Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Uregelmessig puls, ekstraslag.

Hei, Jeg har de siste to-tre ukene opplevd noen episoder med uregelmessig puls, og har derfor fått gjennomført både 72-timers registrering av puls, arbeids-EKG og ultralyd av hjertet.

Av de episodene jeg har opplevd har to skjedd i hvile like etter trening (2-4 minutt etter avsluttet økt). Ved disse episodene har jeg følt at pulsen har falt veldig raskt, fra ca. 140 til 70, for så å ta seg opp igjen. Fallet i puls har føltes som kraftige, langsomme pulsslag. I tillegg til disse episodene etter trening, har jeg opplevd tilsvarende en gang da jeg våknet på natta, og en gang i hvile på sofaen etter jobb. 72- timers registreringen har jeg ikke fått endelig svar på enda, men har fått en foreløpig tilbakemelding om at det ikke var registrert noe spesielt som gav grunn til bekymring.

Ultralyden av hjertet var normal. På arbeids-EKGen ble det registrert ett VES ca. 4 minutt etter avsluttet sykling, ellers ingenting uregelmessig. Legen så også at pulsen min varierer en del på inn- og utpust. Jeg er litt bekymret fordi ekstraslaget som ble registrert var et VES og ikke et SVES, har jeg grunn til å bekymre meg? Er VES som registrert på min arbeids-EKG grunn til videre utredning? Da VES blei registrert fikk jeg samme følelse i kroppen som ved de to tilfellene som skjedde etter trening som jeg har nevnt ovenfor, men ved den ene episoden tidligere har det føltes som om det kom to-tre ekstraslag, enten etter hverandre eller relativt tett.

Er dette grunn til bekymring, og bør jeg utredes nærmere dersom 72-timers registreringen ikke har fanget opp slike? Kan jeg trene som normalt nå, eller bør jeg avvente treningen til jeg har fått svar på 72-timers registreringen og er ferdig utredet?

Og siden jeg først sender et spørsmål så spør jeg også: Jeg har gått med aktivitetsbånd den siste tiden, og ser at pulsen min om natten varierer en del. Laveste registrerte puls en dag var 50, mens den en annen dag var 68. Er slike svingninger normalt fra dag til dag? Og er en puls på 50 under søvn innenfor normalen, eller for lav? Jente, 28

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 03. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Uregelmessig puls kan oppleves ubehagelig, men hos unge personer som deg, som også har normal ultralyd og AEKG så er det liten grunn til bekymring. Ekstraslag i form av VES og SVES er helt normalt for alle mennesker, og kan oppstå sporadisk i hvile eller ved aktivitet. Funn av ekstraslag på langtidsregistrering gir ikke gunnlag for videre utredning, men kan kanskje forklare plagene dine. Variasjon i nattlig puls er normalt, og mange veltrente personer har nattlig puls under 50/min. Variasjon i puls mellom innpust og utpust er også helt normalt, og faktisk et tegn på at den automatiske reguleringen i kroppen din fungerer godt. Jeg vil råde deg til å trene normalt, og tenke at hjerteutredning har vist normale forhold. Dersom du mot formodning skulle få veldig mye plager, skal du vite at det også finnes medisin som kan ta bort ekstraslag (men jeg vil ikke anbefale dette for deg i din situasjon nå).

 

Hjerte/kar

Brystsmerter hos ung jente

Hei! Jeg er en jente på 19 år som er plaget mye med brystsmerter og av og til veldig høy puls.. her i dag har jeg gått med trykkende smerte i bryste side jeg sto opp. Pulsen har i grunn holdt seg fint, men den trykkende smerten har vært der. Og den har vært på venstre side og ut i arme og bak i ryggen.. kjennes av og til i hele brystet.. Det kommer og går gjennom hele dagen. Vi har hjertesdom i familien min der min far har tatt konverterig 3 ganger, har hatt hjerteinfarkt og hjertesvikt. Kan jeg også ha det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesykdom som hjerteinfarkt er svært sjeldent hos unge mennesker. Kun basert på det, kan man si at du sannsynligvis ikke har det.

Hjerterytmeforstyrrelser kan derimot ramme mennesker i alle aldre. Hvis du er engestelig for at du kan ha det er det viktig at du oppsøker fastlegen din og får deg undersøkt og evt. utredet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Spørsmål om hjertetransplantasjon

Hei, Hvordan er prognosen etter en hjertetransplantasjon? Kan alle som trenger bli vurdert for slik el lignende behandling el hender det at noen dør fordi de får avslag? Hvordan er livskvaliteten etter en hjertetransplantasjon? Kan man bli transplantert flere ganger? Mvh Anonym

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis operasjonen er vellykket, og den første tiden etter det går greit, er prognosen god og pasientene kan leve normale og aktive liv.

Alle som trenger hjertetransplantasjon har rett til å bli vurdert. Det betyr ikke at en slik vurdering nødvendigvis må gjøres på Rikshospitalet. Spesialister andre steder kan også vurdere om det er behov for, eller riktig å henvise videre til Rikshospitalet. Alle som trenger nytt hjerte kan dessverre ikke få det. Dette skyldes i hovedsak mangel på organer. Dette betyr dessverre at en del pasienter dør av sin sykdom.

Livskvaliteten kan være svært god, og mange lever gode og aktive liv. Enkelte pasienter har blitt transplantert flere ganger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Engstelse for hjertesykdom

Hei. Jeg har lenge hatt av og på smerter i hjertet eller rundt det. Vet ikke engang hvordan skal forklare det, men føles av og til som om det kommer til å stoppe, jeg får en slags panikk og puster tungt.

Jeg gikk en gang til fastlegen og der ble jeg sjekket med stetoskop og fikk høre at alt var normalt. Men jeg føler det er noe galt allikevel. Hva burde jeg gjøre?

Jeg har ganske redsel når kommer til dra på sykehuset for en sjekk. Hvordan fungerer den sjekken? Bør jeg først ta kontakt med fastlegen angående det, eller?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Utredning av hjertet kan bestå av ulike faser og trinn.

Det viktigste er å snakke med pasienten og høre hvilke symptomer han eller hun har hatt. Dette vil kunne gi en god del informasjon og styre den videre utredningen.

Fysisk undersøkelse er viktig. Se på pasienten, lytte på hjertet og lunger, kjenne på pulser, måle blodtrykket. Enkelte blodprøver og EKG kan også være aktuelt. Alt som er nevnt så langt kan gjøres hos fastlegen.

Videre utredning avhenger av hva man mistenker å være årsaken til plagene. Slik utredning skjer som regel hos hjertespesialist. Enten på et sykehus eller hos en privat spesialist på et kontor. Aktuelle undersøkelser kan være arbeids-EKG, ultralyd av hjertet, langtids-EKG og 24-timers blodtrykksmåling. Ingen av disse undersøkelsene er smertefulle eller risikofylte. Det aller meste kan utelukkes eller avklares med disse undersøkelsene. Så finnes det enda mer spesialiserte undersøkelser som kun gjøres på sykehus. Det skal være god grunn til å gjøre disse undersøkelsene, og som regel er det kun hjertespesialister som henviser til slike undersøkelser.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Oppfølging Ehler Danlos

Jeg har spørsmål i forhold til Mitralklafflekkasje: Jeg har en svak lekkasje, i sammenheng med at jeg har bindevevssyndromet Ehlers-Danlos. En hjertelege mener jeg bør følges opp annet hvert år, en annen mener en sånn lekkasje er vanlig og derfor ikke noe å sjekke eller bry seg om. Jeg er mye svimmel, har besvimt ofte gjennom livet, er uttalt trøtt og har hurtiggående hjerte i ny og ne. Bør jeg sjekke hjertet regelmessig? Kan lekkasjen (svak ble det sagt) ha sammenheng med symptomene jeg beskriver?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette praktiseres nok litt ulikt fra sted til sted. Det viktigste er å ha en eller annen form for jevnlig kontroll slik at man følge utviklingen. Jeg har lest et sted at hvis ultralyd av hjertet viser helt normale funn, holder med kontroll hver 3. til 5. år, men hvis det er noen unormaliteter bør det kontrolleres minst annet hvert år. En liten mitrallekkasje er ikke en alvorlig feil, så da er det nok greit med kontroll hvert 2. til 3. år.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Misfornøyd med behandling

Jeg har hjertesvikt, klaffefeil og har pace maker,siste kontroll var des. 2014. Jeg mener jeg får ikke den behandling, jeg bør ha. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved hjertesvikt, klaffefeil og pacemaker er det svært viktig med god behandling og regelmessig kontroll. Det er viktig at du følger opp dette. Hvis du mener du får ukorrekt behandling, kan du oppsøke en annen hjertespesialist for å få en "second opinion". Du kan snakke med fastlegen din om dette, eller oppsøke en privat spesialist direkte.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plutselig høyt blodtrykk

Jeg har i mange år gått på blodtrykksreduserende medisin og har klart å holde dette på ca 120-130/70-90. Har i et par dager kjent meg noe svimmel og ved måling av blodtrykket i dag (har egen blodtrykksmåler) viste dette 197/126, testet en gang til, da 177 /122. Dette er jo voldsomt høyt og jeg har forsøkt å få tak i fastlegen min uten å lykkes. Hvor farlig er dette plutselig høye blodtrykket? Var hos lege for ca 9-10 uker siden, da var det 120/80.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket varierer gjennom døgnet, og det er helt normalt. Men med så høye verdier som du har målt, må man spørre seg om dette kun er vanlig variasjon, eller uttrykk for at trykket igjen stiger. Engstelse og uro kan også gi forbigående høyt trykk. Kanskje var ikke svimmelheten forårsaket av det høye trykket, men snarere at svimmelheten gjorde deg engstelig og gjorde at trykket gikk opp? Det blir spekulasjon.

Jeg synes det er god grunn til at du skal oppsøke legen din og få dette undersøkt skikkelig. Kanskje bør det gjøres en 24 timers BT måling for å se hvordan trykket ditt ligger gjennom døgnet. Det kan hende det er på tide å regulere medisineringen.

Lykke til videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flimmer av hard trening

Jeg har flere ganger fått flimmer under hard kondisjonstrening. Pulsklokken viser opp til 240 slag/min. Jeg kjenner da det kommer og kan stå i ro og se på klokken da det starter. Det kan vare opp til 3-5 min. Noen ganger må jeg trekke pusten noen ekstra ganger, da jeg føler åndenød. Jeg kjenner frekvensen godt da jeg holder hånden over mellomgulvet. Stort sett gir det seg da jeg slapper av. Har opplevd at det gjentar seg under samme treningsøkt, maks to ganger på ca 1,5 time. Hva kan dette skyldes og er det farlig? Jeg er 30 år og i grei form, med hvilepuls på 56-60 slag/min.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. Hjerteflimmer (eller atrieflimmer som er det presise navnet) er en helt bestemt type hjerterytmeforstyrrelse. For å gi konkrete råd, må jeg vite nøyaktig hvilken type hjerterytmeforstyrrelse du har. Du skriver at du får flimmer under trening. Men er dette sikkert konstantert?

Jeg synes absolutt du skal gå til legen din og snakke om dette, og også bli henvist til en hjertespesialist. Spesialisten kan utføre arbeids-EKG. Det er en test hvor du utsettes for fysisk anstrengelse (feks på ergometersykkel) mens hjertet overvåkes med EKG. Får du en hjerterytmeforstyrrelse, blir dette fanget på EKG og legen vet da med sikkerhet hvilken type det dreier seg om. Det vil bestemme videre behandling.

Lykke til!

Mvh

Wasim

Lunge

Tuberkulose i barnehage

Hvordan er det mulig å ansette utenlandske personer med tubekolose i en småbarnsavdeling i en barnehage i Norge ? Jeg har to barnebarn som må igjennom undersøkelser og behandling i lang tid fremover. Den minste på under to år må nå starte med antibiotikabehandling i 3 måneder, fordi det er så vanskelig å påvise om der er noe smitte, og jeg ser at det blir store belastninger for vår småbarnsfamilie i tiden fremover. Dette er en privat barnehage. Jeg ønsker tilbakemelding på gode råd både når det gjelder det helsemessige og det økonomiske spekteret. Hvordan er de helsemessige prognosene og er der noen regler hos NAV opp i forhold til ekstra sykedager for foreldrene for offølging av barn som har blitt utsatt for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Thomas Jürgens, Lege svarer

Besvart 02. mars 2016
Thomas Jürgens, Lege

Hei,

Jeg skjønner godt om du er både opprørt og bekymret i forhold til barnebarna dine. Å gå gjennom en tre måneders antibiotikakur er ikke enkelt for små barn, men i mange tilfeller går det heldigvis relativt greit etter hvert.

Når det gjelder NAV og sykedager kan jeg dessverre ikke gi noe fullgodt svar. Jeg vet i noen tilfeller har man fått en ordning slik at hjemmetjenesten kommer til barnehagen for å gi medisinene der i ukedagene. En slik løsning, der det er mulig, vil kunne minske noen av utfordringene for foreldrene.

De helsemessige prognosene er svært gode. Det er ikke en stor sjanse for at barna er smittet og hvis de er det så vil bakterien bli drept av den forebyggende behandlingen.

Angående det første spørsmålet ditt, om hvordan det er mulig å ansette en med tuberkulose i en barnehage, så er det dessverre ikke mulig å forsikre seg om at barnehageansatte aldri skal bli syke av en smittsom sykdom. Alle fra land med høy forekomst av tuberkulose, eller som har oppholdt seg i et land med høy forekomst av tuberkulose i over tre måneder, plikter å gjennomgå en tuberkuloseundersøkelse før de begynner å jobbe i en barnehage. Men den undersøkelsen vil bare vise om man er syk på det tidspunktet og ikke om man vil bli syk senere.

Det som gjør tuberkulose litt spesiell er at rundt en tredjedel av verdens befolkning er smittet av tuberkulosebakterien, de har latent tuberkulose, det vil si at de ikke er syke og kan ikke smitte andre. Mange har bakterien i kroppen hele livet uten å vite det og uten noen gang å bli syk. Bare ca. en av ti, altså 10%, av de som har latent tuberkulose utvikler sykdom i løpet av livet.

Jeg håper jeg har svart på spørsmålet ditt, hvis ikke så ta kontakt igjen!

Lunge

Lungefibrose og kols, hva er mest alvorlig?

Hei. Hva er mest alvorlig av Kols og Lungefibrose? Hvis man har lungekapasitet på 50 prosent igjen av lungefibrose, hvor lenge anslås det at man kan leve greit på det? Er det normalt at lungekapasitet fortsetter å synke?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 02. mars 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Det er nok ikke lett å si hva som er mest alvorlig. Det er også forskjellig hvor mye plaget man er i begge tilfeller. Begge tilstander kan utvikle seg videre slik at lungefunksjonen blir dårligere, men noen ganger kan dette stå uforandret i lang tid. Det er nok ikke mulig å forutsi i det enkelte tilfellet. Det kan ha betydning hvis man vet hvilken tilstand som ligger bak, og hvor stor aktivitet som er i tilstanden. Hvis det er en ytre påvirkning som for eksempel en medisin eller strålebehandling som ligger bak, er det vanlig at sykdomsutviklingen begrenser seg når årsaken fjernes. Noen ganger kan man også få behandling som kan påvirke forløpet noe, men foreløpig er det bare for en av typene lungefibrose.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem