Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Langvarig lungebetennelse- hva nå?

Hei, jeg har hatt en lungebetennelse, mulig mycoplasma, som varte i 6 uker. Fikk tilslutt antibiotika. Jeg er frisk nå fra lungebetennelsen, men kjenner iblant at det stikker høyt opp i ryggen, ved skulder bladene. Har tatt CT og det påviser arr/skade i lungene. Er dette det samme som lungefibrose? Eller er det noe annet? Hva er sykdomsførløpet og hva kan jeg selv gjøre for å bedre på sykdommen? Vil det bare bli værre med tiden og hvor fort vil det i tilfelle gå? Jeg ønsker å gå til en spesialist innenfor lungesykdommer. Jeg bor i Bærum. Hvem kan dere anbefale?Jeg er 45 år og har helseforsikring gjennom jobben. Er frisk ellers, røyker ikke og trener. Hadde lungebetennelse, men ikke like langvarig, for 2 år siden. Er det uvanlig å få det så ofte, kan det være tegn på at jeg har dårlig immunforsvar? Hva skjer hvis jeg får en forkjølelse/lungebetennelse igjen? Vil det være farlig? Vil lungene bli enda mer skadet? På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Stikningene som du kjenner kan skrive seg fra de påviste arrforandringene på CT av lungene. Dette er ikke uvanlig ved lengrevarende lungebetennelser. De har som regel ingen innvirkning på lungefunksjonen. Det har ikke noe å gjøre med lungefibrose, for den kommer ikke av lungebetennelser og angriper lungene på en helt annen måte. Det kan ta lang tid før alt er "på plass" igjen etter en langvarig lungebetennelse, ofte flere uker til måneder. Det viktigste nå er å beskytte seg mot nye luftveisinfeksjoner, og ta influensavaksine før jul. Det kan hos noen også være nyttig å få satt lungebetennelsesvaksine (pneumokokkvaksine), men det har ikke samme hast. Ellers bør man leve et vanlig sunt liv med moderat, ikke overdrevent hard fysisk aktivitet. Det er ikke unormalt å ha lungebetennelser, men hvis det kommer oftere kan det være lurt å sjekke lungefunksjon og eventuelt immunglobuliner i blod. Jeg kan ikke her anbefale noen spesiell lungespesialist, men det finnes gode muligheter i Bærum og i Oslo. Du kan også kontakte ditt forsikringsselskap hvis det er lang ventetid, men uansett må du ha en henvisning fra egen lege.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Oksygenkrav i blod ved bilkjøring.

Hvor høy må oksygenmetningen være for å kunne kjøre bil?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Etter de nye forerkortforskriftene gjelder følgende:

Stabile verdier for blodgasser: pO₂ > 7,3 kPa og pCO₂ < 6,7 kPa.

Dette er verdier for oksygenmåling fra arterieblod. pO2 er oksygentrykket, pCO2 er kullsyretrykket i blodet. Oksygenmetningen er ikke nevnt i forskriftene. Måling i blod fra pulsårer (arterier) er nødvendig og gir best informasjon om tilstanden. I tillegg forutsettes det at tilstanden er stabil. Dette er reglene for førerkortgruppe 1. Ved bruk av oksygentilførsel er kravene de samme, men i tillegg må legen beskrive tilstanden mer detaljert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Svulst i lungen

Kan svulst i lungen fjernes med kikkehullskirurgi?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er mulig i noen tilfeller, men avhenger helt av størrelsen på svulsten, og dessuten hvor svulsten ligger.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvilken kombinasjonsbehandling skal man bruke?

Hei! Lurer på om Duoresp Spiromax er like bra som å ta Ventoline og Flutide? Og kan man ta den mer en 2 ganger morgen og kveld? Føler at jeg trenger en dæsj midt på dagen. Er vant til å ta Flutide 3 ganger pr dag. Takk .

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Forskjellen på disse to alternativene er at den første inneholder en langtidsvirkende åpnende medisin, mens Ventoline har en rask, men kortere effekt. Det bør holde med å ta inhalasjonsbehandling bare morgen og kveld, og det blir lettere ved å bruke medisin som inneholder en langtidsvirkende åpnende medisin i tillegg til kortisondelen. Det fins mange slike kombinasjonspreparater på markedet i dag, så legen din finner nok en som passer godt til deg. Ved økt behov for ekstra dose midt på dagen kan det gjøres med begge kombinasjoner du nevner, men i utgangspunktet bør altså to ganger per døgn, ca. hver 12.time, være tilstrekkelig hvis styrken du bruker er godt tilpasset.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hudblødninger ved inhalasjonsbehandling?

Er i Spania, brukt Inuxair i et halvt år, uten noe spesiell virkning. Fått endel hudblødninger på armene, kan jeg bare kutte Inuxair på dagen? Lurer på om denne medisin er årsaken, bruker bare Lipitor i tillegg. Er 66 år

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hudblødninger på armene kan skyldes kortison i legemidler, noen ganger også medisin for inhalasjon, slik du bruker. Det er større fare for dette ved høye doser, men det er individuelle forskjeller på reaksjonene. Vanligvis vil man redusere dosen, for eksempel til halvparten. Hvis du kutter den helt på dagen, vil effekten forsvinne i løpet av noen dager, og det tar nok 1-2 uker for å bygge den opp igjen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Tungpustet i flere år

Hei. Jeg er tungpustet, og har vært det i lengre tid (årevis), noen perioder verre enn andre. Fikk Ventoline som barn og har brukt denne spesielt ved aktivitet. Har prøvd Pulmicort men det er ikke effekt. Spirometri ( før og etter inhalasjon) i vår viste ikke tegn til astma, sa lungelege. Har ikke tatt anstrengelsetest. Har i de siste (året) blitt mer tungpust også uten aktivitet, gjesper, er trøtt, orker mindre. Har vært inne til ablasjon pga hjerterytmeforstyrrelser. De sier dette ikke er grunn til tungpust. Velmedisinert hypotyreose, ft3 og ft4 innenfor og i øvre referanse. Ingen anemi. Kalsium var målt litt over referanse ved et par anledninger men var innenfor ref ved kontrollmålinger. Rtg thorax sier: «det er små forandringer bilateralt apikalt i lungene som kan passe med tidligere pleuropeumonit. I øvrigt er lungene rene, ingen fortetninger eller ansamlinger. Normal hjertekarstamme.» Mitt spørsmål er: Kan rtg.svar være andre ting enn gammel lungebetennelse? Kan det være for eksempel forandringer pga sarkoidose? Hadde en lungebetennele i ca 2002 og kun denne ene gangen. Smerter av og til i brystregionen av og til stikkende, andre ganger mer dump smerte. Er aktiv. Går på fjell og på turer. Tusen takk på forhånd for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har hatt effekt av Ventoline ved aktivitet kan det være en lett astma som bare viser seg ved anstrengelser. Men du må nok gjennomføre en belastningstest for å avsløre det, alternativt en metakolintest. Men vanligvis vil du merke en astma i form av piping i brystet og tung pust, særlig ved anstrengelser eller ved eksponering for røyk, sterke lukter eller kulde. Mht sarkoidose i lungene vil den vanligvis gi et mer spesifikt rtg.bilde med småprikkede fortetninger i særlig øvre del av begge lunger. De omtalte forandringene beskrives som rester etter en tidligere prosess, og er uspesifikke, og gir dessverre ikke svar på hva som var årsaken. Smerter i brystregionen kan ofte sitte i muskulatur og muskelfester. Hvis de blir verre ved anstrengelser, bør nok legen sjekke det ut nærmere. Hvis du bruker medisiner fast, kan de noen ganger også gi bivirkninger som bør sjekkes ut.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Alfa-1-antitrypsinmangel og arv

Min far hadde alfa1-antitrypsinmangel av heterozygot type. Det var ukjent for oss barna fram til i år da jeg fikk lese journalen hans, siden han døde for over 30 år siden. Min bror har røkt i alle år, men sluttet for noen år siden. Han er i midten av 60-årene og har i dag store lungeplager som plutselig oppstod for et par år tilbake og som har redusert livskvaliteten hans kraftig. Jeg fikk store problemer med pusten og lungene da jeg var 42 år for 10 år siden og har vært på Glittreklikken til rehabilitering to ganger. I tillegg er jeg også plaget med GERD, som jeg tror har påvirket lungene i negativ retning i like lang tid. Min brors verdi på alfa1-testen var 0,8 og min var 1,2. Jeg har aldri røkt. Min datter tok også testen etter min anbefaling, siden jeg så hvor dårlig hun ble da hun røkte en periode i tenårene for ca 10 år siden. Hennes verdi var på 1,4. Spørsmålet mitt blir om vi har arvet alfa1-antitrypsinmangel - heterozygot type. Hvis ja, bør vi ta en gentest for å få dette bekreftet? Barnebarnet mitt har også plager med lungene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Alfa-1-antitrypsinmangel er arvelig, og det er sannsynlig at det foreligger en arvelig mangel hos deg og din bror. Normalt nivå for alfa-1 (AAT) er 1,5–3,5 g/l. Ved å foreta en gentest vil du få sikker informasjon, og jeg synes det er fornuftig ha dette avklart for å kunne rådgi best mulig, også for kommende generasjoner. Som kjent disponerer tilstanden for emfysemutvikling, kols og astma. Faren for dette øker i tillegg betydelig ved røyking, og det er lurt å unngå jobber med mye forurensning og støv i luften. Dette gjelder jo generelt, men er enda viktigere ved AAT-mangel.

Det pågår mye forskning på dette området internasjonalt. Håpet er å få en behandling som kan virke i løpet av få år.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smerter ved lungeemboli

Jeg hadde DVT i hjernen i 2000 da jeg var 19 år. Fikk påvist Leiden mutasjon (hetrocykot). For tre uker siden fikk jeg påviste en DVT i venstre legg. I løpet av natten begynte jeg å hoste, smerter i lungene og bli kortpusten. Flere store blodpropper ble oppdaget via CT. Ble satt på 1800ml klexane som er tatt som 100mg kveld og 80mg morgen. Har hele tiden hatt smerter i lungene, men i dag er disse forverret. Hvor lenge kan jeg forvente smertene skal vedvare?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si noe sikkert om varigheten, men noen dager må du nok regne med. Legene som behandler deg kan si mer om det ut fra hvor utbredt blodproppene var og effekten av behandlingen som ble igangsatt.

Mvh Olav Kåre Refvem

Lunge

Kols og stikking i brystet

Er det noen sammenheng mellom kols, ekstremt mye raping og stikking i brystet på venstre side ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. desember 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Nei, dette har nok ikke noe med hverandre å gjøre. Raping er luft fra magesekken, stikking i brystet kan ha mange årsaker, men er ikke spesifikt for kols.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Behandling av Nucala ved alvorlig eosinofil astma

Hvordan behandle eosinofil astma? Hva skjer ved bruk av Nucala?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Nucala er en medisin til behandling for personer som har en spesiell type alvorlig astma(eosinofil astma)som ikke oppnår tilstrekkelig kontroll av sykdommen med de medisinene som er tilgjengelig i dag. I praksis dreier det seg om en type astma med økt antall eosinofile hvite blodlegemer. Høyt antall eosinofile er forbundet med tendens til alvorlige astmaforverrelser. Nucala hindrer at de eosinofile cellene blir aktivert, noe som i studier har vist å gi en mer stabil astma med færre dårlige perioder.

Behandlingen bør forskrives av lege med erfaring i diagnostisering og behandling av denne type astma.

Du kan lese mer om behandlingen her 

Vennlig hilsen
Grethe Amdal