Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Dårlig kondis, tungpust og trykk i brystet

Hei. Er 49 årig kar som i det siste har fått meget redusert kondis, blitt tungpustet ved lett belastning. Føler også et trykk i brystet, noen ganger lett smerte uten noen form for belastning. Har tatt EKG ogrøntgen av lunger, ingen funn. Min lege tror jeg har fått angst/depresjon. Ikke enig. Jeg har en betennelse i skuldrene som jeg er i behandling for og jeg legger merke til at når jeg tar Ibux/paracet når det er vondt, så slipper taket i brystet og pusten går lettere. Betennelse i hjertet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har fått dårligere kondis, blir tungpustet ved belastning og får trykk i brystet. I mitt kardiolog-hode er dette symptomer som må tas på alvor og du må utredes med tanke på mulig hjertesykdom. Det er ikke sikkert det er noe galt med hjertet ditt, men det bør i hvert fall sjekkes ut. Ta kontakt med legen din snarlig og be om videre hjertehenvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Allergi hos jente på 4 år

Datter på snart 4 år som er utredet for allergi. Diaré som liten. Fast avføring fra 3 år. Alltid magevondt på natt. Mye forkjøla. Hysterisk på natt når hun våkner og har vondt. Får laktoseredusert kost. Holder oss unna sitrus, tomat, jordbær og tilsetningsstoffer i mat. Ble bedre da. Ser tydelig reaksjon ved inntak av fiskepinner fra butikk. Tett nese, gråter, vondt. Hun er prikktestet og slo ikke ut. Kan hun reagere på torsk eller er det at det er halvfabrikat/histaminrik torsk? Blir gæren.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. januar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Skjønner godt det er en slitsom og fortvilet situasjon når barnet gråter og er tydelig utilpass. Magevondt hos barn kan ha veldig mange årsaker. Den vanligste er faktisk forstoppelse. Det kan hun ha uten at det synes på avføringen. Dette bør sjekkes om det ikke allerede er gjort.

Intoleranse og irritabel tarm syndrom slår ikke ut på blodprøve eller prikktest. Derfor er det vanskeligere å finne ut om det er matvarer hun reagerer på. I slike tilfeller anbefales ofte en diett bestående av noen få trygge matvarer (de du vet hun tåler) i noen uker til hun er symptomfri. Deretter innføres en og en ny matvare mens du obsererverer ev reaksjon og endringing i avføring, adferd, hud osv. Dette bør gjøres i samråd med lege. Jeg anbefaler at du ber om henvisning til en barnelege med erfaring med mageproblemer og allergi.

Har du flere spøsrsmål er du velkommen til å ringe vår rådgivningetelefon på 67 023 023 og spørre etter meg så ringer jeg tilbake.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Hjerte/kar

Bilkjøring etter PCI

Hei, i julen fikk jeg stentbehandlet en blodåre til hjertet. Åren var ikke tett og det var ikke skade på hjertet.Prosedyren ble utført ukomplisert. Etter dette fikk jeg kjøreforbud i 4 uker. Har vært i kontakt med flere personer som har utført samme inngrep i 2017 og 2018, de har ikke fått kjøreforbud. Har det vært noe endringer i regelverket her?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 02. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Her kan du lese mer i retningslinjene for helsekrav til førerkort ved koronar sykdom. Slik jeg tolker disse, så kan det ved en ukomplisert PCI (stenting) uten rytmeforstyrrelser, hjertesvikt eller angina kjøres bil i førerkortgruppe 1 (altså vanlig personbil) ved utskrivelse. Hvorfor du har fått beskjed om å forholde deg på annen måte er ikke godt å vite. Det kan ha vært forhold under inngrepet som gjør at de vil sikre at du er stabil og at det ikke kommer nye episoder. Du kan eventuelt snakke med fastlegen din.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Postcardiotomi-syndrom

Hva er egentlig postcardiotomi syndrom? Og kan man trene de periodene sykdommen holder seg i ro, selv om man får nytt utbrudd ved jevne mellomrom, eller er det best å avstå fra fysisk aktivitet til sykdommen er brent ut? Og hvor lang tid kan det i verste fall ta før den er brent ut?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De fleste tilfellene av postcardiotomi syndrom går over av seg selv innen et par uker, mens noen kan vedvare i opptil flere måneder. Etter at behandlingen av tilstanden er ferdig, kan noen pasienter også få tilbakefall (10-15% av pasientene). Det tilrådes å unngå trening inntil sykdommen er helt borte. Dette avgjøres på bakgrunn av symptomer, blodprøver og evt. ultralyd av hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flimmer hos ung kvinne

I løpet av høsten har jeg hatt 2 perioder (10-20 dager) med mye hjertebank (ekstraslag?, ikke høy puls). I periode 2 gikk jeg med r-test (24t) og den registrerte 2 perioder med hjerteflimmer (2+7 min) om natten, og noen ekstraslag - innenfor normalen. Henvist videre til ukes-registrering og UL. Gikk med r-test en uke, i den perioden hadde jeg ikke hjertebank og det ble heller ikke registrert noe flimmer. Kan hjertebank være symptom på flimmer? Kan flimmer komme og gå? Dame, 38 år, normalt trent.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, hjertebank er et av symptomene på flimmer. Flimmer kalles gjerne hjerteflimmer på folkemunne, mens det faglig korrekte uttrykket er "atrieflimmer". Jeg bruker det heretter.

Atrieflimmer forekommer i hovedsak i to former: Anfallsvis og permanent. Med årene vil det ofte være en gradvis progresjon fra anfallsvis til permanent.

Anfallsvis atrieflimmer (også kalt paroxysmal atrieflimmer) kan igjen ha flere former. Noen har kun sekunder og minutter lange anfall som kommer sjeldent og går over av seg selv, mens andre kan ha anfall som varer i flere timer eller dager og må iblant ha legebehandling for å få anfallet til å gå over.

Hvorvidt atrieflimmer skal behandles eller ikke avhenger av hvor stort problemet er. Hos unge og ellers friske personer som kun har sjeldne anfall, er det ikke nødvendig med noen behandling. Kommer anfallene hyppig og er plagsomme, kan det bli aktuelt med forebyggende medisiner som hindrer nye anfall. Hos enkelte pasienter kan det også bli aktuelt med blodfortynnende behandling. Dette gjelder spesielt eldre pasienter som har andre kompliserende tiltander som feks høyt blodtrykk, diabetes, hjertekarsykdom, hjertesvikt eller tidligere hjerneslag.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk hos 83 år gammel dame

Min mor er 83 år gammel. Fastlegen hennes mener at hun bør behandle for høyt blodtrykk (typisk 160/70). Det viser seg at hun er overfølsom og får allergisk reaksjon på alle medikamentene som hun prøver. Det virker som om legen og mor har avfunnet seg med situasjonen slik at det ikke blir behandlet. Bør man gi opp?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I følge retningslinjene bør blodtrykket hos pasienter over 80 år holdes mellom 140 og 150 (overtrykket). Moren din har akkurat litt for høyt BT på 160.

Det vil alltid være en individuell om pasienten skal settes på blodtrykksenkende medisiner eller ikke. Man må alltid veie nytten opp mot evt. plagsomme bivirkninger. Vi har mange blodtrykksmedisiner å velge mellom, og med litt prøving og feiling finner man som regel frem til noe som både legen og pasienten kan være fornøyd med.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mansjett på overarmen ved blodtrykksmåling

Hei, når man skal ta på en mansjett på overarmen, hvor hardt skal man stramme den? Skal den sitte litt løst, eller skal det ikke være noe luft mellom mansjett og armen når man tar den på?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mansjetten bør være verken for stram eller for løs. Jeg pleier å sette den på såpass stramt at den ikke glir av før jeg pumper den opp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Maks hastighet i aorta

Hei Wasim! Endrer normalverdiene for majs hastighet i aorta seg etter alder? Hvordan er i så fall utviklingen her?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Maks hastighet på blodet i en gitt del av aorta bestemmes i hovedsak av pumpekraften til hjertet og om blodåren er forsnevret eller ikke. Stort sett vil disse tingene holde seg nokså konstant i løpet av voksenlivet. Men med økende alder kan både hjertet svekkes og blodårene bli trangere, noe som kan påvirke blodets hastighet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fysioterapi etter hjerneslag

Har man krav på fysioterapi uten egenandel ved slag ?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Nei, dette bortfalt 1. januar 2017. Du belastes nå vanlig egenandel hos fysioterapeut med avtale om driftstilskudd hos kommunen, og når du kommer opp i egenandelstak 2 på kroner 2025, blir resten av behandlingen gratis.

Du kan derimot få behandling av fysioterapeut uten å ha henvisning fra lege.

mvh
Marita L. Bjerke

Lunge

Kuldemasker

Min kone har bronkitt , antagelig kronisk og reagerer på kulde. Hvor finner jeg oversikt over masker for daglig bruk ute ?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. desember 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det finnes nok ingen samlet oversikt over slike masker. Da må du nok google kuldemaske og se hvilken dere foretrekker.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe