Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vanndrivende medisin og toalettbesøk

Bruker lisinopril/hydroklortiazid. Denne er vanndrivende. Kan jeg bruke sabalix (helsekost) mot hyppig toalettbesøk om natten samtidig?? Eller vil den ene ødelegge for den andre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Såvidt jeg kan se skal sabalix virke på andre områder og funksjoner enn Lisinopril/hydroklortiazid. Det skal således ikke være noe problem å kombinere disse to.

Generelt bør du alltid konsultere fastlegen din når du tar tilskudd i tillegg til medisinene dine.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Klaffefeil i familien

Er hjerteklaffeil arvelig? Min farmor byttet hjerteklaff og min far gjorde også dette mange år senere. De er nå begge døde, sist min far i 2002. Nå fikk jeg også høre at min fetter på farssiden ble dårlig og det viste seg at han også måtte skifte klaff. Er dette arvelig? Bør vi få våre barn sjekket for dette? Kan man se dette på ultralyd? Noen råd? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Klaffefeil er normalt ikke arvelige og opphopningen i din slekt kan ha vært tilfeldig.

 

Hvis du er bekymret bør du snakke med legen din. En klaffefeil han ofte høres med stetoskop i form av en bilyd. Alvorlige klaffefeil gir også symptomer, spesielt i form av tungpust ved anstrengelser. 

Hvis det etter undersøkelsen fortsatt er uklart om du har klaffefeil, kan du henvises til ultralyd av hjertet. Det vil definitivt vise om det er en feil eller ikke.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesykdom og overgangsalder

56år og ferdig med overangsalder. Hatt ett infarkt i 2014 og to stenter i 2016. Plages av hetetokter gjennom hele dagen, ikke på natt. Det er så ille og jeg kan ha flere i timen. Gjennomvåt, det koker!! Kan jeg bruke hormoner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 30. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hormonbehandling har vist seg å kunne øke risikoen for hjertesykdom. Hvis du allerede har hatt hjerteinfarkt skal du ikke ta kjønnshormoner mot plager ved overgangsalder.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Normal puls?

Hei. Er en jente på 27 år, mye hjerte og karsykdommer i familien og har i tillegg diabetes. Jeg ligger i snitt i puls på rundt 89 ila hele dagen. Om natten når jeg sover , ligger jeg på ca 75, men i våken tilstand, mellom 85 og 105 ( sitter, går o.l ) er dette innenfor? Har ikke fått vært så mye i aktivitet siste tiden grunnet infeksjon i kne. Veldig bekymret for hjertet mitt med den historikken vi har. Har i tillegg litt forhøyet blodprosent ( 15,8 ) og røde blodceller 5,8 men en lav EPO.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pulsen din ligger litt høyt, men faller likevel innenfor normalområdet. Med diabetes, samt hjertesykdom i familien, har du en noe forhøyet risiko for å få hjertesykdom selv. Men for en 27-åring er ikke denne risikoen særlig stor. Med en god livsstil og god behandling, kan du dessuten minimere risikoen. 

Lav hvilepuls er ofte et tegn på god kondis og et "sprekt" hjerte. Trening kan senke hvilepulsen. Jeg skjønner at du ikke har kunnet trene grunnet kneet. Forhåpentligvis kommer det snart i orden og da kan du være mer aktiv igjen. Det vil både du og hjertet ditt ha godt av. Fysisk aktivitet er også en stor fordel ved diabetes. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstrasystoler

Hi! Jeg er 28 år gammel gutt, Jeg tok ultralyd og Ekg, legen sa at jeg har trivial mitral valve regurgitation og mild purpose regulations with 20 mmhg. Han sa at det er ikke noe farlig og jeg burde ikke bekymre meg for det. men har nå i det siste måned opplevd "ekstrasystoler". Det føles som at hjertet stopper for et sekund før det begynner igjen som vanlig og det skjer mange ganger i løpet av dagen men det følger ikke med noe vondt eller tungpust eller svimmelehet. Er det noe farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er enig i at de to små lekkasjene i klaffene dine er ufarlige og ikke gir grunn til bekymring. Resten av svaret mitt handler derfor om ekstrasystolene:

Ekstraslag, eller ekstrasystoler, kan oppstå både i atriene (supraventrikulære ekstrasystoler) og i ventriklene (ventrikulære ekstrasystoler). Iblant kan de skyldes en underliggende hjertesykdom, men i de aller fleste tilfellene forekommer de i helt normale hjerter.  De forekommer ofte i hvilefasen etter trening. Hos kvinner kan de sees ved endringer i hormonnivåene under menstruasjon, svangerskap eller overgangsalder. Stress og angst er en annen viktig årsak til ekstraslag. Når kroppens fylles med stresshormoner, pisker disse på hjertet, noe som kan føre til litt ekstraslag. 


Siden ekstraslag kommer litt før det neste slaget egentlig skulle, tar hjertet en liten pause før det neste slaget, noe pasienten opplever som at hjertet stopper opp en stund.


Iblant kan ekstrasystoler være et tegn på underliggende hjertesykdom. Hvis 24-timers-EKG-et viser at pasienten har mange ekstrasystoler, er det naturlig å utrede videre med flere undersøkelser for å identifisere eventuell underliggende sykdom. I første omgang gjøres arbeids-EKG for å se hva slags hjertekapasitet pasienten har ved anstrengelse og om det er mulig å provosere frem andre symptomer som brystsmerter, tungpustenhet eller svimmelhet. Det er også av interesse å se om mengden av ekstraslag øker med økende belastning, noe som kan være tegn på en mer alvorlig tilstand. Videre må pasienten undersøkes med ultralyd av hjertet, ekkokardiografi, for å se om pumpekraften er normal eller nedsatt, og om det er andre strukturelle feil i hjertet som kan forklare ekstraslagene. Hvis undersøkelsene avdekker ulike hjertefeil eller sykdommer, må legen selvsagt gå videre og behandle dem.


Hvis utredningen viser normale funn er det svært lite sannsynlig at ekstraslagene har noen alvorlige årsaker. Da er det viktig å berolige pasienten. Alle har ekstraslag, men noen har bare flere enn andre, og noen har flere i enkelte perioder. De kan være ubehagelige men er ikke farlige. For de fleste personene er en kort utredning og beroligende ord nok til at de slår seg til ro og aksepterer plagene. For andre kan plagene i seg selv være så ubehagelige at de trenger medisinering for å minke på ekstraslagene.

Den vanligste medisinske behandlingen mot ekstrasystoler er bruk betablokkere (metoprolol, bisoprolol). Fungerer ikke disse bruker vi iblant flekainid (men dette må gjøres av en kardiolog). Kalsiumkanalblokkere som isoptin brukes også. For enkelte som er svært plaget, kan ablasjon (brenning inni hjertet) iblant være et alternativ. 

Hvis det viser seg at du fortsetter å få mye ekstraslag, kan du diskutere evt medisinsk behandling med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Deprimert etter mislykket ablasjon

Hei. Fikk 12.07.18 utført ablasjon på nye LHL Gardermoen. Ablasjonen var ikke velykket for anfallene kommer som før. Har slitt så mye etter at jeg fikk flimmer. Har fått medhold i NPE at en medisin Arcoxia 120 mg har gikk meg flimmer. Men har nå mistet troa på et liv med dette. Ønsker derfor å avslutte livet...har gjort flere forsøk med medisiner uten å lykkes. Føler at livet er ødelagt med en diagnose som gjør hverdagen uholdbar. Har funnet en sikker vei ut av livet nå og det er ikke med

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det var trist å høre at dette går så innpå deg. Jeg skjønner at du har det vondt og er mye plaget. Jeg vil absolutt ikke at du skal ende livet og ber deg om å søke help for dette. Det virker på meg som om du trenger både hjelp til det somatiske (hjertet) og det psykiske. Et godt sted å starte kan være hos fastlegen som kan henvise deg til de riktige instansene. Jeg håper du får den hjelpen du trenger og blir bedre. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Postkardiotomi syndrom

Spørsmål ang. postkardiotomi syndrom: Stemmer det at det må brenne ut av seg selv og at det kan ta flere måneder? Kan jeg gjøre tilstanden verre ved å begynne å trimme, i perioder jeg føler meg bra? (De prøver nå ut Prednisolon på meg som jeg skal ta til neste kontroll i slutten av november) Kan du fortelle litt mer om postcardiotomi syndrom; hvorfor kommer det tilbake hele tiden, og hva er egentlig grunnen til at man får dette? Kan det forveksles med endokarditt? Er tlstanden livstruende?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Postkardiotomi syndrom sees hos enkelte pasienter som har gjennomgått hjerteoperasjon. Pasientene med syndromet kan få feber, selv om det ikke er tegn til infeksjon, gnidningslyd over hjertet, smerter fra lungehinnen, væske i hjerteposen og i lungehinnen. 

Årsaken er sannsynligvis en overdreven immunrespons fra kroppens side etter operasjonen. Postkardiotomi syndrom behandles derfor med betennelsesdempende medisiner. Spesielt kolkisin har vist seg å ha god effekt. Det er fortsatt litt lite kunnskap om denne tilstanden og mer forskning vil være nødvendig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

EKG-kontroller etter infarkt

Hei! Jeg hadde et hjerteinfarkt for noen år siden, og har i ettertid hatt mild hjertesvikt da det dessverre tok lang tid før jeg fikk satt inn stent. Årsaken til at det tok lang tid var at ekg så normale ut på tross av at jeg altså hadde det de i etterkant kalte stemi. Nå tar de av og til ekg på kontroller, og jeg ble nylig innkalt til en ny, men jeg tenker jo selv at dette er nokså meningsløst. Det er vel ikke sannsynlig at man kan se evt problemer på ekg når mine er normale ved hjerteinfarkt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

At infarktet ditt ikke var synlig på EKG kan være en tilfeldighet og skal ikke sees på som et fast mønster. Det kan godt hende at det neste infarktet (om du skulle få et) er synlig på EKG. Dette har å gjøre med hvilken åre som er rammet. Dette betyr at dersom du har symptomer og plager forenlig med hjerteinfarkt eller andre hjertesykdommer, skal det absolutt tas EKG. Men å ta EKG uten at du har noen plager er nok ikke nødvendig. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smerter og muskelsvakhet

Hei Kan disse verdiene gi plager av smerter og muskelsvakhet i bena og korsrygg.Har dessverre ikke nyere enn fjordårets. Triglycerid fastende 1,89mmol, Kolesterol 3,7mmol, HDL 0,8mmol, LDL 2,2mmol. Vekt 74kg Høyde 168.Turgåing hjelpe det å ta hyppige sittepauser. Da minsker tungheten selv om jeg fremdeles kan kjenne på smerter. Fastmedisin : Naproxen 1000mg fordelt på morgen og kveld.(hjelper på halting,kvalme og smerter).Metoprolol sandoz 100mg (hurtig puls). Dia PTSD . Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Verdiene dine for triglycerid, kolesterol, HDL, LDL faller innenfor det normale. Basert på din høyde og vekt har du en BMI på 26. Det kan antyde lett overvekt. Metoprolol sandoz er en hjertemedisin. 

Basert på disse opplysningene kan jeg ikke se noen årsak til smerter og svakhet i musklene. Hvorvidt plagene dine har noe med hjertet eller blodsirkulasjon å gjøre er ikke mulig å si. Jeg synes du skal ta opp dette med legen din. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Type 2 NSTEMI

Hei Ble nylig innlagt akutt med spørsmål om hjerteinfarkt. Hadde fine årer, men det ble sett mulig patologi i høyre ventrikkel. Venter på MR av hjerte med lang ventetid. Har hatt kortvarige arytmier i flere år uten å gå til lege, begynte i 30 årsalder. Hjertet vibrerer og pusten stopper opp i ca 5-10 sek. FIkk et enormt kraftig anfall før infarktet som ble kalt type 2 NSTEMI. Ble reinnlagt med samme symptomer, dog svakere etter ny arytmi etter 8 dager. Rett ut dagen etter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. oktober 2018
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Type to infarkt betyr at hjertemusklen har tatt skade - ikke pga trange kransårer - men fordi en hjerterytmeforstyrrelse har gitt svært høy puls. Hjertet har da gallopert så fort at noen av hjertecellene rett og slett har sprukket. 

Du nevner at det er noe galt med din høyre ventrikkel og du beskriver symptomer på hjerterytmeforstyrrelse. Derfor er det viktig at du utredes skikkelig for dette. Det virker som den utredningen allerede er i gang. Det er også viktig å gjøre en kartlegging av hjerterytmen din, feks med en 24-timers EKG-måling. Lykke til med videre utredning, jeg håper de finner ut av problemet slik at du får god behandling. 

Mvh

Wasim Zahid