Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Gurkemeie og blodtrykks- og kolesterolmedisin

Kan jeg ta gurkemeie når jeg går på blodtrykks- og kolesterolmedisiner?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen kjente interaksjoner mellom gurkemeie og blodtrykks- og kolesterolmedisiner, og disse midlene kan trygt kombineres. 

Mvh

Wasim Zahid

Medox og Q10 med Atacand.

Er det greit å ta tilskudd av Medox og Q10 når jeg bruker blodtrykksmedisin Atacand 16mg?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ingen kjente interaksjoner mellom disse stoffene, og de kan trygt kombineres. 

Forøvrig vil jeg legge til at Atacand er et potent middel med god vitenskapelig dokumentasjon. Det er en god grunn til at legen din har satt deg på medisinen, og det er viktig at du fortsetter med den i henhold til legens instrukser. Medox og Q10 har derimot ikke tilsvarende effekt og dokumentasjon, og de er derfor heller ikke del av noen anbefalinger eller retningslinjer for hjertepasienter. Du bør vurdere om du virkelig trenger disse midlene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertestans og pacemaker

Jeg er 40 år og har fået hjertestop på grund af jeg har fået en medicinsk abort. Stikpillen hedder cytotec og den har udløst hjertestoppet. Lægerne har udskrevet mig fra Rigshospitalet efter hjertestoppet med besked om at det er pillerne der har udløst spasme/hjertestoppet og udskrevet hjertemagnyl og cardil og imdur. Efter 5 dage efter hjertestoppet føler jeg at jeg har ondt i venstre arm og kommer ind på sygehuset igen, her mener de at de kan se noget Og blodprøverne var en lille smule høje. Efter 11 dage beslutter de at give mig en pacemaker, blot for at være på den sikre side. Mit spørgsmål er nu, hvorfor har man vurderet at give mig en pacemaker, når jeg ikke har fejlet noget før hjertestoppene og de ikke ved om jeg har haft smasme efter hjertestoppet. Lægerne har været meget usikre og forvirret over mit forløb. De er 100 % sikre på at det er pillen har har givet hjertestoppet, det vil sige en bivirkning fra pillen. Så hvorfor skal jeg have en pacemaker når jeg aldrig mere vil tage denne pille.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har sannsynligvis fått implantert en hjertestarter, såkalt ICD. Funksjonen til denne er å overvåke hjertet ditt hele tiden, og ved ny hjertestans gi et elektrisk sjokk til hjertet for å "re-starte" hjertet. 

Du spør hvorfor du har fått den. Selv om legene dine mener at det sannsynligvis var abortpillen som utløste hjertestansen, kan de aldri være helt sikre. Og de kan i hvert fall ikke være sikre på at du ikke vil kunne få liknende bivirkning av andre medisiner. Har du hatt hjertestans én gang, er det en viss risiko for at det kan skje igjen. Derfor vil legene være på den sikre siden og gi deg en slags "garanti". En ICD er en slik garanti. For selv om man ikke kan være helt sikker på årsaken til hjertestansen, vet man i hvert fall at du er sikret dersom du skulle få en ny hjertestans. 

Håper dette var et greit svar. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykksfall på sykkeltest

Hei. Min kone tok "sykkeltesten". Start blodtrykk 137/89 og start puls på 79. Maks puls 176. (99% av forventet) og maks blodtrykk 108/72 under testen. Hun har en stent og ballongutvidelser etter infarkt april 2015. Hva kan årsak til lavere blodtrykk ved høy puls være? Hun skal innkalles til angiografi ved Rikshospitalet. Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykksfall på sykkeltest kan antyde at hjertet ikke fungerer optimalt under anstrengelse. Det kan skyldes at deler av hjertemuskelen får for dårlig blodforsyning og dermed ikke klarer å jobbe godt nok til å generere skikkelig blodtrykk. En trang åre kan være årsaken, og det kan være behov for ny stenting. Det er bra at hun skal gjennom en ny angiografi. Lykke til på testen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angina pectoris og stress

Hei! Jeg er bypassoperert (ca 6mnd siden) og har Angina Pectoris. Vet at dette er en kronisk sykdom. Jeg har en jobb som medfører mye psykisk stress, samt at jeg er en person som av natur lett blir stresset. Hvordan vil dette påvirke sykdommen min? Vil det anbefales at jeg f.eks bytter jobb? Jeg er fhv ung til å ha en slik diagnose, fikk A.P som 45 åring. Hvordan er prognosene? Legen min sier jeg er helt frisk, men hvordan kan jeg være det når angina er kronisk?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Angina pectoris er ikke strengt tatt en sykdom, men snarere en symptombeskrivelse. Uttrykket betyr "skarp smerte i brystet". Angina pectoris brukes om de smertene man opplever når årene på hjertet er trange. En bypass-operasjon er jo egentlig en behandling av slike smerter. Ideelt sett skal smertene bli borte etter operasjonen, for da skal de trange årene være forbigått av nye årer. Men noen pasienter blir dessverre ikke helt frie for smerter. Det kan hende at noen gjenstående årer fortsatt er trange, eller at enkelte trange partier rett og slett ikke var teknisk tilgjengelige for kirurgen. Slik restsmerter behandles da med medisiner. 

Endel pasienter forteller om angina-smerter ved stress. Årsaken kan være at stresshormonene får årene til å trekke seg sammen (spasme), og minke blodflyten. Hvis du opplever angina-smerter av å stresse, bør du nok tenke over hvordan du skal leve livet for å ha det best mulig. Om det innebærer å bytte jobb kan ikke jeg svare på, men du må selv vurdere om det er et riktig tiltak. Kanskje kan ting bedre seg med litt tilpasning på arbeidsplassen? 

Hos noen kan angina-smerter etter operasjon skyldes at det fortsatt er noen ubehandlede trange årer. Du må snakke med kardiologen din for å vurdere om det kan være årsaken. Noen ganger må pasienter få satt inn en stent i en kransåre selv etter bypass-operasjon for å bli helt kvitt smertene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerteundersøkelse av foster

Lekkasje over trikuspidalklaffen (påvist hos fosteret i magen) Hei, jeg var nok litt lite presis på forrige spørsmål. Jeg er gravid og på ultralyd ble det påvist en liten regurgiasjon over tricuspidalklaffen hos fosteret. Forholdene forøvrig var tilfredsstillende. Det var normal flow over pulmonal og aortaklaffer uten tegn til restriksjon. Hvordan vil dette påvirke barnet når det blir født og hva kan evt. gjøres? Ble bekymret for barnet i magen. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. februar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ultradlydundersøkelse av forsterhjerte er en avansert undersøkelse, og vi befinner oss nå dypt i fostermedisinen. Dette ligger langt utenfor mitt spesialfelt, og du får nok best svar ved å henvende deg til legen som utførte undersøkelsen, eller en annen fostermedisinsk spesialist. Jeg håper du finner svarene. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Homocystein og hjertesykdom

Hei. Har vert å tatt diverse blodprøver (bare for å sjekke om eg mangler noe) Det står på utskriften (jeg forstår ikke så mye av dette) blant annet: P-Homocystein 50,6* H (5,0-15,0)

Virker som jeg har for høyt. Er dette farlig? Hva slags piller skal jeg ta for å redusere dette? Jeg er 64 år gammel. Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Takk for spørsmålet. Her kommer et litt langt svar, fordi det har vært endel debatt og forskning rundt dette med homocystein (dersom du synes at det blir litt for mye å lese så kommer konklusjonen på slutten). Det er flere vitenskapelige studier som har vist at homocystein er en markør for forhøyet risiko for flere sykdommer, og særlig hjertesykdom. Men det finnes også studier som ikke har klart å bekrefte dette funnet. Det svært viktig å huske at forhøyet homocystein IKKE nødvendigvis fører til slike sykdommer - derimot vil de fleste med forhøyet homocystein ikke utvikle slike sykdommer. Det er foreløpig ingen gode studier som har vist at behandling av forhøyet homocystein hos friske personer fører til noe helsemessig fordel. Faktisk finnes det også studier (inkludert en norsk studie) som har vist at behandling med høye doser B-vitaminer (som er behandlingen for høy homocystein) KAN ØKE muligheten for å få hjerteinfarkt eller slag (risiko økte med 20% i den ene studien)!

Jeg vil anbefale at du kontrollerer B-vitaminer i blodet og en prøve som heter metylmalonat, - og diskuterer funnet med legen din. Dette kan gi svar på om du behøver medisin. Ellers er det viktigste å leve alminnelig sunt, være fysisk aktiv og unngå røyking.

Hjerte/kar

Hyppige angina anfall.

For 3 år siden fikk min mann hjerteinfarkt og kort etterpå innsatt en stent i midt-LAD. Han har siden gått på «vanlige» hjertemedisiner. I slutten av juli 2015 begynte han i tillegg med 25mg monoket. Ca 2 uker etter starta elendigheten: Han fikk stadig angina-anfall / sterke brystsmerter lik de han hadde da han fikk hjerteinfarkt for 3 år siden. Nå har han alltid nitroglyserin-tabletter eller –spray lett tilgjengelig, og når han tar det, går anfallet over etter 2-3 minutter. Han tar monoket om morgenen, og de aller fleste anfallene kommer om natta eller tidlig på morgenen, før han tar monoketen. Utenom anfallene er han «kvikk og rask» i forhold til sine 72 år. Siden anfalla begynte i august 2015 og til nå (9. februar 2016), har han hatt ca. 360 anfall. De undersøkelsene som er foretatt på sykehuset har ikke gitt noe klart svar på hvorfor han får disse anfalla. Han har og vært på Feiring, men de fant ikke noe som det var behov for å stente. Siden 1. november 2015, da han ble utskrevet fra sykehuset siste gang, har vi ført nøyaktig statistikk som viser at han har hatt 233 anfall de siste drøye 3 månedene (nøyaktig 100 dager), altså gjennomsnittlig 2,3 anfall pr. døgn. Er det vanlig at folk har så mange angina-anfall over så lang tid uten at årsaken kan finnes og rett diagnose stilles slik at det kan gjøres noe med det? Har dere noen råd ang. hvor vi / fastlegen kan henvende oss for å få hjelp slik at mannen min kan slippe å få disse anfallene hver natt/morgen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Fortvilende situasjon. Ut i fra det du forteller kan det høres ut som om monoket virker mot angina i noen timer hver dag. Det finnes også andre typer medisiner som kan virke mot angina, og i din manns tilfelle kan det være hensiktsmessig å prøve ut ulike kombinasjoner og styrker på en systematisk måte. Det er selvsagt mulig at legene alt har forsøkt mye. Såkalte kalsiumblokkere (ulike typer), betablokkere (ulike typer) og nitrater (ulike typer, inklusive monoket) kan kombineres og testes forsiktig ut i ulike styrker. Dersom fastlegen er ukomfortabel med dette vil jeg anbefale at dere ber om ny henvisning til en hjertelege.  

Hjerte/kar

Tungpust og slitenhet etter infakrt. 42 år gammel.

Hei. Min kone fikk et hjerteinfarkt April 2015, i en alder av 42 år. Hun fikk en stent og de blokket ut fire årer. Kirurgene vurderte også en bypass, men det var for akutt, og også pga hennes Von Willebrands sykdom lot det seg ikke gjøre. Saken er at hun hele tiden etter infarktet har vært veldig tungpustet og blir lett sliten. Hun gikk på hjertetrening på sykehuset 24 ganger, men hun ble ikke noe særlig bedre. Hun ble fortere sliten enn de 70-80 åringene som også trente der. Hun har tatt ultralyd og styrkeprøve i dag som viste dårlig pust, og blir nå henvist videre til angiografi. Hun klager også på at det stadig "stikker" i ryggen/lungepartiet. Vi er bekymret og lurer på hva dette kan være.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Sørgelig at din unge kone fortsatt har så mye plager etter infarktet. Det høres fornuftig ut at hun er henvist til angiografi slik at man kan få en ny vurdering av at alle blodårene i hjertet virker som de skal.

I forhold til tungpust og fysisk form har det stor betydning hvor stort infarktet var. Et lite infarkt skal ikke gi slike plager. En mulig årsak kan være bivirkninger av medisiner, og det er viktig å diskutere dette med en lege. Dårlig pust kan også ha noe med lungene å gjøre, og dersom man ikke finner andre forklaringer må man diskutere henvisning til lungelege. Et røntgenbilde av lungene kan i så fall høre med for å utelukke væskeansamling. I forhold til von Willebrand må man være særlig oppmerksom på blødninger og evt. lav blodprosent som årsak til tungpust. Lykke til!

Hjerte/kar

Hjertebank ved trening. Medfødt "snarvei" og mulighet for ablasjon.

Hei, da jeg var liten, fikk jeg vite at jeg hadde en "snarvei" i sinusknuten. Jeg fikk også vite at dette ikke var noe alvorlig, men kunne føre til hjertebank i ny og ne. Legen som fortalte meg dette tegnet opp hjertet som en sirkel og delte sirkelen i fire "Kakestykker", så satt han en prikk i midten der alle kakestykkene møttes, som representerte sinusknuten, og en prikk til rett ovenfor som representerte snarveien (håper denne forklaringen er god nok).

I det siste har jeg hatt hjertebank nesten hver gang jeg trener (cirka 1-2 av 6 ganger i uka), noe som gjør at jeg ofte må avslutte økta tidlig. Jeg er en ung og frisk kar på 22, og jeg trener veldig mye med tanke på hvilke retning jeg ønsker å gå med livet mitt. Bør jeg oppsøke lege/være bekymret. (Jeg vil veldig gjerne ikke skånes for informasjon om det er tilfelle at jeg bør være bekymret)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er mulig legen din mente en ekstra "snarvei" eller ledningsbane i AV-knuten mellom forkammer og hovedkammer  i hjertet. En slik medfødt ledningsbane kan gi kortvarige anfall med høy puls og det er typisk at anfallene kan være sjeldne i noen perioder av livet for så å bli hyppigere. Tilstanden er ikke uvanlig, og kan ofte behandles meget effektivt med et lite inngrep i hjertet som kalles ablasjon. Det finnes også medisin som kan hjelpe. Enkelte velger å leve med tilstanden uten behandling, mens andre er meget fornøyde med å ha gjennomført inngrepet. Jeg vil anbefale at du tar kontakt med en privat hjertelege, eller får en henvisning til hjertelege fra fastlegen din. Tilstanden er ikke farlig og du har gode muligheter til å bli helt frisk slik at du igjen kan trene for fullt. Lykke til!