Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter, Allergi

Omsorgslønn

Uføretrydet lungesyk med kols,astma og epilepsi,pollen og matallergi, trenger tilsyn, har man rett til omsorgslønn eller andre lignende ytelser og stønader fra nav? hvordan søkes dette og hvilke vedlegg trenges? Kan pasientombudet stå til hjelp med utfylling og innlevering av søknaden osv.?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 11. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Omsorgslønn er en kommunal ytelse. Retten til omsorgslønn er ikke sterk. Kommunen plikter å ha tilbud om omsorgslønn. Men har relativt stor frihet til avgjøre om det skal innvilges. Fylkesmannen som er klageinstans har begrensede muligheter til å overprøve et avslag fra kommunen. Det er den som yter omsorgen som søker om omsorgslønn.

Her er informasjon om omsorgslønn:

Omsorgslønn

Nav kan innvilge hjelpestønad til pleie- og tilsyn. Hjelpestønad utgjør kroner 1171 pr. mnd. Her er informasjon om hjelpestønad:

Hjelpestønad

Og her med søknadsskjema

søknadsskjema

LHL`s pasientombud kan hjelpe til med utfylling av skjema.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Pustestopp og litt til.

80 år er hjerteoperert for 6 år siden . Satt inn stent i okt.15. Har pustestopp når jeg holder på å sovne, sittende. Om natten går det ofte bra uten stopp. Kan spasere , men anstrengelser gir underskudd og mangel på oksygen(?) Føles som man ikke får puste. Var på Feiring nå nettopp , men hjertet og årene var bra . Kan det være lungene, (fibrose)? Ellers i god form , men siste halve året har jeg ikke kunnet trene pga.pusten.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det du beskriver som pustestopp kan kanskje være uttrykk for såkalt søvnapné, dvs pustestopp pga at strukturer i svelget faller sammen når man går inn i dyp søvn. Det oppstår gjerne hos mennesker som snorker, og mange og ofte lange pustestopp kan observeres. Det fører til dårlig søvn og tretthet og lite overskudd om dagen.

Det du nevner om pusteproblemer ved fysiske anstrengelser kan ha sammenheng med nedsettelse av lungefunksjonen . Det kan ha flere årsaker. Dette bør du nok få undersøkt med en lungefunksjonstest (spirometri) hos fastlegen og eventuelt be om videre undersøkelse hos lungespesialist hvis man ikke finner ut av det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blod i spyttet og sykdomsfølelse etter langvarig forkjølelse

Hei. Har en tilstand ingen kan svare på. Har blodig spytt. Om morgenen er det veldig rødt (og litt brunt), uten at jeg har hostet noe. Det er også rosa utover dagen, av og til rødt. Men er også blankt (normalt) det aller meste av dagen. Slik har det vært i 3 uker nå. Jeg kjenner også på en slags feberlignende tilstand store deler av dagene og kveldene. Kjenner det mest i brystområdet og hodet. Klarer ikke å beskrive det annet enn som en slags "kribling"/"feber". Det har også vart i ca 3 uker. For 6-7 uker siden ble jeg forkjølt, vondt i hals, snørr - og en hoste som varte i 4-5 uker, men som har begynt å gi seg nå de siste 2 ukene, selv om jeg kan få "hosteanfall" ennå, feks når jeg har dusjet og vanndampen møter kaldere luft utenfra. Hoster ikke opp blod, og ser ikke nødvendigvis en direkte sammenheng, selv om det sikkert er det.

Ellers er jeg stort sett frisk, spiser normalt, ikke vondt noe sted, puster normalt. Jeg er mann, 52 år. Normal vekt. Ingen (andre) sykdommer, diagnoser, heller ikke allergi, diabetes eller noe annet. Tidligere festrøyker/røyker. Har vært med lege og på sykehus 5 ganger de siste 3 ukene (volvat, lovisenberg og sykehuset i ålesund). Det har blitt tatt røntgen 2 ganger, ekg, blodtrykk, blodprøver og diverse - men finner ikke svar. Håper kanskje noen vet hva dette kan være. Frykter for lungekreft, håper på virus i luftveiene.. Hvorfor er det blodig oppspytt ??

Drikker masse vann om natta (1 liter) og om dagen - er veldig dehydrert. Våkner 10-20 ganger om natta for å drikke. Helt tørr i munn og svelg, og kroppen skriker etter veske. Skjønner det ikke. Magen er også oppblåst syns jeg, og den lager til tider mye lyd. Må være alt vannet jeg drikker tenker jeg. Håper noen kan hjelpe, er veldig bekymret..

Er i kø for å få ct og bronkoskopi. Fått time 28/4, men føler dette haster..?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Dette er selvfølgelig ikke enkelt å besvare på nettet og uten å ha undersøkt deg eller å ha sett på prøvene dine. Jeg synes det er en riktig avgjørelse at du er satt opp til bronkoskopi og CT-undersøkelse av lungene. Jeg regner med at det er eller vil bli gjort lungefunksjonstester ut fra det du forteller om langvarig hoste, og fortsatt ifm eksponering for kald luft og damp. Men dette kan også være en forbigående ettervirkning av forkjølelsen. Ellers kan blod i spyttet komme fra nese/bihuler, svelg og bronkier.  Så her er det flere muligheter.

Det er forståelig at du er bekymret, og da er ventetiden for å få en avklaring ofte vanskelig. Jeg tror likevel at legene har tatt fatt i riktig ende for å finne ut av problemet.

Jeg ønsker deg lykke til videre og håper du får god hjelp slik at du blir frisk igjen!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Bofellesskap

God morgen. Hvor bør jeg lese for å finne mest mulig om beboere i bofellesskaps juridiske rettigheter? Eksempelvis når ingen av beboerne er spurt(ikke verger heller) når ansattes konflikter fører til fjerning av flere ansatte og DETTE får konsekvenser for beboerne. Og mamma er uenig i "saken" Saken fikk også kritikk av arbeidstilsynet for meget ufin behandling av de aktuelle ansatte.Flere er gått "skikkelig i kjelleren" og har hatt det vondt. De skriftlige kritikk-arkene er på nivå med en fjerdeklassings skrivemåte. Jeg kan svare på når og hvor hvis du sender meg spørsmål.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes ingen samlet oversikt over rettighetene. Når det gjelder ansatte er det arbeidsmiljølovens regler som i hovedsak regulerer deres rettigheter. Hvorvidt beboernes behov går foran arbeidstakers rettigheter er nok tvilsomt. Er det ikke mulig å løse en konflikt på arbeidsplassen uten omplasseringer av ansatte, kan dette også gjøres et kommunalt bofellesskap. Men samtidig har også beboerne rettigheter. Først og fremst har de rett til et forsvarlig tjenestetilbud. Kommunen må derfor finne løsninger som ivaretar beboernes behov. Dette bør gjøres i tett dialog med brukere/verger. Retten til brukermedvirkning fremgår klart av pasient- og brukerrettighetsloven og helse- og omsorgstjenesteloven.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Inneklima på soverom

Hei,.
Jeg har så hoven og sår hals hver morgen. Er nöye med å rengjöre/stövsuge og bruker kun vaskemidler uten parfyme. Men nå har jeg flere ganger opplevd å vere mye bedre når jeg overnatter hos andre. Endatil bedre en morgen jeg overnatta på en sofa på en röykfullt stue. Mistenker at det er seng eller madrassen min jeg reagerer på. Har prövt å bytte dyne/pute uten forandring. Så snart jeg legger meg i sengen blir jeg sår i halsen, hoster og tett i nesen. Seng og overmadrass er kjöpt på Jysk så tror det må vere noe jeg reagerer på. Dette begynte også da etter jeg kjöpte denne sengen. Har du hört om noe lignende?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. april 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Takk for henvendelsen.

Siden du reagerer når du legger deg i sengen din vil jeg anbefale at du prøver å

- sjekke om du kan ha en middallergi. Se https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/allergi-mot-husstovmidd/ Kontakt din fastlege å be om en allergiutredning for dette

- sjekke om det kan være kjemikalier i sengen eller madrassen som gir deg reaksjoner. Kontakt forhandler, Jysk, å be om å få et produktdatablad på sengen. Gå deretter inn på denne siden http://www.erdetfarlig.no/ for å se om du finner noe av innholdet der og om dette er helseskadleig eller ikke.

-sjekke soverommet i forhold til mugg og sopp. Du kan selv se bak seng og skap, spesielt hvis disse står mot yttervegg.

Ta kontakt med LHLs rådgivningstjeneste om du har ytterligere spørsmål https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/radgivning/

Lykke til

Vennlig hilsen Rose Lyngra

 

 

 

 

Kosthold

Palmeolje i knekkebrød

Ser til min store overraskelse at Wasa sitt havreknekkebrød inneholder palmeolje. Dette er jo ikke bra verken for regnskog eller blodårer. Liker denne typen best men er nå over på Sport+ men d smaker jo papp. Hvor usunt er dette for en hjerteoperert mann?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. april 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Palmeolje er ikke en sunn fettkilde, og inneholder mye av mettet fett som øker kolesterolet i blodet. Men om det er skadelig å spise kommer også an på mengden. Wasas knekkebrød har generelt veldig lite fett, så mengden palmeolje du får i deg er også liten. Jeg oppfordrer deg til å si din mening til Wasa: http://www.wasa.no/kontact-oss/  Matvarebransjen sier jo at de er opptatt av å selge det kundene etterspør, så da må vi være flinke til å etterspørre. 

Wasa Sport+ og Sport er gode valg, siden de ikke har noe tilsatt raffinert olje og er veldig rike på fiber (det gjelder også f.eks. Husman). Smaken er en tilvenningssak. Hvis du vil prøve noe annet enn Wasa, er Finn Crisp Plus 5 Wholegrains et godt alternativ. Der kommer mesteparten av fettet fra linfrø og sesamfrø.

Allergi

Fjerning av katteallergener fra bolig

Jeg har hørt at det går 6 mnd fra en har hatt katt inne og til alle allergener er helt borte. Stemmer det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. april 2016
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Katteallergenene er de klebrigste av dyreallergenene og også de vanskeligste å fjerne fra en bolig. Gulv, vegger, tak, skap , hyller etc må støvsuges grundig med støvsuger med allergifilter(hepafilter). Kast støvsugerposen etterpå. Deretter må alt vaskes. Tekstiler som gardiner og pynteputer vaskes, møbler og tepper må renses eller kastes. Tepper er i praksis umulige å rense godt nok. Selv med grundig rengjøring kan det ta mange måneder og kanskje opp mot et år før alle allergenene er ute av boligen.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Kan man bruke saltpipe sammen med kolsmedisin?

Hei. Leser en del positivt om saltpipen.... Kan jeg bruke denne når jeg har Kols og bruker Spiriva inhalasjonspulver daglig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg har ikke noen erfaring med saltpiper i egen praksis. Imidlertid er det flere pasienter som bruker det på eget initiativ, og uten spesielle hensyn til samtidig medikamentell behandling for astma eller kols. Jeg tror ikke det er noen spesielle problemer forbundet med dette. Det som inhaleres er et mineralsalt, og det oppgis å ikke ha noen skadelige effekter.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bør jeg ta vaksine mot lungebetennelse?

Har kols/lungeemfysem og tok influensavaksine i oktober. Har lest om en vaksine som varer mange år mot lungebetennelse, bør jeg ta den også?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det viktigste er å ta influensavaksine. Nytten av det er vist i flere undersøkelser. Ofte vil man også velge å gi tillegg av pneumokokkvaksine (Pneumovax). Den gis vanligvis hvert 5-8 år og beskytter i første rekke mot særlig alvorlig forløp av lungebetennelse forårsaket av pneumokokkbakterien. Det anbefales fra Folkehelseinstituttet ved kronisk lungesykdom, så det kan være lurt å drøfte det med din egen lege.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Positiv IGRA-test for tuberkulose

Hei Jeg har sterk astma og pollenallergi. Jeg har hatt lungesvikt flere ganger siden 2013 -15 (jeg er født i 1995). Jeg står også på liste for nye lunger. Nå har jeg nylig fått påvist tuberkulose gjennom en IGRA-test. Etter planen skal jeg begynne en ny jobb i løpet av april men lurer nå på hvordan tuberkulosebehandlingen foregår, og om jeg vil være i stand til å jobbe den første tiden. Hva skal jeg si til min nye sjef?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Påvisning av tuberkulosesmitte ved IGRA-test sier ikke noe om dette en sovende eller aktiv tuberkulose. Jeg går ut fra at den behandlingen du skal ha er for å bryte ned alle tuberkulosebakterier i kroppen, og at det altså dreier seg om ufarlige og sovende bakterier. Dette finnes hos mange mennesker, men uten at man gir noen behandling så lenge bakteriene er inaktive og ikke gir sykdom. Behandlingen i ditt tilfelle gjøres muligens som ledd i forberedelsen til en fremtidig lungetransplantasjon, fordi man vil unngå problemer med eventuell oppblussing av infeksjon i tilknytning til behandlingen som gis for å beskytte mot avstøtning av nye lunger. Behandlingen foregår med tabletter over noen måneder, så altså omtrent som en behandling av en vanlig infeksjon. Da du etter all sannsynlighet ikke vil representere noen smittefare bør det ikke være noe problem å gå på jobb mens du er under behandling. Det eneste problemet som kan oppstå er om du skulle reagere på eventuelle bivirkninger av medisinene. Men generelt sett er ikke dette en sak som du trenger opplyse om.

Jeg ønsker deg lykke til i tiden fremover!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem