Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter

Hvorfor tar alt så lang tid?

Hei. Jeg har hatt problemer med pusten i over ett år nå, og det har bare forverret seg.

Jeg sliter veldig med pusten, hoster, blir andpusten av å snakke eller av å gå vanlig. Unngår trapper, bakker eller å gå i det hele tatt, så mye som jeg kan. Har også litt angst i forhold til dette og er redd for å ikke få puste, får fort klaustrofobifølelse. Føler meg veldig funksjonshemmet.

Tidlig i februar fikk jeg endelig svar på hva som er i veien da jeg tok bronkoskopi og de så at jeg har en innsnevring i luftrøret. De filmet dette og sende videoen i sammen med henvisning til operasjon til et annet sykehus. Ca 1 uke etterpå fikk jeg brev at jeg skulle få innkalling innen utgangen av uke 11. Uke 12 kom og jeg hadde enda ikke fått brev. Ringte inn og de hadde ikke funnet time til meg enda fordi de skulle spør om jeg ville ha med studenter. Ikke lenge etterpå fikk jeg et brev med time. Det stod veldig lite informasjon i brevet og jeg ringte inn for å spør hva jeg hadde fått time til. Har fått time til en undersøkelse, men hun i telefonen kunne ikke svare meg på hva slags undersøkelse det var. Jeg lurte på om dette var nødvendig siden de har fått video av hvordan det ser ut nedi luftrøret mitt, men hun sa de måtte se selv for min egen sikkerhet og for å se hva de skal gjøre videre. Så jeg må altså reise over hele landet for en undersøkelse og så kan det ta enda lenger tid før jeg får operasjon. Jeg har fått time til undersøkelse 10 uker etter de har funnet ut hva som feiler meg. Og så kan det ta flere uker etter det igjen før jeg får behandling.

Det jeg lurer på her er om rettighetene mine blir ivaretatt og om jeg får forsvarlig behandlingstid?

Sitter nå og det er enda to uker til jeg skal reise og jeg vet ikke hva som venter meg. Mvh Kvinne 22 år.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 05. april 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet.

Det du opplever er nok den ordningen som sykehusene har for å sikre seg at de ikke gjør feil som kan skade deg. En forhåndsundersøkelse er ønskelig og som regel helt nødvendig for å sjekke flere ting og eventuelt gjøre tilleggsundersøkelser for å gjøre et best mulig arbeid når de skal utføre selve behandlingen. Da er legene best mulig forberedt, og det vil du være tjent med. Da vil de kunne fortelle deg hva de har tenkt å gjøre, slik at du er forberedt på hva som skal skje.

Ventetiden er jo en annen sak, og der følger sykehusene prosedyrer som er utarbeidet for å sikre en best mulig prioriteringsrekkefølge blant alle pasienter som søkes inn til behandling. Utenfra kan systemet ofte virke unødig tungvint, men sykehusene sliter dessverre ofte med lange ventelister og må derfor følge de pålagte ventelisteprosedyrer. Hvis du i mellomtiden skulle bli mye dårligere i løpet av ventetiden må du be egen lege om hjelp til å komme raskere til.

Lykke til!

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvordan å fortsette Tuberkulose behandlingen i Norge

Hej, Jag är född i Brasilien och har bott i Skandinavien i nästan 10 år. Jag bott i Oslo sedan 2010. För en månad sen kände jag mig sjuk och hade mycket feber, nattsvett och trötthet. Jag hade ingen aptit och gick ner i vikt. Min fastlege gav först besked att det var influensa med bakterie och jag fick en antibiotika som inte gav nåt resultat. Mitt årliga besök till Brasilien var bokad till just den perioden, då jag skulle åka hem över påsken. Jag var sjuk i Norge i två veckor och besökte läkaren igen en dag innan avresan till Brasilien för att veta att det var ok att resa. Jag var fortfarande sjuk. Han sa det var ok då jag inte hade feber och jag borde börja jobba igen. Jag landade i Brasilien den 19/3 och samma dag fick jag feber och gick till sjukhuset. Där tog de bild av mina lungor och upptäckte jag hade halva sidan fylld med vätska. Jag blev inlagd på sjukhuset i 14 dagar och efter många prov kom de fram till att jag har tuberkulos. Jag har påbörjat behandlingen här och måste stanna kvar i två veckor innan jag får återvända till Norge. Vart/vem ska jag kontakta i Norge för att fortsätta med behandlingen?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 05. april 2016
Thomas Jürgens, Lege
Hei ,
så bra at du fikk riktig diagnose   nå . Det er veldig viktig at du fortsetter og fullføre hele behandlingen. Vi foreslår å komme i kontakt med "Tuberkulosekoordinator" ved OUS . Her er linken :

http://www.oslo-universitetssykehus.no/omoss_/avdelinger_/tuberkulosekoordinatorer_

Lykke til med behandling !! Hvis du har flere spørsmal bare ta gjerne kontakt igen!

Hjerte/kar

Klaffeplastikk for 7 uker siden, arytmi og ikke i form.

Hei. Har foretatt en klaffe plastikk oprasjon på Ullevål. 15 feb ca 7 uker siden. Fikk hjerte flimmer og føtter.Er heller ikke I Sinus rytme. Kirurgen har tydelig kommet borti ledningsnettet og rotet til rytmen. Har fått Tambocorr som holder rytmen I sjakk men er tungpustet og uvel...brekninger og nummen under føttene. Er det noe sjanse for alt denne rytme forstyrrelsen kan forsvinne nå?Bedre å ha en lekasje på klaffen enn alt dette som har oppstått nå. Mye dårligere nå en Før oprasjon. Blitt svært deprimert siden det gikk slik. Usikkerhet rundt fremtiden. Mvh dame 47 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fatt mot! 7 uker er kort tid, og du har alle muligheter til å bli bedre. Anbefaler for sikkerhets skyld at du bestiller en time hos legen din for en snarlig sjekk. Lykke til!

Hjerte/kar

Moderat høyt kolesterol, lav risiko.

Eg har kolesterolverdier på 6,8. HDL 1,9 og LDL 4,6. Eg er 59 år og fysisk aktiv og ikkerøker. Bør eg gjøre noe med det ? Tenker på medisinering.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har såkalt moderat hyperkolesterolemi,- men det høres ikke ut som at du har andre risikofaktorer (arv??). Det vil være delte meninger om dette spørsmålet, og mange vil hevde at fornuftig diett er behandling nok i ditt tilfelle. Andre vil argumentere for en dose kolesterolmedisin, særlig siden du begynner å nærme det "godt voksen" alder. Dersom du har hjertesykdom i nær slekt vil jeg anbefale at du starter med medisin. 

Hjerte/kar

Sorgreaksjon etter fars død

Behandles for høyt blodtrykk, min far døde 3 uker siden og det kjennes ut som hjertet går i stykker av sorg. Jeg har målt blodtrykket og det har vært fra 150/85 til 170/110. Jeg har fryktelig oppblåst mave, føler meg urolig, trist , sliten og sover ikke, veldig stresset. Allikevel har jeg presset meg på jobb. Bør jeg kontakte lege?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Dette høres ut om en naturlig sorgreaksjon etter din fars død. Slike symptomer er vanlig i krisesituasjoner og er heldigvis ikke egentlig sykdom. Det høres fornuftig ut å ta en prat med legen din om situasjonen.

Hjerte/kar

Simvastatin og kosttilskudd

Jeg har brukt Simvastatin. 20 mg daglig i mange år. Mitt spørsmål er om jeg kan ta kosttilskuddet K2 og eventuelt Metaburn (Fucoxanthin, krom, chili, grønn te) eller er det skadelig på noen som helst måte å kombinere dette? Jeg bruker ingen andre medisiner enn Simvastatin.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Disse kombinasjonenen skal gå bra, men vi har ikke godt nok medisinsk-faglig grunnlag til å kunne anbefale K2 eller Metaburn.

Hjerte/kar

Svelgproblem, kan det ha med pulsåren å gjøre?

Jeg er en 36 år gammel kvinne som har hatt problemer med å svelge i noen måneder(Har tatt gastroskopi og alt var normalt der). Jeg kjenner også brystsmerter av og til og det er en puls midt mellom kragebeinet og kjennes som jeg har hjertet i halsen. Jeg har tatt ekg og ultralyd av hjertet og alt var normalt. Pulsen og blodtrykket er normalt.

