Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge, Rettigheter, Allergi

Astma, kosthold og trening

Når jeg leser om astma og allergi ser jeg at det er viktigere å spise næringsrikt og rett, da immunforsvaret er svekket på grunn av denne sykdommen. Så mitt spørsmål til dere er: Finnes det noen plass man kan få en ernæringsfysiolog til å sette opp kosthold og opptreningsprogram for meg som har denne sykdommen? Finnes det noen hjelp å få på dette området?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. desember 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Immunforsvaret trenger ikke være svekket ved astma eller allergi. Hvis man har en astma som ikke er godt nok behandlet eller kutter ut mange essensielle matvarer fra kostholdet, er det større risiko for sykdom. Har du en godt kontrollert astma, er det like viktig for deg som en helst annen frisk person å ha et sunt kosthold. På våre nettsider finner du mye god informasjon om temaet.
Det kan være flere muligheter for å få en gjennomgang av blant annet mat og trening, som et rehabiliteringsopphold. Du kan eventuelt få en henvisning til ernæringsfysiolog fra fastlege eller du kan selv bestille time hos en privat ernæringsfysiolog. Fra 1.1.2018 vil det ikke lengre være krav om henvisning fra fastlege for behandling hos fysioterapeut. Den enkelte fysioterapeut har et selvstendig ansvar for å vurdere pasientens behandlingsbehov og skal ved behov samarbeide med pasientens fastlege. Les mer om saken her. Om du ikke innfrir kravene for dette, kan du kontakte et treningssenter for å få hjelp til å sette opp et individuelt treningsprogram.
Om du søker opp astma og trening i databasen til Spør Eksperten, vil du finne mange relevante spørsmål og svar om temaet.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Opphold på Glittre

hei. jeg har fått påvist alvorlig kols. er 57 år gammel mann. jobbet 50 % for et år siden. lurer på hva prisen er på et opphold ved glittre. takknemlig for svar mvh arvid aunemo.trondheim. tlf 91306058

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Et opphold på Glittre dekkes av helseforetaket til den enkelte pasient. Det er ingen egenandel. Ta kontakt med fastlegen.Han kan sende en søknad, til regional enhet for helse midt Norge for vurdering for Glittre, eller et annet rehabiliterings opphold mere lokalt.

Lykke til!

Mvh Hilde

Lunge

Spirometri og medisiner

Hei , jeg har røkt tidligere, men ikke nå. Er 43 år gammel. Jeg tok en spirometri us i dag og fikk veldig bra res. Lungefunksjon tilsvarende en 30 åring. Av alle dumme ting hadde jeg prøvd samboeren min sin astmaspray 3 t før testingen ( ventoline). 2 d før forsøkte jeg en spray med kortison. Bare et trykk. Ventoline var 2 trykk og den har jeg sikkert brukt en uke i strekk. Jeg ville se om jeg løp bedre og har vært redd det har vært noe med lungene. Veldig dumt av meg, glemte helt at det kunne påvirke res. Bør jeg teste på nytt? Legen min har ferie nå. Jeg hoster ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 01. desember 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Jeg vil anbefale deg å be om en ny spirometri test  uten å ta medisiner på forhånd.

Mvh Hilde

Lunge, Allergi

Barn med astma og katt i huset

Vår datter på 7 mnd fikk i dag diagnosen infeksjonsutløst astma og skal begynne medisinering med flutid og ventolin. Vi har en katt hjemme, bør vi få katten vår omplassert eller er det kun ved allergiutløst astma?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 28. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Vi deler inn astma hos barn hovedsakelig i to grupper: forkjølelsesutløst astma, tidligere også kalt barneastma og astma utløst av allergi og/eller faktorer som aktivitet, værendringer etc. Gruppene kan være overlappende.
Barn med forkjølelsesutløste symptomer har stor sjanse for å vokse av seg plagene innen skolealder. Når astmaen er utløst av allergi er det større sannsynlighet for at symptomene varer over tid.
Om datteren deres ikke viser tegn til allergi overfor katten, er det ingen grunn til at dere skal kvitte dere med dyret. Store europeiske studier av barn som ble fulgt fra fødsel til skolestart viser at kjæledyr hjemme verken øker eller reduserer risikoen for astma og allergi. Dette gjelder også der hvor andre familiemedlemmer har allergi. Mye tyder på at det er genene våre som bestemmer hvilken betydning dyrehold kan ha, men vi trenger flere studier før vi kan konkludere. Hvis hun derimot skulle utvikler allergi mot kjæledyret, er rådene krystallklare på at omplassering må skje så raskt som mulig.

Du kan lese om symptomer på pelsdyrallergi her

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

Lunge

Sove ute med astma

Hei.
Jeg har en sønn på 2,5 år. Han bruker daglig Flutide og Ventoline. Han er veldig plaget med mye hoste, som også til tider resulterer i at han kaster opp. Rundt senhøsten og vinteren er han mye hjemme fra barnehagen. I barnehagen sover de alltid ute. Er dette så bra når han har symptomer og hoste fra før?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 27. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen

Det finnes ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet. Les tidligere besvart spørsmål rundt samme tema.
Høsten og vinteren er den årstiden hvor barn med astma har mest symptomer. Noen barn sliter med hoste og mye slim til tross for en optimal behandling. Om dere ikke har hatt konsultasjon hos barnelege, bør dere få en henvisning fra fastlegen. At han hoster opp slim som han svelger, kan gi kvalme og oppkast. Etterpå vil han sannsynligvis føle seg bedre. Dette er helt normal men vondt å oppleve for dere som foreldre.

Les mer om astma hos barn her

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

Lunge, Fysisk aktivitet

Økt lungekapasitet med pusteøvelser

Kan man øke lungekapasitet med pusteøvelser eller trening

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 22. november 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei og takk for spørsmål.

Selve lungekapasiteten er det vanskelig å forbedre, årsaken til dette er de fysiske begrensningene brystkassen har når vi er fullt utvokst. Brystkassen begrenser mengden blod lungene maksimalt kan inneholdet, lungene våres blir også mindre elastiske med årene.Men når dette er sagt, kan allikevel den kardiovaskulære kapasiteten, dvs vårt maksimale oksygenopptak øke ved regelmessig kondisjonstrening og dette vil ha innvirkning på total kapasiteten vår i forhold til hva vi orker i hverdagen.  

Resultater fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har vist at personer med høy fysisk aktivitet har bedre lungefunksjon som eldre (sammenlignet med personer med lav aktivitet) og at dette kanskje til en viss grad kan kompenserer for det naturlig fallet man får når man blir eldre. Det er derfor viktig å være i fysisk aktivitet og trene når man har redusert lungekapasitet.

Pusteøvelser:Her vet jeg ikke om du tenker pusteøvelser i relasjon til feks kols, astma, lungefibrose eller lignende. Still gjerne et spørsmål på nytt, for å få et mer konkret svar.

Lykke til:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Lunge

Fysioterapi for lungefibrose

Jeg har lungefibrose. Hvordan kan jeg finne fysioterapeut som har kompetanse på behandling av lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 22. november 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei og tusen takk for spørsmål.

Nå vet jeg ikke hvor i landet du holder til, men ved å klikke på denne linken, vil du få oversikt over hvilke fysioterapeuter som er spesialister på lungefysioterapi og hvor de jobber i Norge.

En annen mulighet kan være å ta en titt på lungerehabiliteringen som tilbys ved flere av LHL sine klinikker. Her finner du oversikten over akkurat dette tilbudet.  

Blant annet er Glittreklinikken LHL sitt spesialsykehus for rehabilitering og behandling av pasienter med lungesykdom. De har også inntak av personer med lungefibrose, og da gis det opplæring og trening mm. Det kan være nyttig fo de fleste med kroniske lungesykdommer. Fastlegen din kan søke om et opphold og sender søknad direkte til klinikken. Her kan du lese mer om hvordan du søker.Ventetiden varierer noe, og jeg vil anbefale deg å ta kontakt direkte med Glittreklinikken på telefonnummer 67 05 80 00 for å høre nærmere om dette.

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma, trening og manglende energi

Hei. En god stund har jeg sliti med tung pust, sår hals, slim, svimmelhet og økene varme . Slitne armer osv . Dette forværres ved all trening / aktivitet. Har ikke følt det sånn før ved anstrengelser. Jeg har moderat astma, allergi , osteogenesis imperfecta type 1 ( fatique er også noe som følger med. Noen råd for trening , ikke trening. Føler alt er veldig tungt om dagen . Legen sier det evt er astma og sykdommen min . Har tatt crp og mange prøver er fine . Har ikke sjekket hjerte . Skal jeg presse meg selv til trening , jobb osv .. hva kan dette være for noe ?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 22. november 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei og tusen takk for spørsmål.

Med tanke på at du har osteogenesis imperfecta er det ekstra viktig å holde seg i aktivitet. Det er viktig å være i bevegelse for å minske tap av benvev, samt forhindre feilstilling i leddene. Når det gjelder trening vil jeg anbefale deg å starte på et lavt nivå for å se hvordan du responderer på det og så gradvis bygge opp kapasiteten.

Med tanke på bedring av kondisjon, kan det å gå en tur i litt ulend terreng 3 ganger i uken være en fin start. Du kan godt starte rolig ut med korte turer på 10-15.minutter i første omgang. Og heller øke gradvis.

 

Nå vet jeg ikke i hvor stor grad du er rammet av astma,og om den er anstrengelsesutløst eller ikke. Uansett bør du varme opp i et rolig tempo, spesiellt nå som det er kaldt ute. Det kan også hjelpe å ha en buff man puster inn i, hvis man liker å trene ute, da blir ikke luften man puster inn så kald.  Forskning viser at antall sykehusinnleggelser ble redusert og symptomene bedret hos pasienter som trente aktivt mer enn to ganger ukentlig.

Det anbefales også å prioritere en lett styrkeøkt i løpet av uken, med helt enkle øvelser som feks knebøy, utfall og lignende. Dette fordi vi vet at økt muskelstyre, kan forbedre det daglige funksjonsnivået og øke kapasiteten vår på en positiv måte.

Når det gjelder fatigue vet vi at fysisk aktivitet og trening kan være nyttig og kan gi bedre søvnkvalitet.Velg gjerne en aktivitet du kjenner fra tidligere som du synes var
lystbetont, men start på et lavt nivå og tilpass deretter. Blir du utmattet
og sliten, har du gått for hardt ut. Avslutt trening og aktivitet i god tid
før du skal legge deg.

Du skriver at du tidligere ikke har reagert slik du gjør nå ved fysisk anstrengelse, jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med fastlegen på ny. Lykke til med treningen!

Mvh Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

 

 

Lunge

Kan jeg ha astma?

Hei Grethe, jeg er ei jente som lurer på om jeg har astma.
Jeg blir veldig lett tungpusten og i kulden når jeg går ute får jeg nesten ikke puste når jeg kommer inn igjen. Dette er en utrolig plage.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Kulde er en av flere "irritanter" som kan gi tung pust ved astma. Tungpust generelt kan også ha andre årsaker. Du bør sjekke dette ut hos din fastlege.

Her kan du lese om astma

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge

Kols for helsefagarbeidere

Hei! Hva er det viktigste å tenke på hvis man er helsefagarbeider og skal inn til en KOLS-pasient? Utstyr, hva man må passe på av målinger, kosthold, er det noe viktig å huske under stell?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 20. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Oppfordrer deg til å ringe LHL sin kolslinje på 800 89 33 for en mer utdypende samtale da det er vanskelig å gi gode svar på generelt grunnlag.

Vennlig hilsen
Grethe Amdal