Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Symptomer etter stenting

Hei, hva er normalt av "Symptomer" etter noen dager/uker etter å ha blokket ut kransårer til hjertet? Ikke hatt hjerteinfarkt. Kjenner av og til litt trykk/sårhet midt i brystet, og noe svak smertefølelse i venstre biceps. Er 58 år og relativt god form. kan det ha sammenheng med medisinering? Har fått Lipitor, Albyl-E, Plavix, samt går på Cosaar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ideelt sett skal du ikke ha plager fra brystet/armer etter en stenting. Alle årene skal da helst være åpne, og det skal ikke være noen grunn til anginaplager. Men noen kan likevel kjenne det du beskriver. Årsaker kan være:

1. Stentsmerter. Mange reagerer på det å ha fått en stent i hjertet. Dette er ikke uvanlig, og det er helt ufarlig. For de fleste vil slike plager gi seg i løpet av noen uker. 

2. Gjenværende syke årer. Selv om man har fått en eller flere stenter og åpnet årene, kan det hende at det fortsatt er andre gjenstående trange årer på hjertet. Disse kan gi smerter og plager. Disse kan enten behandles med medisiner, men det kan også være aktuelt med mer stenting. Dette er noe som evt må diskuteres med behandlende kardiolog. 

3. Tett stent. Iblant kan en stent gå tett kort tid etter at den er satt inn. Men dette vil nesten forløpe svært dramatisk og gi et stort akutt hjerteinfarkt. Da er situasjonen en helt annen enn den du beskriver. I en slik situasjon haster det med å få åpnet den tette stenten så raskt som mulig. 

4. Muskelsmerter. 

Jeg anbefaler deg å oppsøke legen din for å diskutere mulige årsaker og evt behandling. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Årsak til høyt blodtrykk

Røyker og drikker ikke, normalvektig, fysisk aktiv hver dag, spiser veldig sunt. Men har et veldig høyt stressnivå i kroppen. Kan dette alene utvikle et skyhøyt systolisk blodtrykk? Over 180.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk kan ha flere ulike årsaker, men i de fleste tilfeller finner vi ingen sikker årsak. Da kaller man det gjerne "primær hypertensjon" og det er den type de fleste har. 

Stress kan forårsake høyt blodtrykk, men det er ikke tilfellet for alle som stresser. Jeg synes det er lurt at du kontakter legen din for å få en grundig utredning og evt. starte med behandling. Høyt BT kan skyldes ulike hormonforstyrrelser også, slik at disse må måles. Du bør også få gjort en 24 timers BT måling for å undersøke hvor høyt det egentlig ligger gjennom døgnet. Dette kan fastlegen din ordne for deg. 

Hvis trykket virkelig ligger så høyt som du skriver, må det behandles. Lar man være å behandle høyt blodtrykk, kan man få skader på nyrer, øyne, og blodårer. Hjerteinfarkt og hjerneslag kan bli en konsekvens. 

Oppsøk legen din, og få det sjekket ut. Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flere problemer: mage, ledd, muskler, hjertet

Hei lurer på hvorfor jeg har hevelse rett nedenfor bh stroppen og har mye smerter i brystryggen og intese magesmerter med oppkast/diare og får leddsmerter . Har gått til kiropraktor og div men har fått beskjed at det ikke er noe galt med musklatur .nå den siste tiden når jeg trener kjenner jeg at hjertet går fryktelig fort og blir tungpustet. Ble påvist bicuspid aorta for en del år tilbake men etter siste kontroll for ca 3 år siden mente di det at det ikke var det. Men har bilyd på hjertet forsatt. Så lurer på hva dette kan være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 31. januar 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du beskriver en ganske sammensatt situasjon. Du har smerter i rygg/bryst, hevelse i huden, magesmerter, oppkast, diare og leddsmerter. Du får rask puls ved trening og blir tung i pusten. Det har vært tvil om du har en klaffefeil eller ikke, men du har en bilyd. 

Det er vanskelig å få alt til å passe under samme hatt. Flere av symptomene din kan være hjerterelatert, men de kan også skylde helt andre forhold. 

Her tror jeg det er avgjørende at du oppsøker fastlegen din og får hen til å gå gjennom alle plagene på en strukturert og systematisk måte. Antageligvis må du gjennom ulike utredningsløp for å finne de riktige svarene. Fastlegen er godt egnet til å koordinere undersøkelsene. 

Du bør også be fastlegen din henvise deg til en hjertespesialist for å få en skikkelig gjennomgang av hjertesituasjonen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dobbeltspørsm

Hei! Ble bypass operert på Feiring i August 2015. Før vi dro hadde vi et foredrag fra en advokat fra lhl. Han fortalte flere historier om hjerte opererte som hadde fått problemer med sin reiseforsikring etter en slik operasjon. De hadde blitt syke i utlandet og ble nektet hjelp av forsikringen. Etter hva jeg kan huske gjaldt det folk som hadde hatt hjerteinfarkt. Jeg har et friskt hjerte, men har byttet to årer. Min fastlege sier at jeg er helt frisk, men jeg har forstått det slik at Angina er en kronisk sykdom. Kan det ha noe å si for min reiseforsikring? Lurer også på hva BT mitt bør ligge på. Det er nå på 115/75. Har lyst til å seponere Metropolol 25mg. Fjernet galleblæren for noen år siden, kan dette ha noe å gjøre med at jeg har fått Angina? Er fhv ung 49.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Betingelsene kan variere mye mellom de ulike selskapene, så jeg vil anbefale at du tar direkte kontakt med ditt selskap og spør om du er dekket ved ny akutt hjertesykdom i utlandet (det er riktig at forandringene i årene i hjertet ditt er en kronisk tilstand/sykdom).

Dersom du har anginasmerter så kan disse forverres når du tar bort metoprolol 25 mg, men du skal vite at det i så fall finnes andre, gode alternativer til metoprolol (f.eks såkalte kalsiumantagonister og nitropreparater).

I utgangspunktet skal ikke fjerning av galeblæren gi mer angina, men det kan noen ganger være vanskelig å skille gallesmerter/magesmerter fra anginasmerter.

Lykke til!

 

Hjerte/kar

Hjerteflimmer etter tidligere ablasjon. Ny elektrokonvertering?

Hei Morten Jeg har hjerteflimmer og har restartet hjerte 3 ganger tidligere, Jeg var operert september 2014 hos Varde sykehus i Danmark og følt meg veldig bra.Nå har jeg fått hjerteflimmer tilbake.Er det forsvarlig og restarte hjertet flere ganger ,eller er det bedre og få brent en gang til hos Varde, siden de fortalte meg at det var det beste. Mvh pasient hos deg på Aleris

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Synd at du har fått flimmer igjen. Dersom dette er første gangen du får flimmer etter operasjonen i 2014 så vil jeg anbefale ny "restart", men dersom du alt har hatt flere restart etter 2014 så er det nok mest hensiktsmessig å bli operert på nytt hos Varde eller hos f.eks. LHL i Norge. Vi åpner den nye klinikken vår på Nesttun 1 april, bare ta kontakt ved behov (tlf 55114150). Lykke til!

Hilsen Morten.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og livsstil

Min mann har fått målt blodtrykk til 158/ 105 p 60. Han bruker ingen medisiner. Ikke overvektig. Spiser normal sunn mat. Men røyker og er under gjennomsnittet fysisk aktiv .Vil en livstilendring gi han et bedre utgangspunkt? Burde han medisineres?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er viktig at han får målt blodtrykket flere ganger (enten hos fastlege eller ved hjemmemåling), slik at vi er rimelig sikre på at denne verdien er mest mulig lik gjennomsnittsblodtrykket hans. Dersom dette trykket er reellt så er det klart forhøyet og han bør begynne med blodtrykkmedisin, særlig siden han også røyker. Dersom han blir mer fysisk aktiv over tid så er det muligheter for at blodtrykket synker betydelig, men dette varierer ganske mye fra person til person.

Jeg vil i utgangspunktet anbefale at han starter med en liten dose medisin (som eventuelt kan justeres ned etterhvert)  og samtidig setter igang med livsstilsendring. Lykke til!

Hjerte/kar

Calciumscore "Life Beat". Påvist kalk i årene.

Hei, eg er 51 år og kjem frå ein familie med hjerteproblem. Eg var for 1 år sidan tilrådd og var på ein klinikk i Bergen som heiter Life Beat. Der fekk eg beskjed om at eg hadde kalk som er avleiret i hovedarteriene og mykje kalk i blodet. Dei sette meg på kolestrolmedisin og beskjed om at eg måtte ta kontakt igjen januar 2016 for ny sjekk. Det forsøker eg no, men oppnår ikkje kontakt med dei hverken på telefon eller mail. Er selskapet avvikla? I tilfelle er det andre som kan "sjå" tilstanden i blodårane rundt hjerte utan inngrep ? Mvh ein, no, litt uroleg kar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Den metoden som Life Beat bruker (såkalt calsiumscore) er noe omdiskutert. Den kan vise kalk, men ikke om årene er innsnevret. Jeg vil anbefale en vanlig hjertesjekk med såkalt belastningstest, som viser om deler av hjertet får for lite blod ved anstrengelse. Den nye LHL-Klinikken i Bergen (Nesttun) åpner ca 1 april, og du er selvsagt velkommen til å bestille time der (tlf 55114150, ny hjemmeside med all info kommer snart). Alternativt kan du spørre fastlegen din om han vil henvise deg til undersøkelse hos en offentlig hjertespesialist. Antar at du har fått sjekket blodprøver etter at du startet med Kolesterolmedisin, hvis ikke så bør du få gjort dette hos fastlege eller i forbindelse med undersøkelsen. Så lenge du ikke har symptomer fra hjertet så trenger du ikke å bekymre deg, men en skikkelig sjekk høres fornuftig ut.

Hjerte/kar

Hyppige ekstraslag og ablasjon. Kan jeg trene?

Hei, Jeg skal gjennomføre en hjerteablasjon i mars pga jeg har et urytmisk hjerte med masse ekstraslag. Har nettopp gjennomført en 24h EKG der det viste at jeg har 34% ekstraslag (ca 32000) i oktober viste det 24% ca 25000).

I oktober måtte jeg øke min dose med betablokker, men den økningen kunne jeg nå kutte siden det ikke gir virkning. Føler jeg er godt tatt vare på av legen min og er veldig fornøyd med oppfølgingen han har gitt meg.

Noe jeg lurer på er om jeg fremdeles kan trene, selv om jeg har alle disse ekstraslagene og nå har senket medisindosen min? Blir ofte svimmel da pulsen min er høy og jeg anstrenger meg. Glemte å spørre legen min om dette.

Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at det er planlagt ablasjon. Utgangspunktet i din situasjon, med hyppige ekstraslag, er at du trygt kan trene. Ofte ser vi også at mengden ekstraslag går drastisk ned under trening. Dersom du derimot skulle få symptomer ved trening (du nevner svimmelhet), bør du selvsagt ta hensyn til dette og legge treningen opp etter plagene. Det kan tenkes at svimmeheten har med blodtrykk og pulsregulering å gjøre og bedrer se etter at du har redusert betablokker dosen. Prøv deg frem litt forsiktig og husk at ekstraslag ikke er farlig.

Lykke til!

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt, mulige bivirkninger av medisiner.

Hei Jeg fikk et lite hjerteinfarkt for ett år siden, og det ble satt inn to stent. Det viste seg også at det var en liten blodårene igjen som legen ikke fikk åpnet. De mener den ikke har stor betydning. Av medisin bruker jeg: albyl e 75 mg. Amlodipin 5mg. og Crestor rosuvastatin 5mg. Vet ikke om dette høres greit ut ? Saken er den at jeg for tiden er veldig dårlig form, svært trøtt, slapp, hjertebank, rivninger i hodet, hodepine. Generellt veldig utilpass.

Min fastlege mener at jeg av forskjellige grunner er utbrent, og har sykemeldt meg. Dette er jeg ikke så sikker på, da jeg ikke føler bedring etter to mnd. sykemelding. Kan det være feil blanding av medisin ? Kan jeg bli undersøkt på en av LHLs sykehus, utenom henvisning fra min fastlege ?

Dette er svært slitsomt, og jeg får ikke ro i sinnet. Har til opplysning hatt belastnings EKG, og den viser ingen forandring , de forklarer at de ser infarktet der, men at det ikke betyr så mye. Håper dere kan gi meg et råd om hva det er som plager meg.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei Geir! Det går an å bestille time hos hjertelege på poliklinikken på Glittre (https://www.lhl.no/klinikkene/hjerte--og-lungepoliklinikken/) og fra 1/4 på LHL poliklinikken i Bergen.

De symptomene som du beskriver kan ha mange årsaker, men bivirkninger av medisiner kan selvsgt være en mulighet som bør utelukkes. Blandingen du står på er ikke uvanlig, men det finnes flere alternativer som kan forsøkes ved mistanke om reaksjoner. Vi ser endel reaksjoner på crestor, mer sjelden på amlodipin. Albyl-E kan særlig gi ubehag fra magen. Antar at du har fått sjekket de vanligste blodprøvene? Når man står på et statin (som crestor) bør man reglemessig få sjekket leverprøver og evt. en prøve som kan avsløre muskel-reaksjon (CK). Det er all gunn til å se optimistisk på fremtiden og tenke at plagene skal bli bra ettervhert. Dersom du har noe utbrenthet oppe i dette så kreves det mye tålmdighet, godt med tid og noen justeringer i aktivitetsnivå, men prognosen er god!

Hjerte/kar

Angina og sideåre som ikke kan stentes.

Anginasmerter når jeg går pga tett sideåre som ikke kan stentes. Hva kan jeg gjøre med den?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 31. januar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det finnes flere typer gode og effektive medisiner mot angina, og jeg vil foreslå at du får henvisning til hjertelege for en gjennomgang. Når man velger å ikke stente en sideåre, kan det ha sammenheng med at slik behandling er teknisk vanskelig å få till enten på grunn av liten størrelse eller vinkel/delinger etc i åren. Dersom forsnevringen sitter ytterst i en åre er den heller ikke tilgjengelig for stent. Det er mange pasienter som ikke får åpnet opp alle innsnevringer perfekt, men som alikevel kan leve helt normalt med riktig medisinering. Det er ellers en viktig hovedregel at dersom angina øker på bør man raskt bestille ny vurdering hos lege.