Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vondt i armen etter fiske. Trange blodårer?

Hei. Jag var ute å dro en fiskeline I påsken og opplevde at for det første var det veldig tungt å dra og dagene etter fikk jeg vondt I høyre arm. Jeg tenkte først at jeg var utrent og det var lenge siden sist jeg hadde gjort same oppgave og at det derfor sansynligvis var senebetendels jeg hadde pådratt meg. Dette har imidlertid ikke bedret seg og er værst når armen har ligget I ro, som når jeg star opp, eller reiser meg fra en stol etter å ha sittet en stund. Jeg hadde et hjerteinfarkt for noen år siden og kom til å tneke på om årsaken kunne være redusert blodtilførsel ut mot armen, likt det som for bena kalles "røykeben". Her dere vært borte I noe slikt før? 60 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forhåpentligvis er du alt bedre i armen. Tilsvarende "røykebein" i armen er mulig, men sjelden. Dersom plagene vedvarer, bør du ta en tur til fastlegen for undersøkelser.

Hjerte/kar

HOCM, ICD. Prognose.

Kan jeg forvente å bli bedre? Jeg er mann 58 år og har arvelig HOCM. Ble vellykket operert med PTSMA i mai 2014. Fikk i januar 2015 bevissthetstap grunnet VT. Fikk derfor implantert ICD og Pacemaker. Har nå daglige med VT (ventrikulære takykardi) og daglig ventrikulære ekstrasystoler. Daglige hjertebank kan vare fra noen minutter til timer. Medisineres nå med 0,75 mg Albyl-E, 100 mg Selo-Zok, 2,5 mg Triatec. Hverdagen er normalisert. Forsøker å leve så normalt som mulig og plages ikke lenger av frykt. Klarer nå å jobbe 50 % i tilrettelagt stilling selv om det oppleves som krevende. Er mye sliten, utmattet og trøtt. Kan jeg forvente å bli bedre? Jeg vurderer å søke 50 % uførepensjon. Fastlegen har tro på at jeg kan bli bedre uten at han har begrunnet dette medisinsk. Kardiologer på Rikshospitalet anbefaler meg å leve så normalt som mulig. Jeg trener på hjerteskole 2 ganger pr uke men må av og til stå over grunnet plagene med rytmefeil. Jeg har lest på nettet om forholdsvis høy risiko for at HOCM kan utvikle seg videre og risiko for hjerneslag. Hva er de viktigste tiltakene jeg kan gjøre for å redusere disse risikoene? Kan jeg forvente å bli bedre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! På generelt grunnlag er forventninger til fullverdig liv og helse gode ved HOCM, men enkelte pasienter utvikler større helseplager. Hvordan det går med andre i familien din som har denne tilstanden kan si noe om forventningene. I forhold til rytmeforstyrrelsene så er det tenkbart at justeringer i medisinene dine kan hjelpe, jeg vil anbefale at du tar en prat med hjertelegen din om dette. Fint at du holder deg fysisk aktiv, men du bør ikke drive intensiv trening. Treningsbehovet ditt vil være av en annen type enn pasienter som f.eks har hatt hjerteinfarkt og kan tåle mye mer intensive økter. Ellers skal du fortsette å leve som normalt, ICDen gir også en god trygghet.,

Hjerte/kar

Lav kolesterol

Hva er gunstig behandling og evt videre utredning ved lavt kolesterol? Har: HDL 1.12, LDL 2.0, Total 3.1

Vit D3 er også lav, 38, er det en sammenheng mellom disse?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Både lavt kolesterol og lav vit D3 kan ha sammenheng med kosthold. Du trenger ingen medisinsk behandling for kolesterolet ditt. I forhold til vit. D så kan det være lurt å få endel sol på kroppen i sommer og kontrollere blodprøvene når høsten kommer med tanke på evt. tilskudd.

Hjerte/kar

Trange pulsårer til hodet.

Hei! Hva skal til for at man velger å operere halspulsåren? Jeg har tatt ultralyd på et privat institutt hvor det ble funnet 77% arealbegrensning på h. side og 64% på v.side. hadde en del bløtt plakk på h. side. Er nå henvist til lokalsykehuset for utredning. Har hørt mye forskjellig om hva som gjøres/ikke gjøres Må man vente til man har hatt et slag før man gjør inngrep? Mvh Urolig

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er ikke helt mitt felt, men sorterer under en spesialistgruppe som heter kar-kirurger. På generelt grunnlag høres det helt riktig ut at du blir henvist til videre utredning når du har > 60% innsnevring på begge sider. Blodforsyningen til hodet har heldigvis mye "reservekapasitet" og du har også to blodårer bak i nakken som tilfører blod. Det er mulig karkirurgene vil anbefale operasjon etter den videre utredningen selv om du ikke har hatt slag.

Hjerte/kar

Konsekvenser av å oppdage innsnevring i blodåre før man får infarkt

Hvilke ulike konsekvenser (fremtid) gir det avhengig av om: Innsnevring/blodpropp oppdages (angiografi/CT) før påført hjerteinfarkt vs. moderat/begrenset (transmuralt) påført hjerteinfarkt uten hjertesvikt? Dvs. samme forløp/tilstand, men averget vs. påført hjerteinfarkt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 13. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er viktig å oppdage innsnevringen før infarktet, om mulig. Da unngår man arrdannelse i hjertet. Hvis man har et moderat infarkt behøver ikke dette å føre til noen begrensninger i livet, men sjansen er noe større for at man utvikler rytmeforstyrrelser og hjertesvikt på sikt, og man må i mange tilfeller også bruke mer medisiner.

Spørsmål om Tolvon.

Jeg tar 2 Tolvon om kvelden og en om morgenen. Nå lurer jeg på om jeg kan la være å ta den om morgenen og bare ta den av og til hvis jeg føler behov for det?

Holder på å trappe ned på pinex forte og valium på grunn av angst og depresjon, synes tolvon hjelper meg mye. Har tatt dem i fem dager nå, og kan jeg ta pinex forte eller valium samtidig med tolvon? Tar 7 pinex f og 2.5 valium om dagen

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg vil anbefale deg å ta opp dette med fastlegen din, som nok kjenner detaljene om deg og helsen din best. Dette er utenfor mitt spesialfelt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig form av blodtrykksmedisiner?

Jeg er 67 år. Frisk. Løper mye. Startet med kalsiumblokker i fjor. Løper da saktere, holder ikke farten (som er langsom nok fra før). Er det en sammenheng? Hva er beste blodtrykksmedisin dersom jeg fortsatt vil holde farten ved løping (halvmaraton)? Noen sier alfablokker. PS. Jeg tålte ikke ACE hemmer og Angiotensinantagonist.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 11. april 2016
LHL

Hei

Det finnes flere ulike typer av kalsiumblokkere, og jeg vet ikke hvilken du bruker. Den vanligste er Norvasc (eller amlodipin som den også kalles). I en studie av pasienter som drev med trening påvirket ikke denne medisinen deres kondisjon og yteevne:

http://link.springer.com/article/10.2165%2F00044011-199612030-00003

Hva som er optimal medisin for en som ønsker å holde seg aktiv er ikke lett å svare på. Alle pasienter reagerer ulikt, så man må nok prøve seg litt frem. Skjønt betablokkere vil nok nedsette yteevnen hos de fleste. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bruke kolesterolmedisiner?

Jeg har kolesterol på 7.5 HDL på 1.5 LDL på 1.5. Triglyserid vet jeg ikke. Bør jeg begynne på kolesterol senkede medisiner. Bruker blodtrykksmedisin og.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg får det ikke helt til å stemme at du totalkolesterol på 7,5 og LDL på bare 1,5. Kan du ha tastet feil?

Et totalkolesterol på 7,5 regnes som noe høyt, og det kan hende at du bør ha behandling. Hvorvidt det skal behandles med medisiner avhenger av flere faktorer. Legen din må gjøre en vurdering av din totale hjerterisiko og kolesterol er bare en del av hele bildet. Blodtrykk, røykestatus, kroppsvekt, arvelighet, diabetes må også vurderes. På nettet finnes det flere kalkulatorer som kan beregne om du bør bruke kolesterolmedisiner eller ikke. Snakk med legen din!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dårlig form tross trening

Jeg har løpt i snitt 60km i uken i snart ett år og trener mot mitt første helmaraton. Det forundrer meg at jeg ikke er i bedre form med all denne treningen. (Jeg klarte så vidt å gjennomføre Birken i år, og opplever at jeg er mye mere sliten ved fysisk anstrengelse enn jevnaldrende som nesten ikke trener). Jeg har tatt det opp med fastlegen, som tok noen blodprøver som var fine. Hun sa at jeg har en svak bilyd på mitralklaffen, noe jeg har hørt fra flere leger helt fra barndommen. Samtlige leger sier den er ubetydelig. Jeg lurer likevel på om jeg kan ha en lekkasje på mitralklaffen, som fører til at jeg ikke holder ut noe særlig lenger enn et par timer (løping, sykling, ski etc), til tross for iherdig og grundig trening. Bør jeg be fastlegen henvise meg til kardiolog for dette? Eller skal jeg bare "kjøre på" til jeg får enda flere symptomer? Hilsen kvinne 41 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål. 

Først: Så flott at du er fysisk aktiv og forsøker å bedre formen din!

Du løper 60 km ukentlig men føler ikke at formen blir noe bedre. Dette kan ha flere årsaker:

1) Det kan hende du trener FOR mye. 60 km i uken er veldig mye og kan blir for belastende for kroppen og musklene. For at du skal bli i bedre form må kroppen også få tid og ro til restitusjon. Får den ikke det, blir den ikke noe bedre. 

2) Det kan hende at du ikke trener med høy nok intensitet. Hvis du løper 60 km i uken, løper du neppe med veldig høy intensitet. For at kondisjonen skal bli bedre (dvs hjertet bli mer effektivt), må du også trene med høy intensitet. En god metode er intervalløping, feks 4x4. Studier viser at høyintensitetstrening er den beste måten å øke kondisjonen på. 

3) Så kan det hende manglende bedring av kondisen skyldes noe med hjertet. En bilyd på hjertet kan være et normalt fenomen, men det kan også hende at bilyden skyldes en lekk eller trang klaff. Symptomene kan være tungpust og nedsatt yteevne. 

Mitt råd til deg er: Be fastlegen din henvise deg til en hjertespesialist som kan utføre ultralyd av hjertet ditt og et belastnings-ekg. Da vil det raskt bli avklart om det er noe galt med hjertet eller ikke. Finner man ikke noe galt, må du kanskje vurdere punkt 1) og 2). 

Lykke til!

MVh

Wasim Zahid

Lunge

Blod i oppspyttet

Hei, jeg har mye slim som jeg hoster opp, og da er det av og til litt blod i det. Det er rødt og ikke brunlig eller sort. Røyker ca 20 sigaretter til dagen, har artieflimmer og tar Marevan.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 11. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste og slim har sannsynligvis sammenheng med sigarettrøyking. Om det er kronisk bronkitt eller eventuelt en kolsutvikling på gang kan bare avklares med spirometri.

Når det gjelder blod i oppspyttet er det grunn til å ta dette på alvor. Det trenger ikke være noe farlig, for eksempel kan langvarig hoste irritere såpass mye at det kommer opp litt blod i slimet. Men det er lurt å avklare slikt ganske raskt. Vanlig røntgenbilde, gjerne kombinert med CT-undersøkelse av lungene, eventuelt med tillegg av bronkoskopi kan være nødvendig for å sikre en full gjennomgang. Marevanbehandlingen som tynner blodet kan eventuelt være medvirkende til at det blør lettere, men gir ikke svar på hvorfor det eventuelt blør i luftveiene. Derfor kan det være lurt å involvere fastlegen ganske snart.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem