Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Risiko ved PCI

Hei Jeg skal gjennom en hjerteundersøkelse, angiografi, med mulig stenting av arterie(r). Dersom stenting:

-Hvilke medisiner må jeg normalt gå på resten av livet?
-Hvor lang sykmelding må jeg forvente?
-Når kan jeg begynne å trene igjen?
-Kan jeg kunne trene helt opp mot makspuls?

Jeg ser på hjemmesidene til LHL at risiko for komplikasjoner under undersøkelsen er ca. 1/500..

-Hva påvirker denne risikoen?
- I hvor lang tid etter undersøkelsen er risikoen tilstede for at noe skal skje? Mao: I hvor mange dager/uker/mnd skal jeg være redd?

Jeg har også hørt om tilfeller der stenten beveget seg og måtte opereres ut fra magesekken. Er det en vanlig komplikasjon? Vil et slik inngrep påvirke risikoen for å få slag/hjerteinnfarkt seinere?

Jeg har vært røyker. Betyr det at mine årer ikke er like elastiske som andre årer og letter kan sprekke under en slik undersøkelse? Tusen takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Her følger svarene. Spørsmålene dine er uthevet:

-Hvilke medisiner må jeg normalt gå på resten av livet?
Hvis du får stent er det i hvert fall vanlig med to typer blodfortynnende medisiner. Disse skal brukes i 12 mnd, deretter fortsetter du med én type blodfortynnende resten av livet. Det er også vanlig å gi en kolesterolmedisin livslangt. Hvis du har diabetes eller høyt blodtrykk, må også disse tilstande behandles godt.


-Hvor lang sykmelding må jeg forvente?
Hvis du ikke har hatt et infarkt, er det som regel nok med en ukes sykemelding.


-Når kan jeg begynne å trene igjen?
Allerede et par dager etterpå kan du gå turer, og du kan gjerne gå deg varm. Men trening som gjøre deg svett og andpusten (jogging/vektløfting) bør du vente med i 4-5 uker.


-Kan jeg kunne trene helt opp mot makspuls?
Ja, det kan du. Forskning har vist at høyintensitets intervalltrening er gunstig for hjertepasienter. Men snakk med legen din før du gyver løs på de tøffeste treningsformene.

Jeg ser på hjemmesidene til LHL at risiko for komplikasjoner under undersøkelsen er ca. 1/500..

-Hva påvirker denne risikoen?
Det er nok mer tekniske årsaker som påvirker dette. Det er viktig at du følger den anbefalte medisineringen i forkant av inngrepet.

- I hvor lang tid etter undersøkelsen er risikoen tilstede for at noe skal skje?  Mao: I hvor mange dager/uker/mnd skal jeg være redd?
Komplikasjonene er som regel umiddelbare, og oppstår enten under eller rett etter inngrepet. Hvis alt er stabilt det første døgnet, er det svært gode sjanser for at det ikke vil inntreffe noen komplikasjoner videre.


- Jeg har også hørt om tilfeller der stenten beveget seg og måtte opereres ut fra magesekken. Er det en vanlig komplikasjon? Vil et slik inngrep påvirke risikoen for å få slag/hjerteinnfarkt seinere?
Nei det må være svært uvanlig. Har faktisk aldri opplevd eller hørt om at det har skjedd.

- Jeg har vært røyker. Betyr det at mine årer ikke er like elastiske som andre årer og letter kan sprekke under en slik undersøkelse?
Røykning øker åreforkalkning og gir stivere årere, men hvordan det påvirker individet er svært varierende. Noen tar stor skade av røyking, andre ingen. Hvordan det står til hos deg vil man raskt kunne under angiografien.

Jeg ønsker deg lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

ivabradin bivirknnger

Hei. Har Arteriosklerosisk hjertesykdom med høyre dominans med opptil 95% forretninger , de skriver i epikrisen at karene var imidlertid så tynnat hverken pci eller ACB kirurgi var aktuelt.. Hva betyr egentlig dette og hva er følgene av dette ?? Er ikke dette en risiko son jeg burde ha noe å si i meg selv ? Og h or stor er dødeligheten om jeg ville ha gjennomført dette ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Preparatet er relativt nytt og står fortsatt på en såkalt observasjonsliste for nye bivirkninger/effekter som kan dukke opp. Det er riktig at flere studier har vist at 10-20 % av pasienter som står på ivabradin utvikler atrieflimmer. Blant årsakene til at medikamentet gir flimmer, kan være påvirkning av en såkalt ionekanal i hjertemuskulaturen rundt lungevenene, - et spesielt viktig område for trigging av atrieflimmer. Man kan også spekulere i at lav puls (pga medikamnetet), gir flimmer "bedre tid" til å slå inn mellom hjerteslagene. Det er sannsynlig at eventuell tendens til flimmer vil avta etter at man avslutter ivabradin.

Hjerte/kar

Skifte fra brillique til efient

Hjerteoperert 6 år siden og insatt stent for 3 mnd. siden. Går på Brillique for tiden . Har lurt på lenge om den gir pustebesvær(stopp). Hvis jeg går over til Efient , må jeg starte pånytt med 4 tbl.første døgnet for den også, eller kan jeg gå over direkt ? Kansje det krever en pause ? Venter på sjekkpå Feiring ,men det drar ut. Har spørt 3 leger om det kan ha noe med magen å gjøre , men de nekter. Syns besværer opptrer merkelig. Kan ligge og sove om natten ganske bra , men hvis jeg setter meg i en stol å slapper av om dagen , så blokkeres pusten og jeg må supe etter luft for å tømme en full mage (med luft).

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Pusteproblemer er en mulig bivirkning av brilique og skifte til efient kan være aktuelt. Ved bytte gis en enkelt ladningsdose på 60 mg første døgn, deretter 10 mg daglig. Anbefaler at du tar kontakt med Feiring direkte for å forhøre deg om den kontrolltimen du venter på.

Hjerte/kar

Svingende blodtrykk

Hei har et blodtrykk som varierer fra 180/110 og noe under tar blodtrykkmedesin har nettopp. skiftet for 3 uker siden, og da ble det veldig ugjamt. Kan det være årsaken på dette. Har nå et blodtrykk på 144/95 og i går var det på 222/115. Er i kontakt med sykehuset nå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være litt utfordrende å finne den rette kombinasjonen av blodtrykksmedisiner hos den enkelte pasienten. Det er ikke uvanlig at legen må prøve seg litt frem og tilbake for å finne de optimale dosene. I en slik periode kan trykket svinge. Det er viktig at du har tett kontakt med legen din. Blodtrykk på 222/115 er høyt og bør bringes under kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infarkt under PCI-behandling

Under en pci utblokking av en trang åre fikk jeg enorme smerter, trodde jeg skulle dø. Smertene varte fra kl 4 på ettermiddagen, startet under inngrepet og varte til kl. 10 på kvelden. Legen så da dagen etter at jeg hadde hatt et hjerteinfarkt på blodprøven. Hvor vanlig er dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Infarkt som følge av PCI-behandling er en kjent komplikasjon. Årsaken er at når en åre blokkes, kan det løsne små propper eller forkalkninger som kan følge blodåren utover og kile seg fast lenger ut i åren hvor den blokkerer blodflyten. Vi pleier alltid å informere pasientene om dette før PCI. Men selv om det ikke er uvanlig at et infarkt kan forekomme, så er de gode nyhetene at nesten alltid er snakk om minimale infarkter som ikke har noe å si for hjertefunksjonen videre. Du kan godt høre med legene dine om infarktet var stort eller lite. Blodprøvesvarene fra den gang kan gi en indikasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodrykk og nyrer

Jeg er ei dame på 40 år. Har nylig oppdaget at BT ligger veldig høyt, 200/120, 170/111 siste døgn/uke. Ble operert for nyrecancer for ca 1 1/2 år siden. Siste legesjekk viste blod i urin. Blir fort svimmel og hodet kjennes ut som det skal sprenges ved den minste bevegelse. Legen satte meg på Adalat nylig og jeg skal ha døgn BT i slutten av mnd. Har jeg grunn til å være bekymret mht at jeg kun har en nyre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å ha et godt behandlet blodtrykk. Høyt blodtrykk skader blodårer, og fører derigjennom til hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt.

Siden du kun har en nyre, er det spesielt viktig at trykket ditt er godt regulert. Mange pasienter kan trenge både to og tre forskjellige typer medisiner før trykket kommer ned. Det er viktig at du har en tett dialog med fastlegen din. Nyrefunksjonen din bør også monitoreres nøye, og det må utredes hvorfor du har blod i urinen.

Lykke til,

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Ukontrollert astma.

Jeg har astma og har pulsoximeter. Nå er jeg syk så astmaen er ute av kontroll. Jeg har hatt oksygenmetning ned på 90 i dag og nå svinger det mellom 93-94. Jeg føler at jeg får puste, men jeg lurer på er jeg i noen fare ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Astmaforverringer gir som regel ikke så store utslag i oksygenmetningen i blodet.  Hvis det skjer er det grunn til å sjekke tilstanden bedre. Oksygenmetningen i blodet er ikke noe du kan styre astmabehandlingen etter. PEF-målinger gir et bedre uttrykk for hvor tett du er i bronkiene. Når astmaen er ute av kontroll er det mest fornuftig å ta kontakt med legen for å sikre en raskest mulig stabilisering av tilstanden. 

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Lunge

Fremstående øyne, høyt stoffskifte og lungefibrose. Noen sammenheng?

Har lungefibrose og får behandling for dette. Var hos øre/nese/hals og han ber meg ta av brillene. Mitt venstre øye buler utover og han sier jeg må få undersøkt om jeg har betennelse i skjoldbruskkjertelen. Har disse to tingene noe med hverandre å gjøre? Etter mange år uten hull i tennene har jeg plutselig fått også det. Hvorfor?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Jeg kjenner ikke til noen direkte sammenheng mellom lungefibrose og høyt stoffskifte. Det kan være sammenheng mellom høyt stoffskifte (hyperthyreose eller Graves disease) og at øynene står mer ut. Da skyldes dette en økt nydannelse av vevet bak øyet som derved presser øyet fremover. Men det kan også ha andre årsaker. Så det er lurt å få en nærmere utredning av det, særlig hvis du ikke har tegn til økt stoffskifte eller struma.

Jeg kjenner ikke til noen sammenheng med økt grad av hull i tennene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Allergi mot hund

Hei! Min type har en chihuahua hund som røyter veldig mye. Jeg har i det siste begynt å klø på kroppen av hund hårene. Prøver så godt jeg kan å støvsuge hver dag, men det blir fort hår igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. mars 2016
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er ikke bare dyrehårene man reagerer allergisk ovenfor, men reaksjonen kommer like gjerne fra  proteinene i kjæledyrets flass, spytt og urin.

Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne dyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr som man ikke tåler.

Allergener fester seg til støv og spres rundt i boligen. Disse fester seg til tekstiler, ligger igjen i sprekker på blant annet gulv og det vil være store mengder allergener i boligen i flere uker etter at kjæledyret har flyttet ut. Vasking, støvsuging og fjerning av tekstiler vil bidra til raskere reduksjonen av allergener og mindre allergiske plager.

For å stadfeste om man er allergisk mot hund kan en kontakte fastlegen som vil vurdere symptomene, ta en blodprøve og eventuelt en prikktest.  

Hilsen Rose Lyngra

Lunge

Astmakomponent i kols

Fikk diagnosen mild kols med vesentlig astma komponent for et år siden . Er det normalt og føle seg helt utslitt etter en dag på jobb ved mild kols og hva betyr vesentlig astma komponent .

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 07. mars 2016
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Takk for ditt spørsmål til kolslinjen. Kols er en samlebetegnelse på flere ulike lungesykdommer som gjør at det er trangt å puste. Det at du har en vesentlig astma komponent betyr at mye av din kols består av astma, og da kan du ha mange muligheter ved å få riktige medisiner og gode treningsvaner. I utgangspunktet skal du ikke bli helt utslitt av en mild kols, men det er mange ting som virker inn, og hva slags jobb du har, hvor mye du får til å trene er faktorer som  virker inn. Ta gjerne kontakt på kolslinjens tlfnr 800 89 333 for en mer utdypende samtale. Åpningstider hver dag fra kl 12 - 15.

Mvh Hilde