Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Stress og urolig hjerte

Hatt høyt BT og puls, behandlet en mnd. m/ metoprolol. Sep. for en mnd. siden, dgl. urolig hjerte, trykk i hodet, kvalm. Nærbesvimelser. Enormt stressende jobb. Sliten. Sover dårlig. Stress eller hjertesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 04. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det høres ut som om du selv er inne på den sannsynlige hovedårsaken til plagene dine,- stress. Stress aktiverer hele kroppen inklusive hjertet, via nervetråder og stresshormoner. Dette vil bidra til endret puls og øket blodtrykk. Jeg vil anbefale at du prøver å tenke igjennom om det er noe du kan gjøre i forhold til jobbsituasjonen. Det finnes også hjelp å få knyttet til stressmestring,- f.eks. gode stressmestringskurs.

For sikkerhets skyld er også fornuftig å ta en tur til legen for å sikre at blodtrykket ikke blir farlig høyt, og få sjekket at blodprøver er i orden.

Hjerte/kar

Slapp og tungpustet

Blodprøver - S-NT-proBNP Moren min på 83 år har følt seg dårlig i de siste månedene. Hun er utrolig slapp og orker ingenting. I det siste har hun i tillegg vært veldig tungpustet. Hun sliter også med hyppig vannlating. Hun tok noen blodprøver i januar hvor resultatet var utenfor referanseområdene, men legen sa likevel at alt var bra og at prøvene var fine. S-NT-proBNP - resultat 26 (ref.område 900)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei 

Det er mange årsaker til slapphet og tungpusthet blant eldre og det er viktig med en bred utredning for å finne korrekt årsak. Symptomene kan skyldes sykdom både i lungene og hjertet. Men også ulike mangeltilstander kan gi slike plager. Det er riktig å begynne hos fastlegen og deretter spisse mot en viss retning, avhengig av hva funnene tilsier. NT-proBNP er en god prøve med tanke på hjertevikt, men den sier ikke alt om hjertet. Det bør også gjøres røntgen av brystet, og evt arbeids-EKG og ultralyd av hjertet. Lungefunksjonen bør også kartlegges hos en lungelege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter etter bypass

Gjenomgikk bypassoperasjon for vel et år siden. Har slitt en del med stramming og klemming i brystregionen etter det. Legene konkluderer med at det kan komme fra avskårne nervetråder etter operasjonen eller ståltråd som sitter rundt brystbeinet.

Hvordan fjernes denne tråden (foregår operasjonen(e))? Jeg har visst nok fire tråder? Må det skjæres ned til brystbeinet langs hele det gamle såret? I så fall vil en ikke da skjære over nervetrådene igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det hele kommer an på hva som egentlig er årsaken til smertene dine. Det er det vanskelig å svare på sikkert. Det kan være nerveskader, "skjellettskade", muskelskader, og det kan også være irritasjon fra ståltrådene i brystbenet. 

For å fjerne trådene i brystbenet må kirurgen skjære i huden og komme ned til ståltrådene. Dette kan selvsagt påvirke nervene i huden og igjen gi smerter etter operasjon. Imidlertid skjer ikke dette hos de fleste. Og hvis det var trådene som var årasken til smertene, så vil fjerning ofte gi lindring. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kraftige papillemuskler

Hei! Jeg er en aktiv og frisk kvinne på 28 år med påvist rytmeforstyrrelsen. På en nylig kontroll med ultralyd sa de at jeg hadde uvanlig kraftige og store papillemuskler i venstre ventrikkel og en mild mitralinsuffisiens. Har det siste året hatt flere episoder av nær-syncope. Er dette noe som burde bli mer utredet? Jeg har flere i nær familie med hjertesykdommer.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har tre ting på hjertet:

1) rytmeforstyrrelse (du skriver ikke hvilken type, det finnes mange)
2) kraftige papillemuskler
3) liten mitrallekkasje

Dessuten har du hatt flere nestenbesvimelser og du skriver at det finnes hjertesykdommer i familien (du skriver ikke hvilke type hjertesykdommer). 

I sum er jo dette grunn til å ha en litt bredere vurdering. Dette er en jobb for en kardiolog. Vedkommende må også bestemme hva slags undersøkelser det skal gjøres videre. Feks om det er nødvendig med gentesting. 

Kraftige papillemuskler (PM hypertrophy) er et kjent fenomen, men vi vet enda for lite om hva den betyr. Mer forskning trengs. Den europeiske hjerteforeningen kom med denne uttalelsen i 2013:

http://ehjcimaging.oxfordjournals.org/content/early/2013/05/24/ehjci.jet102

Jeg synes du skal ha fortsatt kontakt med kardiologen din, og høre hvilke muligheter det er for videre utredning. På Rikshospitalet i Oslo har de spesiell kompetanse på fortykket hjertemuskulatur. Kanskje du kunne henvises dit for en vurdering. Nå har jeg for lite informasjon på deg til å vite at det faktiske er behov for, eller riktig med, en slik henvisning, men du bør i hvert høre med kardiologen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flimmer og flutter etter operasjon

Hei. Klaffeoprert feb.16. Klaff fin men fikk flimmer og føtter. Og er ikke I Sinus rytme etter oprasjon. 7 uker siden. Har fått to el konvertering hjalp ikke. Multaq hjalp ikke. Går nå på Tambocorr tungpustet og nummen under beina. Kommer ikke I form med denne medisinen. De vurderer Cordarone noe jeg motsatte meg pga bi virkninger.lunger ,sol og jeg har hatt høyt stoffskifte. Vil Cordarone hjulet meg I forhold til pusten?de sa hovedledningeb I hjerte også var blitt svak. ..vil ikke Cordarone gjøre dette værre? Har nå angst for at de har rotet til hele hjertet mitt....,var mye sprekere Før oprasjon....kun noe tungpustet. Angrer på hele oprasjonen. Mvh Frustrert frue 48 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Flimmer og flutter etter en operasjon er ikke uvanlig. Når man skjærer i et hjerte, åpner det, reparerer etc, syr det igjen, er det ikke utenkelig at det oppstår forstyrrelser i ledningssystemet som kan påvirke hjerterytmen. Når du går med mye flimmer og flutter, kan du bli tungpustet. Jeg skjønner frustasjonen din over at du har blitt verre etter operasjonen. Men årsakene til plagene er ulike før og etter operasjonen. Før var det klaffefeilen som var årsaken til plagene, nå er det flimmeren. Selv om det for deg virker frustrerende at plagene ikke har blitt noe bedre, så er det viktig å huske at en alvorlig feil tross alt har blitt rettet på. En ubehandlet klaffefeil ville ha skadet hjertet ditt ytterligere over tid. Denne utviklingen er nå stoppet. 

Behandlingen du har fått for flimmer/flutter etter operasjonen er korrekt. Man forsøker konvertering, og hvis det ikke fungerer prøver man å stabilisere rytmen med medisiner (feks multaq, tambocor, cordarone). Det stemmer at cordarone kan ha bivirkninger, men det er ikke alle pasienter som opplever dette. Det er derfor verdt et forsøk. Gevinsten kan være mer stabil hjerterytme og derfor mindre tungpust. 

Selv om dette heller ikke skulle virke, er det flere alternativer. Kanskje du kan være en kandidat for ablasjon. Det er en prosedyre hvor spesialister brenner bort syke ledningsbaner i hjertet slik at du blir kvitt rytmeplagene. Snakk med kardiologen din om dette. En annen mulighet kan være pacemaker, men igjen er dette noe som må vurderes av hjertespesialist. 

Ta opp disse tingene med kardiologen din, og hør hva som kan være aktuelt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Endringer i BT

hei min kone har hatt 24 timer bt måling og fikk følgenede snitt for dag 139/55 og natt 139/55 i dag ble den målt til 180/70 hvorfor så stor forskjell ? hun tak den siste måling i forbindelse med undersøkelse hos øye avdelingen på ullvål.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. april 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er naturlig at blodtrykket svinger gjennom døgnet. Blodtrykket påvirkes av mange faktorer: Fysisk anstrengelse, uro og stress, dårlig søvn, og enkelte matvarer kan øke blodtrykket forbigående. Det er nettopp derfor at leger tar flere målinger, til ulike tider, for å finne pasientens sanne blodtrykk. 24-timers BT-måling er således en svært verdifull undersøkelse og gir det beste bildet av hvordan trykket til en pasient ligger. Ofte er det resultatene fra en slik undersøkelse som blir avgjørende for om pasienten skal få behandling med medisiner eller ikke. 

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Feriepenger på uføretrygd?

Hei! Får man feriepenger av uføretrygd, nå som det skattes som lønnsinntekt? På forhånd takk for svar. Mvh. Ufør.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det utbetales ikke feriepenger av uføretrygd. Men det trekkes ikke skatt av uføretrygden i juni. En arbeidstaker får ikke både full lønn i 12 mnd + feriepenger og ikke trekk i lønn ved uttak av ferie. Normalt er det slik at isteden for lønn utbetales det feriepenger i juni og som følge av dette trekkes det ikke lønn når ferie avvikles.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hyppige fornemmelse av rytmeforstyrrelse

Hei! Jeg er en kvinne på 41 år. Har fra midten av 20-åra merket arytmi. Ganske skjelden tidligere, men økt etterhvert. Før mest som en bobling/kiling med palpable arytmier i pulsen (feks to raske og ett eller to langsomme slag) som varer noen få sekunder til halvminutt. Etterhvert merket jeg også takykardi som oftest kommer under trening. Trenger ikke være hardt. Opplever da jevnt veldig rask puls, kiling/bobling i brystet men ikke smerter. Roer seg ikke ned selv om jeg avbryter aktiviteten. Kan vedvare like raskt i flere minutter, men ofte litt kortere. Fra i høst etter en kneoperasjon (narkose, op. varte i to timer) har det vært betydelig værre. Har trent opp kneet igjen med styrketrening, og har da opplevd sistnevnte takykardi i ca 50% av treningene. Blitt noe svimmel, nær svartnet litt for meg. Har avbrutt treningsøkten. tilfellene har avtatt etterhvert igjen. Har en tvillingsøster som opplever samme type plager. I min mors familie har det vært endel hjerteproblemer. Forøvrig oppfatter jeg meg som sunn og frisk. Må nevne at jeg for ca6-7 år siden tok døgn ekg og sykkeltest uten funn. Legen min har tidligere bare sagt at jeg ikke trenger ta hensyn til arytmien under trening. Dette har som regel gått bra tidligere. Bare lagt meg/bøyd meg eller ventet litt så har jeg kunnet fortsette. Siste tid mer uvel og føltes uaktuelt å fortsette treningen. Høres dette ut som en type takykardi som kan være farlig og som burde behandles? Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. april 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

De aller fleste arytmier i din alder er ikke farlige, men med såpass hyppige og plagsomme anfall, og tidvis ledsagende svimmelhet vil jeg klart anbefale nye rytmeregistreringer og evt. full hjertesjekk med belastningstest. Da har vi gode muligheter til å avdekke nøyaktig hvilken type rytmeforstyrrelse dette dreier seg om og ta stilling til om dette er noe som bør behandles.

Lunge, Rettigheter

Rett til hjelpestønad?

Hei kols,astma,allergi og epilepsi syk med anfall,mottar grunnstønad sats1. spørsmål om hjelpestønad.Er et mulighet og søke om? i tilfelle hvilke krav som stilles? Er det nok med medisinske opplysninger fra privat lege?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 01. april 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hjelpestønad ytes til de som har behov for særskilt tilsyn og pleie. Det må etableres et privat pleieforhold. Er det nære familiemedlemmer, for eksempel ektefelle, som yter tilsyn/pleie, må behovet for tilsyn og pleie overstige det man kan forvente at nære familiemedlemer yter uten noen form for økonomisk kompensasjon. Dette er det generelle. Så blir det et sp. om din helsetilstand utløser et stort nok behov for tilsyn og pleie. Ut fra diagnosene du oppgir kan det godt være tilfelle.

Her har du Nav`s rundskriv om hjelpestønad som beskriver mer inngående hvilke krav som gjelder:

hjelpestønad

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Astma og allergi som kommer tilbake i voksen alder

Hei, har allergi og astma og i tillegg eksem. Var plaget som barn, men kom tilbake for to år siden. Reaksjonene er nå mye kraftigere, og reagerer veldig på parfyme, ulike lukter osv. Kan ikke være i kontakt med katt eller andre dyr og får astma og kløe hals, samt hoste ved kontakt der andre har dyr. Dette har før til at jeg ikke kan ha besøk eller sosial kontakt. Og må skifte klær etter handling o.l . Blir også syk ved bruk av offentlig transport. Brukt Seretide Diskus ett år samt Aerius. Kan dette gå over? Kan ikke forstå at det går an å være så sensitiv men merker jo reaksjon med astma. Fastlegen mener det er allergi som gir astma pga verdier i blod ved allergiprøve. Men ikke utslag på noe spesifikt bortsett fra husstøvmidd. Kan det være noe annet som gir meg disse plagene? Er det noe jeg bør utrede videre?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 30. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hyperreaktivitet, eller overreaksjon på lukter og ting som gir allergi er ikke uvanlig ved astma, men er ganske plagsomt. Allergien kan godt være koblet mot astma. Jeg antar at legen har funnet et høyt nivå for IgE i blodet når han nevner dette. Noen ganger kan tillegg av montelukast være effektivt, men ikke alltid. Hvis vanlig astmamedisin tatt på riktig måte ikke fungerer, kan det være grunn til å utrede dette nærmere ved å henvise videre til spesialist for å sjekke om det foreligger en situasjon som trenger spesialbehandling.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem