undersøkelser har vert normale. Fra 72-timers EKGen fikk jeg bare beskjed om at det ikke var funnet noe bekymringsverdig, og ved arbeids-EKG var det eneste som ble kommentert at det ble registrert et VES 2-3 minutter etter avsluttet sykling. Jeg har aldri opplevd ekstraslag i aktivitet, men de kommer gjerne like etter avsluttet aktivitet, og særlig dersom jeg stopper aktiviteten brått, feks. fra å jogge til å sette meg rett ned. Bekymringene mine har roet seg betraktelig, men jeg må spørre - kan jeg slå meg til ro med at ekstraslagene er ufarlige? Jeg har lest at blant annet stress kan utløse desse. Kan man stress på seg for mange ekstraslag slik at det blir farlig?

Jeg blir stresset/bekymret når jeg kjenner ekstraslagene, og lurer på om jeg da kan fremprovosere enda flere med det stresset/redselen? Har også merket at jeg kjenner det spesielt i halsen når jeg har ekstraslag - det kjennes som et slags kortvarig trykk i halsgropen.

Har lest et sted at det er forkammeret som slår for tidlig når man kjenner ekstraslagene i halsen, stemmer det? Er det i så tilfelle snakk om SVES? Hvilke andre forhold enn stress kan forårsake ekstraslag? På forhånd tusen takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 01. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Godt at du har blitt skikkelig undersøkt og har begynt å innfinne deg med at du er en av svært mange friske mennesker som merker ekstraslag fra hjertet. Folk opplever ekstraslag forskjellig og mange merker ikke ekstraslagene i det hele tatt. At du noen ganger kjenner slagene i halsen behøver ikke å bety at de er av en spesiell type, det kan like gjerne ha med f.eks. stilling og pulsfrekvens å gjøre.

Mange opplever at de har flere ekstraslag i perioder av livet. Noe sammenheng med stress, hormoner, kaffe, alkohol og fysisk form er vanlig, men dette varierer også betydelig fra person til person. Jeg oppfatter at du er på god vei til å innfinne deg med situasjonen,- dersom plagene skulle bli for store finnes det også medikamenter (betablokkere) som kan forsøkes en periode, men det er ingen medisinsk grunn (kun symptomlindring) til å ta disse og det beste er om du kan klare deg uten. Tenk på at du er heldig som har et friskt hjerte og at det er naturlig at det "hopper litt" av og til. Lykke til!

Hjerte/kar

Graviditet og AV-blokk

Kan det være farlig å bli gravid dersom en har av-blokk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ulike grader av AV-blokk (grad I, grad IIa og IIb, og grad III). Grad I påvirker ikke hjertefunksjonen og det er ingen fare med graviditet. Ved grad II (både a og b) kan pulsen iblant bli for lav (hjerte banker litt for tregt). Dette er heller ikke farlig for svangerskap, men du bør vurderes av kardiolog. Det kan hos enkelte være behov for pacemaker. Ved grad III går hjertet for tregt hele tiden. Dette kan føre til både svimmelhet og besvimelse, og må behandles med pacemaker. Har du fått pacemaker, er det ingen fare å bli gravid. 

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Trening ved økt troponin

Du skriver at det er trygt å trene når troponin nivået er normalt. Jeg har fått beskjed om rolig aktivitet ( puls ikke over 100/120 ) i 6 mnd. Hvorfor så stor forskjell på svarene?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er ikke helt sikker på hvilken sammenheng du snakker i nå. Treningsforbud/-anbefalinger vil selvfølgelig variere fra tilstand til tilstand, også mellom ulike individer. Du bør følge den anbefalingen du har fått fra legene dine, da de kjenner detaljene til kroppen din best. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Videresendt til Wasim Zahid

Hei. Jeg våkner til tider av hurtig banking i bryst (120 - 250 bpm) sammen med nummenhet og til tider tilsvarende bankefølelse i lepper og ansikt forøvrig. Ved første anfall for ca to år siden trodde jeg det var pulsen, men fant ut at denne kunne finnes "bak" den hurtige bankingen. Puls stiger noe når jeg får anfall (fra 45-55 til ca 60-90).
Gikk noen dager med R-test (versjon 3) men det slo ikke noe ut på denne.

Anfall stopper normalt når jeg setter meg opp i sengen og beveger litt på meg. Pleier ikke å være svimmel. Legen mener det må være angstanfall eller lignende, men jeg får ikke dette til å stemme, har ikke vert stressende perioder eller lignende når jeg har fått anfall og ingen historikk med problemer av denne art.

Har lest om forkammerflimmer som til tider ikke kunne oppdages på R- test versjon 3, men hjertelege mente det var uaktuelt at jeg kunne kjenne noe den ikke oppdaget. Har for 10-15 år siden blitt operert med radiofrekvensablasjon, den gang kunne jeg sitte i sofaen med 200 i puls. Er 35-40 år, litt over optimal bmi på 26-28.

Bør jeg slå meg til ro med at det er angstanfall, eller bør jeg be om videre utredning?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du beskriver symptomer på en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse, men samtidig har man ikke funnet noe galt på rytme-registreringer. At det ikke er fanget opp noe, betyr ikke nødvendigvis at det ikke er noe med hjerterytmen. Kan hende du rett og slett og ikke fikk noen anfall med rytmeforstyrrelse den tiden du gikk med registreringer. I så fall kan det være en ide å gjenta slike registreringer flere ganger. Hadde du derimot symptomene mens du gikk med registreringen, og den likevel ikke viste noe galt, er det et godt tegn på at det ikke hadde noe med hjertet å gjøre. Da må legen din se etter andre forklaringer. Om den forklaringen er angst eller ikke, er umulig for meg å si noe om. 

Lykke til videre, og håper du finner ut av hva som plager deg.  

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold, Allergi

Cøliaki

Hei! Har vært plaget av diaré i lange perioder i mange år. Har hatt mye magesmerter samt elveblest flere ganger. Min datter og barnebarn har positiv prøve på gentest sam på aktiv cøliaki og blir nå videre undersøkt ved gastroskopi. Etter at jeg hadde utelatt gluten og laktose i en måned tok min lege en blodprøve. Her står prøvesvar diagnostikk cøliaki uført. Er usikker på om dette vil si at jeg har tatt gentest. En prøve på aktiv cøliaki vil vel neppe slå ut når man har vært laktose og glutenfri i vel en måned?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 29. april 2016
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for ditt spørsmål. Det vanskelig å si om det er tatt gentet eller ikke. Men om det er det vil ikke en diett utne gluten ha betydning for prøvesvaret ettersom genene ikke endres ved diett. Ved gastroskopi derimot er det viktig å ta den før man fjerner gluten fra kosten. Du bør ta kontakt med legen som tok prøvene og be ham telke svaret for deg. Fortell også om du har hatt det bedre på glutenfri kost eller ikke. Lykke til. Hilsen Helle S. Grøttum

Kosthold

Er kokosmelk OK?

Kan man spise kokosmelk?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 29. april 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, jeg viser til tidligere besvarte spørsmål: Kokos og hjerte- og karsykdom og Er kokosfett bra eller farlig fett?

Kokosmelk er greit å bruke som ingrediens, men bruk den lette varianten til hverdags. Den fete kokosmelken kan imidlertid være et godt alternativ til kremfløte eller crème fraiche, men det gir en annen smak.

 

Hjerte/kar

Overgang fra plavix til Eliquis

Hei, Jeg har brukt plavix 70 mg i 2 omganger, nå i ett år etter liten blodpropp i hjernen. Jeg skal nå begynne på Eliquis, men har fått 2 ulik informasjon fra min fastlege som har sluttet og etterfølgeren: 2 uker til 3 dagers seponeringstid før jeg begynner på eliquis 2,5 mgx2. Hvor lang seponeringstid er å anbefale før jeg begynner på det nye medikamentet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for spørsmål

Jeg kjenner ikke til din helsebakgrunn i detalj og vil gi et generelt svar. Grunnen til at man ikke vil ha for mange typer blodfortynnende medisiner i kroppen samtidig, er at det øker faren for indre blødning. Men de aller fleste pasienter vil tåle feks plavix og eliquis samtidig, og trenger ikke noen seponeringstid ved overgang. Har pasienten derimot økt fare for blødning (feks grunnet sykdommer som øker blødningstendens), vil man gjerne være forsiktig med å kombinere de to.

Plavix fungerer ved å hemme blodplatene (små celler som stopper blødning). Effekten varer 7-10 dager. Stopper du med plavix er effekten helt ute etter denne tiden. Men siden det hele tiden dannes nye blodplater, går den blodfortynnende effekten gradvis nedover allerede fra dag 1.

Om og hvor lang pause du skal ha mellom plavix og eliquis avhenger av helsen din.

De fleste pasienter trenger ingen overgangperiode og kan skifte tvert.

For noen vil det være nødvendig med noen får dagers "karantene".

Vil man være helt sikker på at det ikke blir noe overlapp, kan man vente feks 2 uker.

Mvh

Wasim Zahid  

Hjerte/kar

Hypocol / rødgjæret ris for kolesterol

Har benyttet forskjellige merker av kolesteriltabletter. Muskelsmerter av samtlige. Sist brukt Ezetrol. Fastlegen min har ingen flere jeg kan prøve. Leste om Hypocol-rød ris. Kan også dette medføre muskelsmerter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 28. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vi i LHL har laget om et informasjonsskriv om rødgjæret ris og kolesterol. Jeg anbefaler deg å lese det her:

https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2015/2015/rodgjaret-ris-for-kolesterolet/

Mhv

Wasim Zahid