Jeg er bekymret at det kan være noe galt med aorta (utposning eller slikt), siden jeg leste et sted at man skal ikke kunne kjenne pulsen midt imellom kragebeinene sine. Stemmer dette? Ville ultralyden ha fanget opp problemer med aortaen i brystkassen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. En stor utposing på aorta så høyt oppe vil i de fleste tilfeller kunne oppdages ved ultralyd. En eventuell utposing vil nok heller ikke påvirke svelgfunksjonen. Du forklarer at pulsen kan kjennes midt mellom kragebeinene, det skulle tilsvare omtrent halsgropen over brystbeinet, og der kan man faktisk ofte kjenne puls normalt. Jeg vil i første omgang anbefale at du snakker mer med legen din om vurdering av spesialundersøkelser av spiserøret i forhold til svelgproblemet ditt (manometri, PH.måling mm).

Hjerte/kar

Fornemmelse i hodet etter trening, atrieflimmer og aortaklaffefeil.

Har atrieflimmer + hjerteklaff til aorta som ikke lukker helt. Oppdaget for 5 år siden. Blir medisinert. Tidligere fått målt makspuls til 155. Etter trening (spinning + styrke) føles det noen ganger som hodet "letter", evt. også dagen/dagene etter. Har jeg da hatt for høy puls? Farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. 155 i max puls ved trening er OK for deg. Fornemmelsen i hodet som du  beskriver etter trening behøver ikke å ha med pulsen å gjøre,- mer sannsynlig har det med at mye av blodet samler seg i muskulaturen etter trening slik at du får et blodtrykksfall. Dersom du f.eks. også skulle være litt uttørket/dehydrert så kan man oppleve slike ufarlige symptomer som du beskriver. Det verste som i så fall kan skje er at du blir ordentlig svimmel og eventuelt besvimer hvis du reiser deg raskt. Prøv å drikke godt etter trening. Dersom symptomene blir verre bør du ta en tur til legen og få sjekket blant annet blodprosent/blodprøver. Dersom det er lenge siden sist du fikk undersøkelse for aortaklaffen kan det være greit med en sjekk hos hjertelege.

Hjerte/kar

Sex etter by-pass operasjon

Kan jeg ha sex etter bypass operasjon som ble utført den 10 mars? Hva er farligt med sex nå,er det orgasmen el. for høg puls,blodtilstrømingen til peis, el. andre ting? Hilsen Leo.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Hjertet er operert og reparert, men alt har ikke grodd seg sterkt enda og jeg vil tro at du fortsatt har litt plager og smerter av ymse slag. Det er ikke farlig for deg å a sex hvis du ønsker det.

Hjerte/kar

Far vil ikke ta medisinene sine grunnet bivirkninger

Hei Jeg har en far på 68 år som for et par år siden hadde hjerteproblemer. Var inne å sjekket blodårene inn til hjerte, det trengtes ikke gjøres noe behandling. Kan det stemme at han hadde noe de kalte slapp hjerteklaff på en side. Vertfall han var astma og er vovetvektig. Dårlig kosthold og lite mosjon. Sitter i en gravemaskin fra morgen til kveld. Etter Etter innleggelsen på sykehus ble han satt på veldig mange medisiner for forebygging, blodfortynnende, kolesterol og mye mer som jeg ikke vet. Nå er han vertfall så sta at han har valgt å kutte ut medisinene på egenhånd fordi han synes bivirkningene gjør han i dårlig form. Føler seg bedre når han ikke tar de. Vi prøver si at det nok er en grunn for at han skal ta medisinene, men han mener legen ikke aner va han gir han og hvorfor. Blodprøvene ser bra ut sier han, men legen vet ikke at han ikke tar medisinene. Bla.Kolesterolet var under de anbefalte verdiene. Jeg lurer derfor på om vi børr legge oss mer borti eller skal han bare få gjøre som han selv vil. Er det sannsynlig at faren for større hjerteproblemer kan oppstå når han ikke tar medisinene? Dette ble langt og rotetete, håper dere forstår sammenhengen. Bekymret datter

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet, flott at du ønsker å hjelpe din "egenrådige" far så godt du kan.

Som du sier, så er det en grunn til at han har fått medisinene og han bør helt klart ikke slutte med dem uten i samråd med legen sin. Når det er sagt, så skal han heller ikke ha bivirknininger av  betydning,- det finnes flere ulike varianter av hjertemedisin og forebyggende medisin slik at vi oftest klarer å sette sammen en kombinasjon som tåles godt. Kanskje du skal prøve å fortelle at legene kan prøve å endre medisinene slik at han har gode muligheter til å få den gode effekten på hjertet og blodårer UTEN bivirkninger? Lykke til!