Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

lavt HDL-kolesterol

Hei. Fikk vite i dag at jeg har lavt Hdl kolesterol (0,87) , ldl er på 4,42 og total kolesterol fikk jeg bare vite at er normalt. Jeg er 42 år. 152 høy og overvektig. Er dette farlig? Hvorfor blir det så lavt ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

HDL-kolesterolnivå på 0.87 mmol/l er et lavt nivå. Det i seg selv innebærer økt risiko for å få hjertesykdom. LDL-kolesterol på 4.42 er ganske høyt. Avhengig av nivået av triglyserider i blodet er da ditt totalkolesterolnivå godt over 5.0 mmol/l. Det er ikke gunstig å ha denne kombinasjonen av kolesterolverdier, og totalkolesterolverdien blir i denne sammenheng av mindre betydning.

Hjerte/kar

hjerteinfarkt og statiner

Jeg bruker kolestrolsenkende etter et mildt hjerteinfarkt for 3 år siden. Har satt inn 3 stenter. Har lest og hørt mye om at kolesterol har lite eller ingen innvirkning på om en får hjerteinfarkt. Jeg vil gjerne slutte med medisinen da den har svært uønskede bivirkninger. Er det noen vits i å oppsøke en spesialist på nytt for å snakke om dette eller er det fremdeles den samme kunnskapen om kolesterol dere har å innrette dere etter?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Det stemmer ikke at kolesterol betyr lite for risikoen for å få hjerteinfarkt. Kolesterol er alltid til stede i betydelig grad i de forsnevringene som er årsaken til at du fikk et hjerteinfarkt. Store studier med mange tusen pasienter har grundig dokumentert at behandling med statiner etter et hjerteinfarkt i betydelig grad reduserer riskoen for å få et nytt hjerteinfarkt.

Hjerte/kar

kolesterolsenkende behandling

Har antagelig fibromyalgi og div psykisk relaterte spenninger i kroppen, har høyt kolesterol (8,8 ?), formentlig genetisk betinget (er adoptert). Gikk på statiner, men fikk merkbart ! økte muskelsmerter, sluttet med statiner. Begynner nå med hypocol. Finner lite info om det og hvilke andre medisiner jeg kan bruke. Kan jeg fremdeles tidvis ta naproxen (500mg) og Paracet (1gr) for muskelsmertene? Er kvinne 54 år, røyker ikke. Kan man få hypocol på blå resept ?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg tilrår at fastlegen din henviser deg til gentesting for å avklare om du har arvelig høyt kolesterol(såkalt familiær hyperkolesterolemi(FH)). Det er viktig å vite dette, fordi de som har FH har hatt høye kolesterolverdier helt fra fødselen. Det innebærer risiko for å få koronar hjertesykdom(angina pectoris og hjerteinfarkt) langt tidligere i livet enn hva tilfelle er for de som ikke har FH.

Hypocol er lant mindre effektivt enn statiner til å senke kolesterol, og spesielt hvis du har FH bør du ha mer effektiv behandling.

Hjerte/kar

trombocytter

Har nylig tatt blodprøve , og den viser at jeg har gått ned på Trombocytter , fra 160 til 146 i løpet av to år. Er det noe å bekymre seg for ? De andre verdiene var bra. Har heller ingen sykdommer jeg tar medisiner for. Hilsen Mann 72 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Et trombocyttall på 146 er ikke noe å bekymre seg for. Lave trombocyttall kan innebære økt risiko for blødninger, men først når antallet trombocytter er langt under 100.

Hjerte/kar

Marevan og øresus

Hei. Er det vanlig med kraftig øresus når man bruker blodfortynnende medisiner? Har brukt alle de 4 nye, med mye bivirkninger nekter jeg å bruke dem. Står nå på Marevan. Øresus har tidligere blitt borte ved seponering. Har paroxysmal atrieflimmer som er årsak til Marevanbruk. Seponerer gjerne Marevan til fordel for å bli kvitt øresusen.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 31. oktober 2018
Helge Istad, Overlege

Jeg har ikke hørt om øresus som bivirkning av Marevan tidligere. Har du blitt undersøkt på andre måter(undersøkelse hos øre-nese-halslege) i forhold til å avklare om der kan være noe i ditt indre øre som er årsak til øresusen? Det at øresusen blir borte ved seponering kan jo bety at det allikevel er Marevan som er årsaken, men du bør nok ha opplevd mer enn en gang at seponering gjør at øresusen forsvinner.

Selv om du ikke har atrieflimmer hele tiden, men bare har såkalt paroxystisk atrieflimmer, så tilrår vi at man bruker Marevan også ved denne tilstanden. Det er fordi  paroxystisk atrieflimmer innebærer økt risiko for blodpropp til hjernen.

Hjerte/kar

Nevrologisk sykdom og hjertet

Jeg har en nevrologisk sykdom som gir kramper og smerter. Vil hjertemuskelen reagere på samme måte som annen muskulatur? Slites den ut?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å svare på. Avhenger helt av hvilken sykdom det dreier seg om.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Arteriell blodprøve

Jeg har hørt at arteriell injeksjon/blodprøve er mer smertefullt enn venøs injeksjon/blodprøve, stemmer det? Og hvorfor er det eventuelt sånn?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Arterier er tykkere og kraftigere enn vener. Det må dermed mer kraft til for å punktere disse, og det må også komprimeres hardere i etterkant for å stoppe blødningen. Dette er ting som kan gi mer smerter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hormoner mot hetetokter

Kan man bruke hormoner for behandling av hetetokker når man har hatt hjerteinfarkt og blitt stentet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, man bør ikke bruke hormoner mot hetetokter dersom man har hatt hjerteinfarkt. Slike hormoner kan forverre hjertesykdommen.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk og medisiner

Hei Har sett inn 4 stent i kransårer for 10 måneder siden, går på plavix 75, Albyle-E. Har diabetes 2 går på janumet og januvia. Har forstørret prostata, går på proscar. Kolestrol tar ezetrol og lipitor. Spørsmål: Er Atacand pluss 16mg og Spirix 25mg en bra kombinasjon for blodtrykk som nå ligger på 135/85? Eller er det andre alternativer som er bra? Har tidligere hatt Olmetec comp 20mg og Spirix 25mg, men sliter da med hoste og svimmelhet. Hilsen Gunnar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis du allerede har hjertesykdom er det spesielt viktig at blodtrykket er godt regulert. Det aller viktigste er at blodtrykket normaliseres, og hvilke medisiner du bruker er mindre viktig. Både olmetec og atacand er gode medisiner og du bør bruke det som gir minst bivirkninger.

 

Mvh

Wasim Zahid