Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Svimmelhet og nesten bevimelse

Hei, jeg er 28 år gammel kvinne og det jeg lurer på er, jeg er på hytta og i går så holdt jeg på å gå rett i bakken. jeg følte det var varmt og jeg fikk sånn rare tegn i øyene, så når jeg gikk ut så klarte jeg nesten ikke å bære bena, det var tungt å få de med seg, jeg gikk ut og da var pulsen på 95 og i morges når jeg våknet så var den på 55. hva kan være galt her, har nesten besvimt flere ganger og besvimt en gang.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra det du skriver her, er det vanskelig å si noe konkret om hva dette skyldtes. De to pulsverdiene du oppgir er ikke unormale. Pulsen kan godt variere såpass. Det kan være mange årsaker til svimmelhet og følelse av besvimelse. Puls og blodtrykk kan spille inn, men det kan også være andre årsaker. Jeg synes det er på plass med en utredning hos fastlegen din for å prøve å finne årsaken.

Lykke til

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Myokarditt

Hei. Fikk påvist myokarditt for ett år siden. Det var også arrvev på hjertet. Mitt spørsmål er om det er normalt med ubehag i brystet etter en slik diagnose. Jeg har vært på oppfølging for å se omm arrvev er borte, venter svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det vanligste er at plagene blir helt borte etter at myokarditten har ”brent ut”, altså gått over. Smerter i brystet kan også ha mange andre årsaker enn hjertet. Samtidig kan det ikke utelukkes helt at smertene skyldes myokarditten heller.

Du får vente og se hva prøvesvarene viser fra oppfølgingen, og deretter spørre legen hva som kan være årsaken til fortsatte plager.

Lykke til

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Videresendt til Wasim Zahid

Hei jeg er en jente på 23 år. jeg har over lengre tid slitt med angst. Jeg sliter med pusten. Føler at det er tungt å puste hele tiden, både inn og ut og at jeg ikke får pustet helt inn og ikke får nok luft. Jeg merker trykkende press i brystet (føles som alle musklene spenner seg seg hele tiden i brystet) og føler at halsen snurper jeg inn, og føler nummenhet i halsen og oppover i ansiktet (men er mest på halsen). Dette varer en hel dag. Noen ganger er det vanskelig å svelge. Jeg har googlet dette også, og lest at det kan være noe med hjertet eller blodpropp i lungene. Dette har vart over lengre tid.

Har tatt røntgen av lungene der alt så fint ut. Målt oksygenopptaket mitt og den var fin, sjekket om jeg har astma, men det hadde jeg ikke. Har vært hos legevakta og tok en EKG for jeg hadde har slitt med høy puls i noen dager, men ingen puls høyere enn 125. EKG var fin, bare høy puls, og det sa han var på grunn av angsten.

Har vært hos legen med dette da jeg følte at jeg hadde litt slim, men får liksom ikke hostet det opp. Og når jeg puster utover kommer det det en pipelyd fra halsen og føler at jeg alltid har en klump nederst i halsen merker den spesielt når jeg svelger. Jeg tenker alltid på pusten min, hele dagen om at jeg ikke får pustet ordentlig. Men hun sier at det ikke er noe. Men er veldig vanskelig å ikke tenke over dette når jeg merker det hele tiden og ikke får sove om natta. Jeg går og tenker på dette hele tiden og klarer ikke å roe meg ned. Er redd for at det er noe alvorlig galt med meg. Alle sier at dette kommer av angsten, men det er vanskelig å tro dette når jeg har disse symptomene hele tiden. Og disse symptomene plager meg veldig, for jeg er veldig redd for at det faktisk er noe galt med meg og at det ikke bare er angsten. Klarer ikke å slappe av og tenker på det presset i brystet hele tiden. Og er sliten og slapp hele tiden.

Så jeg vil høre hva du tror, kommer dette mest sannsynlig av angsten, eller bør jeg være bekymret ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er bekymret og at du ønsker å finne ut av dette. Du har allerede vært gjennom endel underøskelser om har vært normale, og det er bra. Det kan godt hende at plagene dine skyldes angst, men før man slår det fast må andre tilstander utelukkes. Siden du fortsatt er både plaget og bekymret bør du undersøkes hos både lungelege og hjertelege. Hos hjertelegen kan det være aktuelt med både et arbeids-EKG og en ultralyd av hjertet. Dette vil kunne utelukke en rekke tilstander. Lungelegen kan analysere pusten din nærmere og se om plagene skyldes en lungesykdom. En CT-undersøkelse av brystkassa kan også være aktuelt, men dette er en undersøkelse som gir endel stråling, og det bør være en viss terskel for å gjøre den. Dvs at man skal ha god grunn til å gjøre den. Jeg synes du skal starte hos fastlegen din og be om henvisning til lunge- og hjertelege i første omgang. Lungelegen kan vurdere behovet for evt. CT-undersøkelse.

Lykke til!

 

Mvh Wasim Zahid 

Hud

Eksem i hodebunnen

Hei.
Min datter har ekstrem eksem i hodebunnen. Hun er født med dette, men har ikke blitt bedre og er nå 17 år. Hun sliter veldig mye, hva kan hun bruke?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 29. mars 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Din datter bør ta kontakt med fastlegen og be om henvisning til en hudlege. Hudlegen vil vurdere eksemet og tilpasse behandlingen. Det er ikke alltid lett å finne alle eksemflekker og behandle dette i hodebunnen, så derfor er det viktig å tilby henne hjelp til påsmøring av kremer og salver slik at hun får behandlet alt.

Hun bør være forsiktig med hvilke typer sjampo og andre hårproduket hun benytter. Unngå parfymerte produkter og be om råd og anbefalinger på produkter i apoteket.

Ring gjerne til LHLs rådgivningstelefon 67 023 023 hvis du ønsker mer utdypende ingformasjon.

Les mer på: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/

Vennlig hilsen

Rose Lyngra

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt, statin, diabetes, c-peptid.

Jeg tar Lipitor etter et lite hjerteinfarkt for 2 1/2 mnd siden. Er 51 år. Ikke vært syk før. Har fått så lave kolesterolnivåer at allmennlegen sier at jeg skal ta 20mg annenhver dag. Er det greit å ta det så ujevnt? Jeg har også c peptid på 233 og triglyserider 0,69. Jeg spiser lite sukker/karbohydrater, men skal spise enda mindre nå. Og jeg er slank. Trener og mosjonerer. Kan disse verdiene også ha noe med statinene å gjøre? Har lest at man kan få diabetes av å ta de. Hva annet kan jeg gjøre/spise for å rette opp disse verdiene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 22. mars 2016
LHL

Hei. Ved gjennomgått hjerteinfarkt er det klar indikasjon for statin. 20 mg lipitor hver annen dag er greit, alternativet er 10 mg daglig (avhengig av verdi av LDL kolesterol). c-peptid nivået ditt er litt under nedre normalnivå og kan tyde på noe nedsatt produksjon av insulin i kroppen. Det høres ut som at du har en fornuftig livsstil, og dersom blodsukkerveridiene dine er normale så er dette OK. Statiner vil ikke påvirke insulinproduksjon/c-peptid verider, men kan gi lett øket risiko for såkalt type II diabetes som handler om nedsatt følsomhet for insulin (disse pasienten har ofte høye c-peptiv verdier og høyt insulin, men insulinet "virker" dårligere).  Triglyceridene dine er innenfor normalområdet, og disse verdiene blir oftest noe lavere når du bruker et statin. Verdiene kan bli enda lavere ved fysisk aktivitet, reduksjon av alkohol (hvis forbruket er høyt), og evt. kostholdsjusteringer mot "middelhavskost".

Kosthold

Er vegankosthold sunt?

Er det sunt å være veganer?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. mars 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det kan være veldig næringsrikt og sunt, men som med alle typer kosthold trengs det en del bevisstgjøring og planlegging for at det skal bli optimalt. Et ubalansert vegetar- eller vegan-kosthold kan gi mangel på noen næringsstoffer, spesielt for unge personer som er i vekst. Jern, vitamin B12 og vitamin D er noen av de næringsstoffene som kan være kritiske, siden mat fra dyrerike er store kilder til disse næringsstoffene i et typisk norsk kosthold. For å sikre et høyt nok proteininntak er det viktig å bytte ut kjøtt og fisk med belgvekster og å variere inntaket av ulike proteinrike plantematvarer. Det er f.eks. bønner, linser, soyaprodukter (f.eks. tofu og soyamelk), nøtter og korn/ris (velg fullkornsprodukter).

Her kan du lese litt om plantebaserte alternativer til kjøtt: https://www.lhl.no/om-lhl/aktuelt/nyhetsarkiv-2016/2016/plantebaserte-alternativer-til-kjott/

Du finner nyttige råd om hvordan et sunt vegetarkosthold kan settes sammen på nettsidene til Helsepersonell for plantebasert kosthold.

Hjerte/kar

Ekstraslag, stress i brystet, tungpustet etter trening.

Jeg har hatt bekymring for hjertet et drøyt år, med ekstraslag og følelsen av å være stresset i brystet. Jeg har hatt 24t EKG og ultralyd av hjertet, uten unormale funn. Jeg har i denne perioden jobbet mye med meg selv for å komme til bunns i dette, og også gått til psykolog, som syntes jeg taklet følelser og mulige engstelser på en sunn måte.

Ekstraslagene oppstår like ofte som før. Nå har jeg begynt å bli tungpustet etter trening (ikke veldig hard), og det gir meg nye bekymringer for hjertet. Bør jeg få en ny undersøkelse av hjertet? Hva bør i såfall måles/undersøkes?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ikke uvanlig med ekstraslag og "stressfornemmelse" i brystet. Godt tegn at undersøkelsen for ett år siden var normal. Fornuftig at du tenker litt bredt rundt mulige forklaringer på plagene dine og også har tatt tkontakt med psykolog.

Dersom du nå har fått økende, uforklarlig tungpust kan det være aktuelt med en ny hjertesjekk, eventuelt med belastningstest. Man må også tenke på andre muligheter, som f.eks. et snev av anstrengelsesrelatert astma eller en forbigående infeksjon. Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen din om dette.

Hjerte/kar

Bivirkninger adalat og mulig interaksjon med litium

Hei. For ca 4 mnd siden fikk jeg satt inn stent i forbindelse med et infarkt (uten skade på hjertet). Etter ca fjorten dager var jeg hos nyrespesialist for utredning av pulsårer til nyrene etter CT røntgen som viste forkalkning både i nyrearteriene, hovepulsåre (mage) og bekken. Det ble konstantert høyt blodtrykk og jeg fikk foreskrevet 60 mg Adalat Oros. Etter kontroll hos fastlege (14 dager) var blodtrykket ok.

Etter ytterliger 14 dager var blodtrykket økt igjen og jeg fikk beskjed om å doble dosen. Etter det fikk jeg store problemer med bena (smerter i setemuskel, hofter og legger) samt dårlig almentilstand. Etter innleggelse 16.01.16 og stenting av venstre nyrearterie var blodtrykket igjen høyt og jeg fikk foreskrevet 150 mg Aprovel. Problemet med bena fortsatte. I samsvar med fastlegen seponerte jeg Adalat og ble merkbart bedre i bena. Etter ytterligere 14 dager seponerte jeg Aprovel og er nå helt fin i bena (går tre turer med hunden hver dag. 5 - 6 km), men med et lett forhøyet blodtrykk.

Har du noen formening om hva dette skyldes? Trodde selv at blodtrykksenkende medisin skulle bedre sirkulasjonen til bena!

Kan det være interaksjon i forhold til av de andre medisinene jeg bruker? Som er: Metformin, Litium, Brilique, Albyl E og Lipitor. Avventer svar. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Gratulerer med gjennomført vellykket behandling. Det høres ut som om du har hatt bivirkninger av adalat. Adalat har noe av effekten gjennom at blodårer i hud og muskulatur utvider seg, slik at en større del av blodvolumet ditt befinner seg utenfor de store pulsårene (hvor trykket måles). Som en konsekvens av dette kan det bli noe mer væskeansamlig i bindevev og muskler, som kan gi ubehag og i noen tilfeller tydelig hevelse rundt anklene. Det er også beskrevet tilfeller av interaksjon mellom litium og adalat som kan gi såkalte "nevromuskulære" fenomener og ubehag. Veldig fint at symptomene har gitt seg etter at du sluttet med adalat, men du bør etterhvert få blodtrykket ditt helt under kontroll med livsstilstiltak og evt justering av medisiner (det skal ikke være "lett forhøyet"). Lykke til!

Hjerte/kar

Stenose CX på CT-angio.

Hei Bakgrunn: CT av mitt hjerte i fjor høst viste ett sted (CX): "inntrykk av signifikant stenose" og et par andre steder (midtre RCA) : plaque med "usikker stenosegrad". (CT-undersøkelsen måtte gjennomføres to ganger fordi blodtrykket/pulsen steg. Og bildene ble analysert på en eller annen alternativ måte, slik jeg forsto det)) Seinere ultralyd av hjerte viste ingen ting

Kardiologen sa at CT av hjerte ofte gir usikre resultater, men man kan likevel ikke se bort fra resultatet, og derfor bør hjerte mitt undersøkes videre (koronar angiografi). Anfallet for snart ett år siden (årsaken til at CT ble tatt) tror legene, etter grundig undersøkelse på sykehus, skyldes angst (høy hvilepuls, svært kraftig hjertebank, følelse av at halsen snørte seg sammen, litt tung venstre arm. Var ikke direkte tungpustet, men hadde vanskeligheter med å trekke pusten helt ned i magen. Ingen smerter, men var svimmel og uvel). Jeg var i denne perioden i en svært stressende livssituasjon. Har ikke kjent noe tilsvarende etter denne hendelsen, bortsett fra noen få ganger følelsen av at brystet/halsen snører seg sammen - varighet ca 1-2 timer pr. gang og jo mer jeg tenker på at dette har noe med hjerte å gjøre, jo mer engstelig blir jeg. (Er ikke vondt, påvirker ikke evne til fysisk aktivitet, men er ubehagelig). Har nettopp sluttet å røyke, og er i daglig aktivitet (16 mil på ski i løpet av 4 dager for 14 dager siden uten problemer. Mannen min sier han ser en klar bedring i kondisjon etter røyeslutt). Er ikke overvektig og har normalt blodtrykk. Har siste 10 år hatt høyt kolesterol (mellom 6 og 7 total). Ligger i dag på ca 4 (total), med bruk statiner + mer hjertevennlig kosthold. Jeg er veldig takknemlig for å ha mulighet til å bli undersøkt videre for mulig hjertesykdom (jeg vet jo at flere står i kø for tilsvarende), men er samtidig fryktelig redd for at komplikasjonene som kan oppstå under koronar angiografi, kan gjøre meg mer syk enn det jeg faktisk føler at jeg er. Jeg tenker derfor på muligheten av å vente med undersøkelsen for å se effekten av trening/kosthold m.m., alternativt å si «nei takk». Dette fordi jeg egentlig ikke føler meg syk. Samtidig er jeg svært redd for konsekvensene av en slik utsettelse/avbestilling også, - for det er vel mest sannsynlig at jeg er syk siden kardiologen mener at det er sannsynlig at jeg er det? Og kanskje de "sammensnøringene" jeg kjenner av og til faktisk er noe alvorlig og ikke bare "angst" som jeg prøver å si til meg selv? På den annen side: Hvis jeg gjennomfører en undersøkelse kan man også finne ut om jeg faktisk er syk eller ikke. Har jeg ikke stenoser, kan jeg i så fall kanskje slippe de høye dosene av statiner og blodfortynnende, som jeg står på nå i påvente av denne undersøkelsen( jeg liker ikke å stå på disse medisinene pga bivirkninger og risiko for samspilleffekter med andre medisiner/kosthold).

Spørsmål:
- Hvor sannsynlig er det at CT-bildet viser feil?
- Kan stenoser retarderes gjennom hjertevennlig kosthold/trening? I så fall: hvor lang tid kreves for å kunne se effekt?
- Hvilke vurderinger vedr. utblokking eller ikke utblokking gjøres under selve undersøkelsen?

F. eks: Vil påvisning av "litt stenose" alltid medføre utblokking, fordi man likevel er inne i årene og det er praktisk å gjøre det nå? - Jeg har hørt at statiner stabilisere plaque og at det er en fordel å stå på dette før en slik undersøkelse. Har det noen betydning for risikoen for komplikasjoner (hjerteinfarkt/hjerneblødning) hvor lenge en har stått på slike medisiner før selve undersøkelsen?

Til slutt: har du et godt råd å gi med vedr. undersøkelse eller ikke undersøkelse? Kan du gi meg et par ord som gjør meg litt mer trygg i situasjonen og som gjør at jeg tar et klokt valg - jeg trenger det virkelig! Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår dine bekymringer og betraktninger rundt situasjonen, men i ditt tilfelle har jeg et klart råd: Du bør takke ja til koronar angiografi.

Dersom de finner såkalt betydningsfulle innsnevringer også ved denne undersøkelsen vil de oftest kunne gjøre ferdig selve behandlingen ("stenting") med det samme. Som en hovedregel må innsnevringen være minst 50% for at de stenter.

CT undersøkelsen du tok er en god, men ikke sikker undersøkelse. Ved mistanke om betydningsfulle innsnevringer er det helt klart indikasjon for å gå videre med såkalt invasiv koronar angiografi.

Veldig viktig at du har kuttet røyken, fått kontroll på kolesterolet og holder deg i god fysisk form! Det vil motvirke videre utvikling av forandringene i kransårene dine. Du må imidlertid regne med å stå på en svak blodfortynnende medisin og et statin resten av livet,- meget effektive medisiner for å motvirke utvikling av problemet.

Når det gjelder symptomene dine så kan det være vanskelig å si hva som skyldes angst og hva som eventuelt skyldes hjertet. Med slike funn som du beskriver ved CT undersøkelsen, bør man etter mitt skjønn ikke ta noen sjanser.

Håper dette var et rimelig klart og nyttig svar for deg. Lykke til!